About: Shen Kuo

An Entity of Type: animal, from Named Graph: http://dbpedia.org, within Data Space: dbpedia.org

Shen Kuo (Chinese: 沈括; 1031–1095) or Shen Gua, courtesy name Cunzhong (存中) and pseudonym Mengqi (now usually given as Mengxi) Weng (夢溪翁), was a Chinese polymathic scientist and statesman of the Song dynasty (960–1279). Shen was a master in many fields of study including mathematics, optics, and horology. In his career as a civil servant, he became a finance minister, governmental state inspector, head official for the Bureau of Astronomy in the Song court, Assistant Minister of Imperial Hospitality, and also served as an academic chancellor. At court his political allegiance was to the Reformist faction known as the New Policies Group, headed by Chancellor Wang Anshi (1021–1085).

Property Value
dbo:abstract
 • Shen Kuo (Hangzhou, 1031 - Zhenjiang, 1095) -en xinès: 沈括; en pinyin: Shěn kuò - fou un polímata xinès. Va ser geòleg, astrònom, agrònom, ambaixador, general, matemàtic, cartògraf, enginyer hidràulic, meteoròleg, botànic, zoòleg, farmacòleg, autor, i buròcrata del govern de la Dinastia Song (960 - 1279) en Xina. Shen Kuo va viure a Qiantang, l'actual Hangzhou. el 1063, a l'edat de 35 anys, Shen Kuo va passar amb èxit l'examen imperial per al servei del Govern. Va ser ambaixador a l'Imperi Tangut i va estar a les campanyes militars dutes a terme contra ells. Va ser l'administrador principal de l'Oficina d'astronomia i Canceller de l'acadèmia de Han-lin. També va ser aliat polític i confident del canceller Wang Anshi i de l'emperador Shenzong (神宗 Shénzōng; 1067 - 1085). Shen Kuo va ser el primer en descriure la brúixola magnètica al seu llibre Mengxi Bitan. Això passava un segle abans que la descrigués a Europa. Va desenvolupar una teoria geològica de la geomorfologia observant en els dipòsits del fang, els fòssils de mar que es trobaven a les muntanyes, i els fòssils petrificats subterranis de bambú trobats a una regió en laque no hi creixia el bambú. Va descriure també la impressió amb tipus mòbils d'argila, inventada per l'artesà anomenat Bi Sheng en la dècada de 1041 i 1049. Va millorar les invencions de l'esfera armil·lar, del gnòmon, i del rellotge d'aigua o clepsidra. Va descobrir el concepte astronòmic del nord veritable, i va al·legar, que el sol i la lluna eren esfèrics, no plans, emprant l'observació de l'eclipsi solar i de l'eclipsi lunar. Va fer dos atles, i va crear una carta geogràfica tridimensional. Va ser també el primer a la Xina en descriure el dic sec per a la reparació de vaixells. Va reformar el calendari xinès amb base a unes observacions astronòmiques molt precises que va realitzar durant mesos. Al costat del seu col·lega Wei Pu, Shen va planejar mapejar les rutes orbitals de la Lluna i els planetes en un projecte intens de cinc anys que implicava observacions diàries, però això va ser frustrat pels oponents polítics a la cort. Per ajudar en el seu treball en astronomia, Shen Kuo va fer dissenys millorats de l'esfera armil·lar, el gnòmon, el tub d'observació i va inventar un nou tipus de rellotge d'aigua d'entrada. Shen Kuo va idear una hipòtesi geològica per a la formació de terres (geomorfologia), basada en les troballes de fòssils marins interiors, el coneixement de l'erosió del sòl i la deposició de llim. Shen Kuo va viure al final de la seva vida uns anys en aïllament, a la casa que posseïa un jardí que li servia d'esplai, a prop de Zhenjiang, província de Jiangsu. La seva tomba està situada a la zona de Yuhang de Hangzhou, i recentment, el setembre de 2001, per iniciativa del Govern xinès s'ha reconstruït completament. (ca)
 • Šen Kua (čínsky pchin-jinem Shěn Guā, znaky 沈括; 1031, Chang-čou – 1095, Čen-ťiang), zdvořilostní jméno Cchun-čung (čínsky pchin-jinem Cúnzhōng, znaky 存中), byl všestranný čínský vědec a státník sungského období. (cs)
 • شين كوا أو شين غوا (1031–1095) عالم موسوعي ورجل دولة صيني عاش في عهد أسرة سونغ. لمع شين كيو في عهد مجالات فقد كان رياضياتي وفلكي ومخترع وخبير في علوم الطقس والجيولوجيا والحيوان والنبات والطب الصيني والزراعة والآثار ووصف الأعراق البشرية والخرائط والموسوعات والهيدروليكا. كان شين كيو أيضًا قائدًا عسكريًا ودبلوماسيًا ووزيرًا للخزانة ومفتشًا عامًا للدولة وشاعرًا وموسيقيًا. كان شين كيو أول من وصف الإبرة المغناطيسية للبوصلة عام 1088، والتي استخدمت في الملاحة (أول من وصفها في أوروبا عام 1187). اكتشف شين كيو توافق الشمال المغناطيسي مع القطب الشمالي، بالتجربة، باستخدام إبر مغناطيسية. كما وضع طريقة أفظل لتحديد خط الزوال السماوي بقياس فلكي للمسافة بين نجم القطب ونجم الشمال، والتي كانت الخطوة الأهم في تاريخ الملاحة. طوّر شين كيو تصميمات لآلة ذات الحلق وعقرب المزولة ومنظار الرؤية، واخترع نوع جديد من الساعات المائية. وبالرغم من أن ابن الهيثم (965–1039) هو أول من وصف الكاميرا المظلمة، فإن شين كيو هو أول من وصفها في الصين بعد عدة عقود. (ar)
 • Ŝen Kuo (ĉine 沈括, pinjine: Shěn Kuò) (1031-1095) estis ĉina multfakulo kiu estis fizikisto, geologo, astronomo, agronomo, ambasadoro, generalo, matematikisto, kartografo, hidraŭlika inĝeniero, meteologo, botanikisto, zoologo, farmakologo, aŭtoro, kaj burokrato de la registaro de la Dinastio Song (960-1279) en Ĉinio. Ŝen Kuo loĝis en Kiantango, aktuale Hangĝoŭo. En 1063, estante 35-jaraĝa, Ŝen Kuo trapasis sukcese la imperian ekzamenon por eniri en la servon de la registaro. Li iris kiel ambasadoro al la Tanguta Imperio kaj estis ankaŭ en la militoj kontraŭ ili. Li estis la ĉefa administranto de la oficejo de astronomio kaj kanceliero de la akademio de Han-lin. Li estis ankaŭ politika aliancano kaj konfidenculo de la kanceliero Vang Anŝi kaj de la imperiestro Ŝenzong (神宗 Shénzōng; 1067-1085). Ŝen Kuo estis la unua kiu priskribis la magnetan kompason en sia libro Mengksi Bitan. Tio okazis unu jarcenton antaŭ Alexander Neckham priskribis ĝin en Eŭropo. Li faris ankaŭ teorion geologian pri la geomorfologio observante la kuŝejojn de ŝlimo, la fosiliojn el maroj kiuj troviĝas sur montoj, kaj la subterajn ŝtoniĝintaj fosiliojn el bambuo trovitaj en regiono kie ne kreskas bambuo. Li priskribis ankaŭ la moveblan tipon de presado el argilo, inventita de la metiisto Bi Ŝeng en la jaroj 1041 kaj 1048. Li plibonigis la inventojn de la armela globuso, de la gnomono, kaj de la klepsidro. Li malkovris la koncepton astronomian de la vera nordo, kaj asertis, ke la Suno kaj la Luno estas sferaj, kaj tute ne ebenaj, uzante la observadon de la suna kaj luna eklipsoj. Li faris du atlasojn, kaj kreis geografian tridimensian mapon. Li estis ankaŭ la unua en Ĉinio kiu priskribis la sekan digon por la riparado de ŝipoj. Li reformis la ĉinan kalendaron baze sur observoj astronomiaj precizaj kiujn li faris dum monatoj. Ŝen Kuo vivis fine de sia vivo kelkajn jarojn izole, en sia hejmo kiu havis distran ĝardenon, ĉe Ĉĵencjan, provinco Ĝjangsuo. Lia tombo estas en la zono de Ĝuhango de Hangĝoŭo, kiu ĵus pro iniciato de la ĉina registaro rekonstruiĝis entute en septembro 2001. (eo)
 • Shen Kuo (auch Shen Gua, chinesisch 沈括, Pinyin Shěn Kuò; * 1031; † 1095) war ein chinesischer Beamter, Naturwissenschaftler, Mathematiker, Geologe, Feldherr, Diplomat und Erfinder des Kompasses für die Navigation. Er gilt als bedeutendster Wissenschaftler der Song-Dynastie. (de)
 • Shen Kuo edo Shen Gua (pinyinez: Shěn Kuò; Wade–Giles: Shen K'uo; Qiantang, 1031 - Runzhou, 1095) txinatar astronomoa, matematikaria eta entziklopedia-egilea. Mengxi Bitan lana idatzi zuen; besteak beste, iparrorratz magnetikoa lehen aldiz aipatu eta fosilen jatorriari buruzko azalpen zehatza eman zuen. Lan hartan azaldu zituen matematika, astronomia, kartografia, optika eta matematikari buruz egin zituen ikerketak ere. (eu)
 • Shen Kuo (chino: 沈括, pinyin: Shěn Kuò) (1031-1095) fue un polímata chino que fue físico, geólogo, astrónomo, agrónomo, embajador, general militar, matemático, cartógrafo, ingeniero hidráulico, meteorólogo, botánico, zoólogo, farmacólogo, autor, y burócrata del gobierno de la Dinastía Song (960-1279) en China. Shen Kuo vivió en Qiantang, el actual Hangzhou. En 1063, a la edad de 35 años, Shen Kuo pasó con éxito el examen imperial para el servicio del gobierno. Fue como embajador al Imperio Tangut y estuvo en las campañas militares llevadas contra ellos. Fue el administrador principal de la oficina de astronomía y canciller de la academia de Han-lin. También fue aliado político y confidente del canciller Wang Anshi y del emperador Shenzong (神宗 Shénzōng; 1067-1085). Shen Kuo fue el primero en describir la brújula magnética en su libro Mengxi Bitan.​ Esto ocurría un siglo antes de que Alexander Neckham la describiera en Europa.​​ Hizo también una teoría geológica de la geomorfología observando los depósitos del barro, los fósiles de mar que se encontraban en las montañas, y los fósiles petrificados subterráneos de bambú encontrados en una región en la que no se desarrolla el bambú. Describió también el tipo móvil de impresión de arcilla, inventada por el artesano llamado Bi Sheng en los años 1041 y 1048. Mejoró las invenciones de la esfera armilar, del gnomon, y del reloj de clepsidra. Descubrió el concepto astronómico del norte verdadero,​ y alegó, que el sol y la luna eran esféricos, no planos, empleando la observación del eclipse solar y el eclipse lunar. Hizo dos atlas, y creó una carta geográfica tridimensional. Fue también el primero en China en describir el dique seco para la reparación de barcos. Reformó el calendario chino con la base de unas observaciones astronómicas precisas que realizó durante meses. Shen Kuo vivió al final de su vida varios años en aislamiento, en su casa que poseía un jardín que le servía de esparcimiento, cerca de Zhenjiang, provincia de Jiangsu. Su tumba se sitúa en la zona de Yuhang de Hangzhou, que recientemente por iniciativa del gobierno chino se ha reconstruido enteramente en septiembre del 2001. (es)
 • Shen Kuo (chinois : 沈括 ; pinyin : Shěn Kuò, Wade-Giles Shen K'uo, EFEO Chen K'ouo), Shen Guo, Shen Kua ou encore Shen Gua, né en 1031 à Hangzhou et mort en 1095 à Zhenjiang, est un scientifique polymathe chinois, fonctionnaire gouvernemental sous la dynastie Song (960-1279) Homme d'esprit universel, il fut notamment géologue, astronome, mathématicien, cartographe, inventeur, météorologue, agronome, ethnographe, zoologiste, botaniste, ingénieur en hydraulique, pharmacologue, encyclopédiste, poète, musicien, diplomate, général, chancelier académique, ministre des Finances et inspecteur des services de l'État. Il fut également responsable du Bureau de l'Astronomie à la cour des Song, ainsi qu'adjoint du ministre de l'Hospitalité impériale. Shen fut un inventeur prolifique qui, dans son livre Mengxi Bitan (夢溪筆談, « Discussions de pinceau depuis un petit ruisseau de rêve ») de 1088, décrivit de nouveaux outils et instruments tels que le compas à aiguille magnétique, la sphère armillaire, le gnomon, le télescope, la forme de radoub, l'écluse à poids et la chambre noire. Il développa également des procédés de typographie. Il participa aux recherches astronomiques de son époque par ses travaux sur le vrai Nord, la description d'orbites célestes (Lune, planètes), s'intéressa à la formation de la Terre, à la géomorphologie et à l'évolution du climat. Outre la poésie et les sciences, il écrivit aussi sur la divination et le surnaturel, commentant d'anciens textes taoïstes et confucéens. Si son livre Mengxi Bitan ainsi que quelques-uns de ses poèmes nous sont parvenus, une grande partie de ses écrits a été perdue. (fr)
 • Shen Kuo atau Shen Gua (Hanzi: 沈括; Pinyin: Shěn Kuò; Wade–Giles: Shen K'uo) (1031–1095), dengan Cunzhong (存中) dan pseudonim Mengqi (kini biasanya disebut Mengxi) Weng (夢溪翁), adalah seorang polymath, ilmuwan, dan negarawan yang hidup pada masa Dinasti Song (960–1279). Ia menguasai banyak bidang ilmu dan bekerja sebagai matematikawan, astronom, geolog, zoolog, , , agronom, arkeolog, etnografer, kartografer, pembuat ensiklopedia, jenderal, diplomat, insinyur hidrolik, penemu, , inspektur kenegaraan, penyair, dan musisi. Ia juga mengepalai Biro Astronomi di istana Song. Di istana, ia termasuk ke dalam faksi reformis yang dikepalai oleh Kanselir Wang Anshi (1021–1086). Dalam karyanya (夢溪筆談; Mengxi Bitan) tahun 1088, Shen adalah orang pertama yang mendeskripsikan kompas jarum magnet yang akan digunakan untuk navigasi (pertama kali dideskripsikan di Eropa oleh Alexander Neckam pada tahun 1187). Shen menemukan konsep perihal ke arah kutub utara. Bersama dengan rekannya , Shen berencana memetakan jalur orbit Bulan dan planet-planet, tetapi hal ini dihentikan oleh lawan politiknya di istana. Untuk membantu karyanya dalam bidang astronomi, Shen Kuo membuat , , lubang pengamat, dan menemukan jam air jenis baru. Ia membuat hipotesis geologis mengenai pembentukan tanah (geomorfologi) berdasarkan penemuan fosil laut, pengetahuan erosi tanah, dan deposisi lanau. Shen Kuo juga membuat hipotesis mengenai perubahan iklim gradual setelah mengamati bambu kuno yang membatu dan ada di dasar tanah habitat yang kering dan tak mampu menunjang kehidupan pada masa Shen hidup. Ia adalah tokoh literer pertama di Cina yang menyebut penggunaan untuk memperbaiki kapal, dan juga menuliskan keefektifan penemuan . Meskipun (965–1039) adalah orang pertama yang mendeskripsikan , Shen adalah orang pertama di Cina yang melakukannya. Ia banyak menulis mengenai percetakan yang ditemukan oleh Bi Sheng (990–1051). Dengan mengikuti tradisi kuno di Cina, Shen membuat saat memeriksa daerah perbatasan. Deskripsi mekanisme busur silang kunonya ternyata adalah , alat yang tidak dikenal di Eropa hingga dideskripsikan oleh Levi ben Gerson pada tahun 1321. Shen Kuo menulis beberapa buku lain selain Esai Kolam Mimpi, tetapi banyak yang sudah hilang. Beberapa puisi Shen masih tersimpan dalam karya tertulis anumerta. Meskipun ia lebih fokus kepada hal teknis dan ilmiah, ia juga tertarik kepada dan supranatural, seperti deskripsinya mengenai benda terbang aneh berdasarkan kesaksian. Shen juga menulis komentar untuk teks Taoisme dan Konfusianisme. (in)
 • Shen Kuo (Chinese: 沈括; 1031–1095) or Shen Gua, courtesy name Cunzhong (存中) and pseudonym Mengqi (now usually given as Mengxi) Weng (夢溪翁), was a Chinese polymathic scientist and statesman of the Song dynasty (960–1279). Shen was a master in many fields of study including mathematics, optics, and horology. In his career as a civil servant, he became a finance minister, governmental state inspector, head official for the Bureau of Astronomy in the Song court, Assistant Minister of Imperial Hospitality, and also served as an academic chancellor. At court his political allegiance was to the Reformist faction known as the New Policies Group, headed by Chancellor Wang Anshi (1021–1085). In his Dream Pool Essays or Dream Torrent Essays (夢溪筆談; Mengxi Bitan) of 1088, Shen was the first to describe the magnetic needle compass, which would be used for navigation (first described in Europe by Alexander Neckam in 1187). Shen discovered the concept of true north in terms of magnetic declination towards the north pole, with experimentation of suspended magnetic needles and "the improved meridian determined by Shen's [astronomical] measurement of the distance between the pole star and true north". This was the decisive step in human history to make compasses more useful for navigation, and may have been a concept unknown in Europe for another four hundred years (evidence of German sundials made circa 1450 show markings similar to Chinese geomancers' compasses in regard to declination). Alongside his colleague Wei Pu, Shen planned to map the orbital paths of the Moon and the planets in an intensive five-year project involving daily observations, yet this was thwarted by political opponents at court. To aid his work in astronomy, Shen Kuo made improved designs of the armillary sphere, gnomon, sighting tube, and invented a new type of inflow water clock. Shen Kuo devised a geological hypothesis for land formation (geomorphology), based upon findings of inland marine fossils, knowledge of soil erosion, and the deposition of silt. He also proposed a hypothesis of gradual climate change, after observing ancient petrified bamboos that were preserved underground in a dry northern habitat that would not support bamboo growth in his time. He was the first literary figure in China to mention the use of the drydock to repair boats suspended out of water, and also wrote of the effectiveness of the relatively new invention of the canal pound lock. Although not the first to invent camera obscura, Shen noted the relation of the focal point of a concave mirror and that of the pinhole. Shen wrote extensively about movable type printing invented by Bi Sheng (990–1051), and because of his written works the legacy of Bi Sheng and the modern understanding of the earliest movable type has been handed down to later generations. Following an old tradition in China, Shen created a raised-relief map while inspecting borderlands. His description of an ancient crossbow mechanism he unearthed as an amateur archaeologist proved to be a Jacob's staff, a surveying tool which wasn't known in Europe until described by Levi ben Gerson in 1321. Shen Kuo wrote several other books besides the Dream Pool Essays, yet much of the writing in his other books has not survived. Some of Shen's poetry was preserved in posthumous written works. Although much of his focus was on technical and scientific issues, he had an interest in divination and the supernatural, the latter including his vivid description of unidentified flying objects from eyewitness testimony. He also wrote commentary on ancient Daoist and Confucian texts. (en)
 • Shen Kuo of Shen Kua (Chinees: 沈括; pinyin: Shěn Kuò) (1031–1095), Chinese naam Cunzhong en pseudoniem Mengqi Weng, was een Chinees filosoof, natuuronderzoeker, diplomaat, uitvinder en dichter uit de Song-dynastie. Hij was de belangrijkste aan het hof van de Song-keizer, keizerlijk inspecteur, minister van financiën en onderminister van keizerlijke gastvrijheid. Politiek gezien was hij een aanhanger van kanselier Wang Anshi's hervormingsgezinden. In zijn (Mandarijn: 夢溪筆談 - droom-poel-verhandelingen) uit 1088 beschreef Shen als eerste een magnetische kompasnaald, die voor navigatie gebruikt kon worden (deze werd in Europa pas in 1187 door beschreven). Shen ontdekte dat de geografische noordpool afwijkt van de geomagnetische noordpool, zodat het mogelijk werd de breedtegraad beter te berekenen. Dit was een grote verbetering voor de Chinese navigatie. In Europa raakte het concept van een geografische noordpool pas vier eeuwen later bekend. Samen met zijn medewerker bracht Shen tijdens een vijfjarig project de beweging van de Maan en de planeten nauwkeurig in kaart. Om met een grotere nauwkeurigheid astronomische metingen te kunnen doen verbeterde hij het ontwerp van instrumenten als armillarium, gnomon en wateruurwerk. Hij bestudeerde ook geologische processen en stelde een theorie op over hoe het landschap zich vormt. Shen bestudeerde de vorming van sedimenten en de erosie van bodems, en het viel hem op dat mariene fossielen ver in het binnenland konden worden gevonden. Nadat hij versteende bamboe had aangetroffen in het aride klimaat van Noord-China, stelde hij een hypothese op over geleidelijke klimaatsverandering. Hij was de eerste die het gebruik van een droogdok om schepen te repareren in China beschreef en beschreef ook de relatief nieuwe uitvinding van de keersluis in kanalen. Hoewel de Perzische uitvinder Alhazen de eerste was die een camera obscura beschreef, was Shen de eerste in China die dit deed, een aantal tientallen jaren later. Shen beschreef ook de boekdrukkunst, die was uitgevonden door Bi Sheng (990-1051). Veel van Shens werk is niet bewaard gebleven. Hoewel het meeste van zijn bewaard gebleven werk over technologische uitvindingen en natuuronderzoek gaat schreef hij ook poëzie, deed hij toekomstvoorspellingen, beschreef hij het bovennatuurlijke en schreef hij filosofische commentaren op Taoïstische en Confucianistische teksten. (nl)
 • 심괄(중국어: 沈括, 병음: Shěn Kuò 선쿼[*], 1031년 ~ 1095년)은 중국의 송나라 대의 학자이다. 박학다식한 통섭 학자이다. 그는 수학자이자 공학자, 발명가, 천문학자, 기상학자, 지질학자, 생물학자, 약학자, 시인, 장군, 외교관, 수력학자, 정치가였다. 자는 존중(存中)이요, 호는 몽계장인(夢溪丈人)이었다. 《몽계필담》(夢溪筆談), 의학서적 《양방》(良方) 등을 저술하였다. (ko)
 • 沈 括(しん かつ、1031年 - 1095年)は、北宋時代中期の政治家・学者。字は存中。夢渓丈人と号する。父は沈周。伯父は沈同。兄は沈扶(沈遘・沈遼の父)。 (ja)
 • Shen Kuo (沈括S, Shěn KuòP, Shen K'uoW; Hangzhou, 1031 – Zhenjiang, 1095) è stato un geologo, astronomo, ambasciatore, matematico, cartografo, zoologo, botanico, generale, ingegnere idraulico, farmacologo cinese, nonché burocrate della dinastia Song (960-1279) in Cina. Fu il primo a descrivere la bussola ad ago magnetico; a seguito del suo lavoro in astronomia, fu anche il primo a formulare il concetto di "vero nord" legato alla declinazione magnetica, per aiutare la navigazione in mare. Formulò un'ipotesi per la formazione della terra (geomorfologia), basandosi sull'osservazione di fossili marini trovati nelle , della deposizione di limo, dell'erosione del suolo. Col suo collega, l'astronomo Wei Pu, studiò il moto della Luna e sviluppò diversi strumenti astronomici. Descrisse la stampa a caratteri mobili inventata da Bi Sheng (990-1051). (it)
 • Shen Kuo, född 1031, död 1095, var ett kinesiskt universalgeni, bland annat sysselsatt som vetenskapsman och politiker. Shen Kuo är framför allt känd som den första i historien som beskrev en kompass. Han ledde astronomidepartementet vid Songhovet och gjorde flera förbättringar av astronomiska instrument, som gnomon och armillarsfären. (sv)
 • Shen Kuo (ur. 1031, zm. 1095) – chiński urzędnik z okresu dynastii Song i uczony. Zajmował się m.in. astronomią, matematyką, kartografią, filozofią, ekonomią, botaniką, poezją i muzyką. W Mengxi Bitan (梦溪笔谈) z ok. 1088 opisał kompas magnetyczny i jego zastosowania w kartografii; była to pierwsza wzmianka o tym urządzeniu. (pl)
 • Шэнь Ко, также Шэнь Куа (кит. упр. 沈括, пиньинь Shěn Kuò, 1031—1095) — один из величайших китайских учёных, по многогранности сопоставимый с выдающимися универсалистами Ренессанса: область его деятельности охватывала математику, астрономию, метеорологию, геологию, зоологию, ботанику, фармакологию, агрономию, этнографию и картографию; помимо этого, Шэнь Ко проявил себя как дипломат, генерал, министр финансов, государственный инспектор, инженер в области гидромелиорации, изобретатель, поэт и музыкант. (ru)
 • Shen Kuo ou Shen Kua (chinês: 沈括, pinyin: Shěn Kuò) (1031 - 1095) foi um geólogo, astrónomo, embaixador, general militar, matemático, cartógrafo, engenheiro hidráulico, botânico, zoólogo, farmacólogo, escritor, e burocrata do governo da Dinastia Song (960-1279), na China. (pt)
 • Шень Куо (1031—1095) — визначний китайський вчений-енциклопедист, письменник, державний діяч часів династії Північна Сун. (uk)
 • 沈括(1032年-1096年),字存中,晚年自号夢溪丈人、梦溪翁、岸老,本籍杭州钱塘县,自幼寄籍苏州吴县,北宋官员,官至龙图阁直学士、权三司使。 沈括出身杭州官宦家庭,童年随父宦游,父亲死后荫补沭阳主簿。沈括任内成功治理沭水,然而始终不得提拔,于是参加科举连续考中苏州解元和进士,获任扬州司理参军,并在扬州得到日后丈人张蒭举荐入京任职馆阁,日后更为王安石提拔参与熙宁变法。在变法期间,沈括改革司天监、治理汴水、巡视两浙水利、视察河北西路边务并出使辽国,凭借诸多功绩受到宋神宗器重,一路拔擢至权三司使,总揽全国财政大权,但因政见不合受新党猜忌、排挤,宋神宗在蔡确力谏下不得不于熙宁十年(1077年)下诏罢免沈括,贬为宣州知州。元豐三年(1080年),宋神宗将沈括调至宋夏战争前线,任命其为鄜延路经略安抚使,后凭军功获奖龙图阁直学士。不久沈括因永乐城惨败被贬随州并受软禁,直到宋神宗死后才得以重获自由,在润州的梦溪园安度晚年,死后归葬杭州钱塘。 沈括一生涉略广泛,史家称其博学多才,于天文、方志、律历、音乐、医药、卜算无所不通,皆有所论著。沈括作品现今仅存6种,《梦溪笔谈》是其代表作,记录其毕生所闻。沈括思想上倾向于王安石的新学,认同孟子民贵君轻的思想,肯定平民百姓的创造力。他在《梦溪笔谈》中详细记录了发明活字印刷术的毕升、编撰《木经》的喻皓等能工巧匠事迹以及干船坞、等发明。他在执掌司天监期间大力提拔平民出身的卫朴,改进窥管、刻漏、浑仪等天文仪器,和卫朴一起编成《奉元历》。沈括还根据自己在太行山和雁荡山的观察,提出了土壤侵蚀和沉积理论,根据出土的化石推论气候存在变迁,还根据自己的实验首次记录地磁偏角。沈括于文艺亦有所建树,其自幼开始收藏书画,亦精于乐理,详录当时的民间燕乐,计算十二律管长,并解释乐器之间的共鸣现象,晚年与琴作伴。沈括笃信命运却不迷信,对世间奇异之事尤为好奇,还对佛道两教有所论述。 沈括在生前因参与熙宁变法被列入奸党行列,后人多推崇其博学多才,在近现代又因其著作《梦溪笔谈》之中国科学史史料价值享誉海内外。 (zh)
dbo:academicDiscipline
dbo:birthPlace
dbo:deathPlace
dbo:knownFor
dbo:thumbnail
dbo:wikiPageExternalLink
dbo:wikiPageID
 • 1102000 (xsd:integer)
dbo:wikiPageLength
 • 100990 (xsd:nonNegativeInteger)
dbo:wikiPageRevisionID
 • 1122174936 (xsd:integer)
dbo:wikiPageWikiLink
dbp:birthDate
 • 1031 (xsd:integer)
dbp:birthPlace
dbp:c
 • 沈括 (en)
dbp:caption
 • Bust of Shen at the Beijing Ancient Observatory (en)
dbp:deathPlace
 • Runzhou, Song Empire (en)
dbp:field
dbp:id
 • Shen,+Kuo (en)
dbp:imageSize
 • 280 (xsd:integer)
dbp:j
 • Sam2 Kut3 (en)
dbp:knownFor
 • Geomorphology, Climate change, Atmospheric refraction, True north, Retrogradation, Camera obscura, Raised-relief map, fixing the position of the pole star, correcting lunar and solar errors (en)
dbp:name
 • (en)
 • Shen Kuo (en)
 • Kuo Shen (en)
dbp:p
 • Shěn Kuò (en)
dbp:pic
 • Shen Gua .svg (en)
dbp:piccap
 • "Shen Kuo" in regular Chinese characters (en)
dbp:picupright
 • 0.425000 (xsd:double)
dbp:poj
 • Sím Koat (en)
dbp:project
 • wikisource (en)
dbp:suz
 • Sèn Kwæh (en)
dbp:text
 • Chinese Wikisource (en)
 • has original works written by or about Shen Kuo. (en)
dbp:tl
 • Sím Kuat (en)
dbp:w
 • Shen3 K'uo4 (en)
dbp:wikiPageUsesTemplate
dbp:wordnet_type
dbp:workInstitution
dbp:y
 • Sám Kut (en)
dcterms:subject
gold:hypernym
schema:sameAs
rdf:type
rdfs:comment
 • Šen Kua (čínsky pchin-jinem Shěn Guā, znaky 沈括; 1031, Chang-čou – 1095, Čen-ťiang), zdvořilostní jméno Cchun-čung (čínsky pchin-jinem Cúnzhōng, znaky 存中), byl všestranný čínský vědec a státník sungského období. (cs)
 • Shen Kuo (auch Shen Gua, chinesisch 沈括, Pinyin Shěn Kuò; * 1031; † 1095) war ein chinesischer Beamter, Naturwissenschaftler, Mathematiker, Geologe, Feldherr, Diplomat und Erfinder des Kompasses für die Navigation. Er gilt als bedeutendster Wissenschaftler der Song-Dynastie. (de)
 • Shen Kuo edo Shen Gua (pinyinez: Shěn Kuò; Wade–Giles: Shen K'uo; Qiantang, 1031 - Runzhou, 1095) txinatar astronomoa, matematikaria eta entziklopedia-egilea. Mengxi Bitan lana idatzi zuen; besteak beste, iparrorratz magnetikoa lehen aldiz aipatu eta fosilen jatorriari buruzko azalpen zehatza eman zuen. Lan hartan azaldu zituen matematika, astronomia, kartografia, optika eta matematikari buruz egin zituen ikerketak ere. (eu)
 • 심괄(중국어: 沈括, 병음: Shěn Kuò 선쿼[*], 1031년 ~ 1095년)은 중국의 송나라 대의 학자이다. 박학다식한 통섭 학자이다. 그는 수학자이자 공학자, 발명가, 천문학자, 기상학자, 지질학자, 생물학자, 약학자, 시인, 장군, 외교관, 수력학자, 정치가였다. 자는 존중(存中)이요, 호는 몽계장인(夢溪丈人)이었다. 《몽계필담》(夢溪筆談), 의학서적 《양방》(良方) 등을 저술하였다. (ko)
 • 沈 括(しん かつ、1031年 - 1095年)は、北宋時代中期の政治家・学者。字は存中。夢渓丈人と号する。父は沈周。伯父は沈同。兄は沈扶(沈遘・沈遼の父)。 (ja)
 • Shen Kuo, född 1031, död 1095, var ett kinesiskt universalgeni, bland annat sysselsatt som vetenskapsman och politiker. Shen Kuo är framför allt känd som den första i historien som beskrev en kompass. Han ledde astronomidepartementet vid Songhovet och gjorde flera förbättringar av astronomiska instrument, som gnomon och armillarsfären. (sv)
 • Shen Kuo (ur. 1031, zm. 1095) – chiński urzędnik z okresu dynastii Song i uczony. Zajmował się m.in. astronomią, matematyką, kartografią, filozofią, ekonomią, botaniką, poezją i muzyką. W Mengxi Bitan (梦溪笔谈) z ok. 1088 opisał kompas magnetyczny i jego zastosowania w kartografii; była to pierwsza wzmianka o tym urządzeniu. (pl)
 • Шэнь Ко, также Шэнь Куа (кит. упр. 沈括, пиньинь Shěn Kuò, 1031—1095) — один из величайших китайских учёных, по многогранности сопоставимый с выдающимися универсалистами Ренессанса: область его деятельности охватывала математику, астрономию, метеорологию, геологию, зоологию, ботанику, фармакологию, агрономию, этнографию и картографию; помимо этого, Шэнь Ко проявил себя как дипломат, генерал, министр финансов, государственный инспектор, инженер в области гидромелиорации, изобретатель, поэт и музыкант. (ru)
 • Shen Kuo ou Shen Kua (chinês: 沈括, pinyin: Shěn Kuò) (1031 - 1095) foi um geólogo, astrónomo, embaixador, general militar, matemático, cartógrafo, engenheiro hidráulico, botânico, zoólogo, farmacólogo, escritor, e burocrata do governo da Dinastia Song (960-1279), na China. (pt)
 • Шень Куо (1031—1095) — визначний китайський вчений-енциклопедист, письменник, державний діяч часів династії Північна Сун. (uk)
 • شين كوا أو شين غوا (1031–1095) عالم موسوعي ورجل دولة صيني عاش في عهد أسرة سونغ. لمع شين كيو في عهد مجالات فقد كان رياضياتي وفلكي ومخترع وخبير في علوم الطقس والجيولوجيا والحيوان والنبات والطب الصيني والزراعة والآثار ووصف الأعراق البشرية والخرائط والموسوعات والهيدروليكا. كان شين كيو أيضًا قائدًا عسكريًا ودبلوماسيًا ووزيرًا للخزانة ومفتشًا عامًا للدولة وشاعرًا وموسيقيًا. طوّر شين كيو تصميمات لآلة ذات الحلق وعقرب المزولة ومنظار الرؤية، واخترع نوع جديد من الساعات المائية. وبالرغم من أن ابن الهيثم (965–1039) هو أول من وصف الكاميرا المظلمة، فإن شين كيو هو أول من وصفها في الصين بعد عدة عقود. (ar)
 • Shen Kuo (Hangzhou, 1031 - Zhenjiang, 1095) -en xinès: 沈括; en pinyin: Shěn kuò - fou un polímata xinès. Va ser geòleg, astrònom, agrònom, ambaixador, general, matemàtic, cartògraf, enginyer hidràulic, meteoròleg, botànic, zoòleg, farmacòleg, autor, i buròcrata del govern de la Dinastia Song (960 - 1279) en Xina. Shen Kuo va viure a Qiantang, l'actual Hangzhou. el 1063, a l'edat de 35 anys, Shen Kuo va passar amb èxit l'examen imperial per al servei del Govern. Va ser ambaixador a l'Imperi Tangut i va estar a les campanyes militars dutes a terme contra ells. Va ser l'administrador principal de l'Oficina d'astronomia i Canceller de l'acadèmia de Han-lin. També va ser aliat polític i confident del canceller Wang Anshi i de l'emperador Shenzong (神宗 Shénzōng; 1067 - 1085). (ca)
 • Ŝen Kuo (ĉine 沈括, pinjine: Shěn Kuò) (1031-1095) estis ĉina multfakulo kiu estis fizikisto, geologo, astronomo, agronomo, ambasadoro, generalo, matematikisto, kartografo, hidraŭlika inĝeniero, meteologo, botanikisto, zoologo, farmakologo, aŭtoro, kaj burokrato de la registaro de la Dinastio Song (960-1279) en Ĉinio. Ŝen Kuo loĝis en Kiantango, aktuale Hangĝoŭo. En 1063, estante 35-jaraĝa, Ŝen Kuo trapasis sukcese la imperian ekzamenon por eniri en la servon de la registaro. Li iris kiel ambasadoro al la Tanguta Imperio kaj estis ankaŭ en la militoj kontraŭ ili. Li estis la ĉefa administranto de la oficejo de astronomio kaj kanceliero de la akademio de Han-lin. Li estis ankaŭ politika aliancano kaj konfidenculo de la kanceliero Vang Anŝi kaj de la imperiestro Ŝenzong (神宗 Shénzōng; 1067-1085 (eo)
 • Shen Kuo (chino: 沈括, pinyin: Shěn Kuò) (1031-1095) fue un polímata chino que fue físico, geólogo, astrónomo, agrónomo, embajador, general militar, matemático, cartógrafo, ingeniero hidráulico, meteorólogo, botánico, zoólogo, farmacólogo, autor, y burócrata del gobierno de la Dinastía Song (960-1279) en China. Shen Kuo vivió en Qiantang, el actual Hangzhou. En 1063, a la edad de 35 años, Shen Kuo pasó con éxito el examen imperial para el servicio del gobierno. Fue como embajador al Imperio Tangut y estuvo en las campañas militares llevadas contra ellos. Fue el administrador principal de la oficina de astronomía y canciller de la academia de Han-lin. También fue aliado político y confidente del canciller Wang Anshi y del emperador Shenzong (神宗 Shénzōng; 1067-1085). (es)
 • Shen Kuo atau Shen Gua (Hanzi: 沈括; Pinyin: Shěn Kuò; Wade–Giles: Shen K'uo) (1031–1095), dengan Cunzhong (存中) dan pseudonim Mengqi (kini biasanya disebut Mengxi) Weng (夢溪翁), adalah seorang polymath, ilmuwan, dan negarawan yang hidup pada masa Dinasti Song (960–1279). Ia menguasai banyak bidang ilmu dan bekerja sebagai matematikawan, astronom, geolog, zoolog, , , agronom, arkeolog, etnografer, kartografer, pembuat ensiklopedia, jenderal, diplomat, insinyur hidrolik, penemu, , inspektur kenegaraan, penyair, dan musisi. Ia juga mengepalai Biro Astronomi di istana Song. Di istana, ia termasuk ke dalam faksi reformis yang dikepalai oleh Kanselir Wang Anshi (1021–1086). (in)
 • Shen Kuo (chinois : 沈括 ; pinyin : Shěn Kuò, Wade-Giles Shen K'uo, EFEO Chen K'ouo), Shen Guo, Shen Kua ou encore Shen Gua, né en 1031 à Hangzhou et mort en 1095 à Zhenjiang, est un scientifique polymathe chinois, fonctionnaire gouvernemental sous la dynastie Song (960-1279) Outre la poésie et les sciences, il écrivit aussi sur la divination et le surnaturel, commentant d'anciens textes taoïstes et confucéens. Si son livre Mengxi Bitan ainsi que quelques-uns de ses poèmes nous sont parvenus, une grande partie de ses écrits a été perdue. (fr)
 • Shen Kuo (Chinese: 沈括; 1031–1095) or Shen Gua, courtesy name Cunzhong (存中) and pseudonym Mengqi (now usually given as Mengxi) Weng (夢溪翁), was a Chinese polymathic scientist and statesman of the Song dynasty (960–1279). Shen was a master in many fields of study including mathematics, optics, and horology. In his career as a civil servant, he became a finance minister, governmental state inspector, head official for the Bureau of Astronomy in the Song court, Assistant Minister of Imperial Hospitality, and also served as an academic chancellor. At court his political allegiance was to the Reformist faction known as the New Policies Group, headed by Chancellor Wang Anshi (1021–1085). (en)
 • Shen Kuo (沈括S, Shěn KuòP, Shen K'uoW; Hangzhou, 1031 – Zhenjiang, 1095) è stato un geologo, astronomo, ambasciatore, matematico, cartografo, zoologo, botanico, generale, ingegnere idraulico, farmacologo cinese, nonché burocrate della dinastia Song (960-1279) in Cina. (it)
 • Shen Kuo of Shen Kua (Chinees: 沈括; pinyin: Shěn Kuò) (1031–1095), Chinese naam Cunzhong en pseudoniem Mengqi Weng, was een Chinees filosoof, natuuronderzoeker, diplomaat, uitvinder en dichter uit de Song-dynastie. Hij was de belangrijkste aan het hof van de Song-keizer, keizerlijk inspecteur, minister van financiën en onderminister van keizerlijke gastvrijheid. Politiek gezien was hij een aanhanger van kanselier Wang Anshi's hervormingsgezinden. (nl)
 • 沈括(1032年-1096年),字存中,晚年自号夢溪丈人、梦溪翁、岸老,本籍杭州钱塘县,自幼寄籍苏州吴县,北宋官员,官至龙图阁直学士、权三司使。 沈括出身杭州官宦家庭,童年随父宦游,父亲死后荫补沭阳主簿。沈括任内成功治理沭水,然而始终不得提拔,于是参加科举连续考中苏州解元和进士,获任扬州司理参军,并在扬州得到日后丈人张蒭举荐入京任职馆阁,日后更为王安石提拔参与熙宁变法。在变法期间,沈括改革司天监、治理汴水、巡视两浙水利、视察河北西路边务并出使辽国,凭借诸多功绩受到宋神宗器重,一路拔擢至权三司使,总揽全国财政大权,但因政见不合受新党猜忌、排挤,宋神宗在蔡确力谏下不得不于熙宁十年(1077年)下诏罢免沈括,贬为宣州知州。元豐三年(1080年),宋神宗将沈括调至宋夏战争前线,任命其为鄜延路经略安抚使,后凭军功获奖龙图阁直学士。不久沈括因永乐城惨败被贬随州并受软禁,直到宋神宗死后才得以重获自由,在润州的梦溪园安度晚年,死后归葬杭州钱塘。 沈括在生前因参与熙宁变法被列入奸党行列,后人多推崇其博学多才,在近现代又因其著作《梦溪笔谈》之中国科学史史料价值享誉海内外。 (zh)
rdfs:label
 • شين كوا (ar)
 • Shen Kuo (ca)
 • Šen Kua (cs)
 • Shen Kuo (en)
 • Shen Kuo (de)
 • Ŝen Kuo (eo)
 • Shen Kuo (es)
 • Shen Kuo (eu)
 • Shen Kuo (in)
 • Shen Kuo (it)
 • Shen Kuo (fr)
 • 沈括 (ja)
 • 심괄 (ko)
 • Shen Kuo (nl)
 • Shen Kuo (pl)
 • Shen Kuo (pt)
 • Шэнь Ко (ru)
 • Shen Kuo (sv)
 • Шень Куо (uk)
 • 沈括 (zh)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
foaf:name
 • Shen Kuo (en)
is dbo:wikiPageRedirects of
is dbo:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of
Powered by OpenLink Virtuoso    This material is Open Knowledge     W3C Semantic Web Technology     This material is Open Knowledge    Valid XHTML + RDFa
This content was extracted from Wikipedia and is licensed under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License