About: Piracy

An Entity of Type: Band, from Named Graph: http://dbpedia.org, within Data Space: dbpedia.org

Piracy is an act of robbery or criminal violence by ship or boat-borne attackers upon another ship or a coastal area, typically with the goal of stealing cargo and other valuable goods. Those who conduct acts of piracy are called pirates, while the dedicated ships that pirates use are called pirate ships. The earliest documented instances of piracy were in the 14th century BC, when the Sea Peoples, a group of ocean raiders, attacked the ships of the Aegean and Mediterranean civilisations. Narrow channels which funnel shipping into predictable routes have long created opportunities for piracy, as well as for privateering and commerce raiding. Historic examples include the waters of Gibraltar, the Strait of Malacca, Madagascar, the Gulf of Aden, and the English Channel, whose geographic stru

Property Value
dbo:abstract
 • انتهاك حقوق الطبع والنشر (بالإنجليزية: Copyright Infringement)‏ يعني الاستعمال غير المُرخّص للمواد المحمية بموجب قانون حقوق النسخ بشكل يعارض أحد حقوق المؤلف الخاصة، مثل إعادة طباعة أو نسخ أعمال محمية بقانون حقوق النسخ. (ar)
 • تزييف النقود أو العملة المقلدة أو تزوير النقود هي نقود منتجة دون تفويض قانوني من دولة أو حكومة. إنتاج أو استخدام النقود المزيفة هو شكل من أشكال الغش أو التزوير في أغلب دول العالم ويعاقب عليه القانون. التزوير قديم منذ ظهور النقود وكان قبل إدخال النقود الورقية حيث كان التزوير مقتصراً على تزوير النقود المعدنية وخلال الحرب العالمية الثانية أقدم النازيون على تزوير الجنيه الإسترليني والدولارات الأمريكية (ar)
 • La pirateria marítima —o pirateria— és la pràctica que té per objecte l'atac d'una embarcació amb l'objectiu de robar el seu carregament, i de vegades el vaixell sencer. També pot incloure el saqueig de poblacions constaneres. Un pirata és una persona que practica la pirateria. Tanmateix, els pirates no es limitaven només als pillatges de vaixell, sinó que de vegades atacaven petites ciutats costaneres. La paraula pirata està lligada a les accions a la mar sense l'acord d'una nació sobirana, contràriament als corsaris, capitans d'embarcació privada que treballaven per a una nació o una persona important en la societat. Les definicions de la pirateria comprenen accions com el segrest de persones amb demanda de rescat, el robatori, l'homicidi i el sabotatge. La pirateria marítima va conèixer diversos períodes fasts, al final del segle I abans de J.C. a la Mediterrània, i al segle xviii a les Antilles i l'Oceà Índic. Després a poc a poc va desaparèixer, a causa del poder creixent d'unes nacions sobre totes les regions del món. Molts anarquistes s'han inspirat en la filosofia dels pirates, que consistia a exiliar-se de tota nació per tal de portar una vida més lliure. La paraula pirata prové del terme grec πειρατης, la mateixa derivació del verb πειραω (piran), que significa «esforçar-se en», «intentar de», «temptar la seva sort a l'aventura», i del llatí pirata, «el que tempta la fortuna, el que emprèn». Malgrat el seu origen marítim, la paraula pirata és emprada en contexts diferents, tals com els «pirates de la carretera», que es deia abans «lladres de camí ral». Per lliscada semàntica, un pirata informàtic designa un individu que es dedica a malversacions de fons efectuades per Internet o a la còpia d'obres sense respectar el dret d'autor o el copyright. Hi ha altres formes més indecents, com ara la pesca electrònica (phishing), que consisteix a usurpar una identitat, normalment corporativa, per enganyar els que en són usuaris o clients i aconseguir les seves dades (codis, paraules clau, números de targeta o de compte...) i, així, poder robar diners o dades privades. Es parla de vegades de pirates en el cas d'actes polítics i terroristes: és el cas dels pirates de l'aire. Tanmateix, es tracta aquí d'una deformació del sentit de pirata: l'absència de l'interès lucratiu d'una acció terrorista fa que no es puguin realment lligar aquests malfactors als veritables pirates. (ca)
 • Una infracció de copyright o violació de copyright és un ús no autoritzat o prohibit d'obres cobertes per les lleis de copyright de manera que violin algun dels drets exclusius de l'autor, com el dret de reproducció o de fer obres derivades. També és habitual l'abús del terme pirateria, sovint de forma pejorativa, per referir-se a les còpies d'obres sense el consentiment del titular dels drets d'autor. El físic Richard Stallman i l'expert en Propietat intel·lectual, Eduardo Samán, argumenten que l'ús de l'expressió pirateria per referir a les còpies no autoritzades és una exageració que pretén equiparar l'acte de compartir amb la violència dels pirates de vaixells, criminalitzant als usuaris. La Free Software Foundation inclou aquesta accepció del terme en la seva nòmina d'expressions a evitar en matèria de drets d'autor. L'abast de la protecció de les obres a nivell internacional estan regits pel , que estableix un termini mínim de 50 anys a partir de la mort de l'autor. La forma en què ha de tractar la legislació aquestes infraccions és un tema que genera polèmica a molts països del món. (ca)
 • المزيف هو تقليد للشيء الأصلي وفعل التزييف الغرض منه خداع الناس في تقديم سلعة مزيفة وغير حقيقية للبضاعة الأصلية بهدف الكسب السريع بلا عناء، واقترنت كلمة مزيف أو تزييف مع أمور شتى في الحياة كالنقود المزيفة، والمجوهرات أو الساعات المزيفة، والملابس بل وحتى في الأدوية. (ar)
 • La moneda falsificada és la que es produeix sense la conformitat legal de l'Estat o govern que representa i que imita o s'assembla a la moneda real, tant com per fer-la passar per l'original. La producció o l'ús de moneda falsificada és una forma de frau. La falsificació de moneda és probablement tan antiga com l'ús dels diners. Abans de la introducció del paper moneda, el mètode més estès era la barreja de metalls base com són l'or i l'argent canviant-los per altres de menys valor. En l'actualitat el més habitual és la impressió de bitllets falsos, o la impressió de documents per part d'impressors legítims però amb contingut fals. Durant la Segona Guerra Mundial, els nazis van falsificar lliures britàniques i dòlars nord-americans (Operació Bernhard.) Actualment alguns dels millors bitllets falsificats són denominats Super-dòlars a causa de la seva elevada qualitat i semblança als bitllets originals. Cada any el Banc Central Europeu retira centenars de milers de bitllets d'euros falsificats registrant a la zona euro 387.000 bitllets falsos en el primer semestre del 2010. Al llarg de la història, són molts els mètodes pels quals s'ha tractat de falsificar el mitjà de pagament legal dels països. A cada invent per aconseguir-ho, les autoritats creen un sistema que fa més difícil la falsificació. (ca)
 • القرصنة (ممتهنها: قرصان، والجمع: قراصنة) هي سرقة مرتكبة في البحر، أو أحياناً على الشاطئ، من قبل عميل غير مدفوع من أي دولة أو حكومة. وقد أصبحت القرصنة حديثاً مصدر خطر داهم خاصة في سواحل الصومال التي تخضع خضوعا كاملا للقراصنة حيث تجري ثلث عمليات القرصنة في العالم قرب سواحل الصومال. كانت أقرب الحالات الموثقة للقرصنة هي في القرن الرابع عشر قبل الميلاد، عندما هاجم مجموعة من لصوص البحر الحضارات الواقعة على بحر أيجة والبحر الأبيض المتوسط. القنوات الضيقة التي يجري فيها شحن السفن خلقت فرصاً سهلة للقراصنة. تشمل الأمثلة التاريخية للقرصنة مياه جبل طارق ومضيق ملقا ومدغشقر وخليج عدن وبحر المانش. هذا فضلا عن وجود القرصنة التفويضية. ويوازي القرصنة في البرية نصب الكمائن من قبل قطاع الطرق واللصوص للمسافرين في المناطق الجبلية والممرات السريعة. تستخدم القرصنة التفويضية نفس اساليب القرصنة لكن بأخذ الأوامر من الحكومات بهدف الأستيلاء على سفن دولة عدوة. يمكن لمصطلح القرصنة أن يشمل الأعمال القائمة في الجو أو البر لكن في هذه المقالة سنركز على القرصنة البحرية. لكنها لن تتضمن الجرائم المرتكبة على نفس السفينة كاعتداء مسافر على أخر بهدف السرقة أو غيرها. القرصنة هو اسم جريمة محددة بموجب القانون الدولي العرفي. وصولا إلى القرن الواحد والعشرين تبقى القرصنة البحرية ضد سفن النقل مسألة هامة (حيث تقدر الخسائر السنوية بحوالي 16 مليار دولار، حسب 2007)، وخاصة في المياه الواقعة بين البحر الأحمر والمحيط الهندي، قبالة الساحل الصومالي، وكذلك في مضيق ملقا وسنغافورة. في سنة ال2000 وما بعدها، سُلِح القراصنة بأسلحة أوتوماتيكية وقذائف صاروخية وإستُخدمت القوارب الصغيرة لمهاجمة السفن. يواجه المجتمع الدولي تحديات كثيرة في جلب القراصنة المعاصرين إلى العدالة، وتحدث الهجمات التي يقومون بها غالباً في المياه الدولية. وفي هذا الوقت أستخدمت بعض الدول قوات بحرية خاصة لحماية سفنها من القرصنة. (ar)
 • Una falsificació és un acte consistent a la creació o modificació de certs documents, efectes, béns o productes, amb la fi de fer-los semblar com a vertaders, o per alterar-ne o simular-ne la veritat. Les falsificacions es poden realitzar, entre d'altres, respecte a documents públics o privats, monedes, bitllets o d'altres valors, art i productes de marques comercials. Als primers casos, és un delicte que afecta la fe pública, i es pot àdhuc arribar a ser una modalitat de frau, mentre que l'últim s'entén que és una vulnerabilitat de la propietat industrial (en ser còpies sense llicències, per vendre-les com si fossin originals). El document es considera inautèntic o fals en el sentit diplomàtic independentment de si mostra una veritat. A. Floriano Cumbreño diferencia subreptici (tenen un contingut fals alhora que autenticitat en les característiques externes i internes) i interpol·lat (tenen el contingut modificat). La disciplina científica que estudia documents per a determinar si són inautèntics és la diplomàtica. A l'Europa medieval tant particulars, senyors i eclesiàstics realitzaren falsificacions de documents. A l'Europa de l'edat moderna i durant l'actualitat s'han produït falsificacions de documents i s'han augmentat les tècniques per a detectar-les amb alta fidelitat. (ca)
 • Padělek, falzifikát nebo falzum je předmět, který se vydává za jiný, obvykle cennější předmět. Jeho původce je padělatel nebo falzátor a jeho činnost je označována jako padělání. Padělky se vyskytují v mnoha oblastech, počínaje platidly (penězokazectví), listinami a dokumenty, přes umělecké předměty, starožitnost i až po průmyslové zboží, zejména značkové. Padělání peněz, výtvarných děl, veřejných listin a ochranných značek jsou samostatné trestné činy, ostatní se mohou trestat jako podvod. Odhaduje se, že komerční ztráty způsobené paděláním v současnosti dosahují asi 500 miliard USD. (cs)
 • Pirát (z fr. pirate, řec. πειρατής peiratés, mořský lupič) je námořní lupič. Piráti obvykle přepadají obchodní lodi, ale často loupí a rabují i na pobřeží. Pirátství kvete tam, kde je velký lodní provoz a lupiči mohou doufat v bohatou kořist. Místo původních šavlí a plachetnic mohou mít dnes k dispozici rychlé čluny, automatické zbraně i děla a rakety. Zatímco pobřeží Jižní Ameriky a Afriky piráti stále ohrožují, na pobřeží Severní Ameriky se pirátství téměř nevyskytuje díky Pobřežní stráži Spojených států, která se v minulosti podílela i na omezení pirátství v Karibském moři. Pirátství praktikované na širém moři (oceánské pirátství) proti dopravním plavidlům představuje velký problém (s odhadovanou ztrátou 13 až 16 miliard amerických dolarů za rok pro celý svět), například ve vodách mezi Tichým a Indickým oceánem, zejména na pobřeží Somálska nebo v úžinách kolem Singapuru a Malakky, kterými během roku propluje přes 50 000 obchodních lodí. (cs)
 • Falschgeld ist kein Geld im Rechtssinne, sondern eine Fälschung, durch die ein echtes Zahlungsmittel (Banknoten oder Münzen) vorgetäuscht und im Zahlungsverkehr als solches verwendet werden soll. Falschgeld ist daher unechtes Geld, das den Zahlungsempfänger betrügt und die Volkswirtschaft, vor allem das Vertrauen in den Wert des Bargelds, schädigt. (de)
 • Bei Piraterie oder Seeräuberei handelt es sich um Gewalttaten, Eigentumsdelikte oder Freiheitsberaubungen, die zu eigennützigen Zwecken unter Gebrauch eines See- oder Luftfahrzeugs auf hoher See oder in anderen Gebieten verübt werden, die keiner staatlichen Gewalt unterliegen. Bis zum völkerrechtlichen Übereinkommen über die Hohe See 1958 wurden unter Piraterie meist dieselben Taten verstanden, soweit sie überhaupt auf See oder auch von See aus begangen wurden.Bis ins 19. Jahrhundert gab es noch staatlich mittels Kaperbrief autorisierte Private (Freibeuter, Kaperfahrer), die wie Piraten agierten und nicht als Kaperer zu erkennen waren. Mit Unterzeichnung der Pariser Seerechtsdeklaration vom 16. April 1856 begann die allmähliche internationale Ächtung der Kaperei. Keine Piraterie im eigentlichen Sinn sind Strand-, Fluss- und Luftpiraterie. (de)
 • Ως παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων ορίζεται η χρήση έργων που προστατεύονται από πνευματική ιδιοκτησία, με παράλληλη καταπάτηση των αποκλειστικών δικαιωμάτων του κατόχου, όπως αυτά της αναπαραγωγής, διανομής, προβολής ή εκτέλεσης του κατοχυρωμένου έργου ή της δημιουργίας παράγωγων έργων, χωρίς την άδεια του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων• ο τελευταίος είναι συνήθως μία εκδοτική ή άλλη εταιρεία που εκπροσωπεί τον δημιουργό. (el)
 • Η πειρατεία είναι ένα από τα σοβαρότερα εγκλήματα του Διεθνούς Δικαίου. Για τον ακριβή ορισμό της πειρατείας δεν υφίσταται σύμφωνη γνώμη των διεθνολόγων. Κατά τον επίσημο ορισμό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως περιλαμβάνεται στο άρθρο 100, 101, της Σύμβασης των Η.Ε. (1982), ("Περί ανοικτών θαλασσών"), πειρατεία ονομάζεται κάθε πράξη βίας ή αιχμαλώτισης ή απόσπασης, η οποία διαπράττεται στην ανοιχτή θάλασσα ή τα διεθνή ύδατα από το πλήρωμα ή τους επιβάτες ενός ιδιωτικού πλοίου ή αεροσκάφους, και στρέφεται εναντίον προσώπων ή ιδιοκτησίας που μεταφέρονται με ένα άλλο σκάφος. (el)
 • Eine Urheberrechtsverletzung ist ein Verstoß gegen die Urheberrechte. Gemeint ist damit in der Regel ein Verstoß gegen die im deutschen Urheberrechtsgesetz definierten Verwertungsrechte oder die Aneignung eines fremden Werkes unter eigenem Namen (Plagiat genannt). Ein häufiger Verstoß besteht in einer rechtswidrig hergestellten oder verbreiteten Kopie von urheberrechtlich geschützten – meist elektronischen – Medien. Diese Kopien werden in Anlehnung an den jahrhundertealten Begriff Raubdruck häufig Raubkopie genannt. Daneben existiert die umgangssprachliche Bezeichnung Schwarzkopie, gemeint ist eine gegen das Urheberrecht verstoßende illegale Kopie. Bei den Medien kann es sich um Filme, Musikstücke, Bücher, Computerprogramme (Software), Datenbanken oder anderes urheberrechtlich geschütztes Material handeln. Dabei unterbleibt die Bezahlung des Urhebers oder des Rechteinhabers, die beim Kauf einer legalen Kopie in der Regel zu erfolgen hat. Andere Urheberrechtsverletzungen können zum Beispiel in der Änderung eines Werkes oder seines Titels liegen. Unberechtigte Bearbeitung oder Umgestaltung eines Werkes ist ebenfalls ein Verstoß gegen das Urheberrecht. Geschichtlich ist die Urheberrechtsverletzung eine relativ neue Erscheinung, da das Urheberrecht erst im 20. Jahrhundert den heutigen Schutz erreichte. Vorher waren z. B. das Abschreiben oder Nachdrucken von Büchern, die Übernahme von Liedern eines Sängers durch die Allgemeinheit oder andere Musiker, die Ausgestaltung eines Erzählstoffes durch diverse Autoren in unterschiedliche Richtungen relativ normale Vorgänge, die in einem gewissen Umfang geduldet wurden. Ein Eigentumsrecht bestand grundsätzlich nur an den materiellen Trägern – z. B. an einem Buch als Gegenstand – nicht an den Inhalten. Allerdings gab es seit langem auch den Begriff des Plagiats, der sich zum Beispiel auf die Übernahme fremder Texte bezog und entsprechend geächtet werden konnte. Durch neue Techniken nahmen die wirtschaftlichen Folgen von widerrechtlichen Kopien immer größere Dimensionen an. Besonders erwähnenswert ist dabei das seit den 1990er Jahren auch im privaten Umfeld leicht mögliche Kopieren digitalen Ausgangsmaterials, welches eine 1-zu-1-Kopie ohne Qualitätsminderung mit geringem Zeit- und Materialaufwand erlaubt. Zugleich sind aber Urheberrechtsverletzungen teilweise auch leichter nachweisbar geworden. (de)
 • Piratado estas tipe ago de rabo aŭ krima perforto sur maro. La esprimo povas inkludi agojn faritajn surtere, en la aero, aŭ en aliaj gravaj korpoj de akvo aŭ sur marbordo. Ĝi ne normale inkludas krimojn faritajn kontraŭ personoj vojaĝantaj sur la sama ŝipo kiel la krimulo mem (ekz. unu pasaĝero ŝtelanta de aliaj sur la sama ŝipo). La esprimo estis uzita dum historio por rilati al atakoj trans teraj limoj de ne-ŝtataj agentoj. Piratado aŭ pirateco estas la nomo de specifa krimo sub kutima internacia juro kaj ankaŭ la nomo de kelkaj krimoj sub la municipa juro de kelkaj ŝtatoj. Ĝi estas distingita de korsarado, kiu estas rajtigita fare de naciaj aŭtoritatoj kaj tial legitima formo de militema agado fare de ne-ŝtataj aktoroj. Piratado estas konsiderita komerca rabado, kaj estis eksterleĝigita fare de la Vestfalia Paco (1648) fare de la subskribintoj de tiuj traktatoj. Tiuj kiuj okupiĝas pri agoj de piratado estas nomitaj piratoj. En la 21-a jarcento, la internacia komunumo renkontas multajn problemojn en alportado de piratoj al justico. (eo)
 • Pirato, flibustro, korsaro kaj kaperisto estas nocioj kiuj ekde memoreblaj tempoj ekzistas, eĉ dum la epoko de la antikvaj grekoj kaj romianoj, en ĉiuj regionoj de la mondo (ĉinaj piratoj, Barbareskaj piratoj en la Mediteraneo, en la Nova Mondo kaj eĉ je la komenco de la 21-a jarcento ankoraŭ en la Sud-Ĉina Maro, la Markolo de Malako, Brazilo...) kaj kiuj koncernas neleĝajn agadojn faritajn de ŝipanaro al alia ŝip(anar)o, eĉ sur la tero. Nuntempe ankaŭ la aviado estas konfrontita kun la problemo. La multjarcenta fenomeno de piratado ankoraŭ nun apartenas al la internacia . Piratado signifas la rabon de varoj aŭ la kidnapon de homoj kaj postuli elaĉetan monon aŭ por uzo en la sklavokomerco. La origino de la pirateco koincidas kun la komenco de la marveturado. Kun la apero de la transmaraj komercoŝipoj kaj la aneksa transporto de valoraĵoj la piratado rapide disvastiĝis. Kelkaj piratoj estis dungitaj de iu registaro.En 1856 tiu de la ŝtato permesita piratado oficiale estis abolita en la , sed ankoraŭ dum la du mondmilitoj de la 20-a jarcento oni uzis la piratadon kiel rimedo en la marmilito. (eo)
 • Falsado laŭ esperantlingvaj vortaroj kiel PIV aŭ Reta Vortaro estas "la ago trompe ŝanĝi, aliigi la staton aŭ konsiston de io; trompe imiti la ŝajnon de io", aŭ alivorte "produkti ion malveran kaj prezenti ĝin kiel veran, por titi el tio profiton". Speciale falsado celas la agojn 1. * imite reprodukti valoran originalon per malpli valora materialo, 2. * imite kopii valoran originalon, aparte historian, ekzemple valora arta objekto kiel pentraĵo aŭ statuo, rara monero aŭ poŝtmarko, historia monbileto aŭ akcio, per noveca fabrikaĵo, 3. * en aŭtentikan tekston enmeti aŭ forigi pecojn, kiel ke la signifo aŭ valoro estas ŝanĝita, aŭ 4. * kaŝe aranĝi objektojn (ekzemple pesiloj malĝustaj aŭ falsitaj ludkartoj, sekrete markitaj), por trompe gajni.. Falsaĵo do estas la trompe falsigita objekto. Pri industria kopiado de varoj sen pretendo ke ili ŝajnu pli aĝaj aŭ arte valoraj, sed ja en trompa intenco kopii la aspekton de alia industria varo, vidu la plidetaligan artikolon falsado de varoj, pri trompa kopiado de monbiletoj la plidetaligan artikolon monfalsado. (eo)
 • La piratería es una práctica de saqueo organizado o bandolerismo marítimo, por la cual se ataca a una embarcación con el propósito de robar su carga, exigir rescate por los pasajeros, o venderlos como esclavos, y en ocasiones apoderarse de la nave misma. Su definición según el Derecho Internacional puede encontrarse en el artículo 101 de la Convención de las Naciones Unidas sobre el Derecho del Mar.​ Un tipo especial de pirata, desde el punto de vista legal, es el corsario; navegante contratado por un estado, mediante patente de corso, para atacar y saquear las naves de un país enemigo. Disponer del respaldo de un estado, ofrecía la garantía de ser tratado como soldado de otro ejército por el enemigo y, al mismo tiempo, acarreaba ciertas obligaciones; la principal de las cuales era entregar parte de las presas a las autoridades que emitían la patente. Esta distinción es relativa, pues corsarios como Francis Drake o la flota francesa en la Batalla de la Isla Terceira fueron considerados piratas por las autoridades españolas, ya que no existía una guerra declarada. (es)
 • Dinero falsificado es el dinero que se produce sin la conformidad legal del Estado o gobierno y que se parece o se asemeja a la moneda real, lo suficiente como para hacerse pasar por la original. La producción o el uso de dinero falsificado es una forma de fraude. La falsificación de dinero es probablemente tan antigua como el propio dinero. Antes de la introducción del papel moneda, el método más extendido era la mezcla de metales base para el cambio como son el oro y la plata con otros de menor valor. En la actualidad es más habitual la impresión de billetes falsos, o la impresión de documentos por impresores legítimos pero con instrucciones falsas. Actualmente algunos de los mejores billetes falsificados son denominados «Superdólares» a causa de su elevada calidad, y semejanza a los billetes originales. Cada año el Banco Central Europeo retira cientos de miles de billetes de euros falsificados registrándose en la zona euro 387 000 billetes falsos en el primer semestre de 2010.​Entre los efectos perjudiciales de los billetes falsos destacan:​​ * Una reducción del valor «real» del dinero, al incrementarse los precios debido a la inflación debido a que hay más dinero en circulación en la economía. * Un descenso en la aceptabilidad del papel moneda * Pérdidas en las compañías que no reembolsan el dinero falsificado. Tradicionalmente las técnicas antifalsificación comprenden la inclusión de detalles y dispositivos en los billetes para dificultar la falsificación y hacer más fácil el detectar billetes falsos. Entre las características que se aplican son el uso de dibujos con filigranas muy finas, coloraciones especiales, uso de marcas de agua y elementos holográficos, entre otros. (es)
 • Una infracción de derechos de autor, infracción de copyright o violación de copyright es un uso no autorizado o prohibido de obras cubiertas por las leyes de derechos de autor, como el derecho de copia, de reproducción o el de producir una obra derivada. También es habitual el uso del término piratería, a menudo de forma peyorativa, para referirse a las copias de obras sin el consentimiento del titular de los derechos de autor.El informático Richard Stallman y el experto en propiedad intelectual Eduardo Samán, entre otros,​​​ argumentan que el uso de la expresión "piratería" para referir a las copias no autorizadas es una exageración que pretende equiparar el acto de compartir con la violencia de los piratas de barcos, criminalizando a los usuarios. La Free Software Foundation incluye esta acepción del término en su nómina de expresiones a evitar en materia de derechos de autor.​ Los alcances de la protección de las obras a nivel internacional están regidos por el Convenio de Berna, que establece un plazo mínimo de 50 años a partir de la muerte del autor. La forma en que debe tratar la legislación estas infracciones es un tema que genera polémica en muchos países del mundo. (es)
 • Pirateria edo itsaslapurreta itsasoan eginiko lapurreta da, estatu burujabe baten baimena izan gabe. Itsas lapurreta nazioarteko uretan edo estatu baten jurisdikzio gabeko lekuetan egiten da gehienetan, itsasontziko bere zama lapurtzeko edo bere bidaiariak esklabo bihurtzeko. Piratek bere kabuz jokatzen zuten bitartean, kortsarioek "nabigatzeko" baimenak zituzten bere herrialde etsaien merkatari ontziei eraso egiteko eta bertako zama lapurtzeko. Horrexegatik zaila zen esatea nor zen pirata eta nor kortsarioa, adibidez, Francis Drake kortsario britainiarra pirata bat baino ez zen espainiar agintarien ustez. Nazioarteko zuzenbidearen definizioa 101. artikuluan agertzen da. (eu)
 • Egile eskubideen arau haustea edo copyright-a urratzea egile-eskubideen legeek estalitako obrak baimenik gabe edo debekatuta erabiltzea da, hala nola kopiatzeko, erreproduzitzeko edo obra eratorri bat ekoizteko eskubidea. Halaber, ohikoa da pirateria terminoa erabiltzea, askotan gutxiespenez, egile-eskubideen titularraren baimenik gabe obren kopiak aipatzeko. Richard Stallman informatikariak eta Eduardo Samán jabetza intelektualean adituak, besteak beste, argudiatu dute baimendu gabeko kopiak aipatzeko "pirateria" esamoldea erabiltzea gehiegikeria bat dela, erabiltzaileak kriminalizatuz itsasontzi-piraten indarkeriarekin konpartitzeko ekintza parekatu nahi duelako. Free Software Foundation-ek terminoaren adiera hori jasotzen du egile-eskubideen arloan saihestu beharreko adierazpenen zerrendan. (eu)
 • La falsificación es un acto consistente en la creación o modificación de ciertos documentos, efectos, productos (bienes o servicios), con el fin de hacerlos parecer como verdaderos o para alterar o simular la verdad.[cita requerida] La falsificación es considerada un crimen de «guantes blancos», ya que carece de violencia y en general implica transacciones comerciales.​ Las falsificaciones pueden realizarse, entre otros, respecto a documentos públicos o privados, monedas, billetes u otros valores, arte y productos de marcas comerciales.​​​ En los primeros casos, es un delito que afecta la fe pública, pudiendo llegar a ser una modalidad de fraude, mientras el último se entiende que es una vulnerabilidad de la propiedad industrial (al ser copias sin licencias, para ser vendidas como si fueran originales).[cita requerida] Los documentos, monedas y billetes falsos, pueden identificarse por su burda manufactura o por carecer de los dispositivos de seguridad. Por otra parte, en el caso de productos comerciales, pueden identificarse por emplear material de baja calidad, tener diferencias en el diseño u ostentar una marca semejante a otra de reputación, por ejemplo: ASEIKON (en vez de SEIKO), ACASIO (en vez de CASIO), ORIENTEX (en vez de ORIENT), KDK (en vez de TDK), y SONI (en vez de SONY).​ (es)
 • La piraterie est une forme de banditisme pratiquée sur mer par des marins appelés pirates. Cependant, les pirates ne se limitent pas aux pillages de navire, mais attaquent parfois de petites villes côtières. (fr)
 • L’atteinte au droit d'auteur désigne, de façon générale, les nuisances portées à la propriété intellectuelle. Aller à l’encontre des intérêts moraux et matériels de l'auteur est ainsi passible d'une action en responsabilité pénale et civile. L’ordre juridique attribue une valeur « maximale » et une « large protection » à la propriété intellectuelle. (fr)
 • La contrefaçon est la reproduction ou l'imitation d'un objet par une entreprise clandestine ou connue qui s'approprie les marques des produits appartenant à une société, d'un document (en particulier officiel), d'une œuvre ou d'une marchandise, soit en indiquant ou en laissant présumer que la chose est authentique, soit en violation d'un droit de propriété intellectuelle ou du droit d'auteur. Dans tous les cas, il s'agit d'un délit. (fr)
 • Is éard is foghlaí mara ann duine de bhuíon a ionsaíonn agus a ghoideann ó longa ar an bhfarraige. Ní bhaineann foghlaíocht mhara le hionsaithe ar dhaoine sa long chéanna leis na hionsaitheoirí. Ní bhaineann foghlaíocht mhara le gníomhaíochtaí de chuid chabhlach náisiúnta ach an oiread. Sainmhíniú ar fhoghlaíocht mhara is ea robáil nó foréigean ar an bhfarraige. Glactar leis go raibh foghlaíocht mhara á cleachtadh ó thosaigh daoine ag trádáil thar farraige, ach is leis an tréimhse ón 17ú haois go dtí an 19ú haois is mó a bhaineann an téarma mar a thuigtear inniu é. (ga)
 • Uang palsu adalah mata uang yang dibuat tanpa ijin negara atau pemerintahan, biasanya dalam upaya untuk meniru mata uang dan sehingga mengecoh penerimanya. Pembuatan atau pemakaian uang palsu adalah bentuk kecurangan atau pemalsuan, dan bersifat ilegal. Sebelum pengenalan uang kertas, metode pemalsuan uang paling menonjol melibatkan pencampuran bahan metal dengan emas atau perak murni. (in)
 • Pelanggaran hak cipta (dikenal dengan istilah pembajakan) adalah penggunaan suatu materi yang masih dilindungi hak cipta tanpa seizin pencipta atau pemegang haknya, dalam hal ini melanggar tertentu yang diberikan kepada pemegang hak cipta seperti menggandakan, mereproduksi, mendistribusikan, menampilkan atau memamerkan ciptaan, atau membuat ciptaan turunan. Pemegang hak cipta adalah pencipta, penerbit, atau pihak lain yang diberi mandat untuk memegang ciptaan tersebut. Pemegang hak cipta biasanya menggunakan standar teknologi dan hukum tertentu untuk mencegah dan menghukum pelanggar hak cipta. Masalah ini biasanya dapat diselesaikan secara kekeluargaan, melalui penarikan dan pemusnahan bajakan, atau dibawa ke pengadilan. Pembajakan skala besar, khususnya juga melibatkan pemalsuan, dapat dituntut melalui sistem hukum pidana. Bergesernya ekspektasi publik, kemajuan teknologi digital, serta berkembangnya jangkauan Internet telah menyebabkan pelanggaran anonim meluas. Hal ini menyebabkan industri kreatif saat ini sukar berfokus untuk mengejar orang-orang yang mencari dan membagikan konten yang dilindungi hak cipta secara daring dan bebas. Bahkan industri kreatif berkeinginan untuk meluaskan hukum ini untuk menghukum penyedia layanan dan distributor perangkat lunak yang memfasilitasi pembajakan sebagai pembajak tidak langsung. Perkiraan dampak ekonomi dari pelanggaran hak cipta cukup bervariasi dan bergantung pada banyak faktor. Namun demikian, pemegang hak cipta, perwakilan industri, dan legislator telah lama menggolongkan pelanggaran hak cipta sebagai pembajakan atau pencurian - bahasa yang sekarang dianggap oleh beberapa pengadilan AS sebagai peyorasi atau kontroversial. (in)
 • Piracy is an act of robbery or criminal violence by ship or boat-borne attackers upon another ship or a coastal area, typically with the goal of stealing cargo and other valuable goods. Those who conduct acts of piracy are called pirates, while the dedicated ships that pirates use are called pirate ships. The earliest documented instances of piracy were in the 14th century BC, when the Sea Peoples, a group of ocean raiders, attacked the ships of the Aegean and Mediterranean civilisations. Narrow channels which funnel shipping into predictable routes have long created opportunities for piracy, as well as for privateering and commerce raiding. Historic examples include the waters of Gibraltar, the Strait of Malacca, Madagascar, the Gulf of Aden, and the English Channel, whose geographic structures facilitated pirate attacks. Privateering uses similar methods to piracy, but the captain acts under orders of the state authorising the capture of merchant ships belonging to an enemy nation, making it a legitimate form of war-like activity by non-state actors. A land-based parallel is the ambushing of travelers by bandits and brigands in highways and mountain passes. While the term can include acts committed in the air, on land (especially across national borders or in connection with taking over and robbing a car or train), or in other major bodies of water or on a shore, in cyberspace, as well as the fictional possibility of space piracy, it generally refers to maritime piracy. It does not normally include crimes committed against people traveling on the same vessel as the perpetrator (e.g. one passenger stealing from others on the same vessel). Piracy or pirating is the name of a specific crime under customary international law and also the name of a number of crimes under the municipal law of a number of states. In the early 21st century, seaborne piracy against transport vessels remains a significant issue (with estimated worldwide losses of US$16 billion per year in 2004), particularly in the waters between the Red Sea and Indian Ocean, off the Somali coast, and also in the Strait of Malacca and Singapore. Currently, pirates armed with automatic weapons, such as assault rifles, and machine guns, grenades and rocket propelled grenades use small motorboats to attack and board ships, a tactic that takes advantage of the small number of crew members on modern cargo vessels and transport ships. They also use larger vessels, known as "mother ships", to supply the smaller motorboats. The international community is facing many challenges in bringing modern pirates to justice, as these attacks often occur in international waters. Some nations have used their naval forces to protect private ships from pirate attacks and to pursue pirates, and some private vessels use armed security guards, high-pressure water cannons, or sound cannons to repel boarders, and use radar to avoid potential threats. A romanticised version of piracy in the Age of Sail has long been a part of Western pop culture. Captain Charles Johnson's A General History of the Pyrates, published in London in 1724, contained biographies of several pirates of the "golden age" and brought them to public attention. Pirates of the era have been further popularised and stereotyped by many subsequent works of fiction, most notably by the novels Treasure Island (1883) and Peter Pan (1911), two film adaptions of Treasure Island (1934 and 1950) and, more recently, by the Pirates of the Caribbean film franchise, which began in 2003. (en)
 • Perompakan atau pembajakan laut adalah perampokan yang dilakukan di lautan, atau kadang-kadang di pantai. (in)
 • 模倣品(もほうひん)は、産業財産権、すなわち、特許権、実用新案権、意匠権、商標権を侵害する物品である。一方、知的財産権のうちでも、著作権や著作隣接権を侵害する物品は海賊版と呼ばれる。模造品とは異なる。 (ja)
 • 著作権侵害(ちょさくけんしんがい、英: Copyright infringement)とは、私的使用(フェアユース)の範囲を超えて他人の著作物を無許可でコピーし、配信、上映、改変、切除などをする行為をいう。著作権侵害は、人々の創造意欲を減退させる行為として、法により規制されている。 なお、文化庁では、インターネット上の海賊版による著作権侵害対策情報ポータルサイト内に相談窓口を開設し、主にインターネット上の海賊版による著作権侵害に関する相談を受け付けている。 (ja)
 • La contraffazione è l'imitazione di un prodotto, mediante la replica non autorizzata del prodotto originale. La contraffazione è prodotta per ottenere vantaggi economici commercializzando il prodotto a prezzo ridotto, e con materiali inferiori, rispetto all'originale. (it)
 • 贋金(にせがね / がんきん、英: counterfeit money)は、偽造された貨幣のことである。偽金とも書く。 一般に、使用を目的として通貨を複製・偽造し、肉眼・機械その他の方法での判別を困難にしたものをいう。そういうものを作ることを通貨偽造や偽金(贋金)づくりと言う。また紙幣を偽造した場合、偽造された紙幣は偽札と呼ばれる。 (ja)
 • 위키백과의 위키백과 내에서의 저작권 침해 대응 방법에 대해서는 위키백과:저작권 문서를 참조하십시오. 저작권 침해(영어: copyright infringement, 관용적 표현: piracy)는 저작권자의 허락 없이 저작물을 이용하거나 저작자의 인격을 침해하는 방법으로 저작물을 이용하는 것이다. (ko)
 • 海賊(かいぞく、英語: pirate)は、海上を航行する船舶を襲撃し、暴行や略奪など航海の安全を脅かす行為をする者のことである。 (ja)
 • ( 위조지폐는 여기로 연결됩니다. 일본의 영화에 대해서는 위조지폐 (영화) 문서를 참고하십시오.) 위조화폐(僞造貨幣, 문화어: 위조화페, 영어: counterfeit money)는 진짜 화폐와 비슷하게 만든 가짜 화폐이다. 여러 가지 목적으로 만들어진다. 대한민국은 물론이고 다른 나라에서도 위조화폐를 만드는 행위와 유통은 나라를 망하게 하는 것은 물론 경제를 무너뜨리는 것일 뿐만 아니라 신용질서를 파괴하는 것이므로 엄격히 금하게 되어 있다. 위조화폐를 만들면 통화위조변조죄가 성립된다. 대부분의 국가에서 위조화폐를 만들게 되면 대체로 무겁게 처벌된다. 또한 위조화폐를 사용할 목적으로 취득/수입/수출하는 경우는 형법 등 관련 법에 따라 별도로 범죄가 성립되며, 위조화폐임을 알고도 사용했을 경우에도 처벌 대상이다. 이러한 위조화폐를 방지하기 위해 화폐를 만들 때 홀로그램 등의 특수 장치를 화폐에 넣기도 하며, 1990년대 이후로는 기존 방식에다 위조가 어려운 색변환잉크나 위·변조를 할 경우 색이 변하는 소재 등을 사용하고 있다. 또한, 화폐를 위·변조 할 경우 위·변조를 한 컴퓨터 또는 컬러복사기를 추적할 수 있는 소프트웨어를 개발하여 사용하고 있다. 위조방지를 위해 오스트레일리아의 경우 지폐의 소재를 폴리머로 교체하였다. 또한 최근 들어서는 디지털기기, 컬러프린터, 스캐너 등의 성능 향상으로 위조화폐가 증가하고 날이 갈수록 정교해지자 위조가 훨씬 더 어려운 입체형 부분노출 은선, 띠형 홀로그램 등을 도입하였으며 위조지폐 적발이 용이하도록 기계감응장치를 개선하였다. (ko)
 • ( 해적은 여기로 연결됩니다. 다른 뜻에 대해서는 해적 (동음이의) 문서를 참고하십시오.) 해상강도(海上強盜. 영어: Piracy)란 바다 위에서 선박을 이용해 다른 선박을 공격, 화물을 비롯한 가치있는 물건을 강탈하는 강도 내지 다. 해상강도범을 흔히 해적(海賊, 영어: Pirates)이라고 한다. 역사상 가장 오래 된 해상강도에 관한 기록은 기원전 14세기까지 거슬러 올라간다. 이때 해적 집단인 바다 민족이 에게 문명을 비롯한 지중해 문명들을 공격해 멸망시켰다. 진입한 선박이 잡을 침로가 예상 가능한 좁은 해협은 해상강도 뿐 아니라 사략, 통상파괴 수행에도 절묘한 위치였다. 역사적 사례로는 지브롤터 해협, 말라카 해협, 마다가스카르 일대, 아덴 만 일대가 이런 지리조건을 충족시켜 해적들이 들끓었다. 육상 대응물은 여행자를 습격하는 도적, 산고개에 숨어 있다 나타나는 산적이나 등이 해당할 것이다. 사략이란 해상강도와 사실상 같은 것이나, 다만 사략선장은 적국의 상선을 나포할 수 있는 허가증을 본국에서 교부받음으로써 범죄가 아닌 정당한 전쟁 수행 행위로 인정받는다. 대항해 시대 당시 해적으로 가장 크게 악명을 떨친 나라는 바로 잉글랜드였으며 원피스(아동용 만화)에서는 이렇게 무수히 많은 잉글랜드 해적들을 모티브로 삼아 창작된 등장인물들이 상당히 많다. 예를 들어 에드워드 티치라는 잉글랜드 해적을 원피스에서는 에드워드 뉴게이트(흰 수염)와 마샬 D. 티치(검은 수염)로 이름을 나눠서 창작했다. (ko)
 • Piraterij is een bewuste schending van intellectuele eigendomsrechten. Hierbij wordt een werk van literatuur, wetenschap of kunst moedwillig gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder de uitdrukkelijke toestemming van de rechthebbende. Het is dus iets anders dan plagiaat, waar iemand beweert auteur te zijn van andermans werk. Vaak gaat het bij piraterij om digitale distributie via het internet of anderszins, maar ook bij goederen als merkproducten is het een probleem dat zich voordoet. (nl)
 • Zeeroverij of piraterij is een praktijk die sinds mensenheugenis heeft bestaan, zelfs voor de tijd van de oude Grieken en Romeinen. Volgens artikel 101 van het VN-zeerechtverdrag (UNCLOS) van 1982 is piraterij gedefinieerd als elke criminele daad van geweld, detentie of plundering die wordt gepleegd voor privé-doeleinden door de bemanning of passagiers van een privé-schip die is gericht op volle zee (dat wil zeggen buiten de territoriale wateren) tegen een ander schip of personen of bezit aan boord van een schip. Piraterij kan ook worden gepleegd tegen een schip, persoon of bezit buiten de jurisdictie van enige staat. Desalniettemin wordt aanvaard dat elke staat piraterij kan vervolgen op basis van het aangezien het gaat om een misdaad tegen de gehele internationale gemeenschap die de vrije zeevaart belemmert. Het eeuwenoude verschijnsel van de piraterij hoort nog steeds bij de huidige internationale zeescheepvaart. Piraterij betekent het roven van goederen of het ontvoeren van mensen in verband met losgeldvordering of slavenhandel. De oorsprong van de piraterij valt samen met het begin van de scheepvaart. Met het opkomen van de overzeese handelsvaart en het bijbehorende waardetransport breidde piraterij zich snel uit. Verwant aan het begrip piraat of zeerover zijn boekanier en kaper. Nadat de luchtvaart belangrijker werd is het begrip piraterij ook hier in gebruik geraakt en weer later ook elders zoals in de wereld van kunst en wetenschap. (nl)
 • La pirateria è l'azione dei pirati, ovvero di coloro che compiono violenze o atti illegali in ambito nautico. Storicamente essi sono perlopiù marinai che assaltano, saccheggiano, derubano o affondano navi in alto mare, nei porti, sui fiumi, negli estuari e nelle insenature, spesso dopo aver abbandonato la precedente vita civile sui mercantili per scelta o per costrizione. L'attività è altrimenti nota con la locuzione "correre il mare", dal latino cŭrsus (derivato da cŭrrĕre). La pirateria è antica quanto la navigazione, ma nella cultura popolare è riferita soprattutto ai secoli XVI-XIX (specie 1600 e 1700) ovvero alla pirateria nautica più documentata (segnatamente quella occidentale). Le aree considerate ad alto rischio di pirateria sono cambiate nel tempo. Tra queste ci sono state il Mare Caraibico, la zona dello stretto di Gibilterra, il Madagascar, il Mar Rosso, il Golfo Persico, il litorale del Malabar nonché tutto il tratto di mare tra Filippine, Malaysia e Indonesia dove spadroneggiavano i pirati filippini. Il fenomeno piratesco si deve essenzialmente a povertà, istituzioni deboli o assenti nonché posizioni strategiche per il controllo della navigazione. Il Mar Cinese Meridionale ospitava all'inizio del XIX secolo la più temuta e numerosa comunità di pirati (si stima circa 40.000), ma la locuzione "epoca d'oro della pirateria" si riferisce soprattutto alla pirateria caraibica del '600-'700 (calata drasticamente nell' '800). Stereotipo piratesco tipico delle opere di fantasia: occhio bendato, pappagallo, uncino, gamba di legno, sciabola d'arrembaggio, Jolly Roger su feluca, giacca, denti marci, ghigno, orecchini e barba. In tempi moderni per pirateria si intendono situazioni diverse da quella nautica originaria, per estensione del significato di appropriazione indebita: pirateria informatica, pirateria di contraffazione, pirateria aerea, pirateria stradale, plagio. La parola "pirata" può anche essere apposizione invariabile riferita a elementi che abbiano a che fare con la pirateria o che ne siano prodotto nei vari sensi finora esposti (per esempio "nave pirata", "automobile pirata" o "prodotto pirata"). (it)
 • Piractwo (rozbój morski) – pojęcie określone przez jako: 1. wszelki nielegalny akt gwałtu, zatrzymania lub wszelki rabunek dokonany dla celów osobistych przez załogę lub pasażerów prywatnego statku lub samolotu i skierowany: a) na pełnym morzu przeciwko innemu statkowi lub samolotowi albo przeciwko osobom lub mieniu na pokładzie takiego statku lub samolotu, b) przeciwko statkowi, samolotowi, osobom lub mieniu w miejscu nie podlegającym jurysdykcji żadnego Państwa, 2. wszelkie akty dobrowolnego uczestnictwa w korzystaniu ze statku lub samolotu, o ile ten, który ich dokonuje, ma świadomość faktów, nadających temu statkowi lub samolotowi charakter piracki, 3. wszelka akcja mająca na celu podżeganie do popełnienia czynów określonych w ustępach 1 i 2 niniejszego artykułu albo świadomie podjęta w celu ich ułatwienia. Artykuł 15. Konwencji o morzu pełnym sporządzonej w Genewie dnia 29 kwietnia 1958 r. Normy te powtórzyła w art. 101 Konwencja Narodów Zjednoczonych o prawie morza podpisana 10 grudnia 1982 w Montego Bay. Spraw tych dotyczy także Konwencja w sprawie przeciwdziałania bezprawnym czynom przeciwko bezpieczeństwu żeglugi morskiej z 10 marca 1988 r. Zgodnie z artykułem 3: 1. Osoba popełnia przestępstwo, jeżeli bezprawnie i umyślnie: (a) zajmuje statek lub przejmuje nad nim kontrolę przy użyciu siły lub groźby jej użycia lub za pomocą wszelkiej innej formy zastraszenia, lub (b) dokonuje aktu przemocy przeciwko osobie znajdującej się na statku, jeżeli działanie to może zagrażać bezpiecznej żegludze tego statku, lub (c) niszczy statek albo powoduje uszkodzenie statku lub jego ładunku, jeżeli działanie to może zagrażać bezpiecznej żegludze tego statku, lub (d) umieszcza, lub powoduje umieszczenie na statku, za pomocą jakichkolwiek środków, urządzenia lub substancji, która może zniszczyć ten statek lub spowodować jego uszkodzenie lub znajdującego się na nim ładunku, powodując przez to zagrożenie lub możliwość zagrożenia dla bezpiecznej żeglugi tego statku, lub (e) niszczy albo w sposób poważny uszkadza morskie urządzenia nawigacyjne, albo w poważny sposób przeszkadza w ich obsłudze, jeżeli działanie takie może zagrażać bezpiecznej żegludze statku, lub (f) przekazuje informacje, o których wie, że są fałszywe, powodując w ten sposób zagrożenie dla bezpiecznej żeglugi statku, lub (g) rani albo zabija inną osobę w związku z popełnieniem lub próbą popełnienia jakiegokolwiek przestępstwa wymienionego w punktach od (a) do (f). 2. Osoba popełnia również przestępstwo, jeżeli: (a) usiłuje popełnić jakiekolwiek przestępstwo wymienione w ustępie 1 lub (b) namawia inną osobę do popełnienia przestępstw wymienionych w ustępie 1, lub w jakikolwiek sposób współdziała z osobą popełniającą takie przestępstwa, lub (c) grozi, stawiając warunki lub nie stawiając warunków, jakie są przewidziane w prawie wewnętrznym, w celu zmuszenia osoby fizycznej lub prawnej do dokonania lub powstrzymania się od dokonania określonego czynu, że popełni jakiekolwiek przestępstwo wyszczególnione w ustępie 1 punkty (b), (c) i (e), jeżeli groźba taka naraża bezpieczną żeglugę danego statku. Podejrzenie uprawiania piractwa, podobnie jak handlu niewolnikami, przyznaje okrętom wojennym na morzu otwartym prawo wizyty i rewizji, wobec takiego statku. Pierwsze tego rodzaju ustalenia pochodzą z roku 1815, gdy podobną zasadę wprowadziła uchwalona 8 lutego Deklaracja Mocarstw w sprawie zniesienia handlu Murzynami (który uznano za sprzeczny z zasadami humanitaryzmu i moralności powszechnej) dołączona do Aktu końcowego kongresu wiedeńskiego. Sprawy te nie są tożsame, lecz mają cechy wspólne, rozbój morski może łączyć się z porywaniem ludzi dla wymuszenia okupu lub w innym celu. Znane są również przypadki wykorzystywania przez piratów porwanych załóg do obsługi statków baz. Rola zakładników sprowadza się nie tylko do sterowania statkami, ale stanowią oni również żywe tarcze w razie ataku marynarki wojennej. Konwencja w sprawie niewolnictwa z 1926 w art. 3 zobowiązuje Strony przedsięwziąć wszystkie potrzebne kroki, celem zapobieżenia i uniemożliwienia ładowania na okręty, wyładowywania, przewozu niewolników na swych wodach terytorialnych, jak również przewożenia ich wszystkimi statkami, noszącymi flagi danych Państw. Konferencja waszyngtońska w układzie z 6 lutego 1922 o zasadach używania okrętów podwodnych i zakazie gazów szkodliwych uznawała za piractwo atakowanie statków handlowych przez okręty podwodne bez ostrzeżenia i bez zapewnienia ewakuacji załogi. Zakaz takich ataków powtarzał traktat londyński (1930), choć bez nazywania ich piractwem. (pl)
 • Fałszerstwo – proces podrabiania (imitowania) lub przerabiania (adaptowania) przedmiotów jak np. dokumentów, znaków pieniężnych, papierów wartościowych, dzieł sztuki, znalezisk archeologicznych itp., celem użycia ich jako autentycznych, wprowadzenia w błąd, oszustwa, dezinformacji, przedstawienia czegoś niezgodnie z prawdą. (pl)
 • Pirat (łac. pirata z gr. πειρατής peiratēs) – przestępca prowadzący rozbój na morzu lub nabrzeżu, przy wykorzystaniu statku lub łodzi. Najczęściej celem ataków piratów padają inne statki. Pirat często mylony jest z korsarzem, który prowadził legalne działania wojenne w imieniu władcy na podstawie listu kaperskiego. (pl)
 • A violação de direitos autorais (denominada coloquialmente como pirataria) é o uso de obras protegidas pela lei de direitos autorais sem permissão para um uso em que essa permissão é necessária, infringindo, portanto, certos direitos exclusivos concedidos ao detentor dos direitos autorais, como o direito de reproduzir, distribuir, exibir ou executar o trabalho protegido, ou fazer trabalhos derivados. O detentor dos direitos autorais normalmente é o criador da obra, um editor ou outra empresa à qual os direitos autorais foram atribuídos. Os detentores de direitos autorais invocam rotineiramente medidas legais e tecnológicas para prevenir e penalizar a violação de direitos autorais. As disputas por violação de direitos autorais geralmente são resolvidas por meio de negociação direta, processo de notificação e retirada ou litígio em um tribunal civil. A infração comercial flagrante ou em larga escala, especialmente quando envolve falsificação, às vezes é processada pelo sistema de justiça criminal. A mudança das expectativas do público, os avanços na tecnologia digital e o alcance crescente da Internet levaram a uma violação tão ampla e anônima que os setores dependentes de direitos autorais agora se concentram menos em perseguir indivíduos que buscam e compartilham conteúdo protegido por direitos autorais on-line e mais em expandir a lei de direitos autorais. para reconhecer e penalizar, como infratores indiretos, os provedores de serviços e distribuidores de software que, segundo o setor, facilitam e incentivam atos individuais de infração por terceiros. As estimativas do impacto econômico real da violação de direitos autorais variam muito e dependem de muitos fatores. No entanto, detentores de direitos autorais, representantes do setor e legisladores há muito tempo caracterizam a violação de direitos autorais como pirataria ou roubo - linguagem que alguns tribunais dos EUA consideram agora pejorativa ou controversa. De acordo com dados da Interpol, a falsificação de marcas está relacionada ao crime organizado, como assaltantes, traficantes de armas, narcotraficantes e ligado até ao terrorismo, movimentando mais de meio trilhão de dólares. Além disso, a falsificação de produtos de marca está intimamente ligada à exploração infantil: são mais de 250 milhões de crianças trabalhando em regime desumano. (pt)
 • Um pirata (do grego πειρατής, peiratés, derivado de πειράω, "tentar, assaltar", pelo latim e italiano pirata) é um marginal que, de forma autônoma ou organizado em grupos, cruza os mares só com o fito de promover saques e pilhagem a navios e a cidades para obter riquezas e poder. O estereótipo mais conhecido do pirata se refere aos Piratas do Caribe, cuja a época áurea, conhecida como Época Dourada da Pirataria, ocorreu principalmente entre os séculos XVI e XVIII. (pt)
 • Piractwo medialne – potoczne określenie działalności polegającej na nielegalnym kopiowaniu i posługiwaniu się własnością intelektualną (programami komputerowymi, muzyką, filmami itp.) bez zgody autora lub producenta i bez uiszczenia odpowiednich opłat. Wcześniejszy przykład użycia słowa w podobnym kontekście to „pirackie stacje radiowe”. (pl)
 • Фальсифика́ция (лат. falsificatio, от итал. falsificare — подделывать) или подделка — поддельный предмет, вещь, выдаваемая за настоящую. В искусстве — изготовление произведений изобразительного и декоративно-прикладного искусства в подражание стилю какой-либо исторической эпохи или какого-либо известного мастера с целью сбыта или образец подобной фабрикации. Фальсификацией являются, например, подделка денежных знаков, изготовление произведений изобразительного и декоративно-прикладного искусства, ювелирных изделий, выдаваемых за исторические раритеты, подделка работ известных мастеров. Фальсификации подвергаются различные документы: паспорта, свидетельства о регистрации, листки нетрудоспособности (для незаконного уклонения от работы). К фальсификации также относятся преднамеренное искажение данных, заведомо неверное истолкование чего-либо с целью получения какой-либо выгоды (например, фальсификация научных данных, данных следствия и прочее). Фальсификацию следует отличать от стилизации. В изготовлении продуктов питания также есть место фальсификации. Иногда, для улучшения органолептических свойств используют различные добавки, имитирующие улучшение качества (подсластители, красители и прочее) (ru)
 • Falsificação é o ato de copiar ou reproduzir ou adulterar, sem autorização, documentos, produtos ou serviços, de forma a obter vantagem, geralmente econômica. Além do fato de driblar a boa-fé objetiva, a falsificação de produtos implica não pagamento de impostos para conquistar mercado consumidor a outro e protegida por direitos de marcas e patentes. Tal prática é conhecida como pirataria moderna. Artigos e produtos constantemente falsificados incluem CDs, DVDs, uísque e bebidas caras, joias, selos, medicamentos, perfumes, roupas e acessórios de grife, artigos esportivos, obras de arte, entre outros. Além disso, no que diz respeito à falsificação, títulos de crédito, títulos da dívida pública, cheques e dinheiro (em moedas ou em cédulas) podem ser objeto do crime de falsificação. O papel-moeda moderno é produzido de forma a incluir elementos que dificultam a falsificação do dinheiro, como marcas d'água e faixas holográficas. A nova família do real brasileiro incorpora tais medidas de segurança. (pt)
 • Piratkopiering är olaglig kopiering av upphovsrättsligt skyddade verk. Från början åsyftades avtryck av manuskript eller tryckt arbete utan vederbörligt rättsinnehav men idag menas oftast illegalt kopierade ljudskivor, filmer eller märkesvaror (smycken, kläder etc) för storskalig försäljning under förespegling av att vara originalprodukter. I svenska media har termen på senare tid använts om olaglig digital distribution av musik, filmer, program och spel via olika så kallade fildelningsprogram. (sv)
 • Sjöröveri (röveri till sjöss) är överfall på främst handelsfartyg i syfte att kapa och plundra dem. Den som bedriver sjöröveri kallas sjörövare eller pirat. Pirater har funnits så länge människor har färdats på haven, och kallades på flera västeuropeiska språk viking fram till 1400-talet, när ordet pirat kom i bruk. I krigstid har regeringar tidigare kunnat utfärda sanktionerat sjöröveri (så kallad kaparverksamhet) till utvalda sjöbesättningar, vilket innebär att de fritt kan kapa och plundra skepp tillhörande fienden helt lagligt. Sanktionerna utfärdades genom så kallade kaparbrev och de som bedrev kaparverksamhet kallades kapare. Sedan 1856 är kaparverksamhet förbjuden enligt internationell rätt. Sjöröveri förekommer idag bland annat i Guineabukten, utanför Somalia och i Malackasundet. (sv)
 • Пира́тство (греч. πειρατής — грабитель, разбойник) — незаконный захват, ограбление или потопление гражданских морских и воздушных судов. В современном международном праве пиратство является уголовным правонарушением международного характера. Помимо захвата и ограбления торговых и других судов в мирное время, к пиратству приравнивается нападение во время войны боевых кораблей, подводных лодок и военных самолётов на торговые суда нейтральных государств. Определение пиратству и меры борьбы с ним регламентированы в Конвенции ООН по морскому праву 1982 года. (ru)
 • Порушення авторського права (контрафакція; піратство, якщо мова йде про порушення майнових авторських прав) — дії, спрямовані на протиправне використання об'єктів права інтелектуальної власності, що належать іншим особам, умисно вчинені особою, яка розуміє протизаконний характер цих дій (часто, з метою отримання матеріальної вигоди). (uk)
 • Фальсифіка́ція товару (лат. falsificatio, від falsifico «підробляти») — дії, спрямовані на обман споживача шляхом підробки об'єкта -продажу, тобто товару, з корисливою метою (за рахунок погіршення споживчих властивостей). У широкому розумінні фальсифікація товару — це дії щодо погіршення споживчих властивостей товару чи зменшення його кількості при збереженні найхарактерніших, але неважливих для використання за призначенням властивостей. Наприклад, харчові продукти найчастіше підробляють, надаючи їм або упаковці зовнішнього вигляду товарів відомих фірм. Але смак і споживчі властивості підробок значно гірші, та й безпека сумнівна. Проте не слід плутати сфальсифіковані товари із (сурогатами, ) та дефектними. У такого краму у маркуванні та в останніх вказується справжнє найменування, а ціна значно нижча (наприклад, на тощо). (uk)
 • Піра́тство — явище морського розбою, широко відоме ще з стародавніх часів. В минулому його роль була досить вагомою, у сучасності піратство вже не грає колишньої ролі, однак досі збереглося в деяких регіонах. Згідно зі статтею 101 Конвенції ООН з морського права від 10 грудня 1982 (ратифіковано Україною 3 червня 1999), Піратством також вважається добровільна участь у використанні судна, якщо було відомо про те, що судно є піратським. До піратства також належить підбурювання або свідоме сприяння таким злочинним діям. (uk)
 • Нарушение авторского права (также контрафакция, от лат. contrafactio — подделка; или — в случае имущественных АП — «пиратство») — правонарушение, суть которого составляет использование произведений науки, литературы и искусства, охраняемых авторским правом, без разрешения авторов или правообладателей или с нарушением условий договора о использовании таких произведений. К числу основных способов нарушения авторских прав относится незаконное использование, копирование и распространение произведения («пиратство»), а также плагиат. (ru)
 • 假幣是指意圖冒充由國家或他人發行且具有法償地位的貨幣,而在未經國家或政府的法律允許而仿冒製作的鈔券或硬幣,此行為稱為偽造,偽造的硬幣通常稱為假幣或偽幣,偽造的紙幣稱為假鈔或偽鈔。粵語通稱假銀紙。生產假幣是一種詐欺行為,也會造成貨幣信用受損、金融及經濟混亂的後果。 如果欠缺冒充真正貨幣的意圖,並在設計上有適當區隔者,不屬於假幣,如等,如果是個人或組織自行發行,則稱為私营货币。 (zh)
 • 海盜或稱海賊,是海上的強盜。指在沿海或海上搶劫其他船隻財產的人,是一門相當古老的犯罪行業。海盜大部分被認定為罪犯,但也有部分海盜是同國政府扶植來打壓敵國的打手,是為「私掠」。現代的海盜則是受國際公約規範為共同敵人,合約國只要有意願或遭受威脅可無差別攻擊海盜。 (zh)
 • 翻版(Copyright infringement),亦即是「盜版」(piracy) ,指在未经版权所有者同意的情况下,对其出版物进行复制、再分发的行为,以及以此行为制成的侵权产品。在很多国家和地区,这种行为被定义为侵犯知识产权的违法行为,甚至犯罪行为,会受到所在国的处罚。盗版出版物通常包括盗版书籍、盗版软件和盗版音像制品。盗版出版物完全无视版权,逃避了所在国应缴的版税,通常也不需要进行产品的研发,可以用极低甚至为零的成本来创造利益,所以价格往往比合法的出版物要便宜,故而往往受版权意识不强的人所欢迎。软件盜版同时也是软件业寡头企业不正当竞争、打压竞争对手的手段,伤害了软件行业的公平竞争格局,严重影响中小软件企业的产品竞争力。 (zh)
dbo:thumbnail
dbo:wikiPageExternalLink
dbo:wikiPageID
 • 50715 (xsd:integer)
dbo:wikiPageLength
 • 183751 (xsd:nonNegativeInteger)
dbo:wikiPageRevisionID
 • 1121844559 (xsd:integer)
dbo:wikiPageWikiLink
dbp:wikiPageUsesTemplate
dcterms:subject
gold:hypernym
rdf:type
rdfs:comment
 • انتهاك حقوق الطبع والنشر (بالإنجليزية: Copyright Infringement)‏ يعني الاستعمال غير المُرخّص للمواد المحمية بموجب قانون حقوق النسخ بشكل يعارض أحد حقوق المؤلف الخاصة، مثل إعادة طباعة أو نسخ أعمال محمية بقانون حقوق النسخ. (ar)
 • تزييف النقود أو العملة المقلدة أو تزوير النقود هي نقود منتجة دون تفويض قانوني من دولة أو حكومة. إنتاج أو استخدام النقود المزيفة هو شكل من أشكال الغش أو التزوير في أغلب دول العالم ويعاقب عليه القانون. التزوير قديم منذ ظهور النقود وكان قبل إدخال النقود الورقية حيث كان التزوير مقتصراً على تزوير النقود المعدنية وخلال الحرب العالمية الثانية أقدم النازيون على تزوير الجنيه الإسترليني والدولارات الأمريكية (ar)
 • المزيف هو تقليد للشيء الأصلي وفعل التزييف الغرض منه خداع الناس في تقديم سلعة مزيفة وغير حقيقية للبضاعة الأصلية بهدف الكسب السريع بلا عناء، واقترنت كلمة مزيف أو تزييف مع أمور شتى في الحياة كالنقود المزيفة، والمجوهرات أو الساعات المزيفة، والملابس بل وحتى في الأدوية. (ar)
 • Padělek, falzifikát nebo falzum je předmět, který se vydává za jiný, obvykle cennější předmět. Jeho původce je padělatel nebo falzátor a jeho činnost je označována jako padělání. Padělky se vyskytují v mnoha oblastech, počínaje platidly (penězokazectví), listinami a dokumenty, přes umělecké předměty, starožitnost i až po průmyslové zboží, zejména značkové. Padělání peněz, výtvarných děl, veřejných listin a ochranných značek jsou samostatné trestné činy, ostatní se mohou trestat jako podvod. Odhaduje se, že komerční ztráty způsobené paděláním v současnosti dosahují asi 500 miliard USD. (cs)
 • Falschgeld ist kein Geld im Rechtssinne, sondern eine Fälschung, durch die ein echtes Zahlungsmittel (Banknoten oder Münzen) vorgetäuscht und im Zahlungsverkehr als solches verwendet werden soll. Falschgeld ist daher unechtes Geld, das den Zahlungsempfänger betrügt und die Volkswirtschaft, vor allem das Vertrauen in den Wert des Bargelds, schädigt. (de)
 • Ως παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων ορίζεται η χρήση έργων που προστατεύονται από πνευματική ιδιοκτησία, με παράλληλη καταπάτηση των αποκλειστικών δικαιωμάτων του κατόχου, όπως αυτά της αναπαραγωγής, διανομής, προβολής ή εκτέλεσης του κατοχυρωμένου έργου ή της δημιουργίας παράγωγων έργων, χωρίς την άδεια του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων• ο τελευταίος είναι συνήθως μία εκδοτική ή άλλη εταιρεία που εκπροσωπεί τον δημιουργό. (el)
 • Η πειρατεία είναι ένα από τα σοβαρότερα εγκλήματα του Διεθνούς Δικαίου. Για τον ακριβή ορισμό της πειρατείας δεν υφίσταται σύμφωνη γνώμη των διεθνολόγων. Κατά τον επίσημο ορισμό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως περιλαμβάνεται στο άρθρο 100, 101, της Σύμβασης των Η.Ε. (1982), ("Περί ανοικτών θαλασσών"), πειρατεία ονομάζεται κάθε πράξη βίας ή αιχμαλώτισης ή απόσπασης, η οποία διαπράττεται στην ανοιχτή θάλασσα ή τα διεθνή ύδατα από το πλήρωμα ή τους επιβάτες ενός ιδιωτικού πλοίου ή αεροσκάφους, και στρέφεται εναντίον προσώπων ή ιδιοκτησίας που μεταφέρονται με ένα άλλο σκάφος. (el)
 • La piraterie est une forme de banditisme pratiquée sur mer par des marins appelés pirates. Cependant, les pirates ne se limitent pas aux pillages de navire, mais attaquent parfois de petites villes côtières. (fr)
 • L’atteinte au droit d'auteur désigne, de façon générale, les nuisances portées à la propriété intellectuelle. Aller à l’encontre des intérêts moraux et matériels de l'auteur est ainsi passible d'une action en responsabilité pénale et civile. L’ordre juridique attribue une valeur « maximale » et une « large protection » à la propriété intellectuelle. (fr)
 • La contrefaçon est la reproduction ou l'imitation d'un objet par une entreprise clandestine ou connue qui s'approprie les marques des produits appartenant à une société, d'un document (en particulier officiel), d'une œuvre ou d'une marchandise, soit en indiquant ou en laissant présumer que la chose est authentique, soit en violation d'un droit de propriété intellectuelle ou du droit d'auteur. Dans tous les cas, il s'agit d'un délit. (fr)
 • Is éard is foghlaí mara ann duine de bhuíon a ionsaíonn agus a ghoideann ó longa ar an bhfarraige. Ní bhaineann foghlaíocht mhara le hionsaithe ar dhaoine sa long chéanna leis na hionsaitheoirí. Ní bhaineann foghlaíocht mhara le gníomhaíochtaí de chuid chabhlach náisiúnta ach an oiread. Sainmhíniú ar fhoghlaíocht mhara is ea robáil nó foréigean ar an bhfarraige. Glactar leis go raibh foghlaíocht mhara á cleachtadh ó thosaigh daoine ag trádáil thar farraige, ach is leis an tréimhse ón 17ú haois go dtí an 19ú haois is mó a bhaineann an téarma mar a thuigtear inniu é. (ga)
 • Uang palsu adalah mata uang yang dibuat tanpa ijin negara atau pemerintahan, biasanya dalam upaya untuk meniru mata uang dan sehingga mengecoh penerimanya. Pembuatan atau pemakaian uang palsu adalah bentuk kecurangan atau pemalsuan, dan bersifat ilegal. Sebelum pengenalan uang kertas, metode pemalsuan uang paling menonjol melibatkan pencampuran bahan metal dengan emas atau perak murni. (in)
 • Perompakan atau pembajakan laut adalah perampokan yang dilakukan di lautan, atau kadang-kadang di pantai. (in)
 • 模倣品(もほうひん)は、産業財産権、すなわち、特許権、実用新案権、意匠権、商標権を侵害する物品である。一方、知的財産権のうちでも、著作権や著作隣接権を侵害する物品は海賊版と呼ばれる。模造品とは異なる。 (ja)
 • 著作権侵害(ちょさくけんしんがい、英: Copyright infringement)とは、私的使用(フェアユース)の範囲を超えて他人の著作物を無許可でコピーし、配信、上映、改変、切除などをする行為をいう。著作権侵害は、人々の創造意欲を減退させる行為として、法により規制されている。 なお、文化庁では、インターネット上の海賊版による著作権侵害対策情報ポータルサイト内に相談窓口を開設し、主にインターネット上の海賊版による著作権侵害に関する相談を受け付けている。 (ja)
 • La contraffazione è l'imitazione di un prodotto, mediante la replica non autorizzata del prodotto originale. La contraffazione è prodotta per ottenere vantaggi economici commercializzando il prodotto a prezzo ridotto, e con materiali inferiori, rispetto all'originale. (it)
 • 贋金(にせがね / がんきん、英: counterfeit money)は、偽造された貨幣のことである。偽金とも書く。 一般に、使用を目的として通貨を複製・偽造し、肉眼・機械その他の方法での判別を困難にしたものをいう。そういうものを作ることを通貨偽造や偽金(贋金)づくりと言う。また紙幣を偽造した場合、偽造された紙幣は偽札と呼ばれる。 (ja)
 • 위키백과의 위키백과 내에서의 저작권 침해 대응 방법에 대해서는 위키백과:저작권 문서를 참조하십시오. 저작권 침해(영어: copyright infringement, 관용적 표현: piracy)는 저작권자의 허락 없이 저작물을 이용하거나 저작자의 인격을 침해하는 방법으로 저작물을 이용하는 것이다. (ko)
 • 海賊(かいぞく、英語: pirate)は、海上を航行する船舶を襲撃し、暴行や略奪など航海の安全を脅かす行為をする者のことである。 (ja)
 • Piraterij is een bewuste schending van intellectuele eigendomsrechten. Hierbij wordt een werk van literatuur, wetenschap of kunst moedwillig gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder de uitdrukkelijke toestemming van de rechthebbende. Het is dus iets anders dan plagiaat, waar iemand beweert auteur te zijn van andermans werk. Vaak gaat het bij piraterij om digitale distributie via het internet of anderszins, maar ook bij goederen als merkproducten is het een probleem dat zich voordoet. (nl)
 • Fałszerstwo – proces podrabiania (imitowania) lub przerabiania (adaptowania) przedmiotów jak np. dokumentów, znaków pieniężnych, papierów wartościowych, dzieł sztuki, znalezisk archeologicznych itp., celem użycia ich jako autentycznych, wprowadzenia w błąd, oszustwa, dezinformacji, przedstawienia czegoś niezgodnie z prawdą. (pl)
 • Pirat (łac. pirata z gr. πειρατής peiratēs) – przestępca prowadzący rozbój na morzu lub nabrzeżu, przy wykorzystaniu statku lub łodzi. Najczęściej celem ataków piratów padają inne statki. Pirat często mylony jest z korsarzem, który prowadził legalne działania wojenne w imieniu władcy na podstawie listu kaperskiego. (pl)
 • Um pirata (do grego πειρατής, peiratés, derivado de πειράω, "tentar, assaltar", pelo latim e italiano pirata) é um marginal que, de forma autônoma ou organizado em grupos, cruza os mares só com o fito de promover saques e pilhagem a navios e a cidades para obter riquezas e poder. O estereótipo mais conhecido do pirata se refere aos Piratas do Caribe, cuja a época áurea, conhecida como Época Dourada da Pirataria, ocorreu principalmente entre os séculos XVI e XVIII. (pt)
 • Piractwo medialne – potoczne określenie działalności polegającej na nielegalnym kopiowaniu i posługiwaniu się własnością intelektualną (programami komputerowymi, muzyką, filmami itp.) bez zgody autora lub producenta i bez uiszczenia odpowiednich opłat. Wcześniejszy przykład użycia słowa w podobnym kontekście to „pirackie stacje radiowe”. (pl)
 • Piratkopiering är olaglig kopiering av upphovsrättsligt skyddade verk. Från början åsyftades avtryck av manuskript eller tryckt arbete utan vederbörligt rättsinnehav men idag menas oftast illegalt kopierade ljudskivor, filmer eller märkesvaror (smycken, kläder etc) för storskalig försäljning under förespegling av att vara originalprodukter. I svenska media har termen på senare tid använts om olaglig digital distribution av musik, filmer, program och spel via olika så kallade fildelningsprogram. (sv)
 • Пира́тство (греч. πειρατής — грабитель, разбойник) — незаконный захват, ограбление или потопление гражданских морских и воздушных судов. В современном международном праве пиратство является уголовным правонарушением международного характера. Помимо захвата и ограбления торговых и других судов в мирное время, к пиратству приравнивается нападение во время войны боевых кораблей, подводных лодок и военных самолётов на торговые суда нейтральных государств. Определение пиратству и меры борьбы с ним регламентированы в Конвенции ООН по морскому праву 1982 года. (ru)
 • Порушення авторського права (контрафакція; піратство, якщо мова йде про порушення майнових авторських прав) — дії, спрямовані на протиправне використання об'єктів права інтелектуальної власності, що належать іншим особам, умисно вчинені особою, яка розуміє протизаконний характер цих дій (часто, з метою отримання матеріальної вигоди). (uk)
 • Піра́тство — явище морського розбою, широко відоме ще з стародавніх часів. В минулому його роль була досить вагомою, у сучасності піратство вже не грає колишньої ролі, однак досі збереглося в деяких регіонах. Згідно зі статтею 101 Конвенції ООН з морського права від 10 грудня 1982 (ратифіковано Україною 3 червня 1999), Піратством також вважається добровільна участь у використанні судна, якщо було відомо про те, що судно є піратським. До піратства також належить підбурювання або свідоме сприяння таким злочинним діям. (uk)
 • Нарушение авторского права (также контрафакция, от лат. contrafactio — подделка; или — в случае имущественных АП — «пиратство») — правонарушение, суть которого составляет использование произведений науки, литературы и искусства, охраняемых авторским правом, без разрешения авторов или правообладателей или с нарушением условий договора о использовании таких произведений. К числу основных способов нарушения авторских прав относится незаконное использование, копирование и распространение произведения («пиратство»), а также плагиат. (ru)
 • 假幣是指意圖冒充由國家或他人發行且具有法償地位的貨幣,而在未經國家或政府的法律允許而仿冒製作的鈔券或硬幣,此行為稱為偽造,偽造的硬幣通常稱為假幣或偽幣,偽造的紙幣稱為假鈔或偽鈔。粵語通稱假銀紙。生產假幣是一種詐欺行為,也會造成貨幣信用受損、金融及經濟混亂的後果。 如果欠缺冒充真正貨幣的意圖,並在設計上有適當區隔者,不屬於假幣,如等,如果是個人或組織自行發行,則稱為私营货币。 (zh)
 • 海盜或稱海賊,是海上的強盜。指在沿海或海上搶劫其他船隻財產的人,是一門相當古老的犯罪行業。海盜大部分被認定為罪犯,但也有部分海盜是同國政府扶植來打壓敵國的打手,是為「私掠」。現代的海盜則是受國際公約規範為共同敵人,合約國只要有意願或遭受威脅可無差別攻擊海盜。 (zh)
 • 翻版(Copyright infringement),亦即是「盜版」(piracy) ,指在未经版权所有者同意的情况下,对其出版物进行复制、再分发的行为,以及以此行为制成的侵权产品。在很多国家和地区,这种行为被定义为侵犯知识产权的违法行为,甚至犯罪行为,会受到所在国的处罚。盗版出版物通常包括盗版书籍、盗版软件和盗版音像制品。盗版出版物完全无视版权,逃避了所在国应缴的版税,通常也不需要进行产品的研发,可以用极低甚至为零的成本来创造利益,所以价格往往比合法的出版物要便宜,故而往往受版权意识不强的人所欢迎。软件盜版同时也是软件业寡头企业不正当竞争、打压竞争对手的手段,伤害了软件行业的公平竞争格局,严重影响中小软件企业的产品竞争力。 (zh)
 • القرصنة (ممتهنها: قرصان، والجمع: قراصنة) هي سرقة مرتكبة في البحر، أو أحياناً على الشاطئ، من قبل عميل غير مدفوع من أي دولة أو حكومة. وقد أصبحت القرصنة حديثاً مصدر خطر داهم خاصة في سواحل الصومال التي تخضع خضوعا كاملا للقراصنة حيث تجري ثلث عمليات القرصنة في العالم قرب سواحل الصومال. كانت أقرب الحالات الموثقة للقرصنة هي في القرن الرابع عشر قبل الميلاد، عندما هاجم مجموعة من لصوص البحر الحضارات الواقعة على بحر أيجة والبحر الأبيض المتوسط. القنوات الضيقة التي يجري فيها شحن السفن خلقت فرصاً سهلة للقراصنة. تشمل الأمثلة التاريخية للقرصنة مياه جبل طارق ومضيق ملقا ومدغشقر وخليج عدن وبحر المانش. هذا فضلا عن وجود القرصنة التفويضية. ويوازي القرصنة في البرية نصب الكمائن من قبل قطاع الطرق واللصوص للمسافرين في المناطق الجبلية والممرات السريعة. تستخدم القرصنة التفويضية نفس اساليب القرصنة لكن بأخذ الأوامر من ا (ar)
 • Una falsificació és un acte consistent a la creació o modificació de certs documents, efectes, béns o productes, amb la fi de fer-los semblar com a vertaders, o per alterar-ne o simular-ne la veritat. Les falsificacions es poden realitzar, entre d'altres, respecte a documents públics o privats, monedes, bitllets o d'altres valors, art i productes de marques comercials. Als primers casos, és un delicte que afecta la fe pública, i es pot àdhuc arribar a ser una modalitat de frau, mentre que l'últim s'entén que és una vulnerabilitat de la propietat industrial (en ser còpies sense llicències, per vendre-les com si fossin originals). El document es considera inautèntic o fals en el sentit diplomàtic independentment de si mostra una veritat. A. Floriano Cumbreño diferencia subreptici (tenen un c (ca)
 • La moneda falsificada és la que es produeix sense la conformitat legal de l'Estat o govern que representa i que imita o s'assembla a la moneda real, tant com per fer-la passar per l'original. La producció o l'ús de moneda falsificada és una forma de frau. Durant la Segona Guerra Mundial, els nazis van falsificar lliures britàniques i dòlars nord-americans (Operació Bernhard.) Actualment alguns dels millors bitllets falsificats són denominats Super-dòlars a causa de la seva elevada qualitat i semblança als bitllets originals. (ca)
 • Una infracció de copyright o violació de copyright és un ús no autoritzat o prohibit d'obres cobertes per les lleis de copyright de manera que violin algun dels drets exclusius de l'autor, com el dret de reproducció o de fer obres derivades. L'abast de la protecció de les obres a nivell internacional estan regits pel , que estableix un termini mínim de 50 anys a partir de la mort de l'autor. La forma en què ha de tractar la legislació aquestes infraccions és un tema que genera polèmica a molts països del món. (ca)
 • La pirateria marítima —o pirateria— és la pràctica que té per objecte l'atac d'una embarcació amb l'objectiu de robar el seu carregament, i de vegades el vaixell sencer. També pot incloure el saqueig de poblacions constaneres. Un pirata és una persona que practica la pirateria. Tanmateix, els pirates no es limitaven només als pillatges de vaixell, sinó que de vegades atacaven petites ciutats costaneres. La paraula pirata està lligada a les accions a la mar sense l'acord d'una nació sobirana, contràriament als corsaris, capitans d'embarcació privada que treballaven per a una nació o una persona important en la societat. (ca)
 • Pirát (z fr. pirate, řec. πειρατής peiratés, mořský lupič) je námořní lupič. Piráti obvykle přepadají obchodní lodi, ale často loupí a rabují i na pobřeží. Pirátství kvete tam, kde je velký lodní provoz a lupiči mohou doufat v bohatou kořist. Místo původních šavlí a plachetnic mohou mít dnes k dispozici rychlé čluny, automatické zbraně i děla a rakety. (cs)
 • Bei Piraterie oder Seeräuberei handelt es sich um Gewalttaten, Eigentumsdelikte oder Freiheitsberaubungen, die zu eigennützigen Zwecken unter Gebrauch eines See- oder Luftfahrzeugs auf hoher See oder in anderen Gebieten verübt werden, die keiner staatlichen Gewalt unterliegen. Bis zum völkerrechtlichen Übereinkommen über die Hohe See 1958 wurden unter Piraterie meist dieselben Taten verstanden, soweit sie überhaupt auf See oder auch von See aus begangen wurden.Bis ins 19. Jahrhundert gab es noch staatlich mittels Kaperbrief autorisierte Private (Freibeuter, Kaperfahrer), die wie Piraten agierten und nicht als Kaperer zu erkennen waren. Mit Unterzeichnung der Pariser Seerechtsdeklaration vom 16. April 1856 begann die allmähliche internationale Ächtung der Kaperei. (de)
 • Eine Urheberrechtsverletzung ist ein Verstoß gegen die Urheberrechte. Gemeint ist damit in der Regel ein Verstoß gegen die im deutschen Urheberrechtsgesetz definierten Verwertungsrechte oder die Aneignung eines fremden Werkes unter eigenem Namen (Plagiat genannt). Ein häufiger Verstoß besteht in einer rechtswidrig hergestellten oder verbreiteten Kopie von urheberrechtlich geschützten – meist elektronischen – Medien. Diese Kopien werden in Anlehnung an den jahrhundertealten Begriff Raubdruck häufig Raubkopie genannt. Daneben existiert die umgangssprachliche Bezeichnung Schwarzkopie, gemeint ist eine gegen das Urheberrecht verstoßende illegale Kopie. Bei den Medien kann es sich um Filme, Musikstücke, Bücher, Computerprogramme (Software), Datenbanken oder anderes urheberrechtlich geschütztes (de)
 • Falsado laŭ esperantlingvaj vortaroj kiel PIV aŭ Reta Vortaro estas "la ago trompe ŝanĝi, aliigi la staton aŭ konsiston de io; trompe imiti la ŝajnon de io", aŭ alivorte "produkti ion malveran kaj prezenti ĝin kiel veran, por titi el tio profiton". Speciale falsado celas la agojn Falsaĵo do estas la trompe falsigita objekto. Pri industria kopiado de varoj sen pretendo ke ili ŝajnu pli aĝaj aŭ arte valoraj, sed ja en trompa intenco kopii la aspekton de alia industria varo, vidu la plidetaligan artikolon falsado de varoj, pri trompa kopiado de monbiletoj la plidetaligan artikolon monfalsado. (eo)
 • Pirato, flibustro, korsaro kaj kaperisto estas nocioj kiuj ekde memoreblaj tempoj ekzistas, eĉ dum la epoko de la antikvaj grekoj kaj romianoj, en ĉiuj regionoj de la mondo (ĉinaj piratoj, Barbareskaj piratoj en la Mediteraneo, en la Nova Mondo kaj eĉ je la komenco de la 21-a jarcento ankoraŭ en la Sud-Ĉina Maro, la Markolo de Malako, Brazilo...) kaj kiuj koncernas neleĝajn agadojn faritajn de ŝipanaro al alia ŝip(anar)o, eĉ sur la tero. Nuntempe ankaŭ la aviado estas konfrontita kun la problemo. (eo)
 • Piratado estas tipe ago de rabo aŭ krima perforto sur maro. La esprimo povas inkludi agojn faritajn surtere, en la aero, aŭ en aliaj gravaj korpoj de akvo aŭ sur marbordo. Ĝi ne normale inkludas krimojn faritajn kontraŭ personoj vojaĝantaj sur la sama ŝipo kiel la krimulo mem (ekz. unu pasaĝero ŝtelanta de aliaj sur la sama ŝipo). La esprimo estis uzita dum historio por rilati al atakoj trans teraj limoj de ne-ŝtataj agentoj. Tiuj kiuj okupiĝas pri agoj de piratado estas nomitaj piratoj. En la 21-a jarcento, la internacia komunumo renkontas multajn problemojn en alportado de piratoj al justico. (eo)
 • Una infracción de derechos de autor, infracción de copyright o violación de copyright es un uso no autorizado o prohibido de obras cubiertas por las leyes de derechos de autor, como el derecho de copia, de reproducción o el de producir una obra derivada. Los alcances de la protección de las obras a nivel internacional están regidos por el Convenio de Berna, que establece un plazo mínimo de 50 años a partir de la muerte del autor. La forma en que debe tratar la legislación estas infracciones es un tema que genera polémica en muchos países del mundo. (es)
 • La falsificación es un acto consistente en la creación o modificación de ciertos documentos, efectos, productos (bienes o servicios), con el fin de hacerlos parecer como verdaderos o para alterar o simular la verdad.[cita requerida] La falsificación es considerada un crimen de «guantes blancos», ya que carece de violencia y en general implica transacciones comerciales.​ Las falsificaciones pueden realizarse, entre otros, respecto a documentos públicos o privados, monedas, billetes u otros valores, arte y productos de marcas comerciales.​​​ (es)
 • La piratería es una práctica de saqueo organizado o bandolerismo marítimo, por la cual se ataca a una embarcación con el propósito de robar su carga, exigir rescate por los pasajeros, o venderlos como esclavos, y en ocasiones apoderarse de la nave misma. Su definición según el Derecho Internacional puede encontrarse en el artículo 101 de la Convención de las Naciones Unidas sobre el Derecho del Mar.​ (es)
 • Dinero falsificado es el dinero que se produce sin la conformidad legal del Estado o gobierno y que se parece o se asemeja a la moneda real, lo suficiente como para hacerse pasar por la original. La producción o el uso de dinero falsificado es una forma de fraude. La falsificación de dinero es probablemente tan antigua como el propio dinero. Antes de la introducción del papel moneda, el método más extendido era la mezcla de metales base para el cambio como son el oro y la plata con otros de menor valor. En la actualidad es más habitual la impresión de billetes falsos, o la impresión de documentos por impresores legítimos pero con instrucciones falsas. Actualmente algunos de los mejores billetes falsificados son denominados «Superdólares» a causa de su elevada calidad, y semejanza a los bil (es)
 • Pirateria edo itsaslapurreta itsasoan eginiko lapurreta da, estatu burujabe baten baimena izan gabe. Itsas lapurreta nazioarteko uretan edo estatu baten jurisdikzio gabeko lekuetan egiten da gehienetan, itsasontziko bere zama lapurtzeko edo bere bidaiariak esklabo bihurtzeko. Nazioarteko zuzenbidearen definizioa 101. artikuluan agertzen da. (eu)
 • Egile eskubideen arau haustea edo copyright-a urratzea egile-eskubideen legeek estalitako obrak baimenik gabe edo debekatuta erabiltzea da, hala nola kopiatzeko, erreproduzitzeko edo obra eratorri bat ekoizteko eskubidea. (eu)
 • Piracy is an act of robbery or criminal violence by ship or boat-borne attackers upon another ship or a coastal area, typically with the goal of stealing cargo and other valuable goods. Those who conduct acts of piracy are called pirates, while the dedicated ships that pirates use are called pirate ships. The earliest documented instances of piracy were in the 14th century BC, when the Sea Peoples, a group of ocean raiders, attacked the ships of the Aegean and Mediterranean civilisations. Narrow channels which funnel shipping into predictable routes have long created opportunities for piracy, as well as for privateering and commerce raiding. Historic examples include the waters of Gibraltar, the Strait of Malacca, Madagascar, the Gulf of Aden, and the English Channel, whose geographic stru (en)
 • Pelanggaran hak cipta (dikenal dengan istilah pembajakan) adalah penggunaan suatu materi yang masih dilindungi hak cipta tanpa seizin pencipta atau pemegang haknya, dalam hal ini melanggar tertentu yang diberikan kepada pemegang hak cipta seperti menggandakan, mereproduksi, mendistribusikan, menampilkan atau memamerkan ciptaan, atau membuat ciptaan turunan. Pemegang hak cipta adalah pencipta, penerbit, atau pihak lain yang diberi mandat untuk memegang ciptaan tersebut. Pemegang hak cipta biasanya menggunakan standar teknologi dan hukum tertentu untuk mencegah dan menghukum pelanggar hak cipta. (in)
 • La pirateria è l'azione dei pirati, ovvero di coloro che compiono violenze o atti illegali in ambito nautico. Storicamente essi sono perlopiù marinai che assaltano, saccheggiano, derubano o affondano navi in alto mare, nei porti, sui fiumi, negli estuari e nelle insenature, spesso dopo aver abbandonato la precedente vita civile sui mercantili per scelta o per costrizione. L'attività è altrimenti nota con la locuzione "correre il mare", dal latino cŭrsus (derivato da cŭrrĕre). (it)
 • ( 위조지폐는 여기로 연결됩니다. 일본의 영화에 대해서는 위조지폐 (영화) 문서를 참고하십시오.) 위조화폐(僞造貨幣, 문화어: 위조화페, 영어: counterfeit money)는 진짜 화폐와 비슷하게 만든 가짜 화폐이다. 여러 가지 목적으로 만들어진다. 대한민국은 물론이고 다른 나라에서도 위조화폐를 만드는 행위와 유통은 나라를 망하게 하는 것은 물론 경제를 무너뜨리는 것일 뿐만 아니라 신용질서를 파괴하는 것이므로 엄격히 금하게 되어 있다. 위조화폐를 만들면 통화위조변조죄가 성립된다. 대부분의 국가에서 위조화폐를 만들게 되면 대체로 무겁게 처벌된다. 또한 위조화폐를 사용할 목적으로 취득/수입/수출하는 경우는 형법 등 관련 법에 따라 별도로 범죄가 성립되며, 위조화폐임을 알고도 사용했을 경우에도 처벌 대상이다. (ko)
 • ( 해적은 여기로 연결됩니다. 다른 뜻에 대해서는 해적 (동음이의) 문서를 참고하십시오.) 해상강도(海上強盜. 영어: Piracy)란 바다 위에서 선박을 이용해 다른 선박을 공격, 화물을 비롯한 가치있는 물건을 강탈하는 강도 내지 다. 해상강도범을 흔히 해적(海賊, 영어: Pirates)이라고 한다. 역사상 가장 오래 된 해상강도에 관한 기록은 기원전 14세기까지 거슬러 올라간다. 이때 해적 집단인 바다 민족이 에게 문명을 비롯한 지중해 문명들을 공격해 멸망시켰다. 진입한 선박이 잡을 침로가 예상 가능한 좁은 해협은 해상강도 뿐 아니라 사략, 통상파괴 수행에도 절묘한 위치였다. 역사적 사례로는 지브롤터 해협, 말라카 해협, 마다가스카르 일대, 아덴 만 일대가 이런 지리조건을 충족시켜 해적들이 들끓었다. 육상 대응물은 여행자를 습격하는 도적, 산고개에 숨어 있다 나타나는 산적이나 등이 해당할 것이다. 사략이란 해상강도와 사실상 같은 것이나, 다만 사략선장은 적국의 상선을 나포할 수 있는 허가증을 본국에서 교부받음으로써 범죄가 아닌 정당한 전쟁 수행 행위로 인정받는다. (ko)
 • Zeeroverij of piraterij is een praktijk die sinds mensenheugenis heeft bestaan, zelfs voor de tijd van de oude Grieken en Romeinen. Volgens artikel 101 van het VN-zeerechtverdrag (UNCLOS) van 1982 is piraterij gedefinieerd als elke criminele daad van geweld, detentie of plundering die wordt gepleegd voor privé-doeleinden door de bemanning of passagiers van een privé-schip die is gericht op volle zee (dat wil zeggen buiten de territoriale wateren) tegen een ander schip of personen of bezit aan boord van een schip. Piraterij kan ook worden gepleegd tegen een schip, persoon of bezit buiten de jurisdictie van enige staat. Desalniettemin wordt aanvaard dat elke staat piraterij kan vervolgen op basis van het aangezien het gaat om een misdaad tegen de gehele internationale gemeenschap die de vri (nl)
 • Piractwo (rozbój morski) – pojęcie określone przez jako: 1. wszelki nielegalny akt gwałtu, zatrzymania lub wszelki rabunek dokonany dla celów osobistych przez załogę lub pasażerów prywatnego statku lub samolotu i skierowany: a) na pełnym morzu przeciwko innemu statkowi lub samolotowi albo przeciwko osobom lub mieniu na pokładzie takiego statku lub samolotu, b) przeciwko statkowi, samolotowi, osobom lub mieniu w miejscu nie podlegającym jurysdykcji żadnego Państwa, Artykuł 15. Konwencji o morzu pełnym sporządzonej w Genewie dnia 29 kwietnia 1958 r. 2. Osoba popełnia również przestępstwo, jeżeli: (pl)
 • A violação de direitos autorais (denominada coloquialmente como pirataria) é o uso de obras protegidas pela lei de direitos autorais sem permissão para um uso em que essa permissão é necessária, infringindo, portanto, certos direitos exclusivos concedidos ao detentor dos direitos autorais, como o direito de reproduzir, distribuir, exibir ou executar o trabalho protegido, ou fazer trabalhos derivados. O detentor dos direitos autorais normalmente é o criador da obra, um editor ou outra empresa à qual os direitos autorais foram atribuídos. Os detentores de direitos autorais invocam rotineiramente medidas legais e tecnológicas para prevenir e penalizar a violação de direitos autorais. (pt)
 • Falsificação é o ato de copiar ou reproduzir ou adulterar, sem autorização, documentos, produtos ou serviços, de forma a obter vantagem, geralmente econômica. Além do fato de driblar a boa-fé objetiva, a falsificação de produtos implica não pagamento de impostos para conquistar mercado consumidor a outro e protegida por direitos de marcas e patentes. Tal prática é conhecida como pirataria moderna. (pt)
 • Sjöröveri (röveri till sjöss) är överfall på främst handelsfartyg i syfte att kapa och plundra dem. Den som bedriver sjöröveri kallas sjörövare eller pirat. Pirater har funnits så länge människor har färdats på haven, och kallades på flera västeuropeiska språk viking fram till 1400-talet, när ordet pirat kom i bruk. Sjöröveri förekommer idag bland annat i Guineabukten, utanför Somalia och i Malackasundet. (sv)
 • Фальсифика́ция (лат. falsificatio, от итал. falsificare — подделывать) или подделка — поддельный предмет, вещь, выдаваемая за настоящую. В искусстве — изготовление произведений изобразительного и декоративно-прикладного искусства в подражание стилю какой-либо исторической эпохи или какого-либо известного мастера с целью сбыта или образец подобной фабрикации. Фальсификацию следует отличать от стилизации. (ru)
 • Фальсифіка́ція товару (лат. falsificatio, від falsifico «підробляти») — дії, спрямовані на обман споживача шляхом підробки об'єкта -продажу, тобто товару, з корисливою метою (за рахунок погіршення споживчих властивостей). Проте не слід плутати сфальсифіковані товари із (сурогатами, ) та дефектними. У такого краму у маркуванні та в останніх вказується справжнє найменування, а ціна значно нижча (наприклад, на тощо). (uk)
rdfs:label
 • Piracy (en)
 • نقود مزورة (ar)
 • انتهاك حقوق التأليف والنشر (ar)
 • قرصنة (ar)
 • مزيف (ar)
 • Infracció de copyright (ca)
 • Pirateria marítima (ca)
 • Moneda falsificada (ca)
 • Falsificació (ca)
 • Padělek (cs)
 • Pirát (cs)
 • Urheberrechtsverletzung (de)
 • Piraterie (de)
 • Falschgeld (de)
 • Παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων (el)
 • Πειρατεία (el)
 • Falsado (eo)
 • Piratado (eo)
 • Pirato (eo)
 • Infracción de derechos de autor (es)
 • Falsificación (es)
 • Piratería (es)
 • Dinero falsificado (es)
 • Egile eskubideen arau hauste (eu)
 • Pirateria (eu)
 • Piraterie (fr)
 • Foghlaí mara (ga)
 • Perompakan (in)
 • Uang palsu (in)
 • Contrefaçon (fr)
 • Pelanggaran hak cipta (in)
 • Contraffazione (it)
 • Atteinte au droit d'auteur (fr)
 • Pirateria (it)
 • 海賊 (ja)
 • 著作権侵害 (ja)
 • 模倣品 (ja)
 • 위조화폐 (ko)
 • 해상강도 (ko)
 • 저작권 침해 (ko)
 • 贋金 (ja)
 • Piraterij (zeeroverij) (nl)
 • Piraterij (intellectuele eigendomsrechten) (nl)
 • Pirat (pl)
 • Fałszerstwo (pl)
 • Piractwo medialne (pl)
 • Piractwo (prawo międzynarodowe) (pl)
 • Falsificação (pt)
 • Dinheiro falso (pt)
 • Pirata (pt)
 • Нарушение авторского права (ru)
 • Фальсификация (ru)
 • Пиратство (ru)
 • Violação de direito autoral (pt)
 • Пират (ru)
 • Sjöröveri (sv)
 • Piratkopiering (sv)
 • Порушення авторського права (uk)
 • Піратство (uk)
 • 假幣 (zh)
 • 海盗 (zh)
 • Фальсифікація товару (uk)
 • 盗版 (zh)
rdfs:seeAlso
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:homepage
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbo:battle of
is dbo:genre of
is dbo:isPartOfMilitaryConflict of
is dbo:knownFor of
is dbo:nonFictionSubject of
is dbo:occupation of
is dbo:wikiPageRedirects of
is dbo:wikiPageWikiLink of
is dbp:combatant of
is dbp:conviction of
is dbp:criminalActivities of
is dbp:criminalCharge of
is dbp:genre of
is dbp:mascot of
is dbp:occupation of
is dbp:partof of
is dbp:subject of
is dbp:type of
is dbp:units of
is dc:subject of
is rdfs:seeAlso of
is foaf:primaryTopic of
Powered by OpenLink Virtuoso    This material is Open Knowledge     W3C Semantic Web Technology     This material is Open Knowledge    Valid XHTML + RDFa
This content was extracted from Wikipedia and is licensed under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License