An Entity of Type: Music107020895, from Named Graph: http://dbpedia.org, within Data Space: dbpedia.org

The Symphony No. 8 in E-flat major by Gustav Mahler is one of the largest-scale choral works in the classical concert repertoire. As it requires huge instrumental and vocal forces it is frequently called the "Symphony of a Thousand", although the work is normally presented with far fewer than a thousand performers and the composer did not sanction that name – actually, he disapproved of it. The work was composed in a single inspired burst at his Maiernigg villa in southern Austria in the summer of 1906. The last of Mahler's works that was premiered in his lifetime, the symphony was a critical and popular success when he conducted the Munich Philharmonic in its first performance, in Munich, on 12 September 1910.

Property Value
dbo:abstract
  • La Simfonia núm. 8 en mi bemoll major de Gustav Mahler és una de les obres corals de major escala del repertori orquestral clàssic. A causa de l'exigència d'una quantitat enorme d'instrumentistes i cantants per a interpretar-la, sovint se l'anomena «Simfonia dels mil», sobrenom que es va inventar l'empresari Emil Gutman, tot i que Mahler no hi va estar d'acord. La peça va ser composta en un únic període d'inspiració a , al sud d'Àustria, l'estiu de 1906. Va ser l'última obra que Mahler va estrenar en vida i va comptar amb un gran èxit de crítica i públic quan la va dirigir a l'estrena absoluta a la ciutat bavaresa de Munic el 12 de setembre de 1910. Mahler estava convençut des del principi de la importància de l'obra, i en renunciar al pessimisme que havia marcat gran part de la seva música, va oferir la Vuitena com una expressió de confiança en l'etern esperit humà. En el període posterior a la mort del compositor, va ser relativament poc interpretada. No obstant això, des de mitjan segle xx en endavant, la simfonia ha estat programada amb regularitat a sales de concerts de tot el món i s'ha enregistrat en moltes ocasions. Sense deixar de reconèixer la seva àmplia popularitat, els crítics moderns tenen opinions contraposades sobre l'obra; alguns troben el seu optimisme poc convincent i consideren que és artísticament i musicalment inferior a altres simfonies de Mahler. No obstant això, també ha estat comparada amb la Novena simfonia de Beethoven en el sentit de ser una declaració de la definició humana del seu segle. La fusió de la cançó i la simfonia havia estat una característica de les primeres obres de Mahler. En el seu període «mitjà» de composició -a partir del 1901- un canvi de rumb el va portar a compondre tres simfonies purament instrumentals. La Vuitena, que marca el final del període «mitjà», torna a una combinació d'orquestra i veu en un context simfònic. L'estructura de l'obra no és convencional, i en comptes de seguir l'estructura normal en diversos moviments, la peça es divideix en dues parts. La primera es basa en el text llatí d'un himne cristià del segle ix per a la Pentecosta, el Veni Creator Spiritus («Vine, Esperit Creador») atribuït a Raban Maur, abat de Fulda, i la segona és un arranjament de l'escena final del Faust de Goethe. Les dues parts estan unificades per una idea comuna, la de la redempció a través del poder de l'amor, unitat transmesa mitjançant temes musicals comuns. (ca)
  • Symfonie č. 8 Es dur Gustava Mahlera je jedním z nejrozsáhlejších sborových děl klasického koncertního repertoáru. Protože vyžaduje obrovské instrumentální a vokální obsazení, je často nazývána Symfonií tisíců, ačkoli je normálně uváděna s mnohem méně než tisíci umělci a skladatel toto jméno neschválil. Symfonii Mahler složil na jeden zátah v jihorakouském Maierniggu v létě 1906. Je to jeho poslední dílo, které mělo premiéru za jeho života; symfonie v provedení Mnichovské filharmonie pod jeho taktovkou sklidila při premiéře v Mnichově 12. září 1910 velký úspěch u kritiky i publika. Spojení písně a symfonie bylo charakteristické pro Mahlerovy rané práce. Ve středním období po roce 1901 změnil styl a napsal tři čistě instrumentální symfonie. Osmá symfonie, ohlašující konec středního období, se vrací ke kombinaci orchestru a hlasu v symfonickém kontextu. Struktura práce je nekonvenční; místo obvyklých několika vět se dílo skládá jen ze dvou částí. Část I je založená na latinském textu křesťanského hymnu z 9. století Veni creator spiritus (Duchu Tvůrce, přijď) a text části II sestává ze slov závěrečného obrazu pátého dějství druhého dílu Goethova Fausta. Obě části jsou sjednoceny společnou myšlenkou, a to vykoupením mocí lásky. Tuto jednotu vyjadřuje sdílení hudebních témat. Mahler byl od začátku přesvědčen o významu tohoto svého díla. Tím, že se zřekl pesimismu, který charakterizuje velkou část jeho hudby, nabídl Osmou jako projev důvěry ve věčného lidského ducha. V období po smrti skladatele se Osmá symfonie uváděla poměrně zřídka. Od poloviny 20. století ji však lze pravidelně slyšet v koncertních sálech po celém světě a byla také mnohokrát nahrána. I když moderní kritici uznávají její širokou popularitu, ve svých názorech na ni se neshodnou; muzikolog Theodor W. Adorno, skladatel Robert Simpson i britský publicista Jonathan Carr považují její optimismus za nepřesvědčivý a kladou ji umělecky a hudebně níže než ostatní Mahlerovy symfonie. Naopak třeba britský muzikolog Deryck Cooke ji srovnává se Symfonií č. 9 Ludwiga van Beethovena v tom, že jde o určující projevy lidství pro daná století. (cs)
  • La Simfonio n-o 8 (E♭-maĵoro) de Gustav Mahler, kiu estas ankaŭ konata sub la kromnomo ne devena de Mahler Simfonio de la milo, estis komponita en la somero de la jaro 1906 kaj en la unua duonjaro 1907 komplete orkestrigita kaj pretigita. Mahler garnis la verkon ĉe la publikigo en 1910 kun omaĝo al sia edzino Alma Mahler. La nomon „Simfonio de la milo“ la oka simfonio ricevis de la koncertorganizanto Emil Gutmann, ĉar ĝi bezonas por la prezentado grandegan nombron de muzikistoj. Krom ok kantsoloistoj, du grandaj miksitaj ĥoroj kaj knaba ĥoro Mahler postulas simfoniorkestron kun almenaŭ 50 arĉinstrumentoj, 40 blovinstrumentoj (4 flutoj + 1 fluteto, 4 hobojoj + 1 angla korno, 1 (pli bone 2) E♭-, 3 B♭- kaj 1 basklarnetoj, 4 fagotoj + 1 kontrafagoto, 8 kornoj, 4 trumpetoj, 4 trombonoj, 1 bastubjo, krome izolite lokitaj 4 trumpetoj kaj 3 trombonoj), orgeno, harmoniumo, , piano, pluraj harpoj kaj mandolinoj kaj diversaj frapinstrumentoj. Pri la unua prezentado fakte estas dokumentita nombro de 1030 kunagantoj; diversaj fontoj tamen indikas, ke la nombro de 1000 kunagantoj pro diversaj defaloj kaj malsaniĝoj en lasta minuto ne estis atingata. Mahler pro tio ankaŭ protestis kontraŭ la kromnomo kaj la merkatado kiel – laŭ lia skribo – „al mi fatala munkena -prezentado“ (alude la faman usonan cirkoentreprenon). Dum la unua prezentado la 12-an de septembro 1910 en la Neuen Musik-Festhalle en Munkeno (hodiaŭ: magazeno de la Deutsches Museum) Mahler mem direktis la Orkestron de la Koncertasocio je Munkeno (hodiaŭ: ). Inter la 3000 aŭskultanoj ankaŭ troviĝis multaj renomaj verkistoj, komponistoj kaj dirigentoj tiutempaj kiel Siegfried Wagner, , Stefan Zweig, Thomas Mann, Leopold Stokowski kaj , por nomi nur kelkajn. La unua prezentado samkiel dua je la sekva tago estis grandioza sukceso – la plej granda, kiun spertis iu el la verkoj de Mahler dum ties vivotempo. La oka simfonio ankaŭ estis la lasta, kies unuan prezentadon Mahler ankoraŭ travivis. Liaj malfruaj verkoj, la simfonio n-o 9, „Das Lied von der Erde" kaj la fragmentoj de la 10-a simfonio, estis prezentataj unuafoje post lia morto. (eo)
  • Die 8. Sinfonie in Es-Dur ist eine Sinfonie mit Sopran-, Alt-, Tenor-, Bariton- und Basssolisten, zwei großen gemischten Chören und Knabenchor von Gustav Mahler. Der häufige verwendete Beiname Sinfonie der Tausend stammt nicht von Mahler. (de)
  • La Sinfonía n.º 8 en mi bemol mayor de Gustav Mahler es una de las obras corales de mayor escala del repertorio orquestal clásico. Debido a que requiere una enorme cantidad de instrumentistas y coralistas, con frecuencia se la denomina «Sinfonía de los mil», aunque la obra a menudo se interpreta con menos de mil intérpretes y el propio Mahler no aprobó dicho sobrenombre. La pieza fue compuesta en un único periodo de inspiración, en Maiernigg (villa) en el sur de Austria en el verano de 1906. Fue la última obra que Mahler estrenó en vida y contó con un gran éxito de crítica y público cuando la dirigió en el estreno absoluto en Múnich, el 12 de septiembre de 1910. La fusión de la canción y la sinfonía había sido una característica de las primeras obras de Mahler. En su período «medio» de composición a partir de 1901, un cambio de rumbo lo llevó a producir tres sinfonías puramente instrumentales —la 5.ª, 6.ª y 7.ª—. La Octava, que marca el final del período «medio», vuelve a una combinación de orquesta y voz en un contexto sinfónico. La estructura de la obra no es convencional; en lugar de seguir la estructura normal en varios movimientos, la obra se divide en dos partes. La primera parte se basa en el texto latino de un himno cristiano del siglo IX para Pentecostés, Veni Creator Spiritus («Ven, Espíritu Creador»), y la segunda parte es un arreglo de las palabras de la escena final del Fausto de Goethe. Las dos partes están unificadas por una idea común, la de la redención a través del poder del amor, unidad transmitida mediante temas musicales comunes. Mahler estaba convencido desde el principio de la importancia de la obra, al renunciar al pesimismo que había marcado gran parte de su música, ofreció la Octava como una expresión de confianza en el eterno espíritu humano. En el período tras la muerte del compositor, las interpretaciones fueron relativamente poco comunes. Sin embargo, desde la mitad del siglo XX en adelante, la sinfonía ha sido programada con regularidad en las salas de conciertos de todo el mundo y se ha grabado en muchas ocasiones. Sin dejar de reconocer su amplia popularidad, los críticos modernos tienen opiniones contrapuestas sobre la obra, algunos encuentran su optimismo poco convincente y consideran que es artística y musicalmente inferior a otras sinfonías de Mahler. Sin embargo, también ha sido comparada con la Novena Sinfonía de Beethoven como una declaración de la definición humana de su siglo. (es)
  • Symphonie des mille La Symphonie no 8 en mi bémol majeur, dite « des Mille », de Gustav Mahler fut écrite en grande partie en 1906 et terminée (orchestration et touches finales) en 1907. Cette symphonie dure approximativement 80 minutes (elle n'est pas aussi longue que la troisième symphonie qui, avec ses 95 minutes, est la plus longue du répertoire après la symphonie no 1 dite « gothique » de Havergal Brian, 105 minutes), mais certaines interprétations plus rapides ne durent que 70 minutes et d'autres sont plus longues : Kent Nagano 85 minutes par exemple, voire 90 minutes pour Christoph Eschenbach. La symphonie se divise en deux grandes parties : 1. * Hymnus : Veni Creator Spiritus, Allegro Impetuoso 2. * Schluss Szene aus « Faust » [Scène Finale de « Faust »] Poco Adagio, etwas bewegter (fr)
  • The Symphony No. 8 in E-flat major by Gustav Mahler is one of the largest-scale choral works in the classical concert repertoire. As it requires huge instrumental and vocal forces it is frequently called the "Symphony of a Thousand", although the work is normally presented with far fewer than a thousand performers and the composer did not sanction that name – actually, he disapproved of it. The work was composed in a single inspired burst at his Maiernigg villa in southern Austria in the summer of 1906. The last of Mahler's works that was premiered in his lifetime, the symphony was a critical and popular success when he conducted the Munich Philharmonic in its first performance, in Munich, on 12 September 1910. The fusion of song and symphony had been a characteristic of Mahler's early works. In his "middle" compositional period after 1901, a change of style led him to produce three purely instrumental symphonies. The Eighth, marking the end of the middle period, returns to a combination of orchestra and voice in a symphonic context. The structure of the work is unconventional: instead of the normal framework of several movements, the piece is in two parts ("1." and "2. Teil"). Part I is based on the Latin text of Veni creator spiritus ("Come, Creator Spirit"), a ninth-century Christian hymn for Pentecost, and Part II is a setting of the words from the closing scene of Goethe's Faust. The two parts are unified by a common idea, that of redemption through the power of love, a unity conveyed through shared musical themes. Mahler had been convinced from the start of the work's significance; in renouncing the pessimism that had marked much of his music, he offered the Eighth as an expression of confidence in the eternal human spirit. In the period following the composer's death, performances were comparatively rare. However, from the mid-20th century onwards the symphony has been heard regularly in concert halls all over the world, and has been recorded many times. While recognising its wide popularity, modern critics have divided opinions on the work; Theodor W. Adorno, Robert Simpson, and Jonathan Carr found its optimism unconvincing, and considered it artistically and musically inferior to Mahler's other symphonies. Conversely, it has been compared by Deryck Cooke to Ludwig van Beethoven's Symphony No. 9 as a defining human statement for its century. (en)
  • 交響曲第8番(こうきょうきょくだい8ばん、ドイツ語: Symphonie Nr. 8)変ホ長調はグスタフ・マーラーが作曲した8番目の交響曲。 (ja)
  • 《교향곡 8번 내림마장조 “천인”》은 구스타프 말러의 8번째 교향곡이다. 초연 당시 1000명이 넘는 연주자가 동원되어 '천인'이란 별명 붙었다. 1906년과 1907년에 걸쳐 작곡되었다. (ko)
  • Symfonie nr. 8 in Es, bekend als de Symphonie der Tausend van Gustav Mahler werd geschreven in 1906 en 1907. (nl)
  • La Sinfonia n. 8 in Mi bemolle maggiore è una composizione di Gustav Mahler scritta fra il 1906 ed il 1907, ed è nota anche come Sinfonia dei Mille per via dell'immenso organico vocale, corale e strumentale che richiede, anche se spesso viene eseguita con meno di mille musicisti. (it)
  • A Sinfonia n.º 8 em mi bemol maior de Gustav Mahler é uma das obras corais de maior escala do repertório orquestral clássico. Como exige uma enorme quantidade de instrumentistas e membros do coro, é frequentemente chamada «Sinfonia dos mil», embora a obra se interprete muitas vezes com menos de mil intérpretes e o próprio Mahler não tenha aprovado esse epíteto. A peça foi composta num único período de inspiração em Maiernigg, no sul da Áustria, no verão de 1906. Foi a última obra que Mahler estreou em vida, tendo obtido com um grande êxito de crítica e de público quando a dirigiu na estreia absoluta em Munique, em 12 de setembro de 1910. A fusão da canção e da sinfonia tinha sido uma característica das primeiras obras de Mahler. No seu período «intermédio» de composição (a partir de 1901), uma mudança de rumo levou-o a produzir três sinfonias puramente instrumentais. A Oitava, que marca o final do período «médio», marca o seu regresso a uma combinação de orquestra e voz num contexto sinfónico. A estrutura da obra não é convencional; em vez de seguir a estrutura normal em vários movimentos, a obra está dividida em duas partes. A primeira parte é baseada no texto latino de um hino cristão escrito no século IX por Rabano Mauro para as festividades do Pentecostes, Veni Creator Spiritus («Vem, Espírito Criador») e a segunda parte é um arranjo das palavras da cena final do Fausto de Goethe. As duas partes estão unidas por uma ideia comum, a da redenção através do poder do amor, unidade transmitida mediante temas musicais comuns. A obra é vocal de uma ponta à outra, sendo a introdução do segundo andamento a única passagem puramente instrumental. Não é uma sinfonia com solistas e coros, mas sim uma sinfonia para solistas, coros e orquestra. Mahler estava, desde o princípio, convencido da importância da obra, ao renunciar ao pessimismo que tinha marcado grande parte da sua música, oferecendo a Oitava como expressão de confiança no eterno espírito humano. No período após a morte do compositor, as interpretações foram relativamente pouco comuns. No entanto, a partir de meados do século XX, a sinfonia foi incluída com regularidade nos programas das salas de concertos de todo o mundo e se foi gravada em muitas ocasiões. Sem deixar de reconhecer a sua grande popularidade, os críticos modernos têm opiniões diversas sobre a obra, alguns encontrando o seu otimismo pouco convincente, e consideram que é artística e musicalmente inferior a outras sinfonias de Mahler. No entanto também já foi comparada com a Nona Sinfonia de Beethoven como declaração da definição humana do seu século. (pt)
  • Симфонія № 8, мі-бемоль мажор , відома як «Симфонія тисячі» (нім. Sinfonie der Tausend) — симфонія Густава Малера, написана у 1906 - 1907 роках, вперше виконана 12 вересня 1910 року в Мюнхені. Свою назву симфонія отримала завдяки величезному складу виконавців - її прем'єру здійснювали понад тисячу музикантів - близько 850 хористів та 170 оркестрантів, а для виконання симфонії у Філадельфії Леопольд Стоковський зібрав 1068 виконавців. Склад оркестру включає по 5 дерев'яних духових, 8 валторн, 4 труби, 4 тромбона, туба, ударні, челеста, фортепіано, орган, 2 арфи та струнні інструменти. Крім того додатково задіяно 4 труби та 3 тромбони, які розташовуються над сценою. Також у симфонії задіяно три хори - два мішаних та хор хлопчиків і 8 солістів - 3 сопрано, 2 альта, тенор, баритон і бас. Симфонія складається з двох частин: * Перша частина - Hymnus: Veni, Creator Spiritus, написана у сонатній формі триває близько 25 хвилин. * Друга частина - Schlußszene aus Goethes "Faust", написана на текст заключної сцени Фауста В.Гете тривалістю близько години. Таким чином сукупна тривалість цього твору може сягати півтори години. (uk)
  • Симфо́ния № 8 ми-бемоль мажор — произведение австрийского композитора Густава Малера. Является одним из самых масштабных симфонических произведений в мировом репертуаре. Так как исполнение симфонии требует огромных вокальных и инструментальных сил, за ней закрепилось броское название «Симфонии тысячи» (нем. Sinfonie der Tausend), или «Симфонии тысячи участников» (в действительности исполняется меньшим количеством участников), которое самого автора возмущало как рекламное. Работа была написана композитором «в едином порыве вдохновения», в то время как он находился в Мариа-Вёрте (Южная Австрия) летом 1906 года. Это последняя симфония Малера, премьера которой состоялась при его жизни, первое исполнение в Мюнхене 12 сентября 1910 года было успешным с точки зрения и критиков, и слушателей. После трёх симфоний с вокалом (Второй, Третьей и Четвёртой) Малер написал три чисто инструментальные симфонии; в Восьмой, которую музыковеды рассматривают как апогей его симфонической эпопеи (за этим апогеем последует цикл «прощальных» симфоний), композитор вновь обратился к слову. Структура симфонии нетрадиционна — классической четырёхчастной структуре композитор предпочёл двухчастную. Первая часть написана на (латинском) тексте католического гимна Veni Creator Spiritus, а вторая — на (немецком) тексте заключительной сцены трагедии «Фауст» Гёте. Две части объединены общей идеей — искупление вины силой любви, показанной через общие музыкальные темы. Малер сознавал исключительность своего произведения; отказавшись от пессимизма, который присутствовал в большинстве его сочинений, он представил Восьмую симфонию как выражение доверия к вечному человеческому духу. Сразу после смерти композитора произведение исполнялось относительно редко. Однако, с середины XX века симфония уже регулярно исполняется в концертных залах всего мира, существуют многочисленные записи. Тем не менее критики расходятся во мнениях относительно качества самого произведения: некоторые находят её оптимизм неубедительным и считают, что по уровню художественности и музыкальности, она проигрывает другим симфониям Малера. Однако она стала таким же знаменем гуманизма для XX века, как была для своего времени Симфония № 9 Бетховена. (ru)
  • E♭大調第8號交響曲是由古斯塔夫·馬勒創作,於1906年定初稿,並於1907年全面完成的交響曲。馬勒在本交響曲棄用傳統以「樂章」作為分段,但卻沿用在第2、第3交響曲中以「部份」(Part)來區分不同的主題的做法,將樂曲分成兩個部份。合唱部份貫穿整首交響曲。全首交響曲的演奏時間约為80分鐘。参与演出这首交响曲的乐手除了超大編制的管弦樂團、管風琴外还有男聲、女聲和童聲合唱團,總人數超過一千人,規模空前,因此本曲也有《千人》之別名。 (zh)
dbo:thumbnail
dbo:wikiPageExternalLink
dbo:wikiPageID
  • 189981 (xsd:integer)
dbo:wikiPageLength
  • 56424 (xsd:nonNegativeInteger)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 1124655228 (xsd:integer)
dbo:wikiPageWikiLink
dbp:alt
  • Darkened interior of a large hall with two rows of high windows along each side. It is possible to discern a seated orchestra in the foreground, with mass choirs in the background. (en)
dbp:caption
  • Final rehearsal for the world premiere in the Neue Musik-Festhalle in Munich (en)
dbp:cname
  • Symphony No. 8 (en)
dbp:colwidth
  • 45 (xsd:integer)
dbp:composer
dbp:group
  • n (en)
dbp:imageUpright
  • 1.300000 (xsd:double)
dbp:key
dbp:movements
  • 5 (xsd:integer)
dbp:premiereConductor
dbp:premiereDate
  • 1910-09-12 (xsd:date)
dbp:premierePerformers
dbp:subtitle
  • "Symphony of a Thousand" (en)
dbp:text
  • (en)
  • Veni creator spiritus (en)
  • Closing scene of Goethe's Faust (en)
dbp:title
  • Symphony No. 8 (en)
dbp:type
dbp:wikiPageUsesTemplate
dbp:work
  • Symphony No.8 (en)
dcterms:subject
rdf:type
rdfs:comment
  • Die 8. Sinfonie in Es-Dur ist eine Sinfonie mit Sopran-, Alt-, Tenor-, Bariton- und Basssolisten, zwei großen gemischten Chören und Knabenchor von Gustav Mahler. Der häufige verwendete Beiname Sinfonie der Tausend stammt nicht von Mahler. (de)
  • 交響曲第8番(こうきょうきょくだい8ばん、ドイツ語: Symphonie Nr. 8)変ホ長調はグスタフ・マーラーが作曲した8番目の交響曲。 (ja)
  • 《교향곡 8번 내림마장조 “천인”》은 구스타프 말러의 8번째 교향곡이다. 초연 당시 1000명이 넘는 연주자가 동원되어 '천인'이란 별명 붙었다. 1906년과 1907년에 걸쳐 작곡되었다. (ko)
  • Symfonie nr. 8 in Es, bekend als de Symphonie der Tausend van Gustav Mahler werd geschreven in 1906 en 1907. (nl)
  • La Sinfonia n. 8 in Mi bemolle maggiore è una composizione di Gustav Mahler scritta fra il 1906 ed il 1907, ed è nota anche come Sinfonia dei Mille per via dell'immenso organico vocale, corale e strumentale che richiede, anche se spesso viene eseguita con meno di mille musicisti. (it)
  • E♭大調第8號交響曲是由古斯塔夫·馬勒創作,於1906年定初稿,並於1907年全面完成的交響曲。馬勒在本交響曲棄用傳統以「樂章」作為分段,但卻沿用在第2、第3交響曲中以「部份」(Part)來區分不同的主題的做法,將樂曲分成兩個部份。合唱部份貫穿整首交響曲。全首交響曲的演奏時間约為80分鐘。参与演出这首交响曲的乐手除了超大編制的管弦樂團、管風琴外还有男聲、女聲和童聲合唱團,總人數超過一千人,規模空前,因此本曲也有《千人》之別名。 (zh)
  • La Simfonia núm. 8 en mi bemoll major de Gustav Mahler és una de les obres corals de major escala del repertori orquestral clàssic. A causa de l'exigència d'una quantitat enorme d'instrumentistes i cantants per a interpretar-la, sovint se l'anomena «Simfonia dels mil», sobrenom que es va inventar l'empresari Emil Gutman, tot i que Mahler no hi va estar d'acord. La peça va ser composta en un únic període d'inspiració a , al sud d'Àustria, l'estiu de 1906. Va ser l'última obra que Mahler va estrenar en vida i va comptar amb un gran èxit de crítica i públic quan la va dirigir a l'estrena absoluta a la ciutat bavaresa de Munic el 12 de setembre de 1910. (ca)
  • Symfonie č. 8 Es dur Gustava Mahlera je jedním z nejrozsáhlejších sborových děl klasického koncertního repertoáru. Protože vyžaduje obrovské instrumentální a vokální obsazení, je často nazývána Symfonií tisíců, ačkoli je normálně uváděna s mnohem méně než tisíci umělci a skladatel toto jméno neschválil. Symfonii Mahler složil na jeden zátah v jihorakouském Maierniggu v létě 1906. Je to jeho poslední dílo, které mělo premiéru za jeho života; symfonie v provedení Mnichovské filharmonie pod jeho taktovkou sklidila při premiéře v Mnichově 12. září 1910 velký úspěch u kritiky i publika. (cs)
  • La Simfonio n-o 8 (E♭-maĵoro) de Gustav Mahler, kiu estas ankaŭ konata sub la kromnomo ne devena de Mahler Simfonio de la milo, estis komponita en la somero de la jaro 1906 kaj en la unua duonjaro 1907 komplete orkestrigita kaj pretigita. Mahler garnis la verkon ĉe la publikigo en 1910 kun omaĝo al sia edzino Alma Mahler. (eo)
  • La Sinfonía n.º 8 en mi bemol mayor de Gustav Mahler es una de las obras corales de mayor escala del repertorio orquestal clásico. Debido a que requiere una enorme cantidad de instrumentistas y coralistas, con frecuencia se la denomina «Sinfonía de los mil», aunque la obra a menudo se interpreta con menos de mil intérpretes y el propio Mahler no aprobó dicho sobrenombre. La pieza fue compuesta en un único periodo de inspiración, en Maiernigg (villa) en el sur de Austria en el verano de 1906. Fue la última obra que Mahler estrenó en vida y contó con un gran éxito de crítica y público cuando la dirigió en el estreno absoluto en Múnich, el 12 de septiembre de 1910. (es)
  • Symphonie des mille La Symphonie no 8 en mi bémol majeur, dite « des Mille », de Gustav Mahler fut écrite en grande partie en 1906 et terminée (orchestration et touches finales) en 1907. Cette symphonie dure approximativement 80 minutes (elle n'est pas aussi longue que la troisième symphonie qui, avec ses 95 minutes, est la plus longue du répertoire après la symphonie no 1 dite « gothique » de Havergal Brian, 105 minutes), mais certaines interprétations plus rapides ne durent que 70 minutes et d'autres sont plus longues : Kent Nagano 85 minutes par exemple, voire 90 minutes pour Christoph Eschenbach. (fr)
  • The Symphony No. 8 in E-flat major by Gustav Mahler is one of the largest-scale choral works in the classical concert repertoire. As it requires huge instrumental and vocal forces it is frequently called the "Symphony of a Thousand", although the work is normally presented with far fewer than a thousand performers and the composer did not sanction that name – actually, he disapproved of it. The work was composed in a single inspired burst at his Maiernigg villa in southern Austria in the summer of 1906. The last of Mahler's works that was premiered in his lifetime, the symphony was a critical and popular success when he conducted the Munich Philharmonic in its first performance, in Munich, on 12 September 1910. (en)
  • A Sinfonia n.º 8 em mi bemol maior de Gustav Mahler é uma das obras corais de maior escala do repertório orquestral clássico. Como exige uma enorme quantidade de instrumentistas e membros do coro, é frequentemente chamada «Sinfonia dos mil», embora a obra se interprete muitas vezes com menos de mil intérpretes e o próprio Mahler não tenha aprovado esse epíteto. A peça foi composta num único período de inspiração em Maiernigg, no sul da Áustria, no verão de 1906. Foi a última obra que Mahler estreou em vida, tendo obtido com um grande êxito de crítica e de público quando a dirigiu na estreia absoluta em Munique, em 12 de setembro de 1910. (pt)
  • Симфо́ния № 8 ми-бемоль мажор — произведение австрийского композитора Густава Малера. Является одним из самых масштабных симфонических произведений в мировом репертуаре. Так как исполнение симфонии требует огромных вокальных и инструментальных сил, за ней закрепилось броское название «Симфонии тысячи» (нем. Sinfonie der Tausend), или «Симфонии тысячи участников» (в действительности исполняется меньшим количеством участников), которое самого автора возмущало как рекламное. Работа была написана композитором «в едином порыве вдохновения», в то время как он находился в Мариа-Вёрте (Южная Австрия) летом 1906 года. Это последняя симфония Малера, премьера которой состоялась при его жизни, первое исполнение в Мюнхене 12 сентября 1910 года было успешным с точки зрения и критиков, и слушателей. (ru)
  • Симфонія № 8, мі-бемоль мажор , відома як «Симфонія тисячі» (нім. Sinfonie der Tausend) — симфонія Густава Малера, написана у 1906 - 1907 роках, вперше виконана 12 вересня 1910 року в Мюнхені. Свою назву симфонія отримала завдяки величезному складу виконавців - її прем'єру здійснювали понад тисячу музикантів - близько 850 хористів та 170 оркестрантів, а для виконання симфонії у Філадельфії Леопольд Стоковський зібрав 1068 виконавців. Симфонія складається з двох частин: (uk)
rdfs:label
  • السيمفونية رقم 8 (مالر) (ar)
  • Simfonia núm. 8 (Mahler) (ca)
  • Symfonie č. 8 (Mahler) (cs)
  • 8. Sinfonie (Mahler) (de)
  • 8-a simfonio (Mahler) (eo)
  • Sinfonía n.º 8 (Mahler) (es)
  • Sinfonia n. 8 (Mahler) (it)
  • Symphonie no 8 de Mahler (fr)
  • 交響曲第8番 (マーラー) (ja)
  • 교향곡 8번 (말러) (ko)
  • Symfonie nr. 8 (Mahler) (nl)
  • Sinfonia n.º 8 (Mahler) (pt)
  • Symphony No. 8 (Mahler) (en)
  • Симфония № 8 (Малер) (ru)
  • 第8號交響曲 (馬勒) (zh)
  • Симфонія № 8 (Малер) (uk)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbo:wikiPageDisambiguates of
is dbo:wikiPageRedirects of
is dbo:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of
Powered by OpenLink Virtuoso    This material is Open Knowledge     W3C Semantic Web Technology     This material is Open Knowledge    Valid XHTML + RDFa
This content was extracted from Wikipedia and is licensed under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License