The bateleur (Terathopius ecaudatus) is a medium-sized eagle in the family Accipitridae. Its closest relatives are the snake eagles. It is the only member of the genus Terathopius and may be the origin of the "Zimbabwe Bird", national emblem of Zimbabwe. It is endemic to Africa and small parts of Arabia. "Bateleur" is French for "Street Performer".

Property Value
dbo:abstract
  • عقاب حكيم أو العقاب المصفق (الاسم العلمي: Terathopius ecaudatus) (بالإنجليزية: Bateleur)، هو عقاب متوسط الحجم ينتمي إلى البازية (فصيلة: Accipitridae). طائر من عائلة Accipitridas ومن رتبة الطيور الجارحة Falconiformes.يعيش العقاب المصفق وبشكل واسع في أفريقيا إلى الجنوب من الصحاري، لكنه يتفادى دائماً الغابات الإستوائية الكثيفة، وهو يعتبر من قاطني السافانا المميزين.يتغذى هذا الطائر بشكل أساسي على الأفاعي، كما يتغذى أيضاً على الضب والسلاحف والحيوانات الثدية الصغيرة مثل القواضم وآكلي الحشرات، وأحياناً يهاجم الظبيان المتوسطة الجسم. ويتغذى كذلك على بيوض الطيور وعلى الجراد والجيف، كما يهاجم النسور آكلي الجيف ويجبرهم على تقيؤ الطعام.سمى العقاب المصفق بهذا الاسم لأنه يقوم بألعاب بهلوانية رائعة في الهواء في فترة التكاثر. يتأرجح طوله ما بين 44 و 62 سنتم، وطول جناحيه يبلغ حوالي 60 سنتم، وطول ذيله فقط 13 سنتم ووزنه 3 كغ تقريباً.يبني هذا الطائر أعشاشه على الأشجار، وخصوصاً على أشجار الأقاصيا على الأغصان الصغيرة نسبياً منها. يوجد في الحضنة عادة بيضة واحدة بيضاء اللون مع بعض البقع الصغيرة المحمرة. تقوم بحضانة البيوض الأنثى وتستمر فترة الحضانة قرابة الشهر والنصف (ar)
  • Der Gaukler (Terathopius ecaudatus) ist eine Greifvogelart aus der Unterfamilie der Schlangenadler (Circaetinae), die in großen Teilen Subsahara-Afrikas vorkommt und offene oder halboffene Savannenlandschaften bewohnt. Der Gaukler ernährt sich größtenteils von kleineren bis mittelgroßen Vögeln und Säugetieren, die er erjagt, aber auch von Aas. Er fällt durch seine ausgedehnten, relativ niedrigen, „gaukelnden“ Suchflüge auf, bei denen er die Flügel in einem tiefen V hält und seitlich hin- und herschaukelt. Zudem ist die akrobatische Flugbalz recht spektakulär. (de)
  • El águila volatinera (Terathopius ecaudatus) es una especie de ave accipitriforme de la familia Accipitridae, la única del género Terathopius. Está ampliamente distribuida por el África subsahariana. No se reconocen subespecies. El águila volatinera recibe su nombre debido a sus excepcionales capacidades de vuelo y de maniobrar en el aire, superiores a las normales entre las rapaces que vuelan a cielo abierto. Sin embargo no es un superpredador, centrando su atención en presas más pequeñas. Tiene un aspecto inconfundible, de aspecto romo y masivo, pero con un plumaje oscuro y su cabeza y garras adornadas con tonos rojos vivos en patas y cara, mientras que el cuerpo es de un profundo color pizarra de tono azulado; el reverso de las alas es de color gris plateado, similar al de las gaviotas. Estas adaptaciones permiten a la especie no ser distinguida desde el suelo, ya que el color plateado de su parte baja se confunde con el fondo del cielo, mientras que las partes oscuras protegen su cuerpo de los rayos solares. Por el contrario, los inmaduros son de un profundo color castaño, lo que en el pasado hizo creer que eran especies diferentes. Perteneciente a la subfamilia Circaetinae, está emparentada con la culebrera europea. (es)
  • Terathopius ecaudatus Terathopius ecaudatusFichier:Gaukler-01.jpg Bateleur des savanes Genre TerathopiusLesson, 1830 Nom binominal Terathopius ecaudatus(Daudin, 1800) Répartition géographique Fichier:Gaukler Terathopius ecaudatus world.png Statut de conservation UICN NT : Quasi menacé Statut CITES Annexe II , Rév. du 12/06/2013 Le Bateleur des savanes (Terathopius ecaudatus (Daudin, 1800)) est une espèce de rapaces diurnes appartenant à la famille des Accipitridae. Il est probablement à l'origine de l'oiseau Zimbabwe. (fr)
  • The bateleur (Terathopius ecaudatus) is a medium-sized eagle in the family Accipitridae. Its closest relatives are the snake eagles. It is the only member of the genus Terathopius and may be the origin of the "Zimbabwe Bird", national emblem of Zimbabwe. It is endemic to Africa and small parts of Arabia. "Bateleur" is French for "Street Performer". (en)
  • Il falco giocoliere (Terathopius ecaudatus (Daudin, 1800)) è un uccello rapace di medie dimensioni appartenente alla famiglia Accipitridae. È l'unica specie del genere Terathopius. Probabilmente è l'origine dell'"uccello dello Zimbabwe", emblema nazionale dello Zimbabwe. Il suo nome in francese (bateleur, ripreso anche dall'Inglese) descrive la sua caratteristica abitudine di battere le estremità delle ali mentre vola, come per cercare il bilanciamento. In alcuni paesi, il falco giocoliere è talvolta noto come "aquila delle conifere" o anche "aquila dei pini", dal momento che le sue piume somigliano talvolta allo strobilo quando le agita. (it)
  • ダルマワシ(学名:Terathopius ecaudatus)は、タカ目タカ科に分類される鳥。 (ja)
  • De bateleur of goochelaar, berghaan (Terathopius ecaudatus) is een havikachtige uit het geslacht Terathopius en tevens de enige soort uit dit geslacht. (nl)
  • A águia-sem-rabo (Terathopius ecaudatus) é uma águia encontrada do Senegal ao Iraque e África do Sul, de asas longas e largas e cauda muito curta. Também é conhecida pelo nome de arlequim. (pt)
  • Kuglarz, akrobata (Terathopius ecaudatus) – gatunek ptaka z rodziny jastrzębiowatych (Accipitridae), jedyny przedstawiciel rodzaju Terathopius. Występuje w środkowej i południowej Afryce. Nazwa pochodzi od ewolucji, jakie zwierzę wykonuje podczas lotu. Cechy gatunku Czarny brzuch i głowa, grzbiet brązowy, skrzydła w różnych odcieniach szarości. Dziób czerwono-pomarańczowy. Samica większa od samca. Średnie wymiary * długość ciała 60 cm, * rozpiętość skrzydeł 170-180 cm, * waga 2-3 kg. Biotop Od sawann i równin po rejony górskie (wysokość do 4000 m n.p.m.). Tryb życia Dzienny tryb życia. Kuglarz należy do najchętniej latających jastrzębiowatych, podczas jednego dnia może przebyć do 500 km lecąc z prędkością 50-80 km/h. Często żyje w stadach dochodzących do 50 osobników. Pożywienie Kuglarz żywi się głównie małymi ssakami, ptakami, płazami, a nawet rybami. W młodym wieku zjada głównie padlinę. Najczęściej poluje rzucając się z góry na ofiarę, chwyta także ptaki w locie. Potrafi ukraść zdobycz innemu drapieżnemu ptakowi, np. orłowi czubatemu. Rozmnażanie Kuglarze tworzą zwykle pary na całe życie. Gniazdo zakładają pomiędzy grudniem a czerwcem, najczęściej w lutym i marcu, zwykle na drzewie chlebowym lub akacji. Samica składa jedno, duże jajo, białe z czerwonobrązowymi plamkami. Wysiadują je oboje rodzice. Po wykluciu, pisklę jest kremowo-biało-brązowe. Przez pierwsze dni życia karmi je matka, potem dołącza się ojciec. Po 3 miesiącach pisklę uczy się latać, po 6 opuszcza gniazdo. Dojrzałość płciową osiąga w wieku trzech lat. Kuglarze żyją 12-15 lat. Kuglarz i ludzie Kuglarz jest czczony przez afrykańskie plemiona, uważany za zwiastuna szczęścia. Europejczycy przybyli do Afryki tępili go, sądząc, że ptak porywa zwierzęta domowe. (pl)
  • 短尾雕(Terathopius ecaudatus)是中等體型的鷹,短尾雕屬下的唯一種,有可能是津巴布韋國家象徵津巴布韋鳥的起源。 短尾雕在撒哈拉以南非洲的大草原很普遍。牠們在樹上築巢,每次只會生下一顆蛋,會由雌雕孵化42-43天,雛雕出生後的90-125天會長出羽毛。短尾雕一生都會與伴侶生活,在同一個巢居住好些年日。未結伴的雕會幫助築巢。 短尾雕的色彩豐富,而尾巴如其名般很短,飛行時很易辨別。雄雕長約60-75厘米,雙翼展開長175厘米。牠們的羽毛呈黑色,栗色的展翼及尾巴,肩膀灰色,而面部皮膚、鳥喙及腳都是紅色的。雌雕與雄雕相似,但次要飛羽則是灰色的。雛雕呈褐色,有白色斑汶及綠色的面部皮膚。雛雕要7-8年才會完全成熟。 短尾雕每天會在250平方里的區域獵食。獵物主要是鳥類,包括白鴿及沙雞,並細小哺乳動物。牠們亦會吃腐肉。 短尾雕在飛行時,習慣會將翼端互貼,用來保持平衡。 短尾雕一般都很寂靜,但亦會咆哮及尖叫。 (zh)
  • Орёл-скоморох, или фигляр (лат. Terathopius ecaudatus) — птица из семейства ястребиных. Является единственным видом рода Terathopius. (ru)
dbo:binomialAuthority
dbo:class
dbo:conservationStatus
  • NT
dbo:conservationStatusSystem
  • IUCN3.1
dbo:family
dbo:kingdom
dbo:order
dbo:phylum
dbo:thumbnail
dbo:wikiPageExternalLink
dbo:wikiPageID
  • 3830863 (xsd:integer)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 744134154 (xsd:integer)
dbp:binomial
  • Terathopius ecaudatus
dbp:genus
  • Terathopius
dbp:genusAuthority
  • Lesson, 1830
dbp:imageCaption
  • Male at Maasai Mara with a coqui francolin kill
dbp:imageWidth
  • 300 (xsd:integer)
dbp:rangeMap
  • Gaukler Terathopius ecaudatus world.png
dbp:rangeMapWidth
  • 300 (xsd:integer)
dbp:species
  • T. ecaudatus
dct:subject
http://purl.org/linguistics/gold/hypernym
rdf:type
rdfs:comment
  • Der Gaukler (Terathopius ecaudatus) ist eine Greifvogelart aus der Unterfamilie der Schlangenadler (Circaetinae), die in großen Teilen Subsahara-Afrikas vorkommt und offene oder halboffene Savannenlandschaften bewohnt. Der Gaukler ernährt sich größtenteils von kleineren bis mittelgroßen Vögeln und Säugetieren, die er erjagt, aber auch von Aas. Er fällt durch seine ausgedehnten, relativ niedrigen, „gaukelnden“ Suchflüge auf, bei denen er die Flügel in einem tiefen V hält und seitlich hin- und herschaukelt. Zudem ist die akrobatische Flugbalz recht spektakulär. (de)
  • Terathopius ecaudatus Terathopius ecaudatusFichier:Gaukler-01.jpg Bateleur des savanes Genre TerathopiusLesson, 1830 Nom binominal Terathopius ecaudatus(Daudin, 1800) Répartition géographique Fichier:Gaukler Terathopius ecaudatus world.png Statut de conservation UICN NT : Quasi menacé Statut CITES Annexe II , Rév. du 12/06/2013 Le Bateleur des savanes (Terathopius ecaudatus (Daudin, 1800)) est une espèce de rapaces diurnes appartenant à la famille des Accipitridae. Il est probablement à l'origine de l'oiseau Zimbabwe. (fr)
  • The bateleur (Terathopius ecaudatus) is a medium-sized eagle in the family Accipitridae. Its closest relatives are the snake eagles. It is the only member of the genus Terathopius and may be the origin of the "Zimbabwe Bird", national emblem of Zimbabwe. It is endemic to Africa and small parts of Arabia. "Bateleur" is French for "Street Performer". (en)
  • ダルマワシ(学名:Terathopius ecaudatus)は、タカ目タカ科に分類される鳥。 (ja)
  • De bateleur of goochelaar, berghaan (Terathopius ecaudatus) is een havikachtige uit het geslacht Terathopius en tevens de enige soort uit dit geslacht. (nl)
  • A águia-sem-rabo (Terathopius ecaudatus) é uma águia encontrada do Senegal ao Iraque e África do Sul, de asas longas e largas e cauda muito curta. Também é conhecida pelo nome de arlequim. (pt)
  • 短尾雕(Terathopius ecaudatus)是中等體型的鷹,短尾雕屬下的唯一種,有可能是津巴布韋國家象徵津巴布韋鳥的起源。 短尾雕在撒哈拉以南非洲的大草原很普遍。牠們在樹上築巢,每次只會生下一顆蛋,會由雌雕孵化42-43天,雛雕出生後的90-125天會長出羽毛。短尾雕一生都會與伴侶生活,在同一個巢居住好些年日。未結伴的雕會幫助築巢。 短尾雕的色彩豐富,而尾巴如其名般很短,飛行時很易辨別。雄雕長約60-75厘米,雙翼展開長175厘米。牠們的羽毛呈黑色,栗色的展翼及尾巴,肩膀灰色,而面部皮膚、鳥喙及腳都是紅色的。雌雕與雄雕相似,但次要飛羽則是灰色的。雛雕呈褐色,有白色斑汶及綠色的面部皮膚。雛雕要7-8年才會完全成熟。 短尾雕每天會在250平方里的區域獵食。獵物主要是鳥類,包括白鴿及沙雞,並細小哺乳動物。牠們亦會吃腐肉。 短尾雕在飛行時,習慣會將翼端互貼,用來保持平衡。 短尾雕一般都很寂靜,但亦會咆哮及尖叫。 (zh)
  • Орёл-скоморох, или фигляр (лат. Terathopius ecaudatus) — птица из семейства ястребиных. Является единственным видом рода Terathopius. (ru)
  • عقاب حكيم أو العقاب المصفق (الاسم العلمي: Terathopius ecaudatus) (بالإنجليزية: Bateleur)، هو عقاب متوسط الحجم ينتمي إلى البازية (فصيلة: Accipitridae). طائر من عائلة Accipitridas ومن رتبة الطيور الجارحة Falconiformes.يعيش العقاب المصفق وبشكل واسع في أفريقيا إلى الجنوب من الصحاري، لكنه يتفادى دائماً الغابات الإستوائية الكثيفة، وهو يعتبر من قاطني السافانا المميزين.يتغذى هذا الطائر بشكل أساسي على الأفاعي، كما يتغذى أيضاً على الضب والسلاحف والحيوانات الثدية الصغيرة مثل القواضم وآكلي الحشرات، وأحياناً يهاجم الظبيان المتوسطة الجسم. ويتغذى كذلك على بيوض الطيور وعلى الجراد والجيف، كما يهاجم النسور آكلي الجيف ويجبرهم على تقيؤ الطعام.سمى العقاب المصفق بهذا الاسم لأنه يقوم بألعاب بهلوانية رائعة في الهواء في فترة التكاثر. يتأرجح طوله ما بين 44 و 62 سنتم، وطول جناحيه يبلغ حوالي 60 سنتم، وطول ذيله فقط 13 (ar)
  • El águila volatinera (Terathopius ecaudatus) es una especie de ave accipitriforme de la familia Accipitridae, la única del género Terathopius. Está ampliamente distribuida por el África subsahariana. No se reconocen subespecies. El águila volatinera recibe su nombre debido a sus excepcionales capacidades de vuelo y de maniobrar en el aire, superiores a las normales entre las rapaces que vuelan a cielo abierto. Sin embargo no es un superpredador, centrando su atención en presas más pequeñas. Perteneciente a la subfamilia Circaetinae, está emparentada con la culebrera europea. (es)
  • Il falco giocoliere (Terathopius ecaudatus (Daudin, 1800)) è un uccello rapace di medie dimensioni appartenente alla famiglia Accipitridae. È l'unica specie del genere Terathopius. Probabilmente è l'origine dell'"uccello dello Zimbabwe", emblema nazionale dello Zimbabwe. Il suo nome in francese (bateleur, ripreso anche dall'Inglese) descrive la sua caratteristica abitudine di battere le estremità delle ali mentre vola, come per cercare il bilanciamento. (it)
  • Kuglarz, akrobata (Terathopius ecaudatus) – gatunek ptaka z rodziny jastrzębiowatych (Accipitridae), jedyny przedstawiciel rodzaju Terathopius. Występuje w środkowej i południowej Afryce. Nazwa pochodzi od ewolucji, jakie zwierzę wykonuje podczas lotu. Cechy gatunku Czarny brzuch i głowa, grzbiet brązowy, skrzydła w różnych odcieniach szarości. Dziób czerwono-pomarańczowy. Samica większa od samca. Średnie wymiary * długość ciała 60 cm, * rozpiętość skrzydeł 170-180 cm, * waga 2-3 kg. Biotop Od sawann i równin po rejony górskie (wysokość do 4000 m n.p.m.). Tryb życia Pożywienie Rozmnażanie (pl)
rdfs:label
  • عقاب حكيم (ar)
  • Gaukler (Vogel) (de)
  • Bateleur (en)
  • Terathopius ecaudatus (es)
  • Bateleur des savanes (fr)
  • Terathopius ecaudatus (it)
  • ダルマワシ (ja)
  • Bateleur (nl)
  • Kuglarz (ptak) (pl)
  • Terathopius ecaudatus (pt)
  • Орёл-скоморох (ru)
  • 短尾雕 (zh)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbo:wikiPageDisambiguates of
is dbo:wikiPageRedirects of
is dbp:shipNamesake of
is foaf:primaryTopic of