The blue wildebeest (Connochaetes taurinus), also called the common wildebeest, white-bearded wildebeest, or brindled gnu, is a large antelope and one of the two species of wildebeest. It is placed in the genus Connochaetes and family Bovidae, and has a close taxonomic relationship with the black wildebeest. The blue wildebeest is known to have five subspecies. This broad-shouldered antelope has a muscular, front-heavy appearance, with a distinctive, robust muzzle. Young blue wildebeest are born tawny brown, and begin to take on their adult coloration at the age of 2 months. The adults' hues range from a deep slate or bluish-gray to light gray or even grayish-brown. Both sexes possess a pair of large curved horns.

Property Value
dbo:abstract
  • النُّو الأَزرَق، المعروف أيضًا بأسماء مُتعددة أُخرى، منها: النُّو المُوَشَّحُ، والنُّو المَألُوفُ، والنُّو الشَّائِع، والنُّو أَبيَضُ اللِّحيَةِ، والظَّبيُّ الثَّورِيّ، هو نوعٌ ضخمٌ من الظباء، وأحد نوعيّ النُّو الباقيان على قيد الحياة حتَّى اليوم. تنتمي هذه الحيوانات إلى جنس النوُّيَّات (باللاتينيَّة: Connochaetes) وفصيلة البقريَّات، وهي ذات صلة وثيقة بالنَّوع الآخر من النُّو، ألا وهو النُّو الأسود. حدد العُلماء خمس نُويعات من هذه الظباء، وهي حيواناتٌ عريضة الكتفين عضليَّة المُقدِّمة، الأمر الذي يُعطيها مظهرًا ثخينًا ثقيلًا، وخطُمها غليظ مُميَّزٌ بين الظباء. تُولدُ الصغار منها بِمعطفٍ بُنيٍّ مسمرّ، وتبدأ بالتحوُّل إلى لون البوالغ ما أن تبلغ شهرين من العُمر. ويتراوح لون البوالغ من الأُردُوازي الدَّاكن أو الرمادي المُزرق إلى الرَّماديّ الباهت أو البُنيّ الضارب إلى الرمادي حتَّى. يتمتَّع كِلا الجنسين بِزوجٍ من القُرون الطويلة المعقوفة. النُّو الأزرق حيوانٌ عاشب، يقتاتُ بشكلٍ رئيسيّ على الأعشاب القصيرة، وهو يعيشُ ضمن مجموعاتٍ تتجمَّع سويًا لِتُشكِّل قطيعًا مُتراخي الصلات، يرعى أفراده معًا ويتولّى البعض منها الحراسة، حتَّى إذا رأت خطراً مُعيَّناً انطلقت هاربة؛ وهي حيواناتٌ سريعة الجري شديدة الحذر وهيَّابة. يبدأ موسم التناسل في أواخر الفصل الماطر، وتضعُ الأُنثى صغيرًا واحدًا في العادة بعد فترة حمل تدوم قُرابة ثمانية أشهر ونصف. تُلازمُ الصغار أُمَّهاتها طيلة ثمانية شُهور، لِتنضمَّ بعدها إلى قطيعٍ من اليوافع. تنتشرُ هذه الظباء عبر السُهول قصيرة الأعشاب المُتاخمة لِلسڤناء السنطيَّة المكسوَّة بالآجام في أفريقيا الجنوبيَّة والشرقيَّة، وهي تُفضِّلُ سكن الموائل مُعتدلة الأمطار والجفاف، فتتجنَّب المناطق الرطبة وتلك القاحلة. تقومُ بعضُ الجُمهرات الشرق أفريقيَّة بهجرةٍ سنويَّةٍ طويلة يبدو بأنها تتوافق مع النمط المحلّي لِهُطول الأمطار ونُمو الأعشاب النضرة. يستوطنُ النُّو الأزرق عدَّة بُلدان أفريقيَّة، وهي: أنغولا، وبوتسوانا، وكينيا، وموزمبيق، وجنوب أفريقيا، وسوازيلاند، وتنزانيا، وزامبيا، وزيمبابوي. وهي اليوم مُنقرضة في مالاوي، وكانت قد سبق وانقرضت في ناميبيا، لكن أُعيد إدخالُها إليها مُجددًا. يُشكِّلُ النهرُ البُرتُقاليّ الحدَّ الجنوبيّ الطبيعيّ لانتشار النُّو الأزرق، بينما تُشكِّلُ بُحيرة ڤكتوريا وجبل كينيا الحدَّ الغربيّ لانتشاره. النُّو الأزرق حيوانٌ واسع الانتشار، وقد تمَّ إدخاله إلى الكثير من محميَّات الطرائد والمُنتزهات القوميَّة ضمن حُدود موطنه الطبيعي وخارجه، لِهذا السبب فإنَّ الاتحاد العالمي للحفاظ على الطبيعة يُصنِّف هذه الحيوانات على أنها غير مُهددة بالانقراض. تُقدّرُ الجُمهرة بِحوالي مليون ونصف مليون رأس تقريبًا، ويبدو أنَّ الأعداد مُستقرَّة. (ar)
  • Pakůň žíhaný (Connochaetes taurinus) je velký savec z čeledi turovitých (Bovidae), který obývá jižní Keňu až po sever Jižní Afriky (viz mapa). (cs)
  • El nyu blau (Connochaetes taurinus) és un gran mamífer ungulat de la família dels bòvids, una de les dues espècies de nyus. Mesura 170 centímetres d'alçada a l'espatlla i assoleix una massa corporal de fins a 380 quilograms. Viu a les planes obertes, sabanes arbrades i boscos secs del sud i l'est d'Àfrica i té una longevitat de més de vint anys. Aquest herbívor és un animal pasturador que sovint és observat en herbassars oberts o clarianes en una sabana. El mascle és molt territorial i utilitza marcatges odorífers i altres mètodes per a protegir el seu domini. La població més gran es troba al Serengueti, amb més d'un milió d'exemplars. (ca)
  • Das Streifengnu (Connochaetes taurinus) ist eine Antilope aus der Gattung der Gnus, die als Grasfresser in offenen Steppen oder Baumsavannen Afrikas zu Hause ist. Es wird auch als Blaues Gnu bezeichnet. (de)
  • Blua gnuo (Connochaetes taurinus) estas granda mamulo el familio de bovedoj, kiu vivas en suda Kenjo ĝis nordo de Suda Afriko. Ili estas 1,20 m longaj kaj pezas 250 k. (eo)
  • El ñu común, ñu azul, ñu de cola negra, ñu listado o gorgón (Connochaetes taurinus) es una especie de mamífero artiodáctilo de la familia Bovidae. Es la especie más común y, a su vez, más conocida de ñu. Es propio de África oriental y austral. Mide entre 1,85 y 2,15 m de longitud, además de 40 a 55 cm de la cola; su altura en la cruz es de entre 1,15 y 1,22 m, y su peso oscila entre los 150 y 200 kg.​ Es un animal gregario que suele vivir en grandes rebaños en número desde varias docenas a millares de ejemplares.​ (es)
  • Ñu urdina (Connochaetes taurinus) Connochaetes generoko ugaztuna da. Artiodaktiloen barruko Alcelaphinae azpifamilian eta Bovidae familian sailkatuta dago (eu)
  • The blue wildebeest (Connochaetes taurinus), also called the common wildebeest, white-bearded wildebeest, or brindled gnu, is a large antelope and one of the two species of wildebeest. It is placed in the genus Connochaetes and family Bovidae, and has a close taxonomic relationship with the black wildebeest. The blue wildebeest is known to have five subspecies. This broad-shouldered antelope has a muscular, front-heavy appearance, with a distinctive, robust muzzle. Young blue wildebeest are born tawny brown, and begin to take on their adult coloration at the age of 2 months. The adults' hues range from a deep slate or bluish-gray to light gray or even grayish-brown. Both sexes possess a pair of large curved horns. The blue wildebeest is a herbivore, feeding primarily on short grasses. It forms herds which move about in loose aggregations, the animals being fast runners and extremely wary. The mating season begins at the end of the rainy season and a single calf is usually born after a gestational period of about 8.5 months. The calf remains with its mother for 8 months, after which it joins a juvenile herd. Blue wildebeest are found in short-grass plains bordering bush-covered acacia savannas in southern and eastern Africa, thriving in areas that are neither too wet nor too arid. Three African populations of blue wildebeest take part in a long-distance migration, timed to coincide with the annual pattern of rainfall and grass growth on the volcanic soil short-grass plains where they can find the nutrient-rich forage necessary for lactation and calf growth. The blue wildebeest is native to Angola, Botswana, Kenya, Mozambique, South Africa, Swaziland, Tanzania, Zambia, and Zimbabwe. Today, it is extinct in Malawi, but has been successfully reintroduced in Namibia. The southern limit of the blue wildebeest range is the Orange River, while the western limit is bounded by Lake Victoria and Mount Kenya. The blue wildebeest is widespread and is being introduced into private game farms, reserves and conservancies. So, the International Union for Conservation of Nature and Natural Resources rates the blue wildebeest as being of least concern. The population has been estimated to be around 1.5 million, and the population trend is stable. (en)
  • Wildebeest biru (Connochaetes taurinus), sering juga disebut wildebeest umum, wildebeest berjenggot putih, dan gnu berjenggot putih adalah satu dari dua spesies wildebeest yang masih hidup. Wildebeest mempunyia dua tanduk melengkung yang dimiliki oleh setiap jenis kelamin. Wildebeest biru mempunyai lima subspesies. Meski dinamakan "biru", hewan ini tidaklah berwarna biru. Wildebeest merupakan hewan herbivora dengan menjadikan rumput sebagai makanan pokoknya. Wildebeest biru hidup di savana di pedalaman Afrika Timur dan Selatan. Mereka kawin di musim penghujan. Wildebeest biru merupakan hewan asli Afrika Selatan, Angola, Botswana, Kenya, Swaziland, Zambia, dan Zimbabwe. Mereka kini telah punah di Malawi; sementara di Namibia, mereka pernah punah namun kini telah berhasil dikembangbiakkan di sana. Wildebeest biru memiliki populasi yang cenderung stabil dengan jumlah setengah juta ekor dan dimasukkan ke dalam kategori hewan dengan risiko rendah oleh IUCN. (in)
  • Lo gnu striato (Connochaetes taurinus) è un ungulato di grossa taglia diffuso in Africa meridionale e orientale. Abita nelle grandi pianure e si nutre di erba. La popolazione di gnu più vasta si trova nella regione del Serengeti, in cui si contano oltre un milione di esemplari. Il termine "gnu" viene usato comunemente per indicare il C. taurinus, ma può anche riferirsi al genere Connochaetes, che include anche lo gnu dalla coda bianca. In inglese, il C. taurinus viene chiamato blue wildebeest ("gnu azzurro"), mentre il C. gnu viene distinto col nome di black wildebeest ("gnu nero"). In swahili, il C. taurinus si chiama nyumbu. (it)
  • Le Gnou bleu ou Gnou à queue noire (Connochaetes taurinus) est une espèce de bovidés qui se rencontre en Afrique de l'Est (Kenya, Tanzanie), en Afrique Australe (Botswana, Angola) et en Afrique du Sud. Il s'agit d'un ruminant, herbivore de grande taille (1,30 m au garrot pour 200 kg en moyenne), proche des antilopes, vivant en vastes troupeaux dans les savanes herbeuses et arborées où ils effectuent de grandes migrations spectaculaires. (fr)
  • オグロヌー(Connochaetes taurinus)は、ウシ科ヌー属に分類される偶蹄類。 (ja)
  • De blauwe gnoe, ook wel gestreepte gnoe of gewone gnoe (Connochaetes taurinus) is een antilope uit de familie der holhoornigen (Bovidae). Hij komt vaak in grote groepen voor op de savannen van oostelijk en zuidelijk Afrika. Beroemd zijn de grote trektochten die deze soort onderneemt. De blauwe gnoe is samen met de witstaartgnoe (Connochaetes gnou) een van de twee nog levende soorten gnoes. (nl)
  • Gnu pręgowane (Connochaetes taurinus) – gatunek kopytnego ssaka z rodziny wołowatych. Żyje w dużych stadach, najczęściej wraz z zebrami, gazelami i żyrafami zamieszkują południową i wschodnią Afrykę. W poszukiwaniu pokarmu odbywają długie wędrówki, w czasie których pokonują wiele przeszkód, np. głębokie rzeki. (pl)
  • O gnu-de-cauda-preta (Connochaetes taurinus) ou boi-cavalo-de-cauda-preta (em inglês, blue wildebeest, "gnu-azul") é uma das duas espécies de gnu, encontrada no Leste e Sul da África e contando com pelagem cinzenta, mas face e a cauda negras. (pt)
  • Голубо́й гну (лат. Connochaetes taurinus) — вид млекопитающих из семейства полорогих (Bovidae). Это одна из немногих африканских антилоп, сохранившихся в значительных количествах за пределами охраняемых территорий. (ru)
  • Strimmig gnu (Connochaetes taurinus) är en art i släktet gnuer som förekommer på öppna stäpper eller på savanner med några träd i Afrika. (sv)
  • 斑纹角马(学名:Connochaetes taurinus)也称黑斑牛羚、蓝角马, 牛科角马属的一种,广布于非洲东部和南部,是非洲原野上最常见的大型动物之一。肩高,颈短,腿细。皮毛蓝灰色至深棕色,身体前部有黑色横纹,额头有黑色斑纹,胡须(其中有两个亚种的胡须为白色)较长。群居。目前记录有五个亚种。在非黑斑牛羚上數量最大記錄量超過150萬頭,而最少則會低於100萬頭,主要的原因是每年的降雨量的不同 (zh)
  • Блакитний гну, або смугастий гну (лат. Connochaetes taurinus) - вид ссавців з родини порожнисторогих (Bovidae). Це одна з небагатьох африканських антилоп, що збереглися в значних кількостях за межами національних парків, заповідників тощо. (uk)
dbo:thumbnail
dbo:wikiPageExternalLink
dbo:wikiPageID
  • 5526592 (xsd:integer)
dbo:wikiPageLength
  • 41112 (xsd:integer)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 985761001 (xsd:integer)
dbo:wikiPageWikiLink
dbp:authority
  • (en)
dbp:fossilRange
  • Pleistocene to present, (en)
dbp:genus
  • Connochaetes (en)
dbp:imageCaption
dbp:name
  • Blue wildebeest (en)
dbp:rangeMap
  • Connochaetes taurinus map.svg (en)
dbp:rangeMapCaption
  • Distribution of the subspecies: (en)
dbp:species
  • taurinus (en)
dbp:status
  • LC (en)
dbp:statusSystem
  • IUCN3.1 (en)
dbp:subdivision
  • C. t. albojubatus (en)
  • C. t. cooksoni (en)
  • C. t. johnstoni (en)
  • C. t. mearnsi (en)
  • C. t. taurinus (en)
dbp:subdivisionRanks
  • Subspecies (en)
dbp:wikiPageUsesTemplate
dct:subject
rdf:type
rdfs:comment
  • Pakůň žíhaný (Connochaetes taurinus) je velký savec z čeledi turovitých (Bovidae), který obývá jižní Keňu až po sever Jižní Afriky (viz mapa). (cs)
  • El nyu blau (Connochaetes taurinus) és un gran mamífer ungulat de la família dels bòvids, una de les dues espècies de nyus. Mesura 170 centímetres d'alçada a l'espatlla i assoleix una massa corporal de fins a 380 quilograms. Viu a les planes obertes, sabanes arbrades i boscos secs del sud i l'est d'Àfrica i té una longevitat de més de vint anys. Aquest herbívor és un animal pasturador que sovint és observat en herbassars oberts o clarianes en una sabana. El mascle és molt territorial i utilitza marcatges odorífers i altres mètodes per a protegir el seu domini. La població més gran es troba al Serengueti, amb més d'un milió d'exemplars. (ca)
  • Das Streifengnu (Connochaetes taurinus) ist eine Antilope aus der Gattung der Gnus, die als Grasfresser in offenen Steppen oder Baumsavannen Afrikas zu Hause ist. Es wird auch als Blaues Gnu bezeichnet. (de)
  • Blua gnuo (Connochaetes taurinus) estas granda mamulo el familio de bovedoj, kiu vivas en suda Kenjo ĝis nordo de Suda Afriko. Ili estas 1,20 m longaj kaj pezas 250 k. (eo)
  • El ñu común, ñu azul, ñu de cola negra, ñu listado o gorgón (Connochaetes taurinus) es una especie de mamífero artiodáctilo de la familia Bovidae. Es la especie más común y, a su vez, más conocida de ñu. Es propio de África oriental y austral. Mide entre 1,85 y 2,15 m de longitud, además de 40 a 55 cm de la cola; su altura en la cruz es de entre 1,15 y 1,22 m, y su peso oscila entre los 150 y 200 kg.​ Es un animal gregario que suele vivir en grandes rebaños en número desde varias docenas a millares de ejemplares.​ (es)
  • Ñu urdina (Connochaetes taurinus) Connochaetes generoko ugaztuna da. Artiodaktiloen barruko Alcelaphinae azpifamilian eta Bovidae familian sailkatuta dago (eu)
  • Le Gnou bleu ou Gnou à queue noire (Connochaetes taurinus) est une espèce de bovidés qui se rencontre en Afrique de l'Est (Kenya, Tanzanie), en Afrique Australe (Botswana, Angola) et en Afrique du Sud. Il s'agit d'un ruminant, herbivore de grande taille (1,30 m au garrot pour 200 kg en moyenne), proche des antilopes, vivant en vastes troupeaux dans les savanes herbeuses et arborées où ils effectuent de grandes migrations spectaculaires. (fr)
  • オグロヌー(Connochaetes taurinus)は、ウシ科ヌー属に分類される偶蹄類。 (ja)
  • De blauwe gnoe, ook wel gestreepte gnoe of gewone gnoe (Connochaetes taurinus) is een antilope uit de familie der holhoornigen (Bovidae). Hij komt vaak in grote groepen voor op de savannen van oostelijk en zuidelijk Afrika. Beroemd zijn de grote trektochten die deze soort onderneemt. De blauwe gnoe is samen met de witstaartgnoe (Connochaetes gnou) een van de twee nog levende soorten gnoes. (nl)
  • Gnu pręgowane (Connochaetes taurinus) – gatunek kopytnego ssaka z rodziny wołowatych. Żyje w dużych stadach, najczęściej wraz z zebrami, gazelami i żyrafami zamieszkują południową i wschodnią Afrykę. W poszukiwaniu pokarmu odbywają długie wędrówki, w czasie których pokonują wiele przeszkód, np. głębokie rzeki. (pl)
  • O gnu-de-cauda-preta (Connochaetes taurinus) ou boi-cavalo-de-cauda-preta (em inglês, blue wildebeest, "gnu-azul") é uma das duas espécies de gnu, encontrada no Leste e Sul da África e contando com pelagem cinzenta, mas face e a cauda negras. (pt)
  • Голубо́й гну (лат. Connochaetes taurinus) — вид млекопитающих из семейства полорогих (Bovidae). Это одна из немногих африканских антилоп, сохранившихся в значительных количествах за пределами охраняемых территорий. (ru)
  • Strimmig gnu (Connochaetes taurinus) är en art i släktet gnuer som förekommer på öppna stäpper eller på savanner med några träd i Afrika. (sv)
  • 斑纹角马(学名:Connochaetes taurinus)也称黑斑牛羚、蓝角马, 牛科角马属的一种,广布于非洲东部和南部,是非洲原野上最常见的大型动物之一。肩高,颈短,腿细。皮毛蓝灰色至深棕色,身体前部有黑色横纹,额头有黑色斑纹,胡须(其中有两个亚种的胡须为白色)较长。群居。目前记录有五个亚种。在非黑斑牛羚上數量最大記錄量超過150萬頭,而最少則會低於100萬頭,主要的原因是每年的降雨量的不同 (zh)
  • Блакитний гну, або смугастий гну (лат. Connochaetes taurinus) - вид ссавців з родини порожнисторогих (Bovidae). Це одна з небагатьох африканських антилоп, що збереглися в значних кількостях за межами національних парків, заповідників тощо. (uk)
  • النُّو الأَزرَق، المعروف أيضًا بأسماء مُتعددة أُخرى، منها: النُّو المُوَشَّحُ، والنُّو المَألُوفُ، والنُّو الشَّائِع، والنُّو أَبيَضُ اللِّحيَةِ، والظَّبيُّ الثَّورِيّ، هو نوعٌ ضخمٌ من الظباء، وأحد نوعيّ النُّو الباقيان على قيد الحياة حتَّى اليوم. تنتمي هذه الحيوانات إلى جنس النوُّيَّات (باللاتينيَّة: Connochaetes) وفصيلة البقريَّات، وهي ذات صلة وثيقة بالنَّوع الآخر من النُّو، ألا وهو النُّو الأسود. حدد العُلماء خمس نُويعات من هذه الظباء، وهي حيواناتٌ عريضة الكتفين عضليَّة المُقدِّمة، الأمر الذي يُعطيها مظهرًا ثخينًا ثقيلًا، وخطُمها غليظ مُميَّزٌ بين الظباء. تُولدُ الصغار منها بِمعطفٍ بُنيٍّ مسمرّ، وتبدأ بالتحوُّل إلى لون البوالغ ما أن تبلغ شهرين من العُمر. ويتراوح لون البوالغ من الأُردُوازي الدَّاكن أو الرمادي المُزرق إلى الرَّماديّ الباهت أو البُنيّ الضارب إلى الرمادي حتَّى. يتمتَّع كِلا (ar)
  • The blue wildebeest (Connochaetes taurinus), also called the common wildebeest, white-bearded wildebeest, or brindled gnu, is a large antelope and one of the two species of wildebeest. It is placed in the genus Connochaetes and family Bovidae, and has a close taxonomic relationship with the black wildebeest. The blue wildebeest is known to have five subspecies. This broad-shouldered antelope has a muscular, front-heavy appearance, with a distinctive, robust muzzle. Young blue wildebeest are born tawny brown, and begin to take on their adult coloration at the age of 2 months. The adults' hues range from a deep slate or bluish-gray to light gray or even grayish-brown. Both sexes possess a pair of large curved horns. (en)
  • Wildebeest biru (Connochaetes taurinus), sering juga disebut wildebeest umum, wildebeest berjenggot putih, dan gnu berjenggot putih adalah satu dari dua spesies wildebeest yang masih hidup. Wildebeest mempunyia dua tanduk melengkung yang dimiliki oleh setiap jenis kelamin. Wildebeest biru mempunyai lima subspesies. Meski dinamakan "biru", hewan ini tidaklah berwarna biru. Wildebeest merupakan hewan herbivora dengan menjadikan rumput sebagai makanan pokoknya. Wildebeest biru hidup di savana di pedalaman Afrika Timur dan Selatan. Mereka kawin di musim penghujan. (in)
  • Lo gnu striato (Connochaetes taurinus) è un ungulato di grossa taglia diffuso in Africa meridionale e orientale. Abita nelle grandi pianure e si nutre di erba. La popolazione di gnu più vasta si trova nella regione del Serengeti, in cui si contano oltre un milione di esemplari. (it)
rdfs:label
  • نو أزرق (ar)
  • Nyu blau (ca)
  • Pakůň žíhaný (cs)
  • Streifengnu (de)
  • Blue wildebeest (en)
  • Blua gnuo (eo)
  • Connochaetes taurinus (es)
  • Ñu urdin (eu)
  • Gnou bleu (fr)
  • Wildebeest biru (in)
  • オグロヌー (ja)
  • Connochaetes taurinus (it)
  • Gnu pręgowane (pl)
  • Blauwe gnoe (nl)
  • Gnu-de-cauda-preta (pt)
  • Strimmig gnu (sv)
  • Голубой гну (ru)
  • Гну блакитний (uk)
  • 斑纹角马 (zh)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbo:wikiPageRedirects of
is dbo:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of