The clouded leopard (Neofelis nebulosa) is a medium-size wild cat occurring from the Himalayan foothills through mainland Southeast Asia into southern China. Since 2008, it is listed as Vulnerable on the IUCN Red List. Its total population is suspected to be fewer than 10,000 mature individuals, with a decreasing population trend, and no single population numbering more than 1,000 adults. It is also called mainland clouded leopard to distinguish it from the Sunda clouded leopard (N. diardi). It is the state animal of the Indian state of Meghalaya.

Property Value
dbo:abstract
  • النمر الملطخ (Neofelis nebulosa) هو نوع من السنوريات، ينتمي لفصيلة القطط الجديدة neofelis ضمن تحت عائلة النمريات، ليس معروفا بقدر النمريات الأخرى (الأسد، الببر، النمر والجاغوار) وهو نوع منتشر عبر عدة بلدان آسيوية. وتعتبره منضمة حماية الطبيعة كنوع مهدد بالانقراض.يعتبر هذا السنور متوسط الحجم إذ طوله يتراوح ما بين 65 سنتيمتر إلى 110 سنتيمتراً. لونه يميل إلى الرمادي البني ويحتوي على بقع شبيهة بأشكال الغيوم وهو سبب تسميته إذ أن كلمة الملطخ تعني المتغيم. ويحتل ذيله نصف طول جسمه، أما الأنياب فهي تعتبر أطول الأنياب في عائلة السنوريات الحالية.تمتد مساحة انتشاره على نطاق واسع؛ إذ تمتد من نيبال غربا وجنوب شرق الصين شمالا إلى الأندونيسية جنوبا.لقد اكتشف النوع سنة 1821 على يد عالم بريطاني يدعى إدوارد غريفيث. لا يوجد له أعداء في البرية باستثناء البشر. (ar)
  • Levhart obláčkový, známý jako pardál obláčkový či harimauda (Neofelis nebulosa), je samotářsky žijící velká kočkovitá šelma. Druh popsal v roce 1821. Spolu s levhartem Diardovým byli až do roku 2006 řazeni do jednoho druhu, od té doby sdílejí pouze rod Neofelis. Levhart obláčkový se vyskytuje v jižní, jihovýchodní a východní Asii, kde obývá především různé typy tropických lesů. Jde o nejmenší z velkých koček, dosahuje velikosti velmi malých exemplářů levharta skvrnitého. Hmotnost dospělých jedinců se pohybuje nejčastěji od 11 do 23 kg, délka těla dosahuje 68 až 108 cm, ocas měří 55 až 92 cm. Nazván byl podle velkých tmavých „obláčků“ na svém těle. Celkově jde o robustně stavěnou šelmu s relativně krátkýma nohama a velkou hlavou. Špičáky má vzhledem ke své velikosti poměrně dlouhé (pravděpodobně i více než 4 cm), mezi kočkovitými šelmami srovnatelné s těmi, kterými je vybaven levhart Diardův. Tlapy jsou široké a mají vysoce pohyblivé klouby, díky čemuž se levhart dokáže výborně pohybovat po stromech. Ačkoliv mu lezení po stromech nedělá potíže, většinu času tráví na zemi, kde obvykle i loví. Jeho kořistí bývají zvířata malé a střední velikosti, především různé druhy kopytníků, opice, ptáci, případně dikobrazi, cibetky a ryby; občas napadá i domácí zvířata. Rozmnožuje se obvykle jednou ročně; samice po asi 90 dnech březosti porodí 1–5 koťat. Dožívá se 11 až 17 let. Mezinárodní svaz ochrany přírody ho řadí mezi zranitelné druhy. Hlavním nebezpečím pro něj je odlesňování a pytláctví. (cs)
  • La pantera nebulosa (Neofelis nebulosa) és una de les dues espècies de fèlids del gènere Neofelis. Arriba a fer de 60 a 110 cm de llargada i pesa d'11 a 20 kg en el cas de les femelles i fins a 65 kg en el cas dels mascles. El seu hàbit és viure dalt dels arbres. El seu pelatge és suau i està atapeït de grans taques irregulars amb la vora negra i l'interior bru cosa que li serveix de camuflatge. A vegades també duu ratlles negres. El seu epítet específic (nebulosa) es deu la forma semblant a un núvol de les seves taques. A la Xina en diuen lleopard de la menta perquè les taques recorden la forma de la fulla de la menta. Es tracta d'un predador de gran potència que acostuma a caçar de nit. És capaç de matar un cérvol, per bé que acostuma a alimentar-se de mamífers més petits. Es considera extinta a Taiwan. (ca)
  • The clouded leopard (Neofelis nebulosa) is a medium-size wild cat occurring from the Himalayan foothills through mainland Southeast Asia into southern China. Since 2008, it is listed as Vulnerable on the IUCN Red List. Its total population is suspected to be fewer than 10,000 mature individuals, with a decreasing population trend, and no single population numbering more than 1,000 adults. It is also called mainland clouded leopard to distinguish it from the Sunda clouded leopard (N. diardi). It is the state animal of the Indian state of Meghalaya. (en)
  • La nebula neofeliso aŭ nubleopardo (Neofelis nebulosa) el la ordo de karnovoruloj kaj familio de felisedoj estas specio kiu sin trovas en Hajnan-insulo, Gŭangŝji, Gŭangdong, Siĉŭan, Junnan, Fuĝjan de Ĉinio, Tajvano, Nepalo, Sikimo kaj sudorienta Azio. (eo)
  • La pantera nebulosa o leopardo longibando (Neofelis nebulosa) es una de las dos especies de félidos pertenecientes al género Neofelis. Tiene una longitud de 60 a 110 cm y un peso de 11 a 20 kg las hembras, los machos hasta 65 kg. De hábitos arborícolas, esta especie es una excelente trepadora que se mueve ágilmente por las ramas gracias a su larga cola que actúa a modo de balancín. El pelaje está cubierto de grandes manchas irregulares de borde negro e interior pardo, lo que ayuda a la pantera nebulosa a confundirse entre las hojas. Su nombre procede precisamente de estas manchas, de forma parecida a una nube. En China se le conoce como leopardo de la menta, ya que las manchas también recuerdan a las hojas de esta planta. (es)
  • Der Nebelparder (Neofelis nebulosa) ist eine Großkatze des südöstlichen Asiens. Er sieht entfernt einem Leoparden ähnlich, ist aber kleiner und hat größere, nebelhafte Flecken, denen er seinen Namen verdankt. (de)
  • Pantera lainotsua (Neofelis nebulosa) Neofelis generoko animalia da. Carnivoraren barruko Pantherinae azpifamilia eta Felidae familian sailkatuta dago. (eu)
  • Ainmhí is ea an liopard marmarach. Is síol ainmhí é an t-alt seo. Cuir leis, chun cuidiú leis an Vicipéid.Má tá alt níos forbartha le fáil i dteanga eile, is féidir leat aistriúchán Gaeilge a dhéanamh. (ga)
  • La Panthère nébuleuse (Neofelis nebulosa) ou Panthère longibande est une espèce de félin de taille moyenne, avec des pattes courtes et une très longue queue. Le pelage est fauve distinctement marqué de larges taches rectangulaires aux rebords sombres évoquant des nuages, ce qui est à l'origine de son nom. Il s'agit du félin actuel qui a les canines les plus longues proportionnellement à sa taille. La Panthère nébuleuse est difficile à observer dans la nature en raison de son caractère discret. Elle est réputée pour ses talents arboricoles, cependant elle se déplace essentiellement au sol, et utilise les arbres pour se mettre à l'abri des prédateurs comme le tigre et le léopard. Territoriale et solitaire, elle chasse des proies tant nocturnes que diurnes, dont la taille varie de celle de l'Écureuil terrestre des palmiers (Menetes berdmorei) au Cerf cochon (Axis porcinus). L'aire de répartition s'étend dans toute l'Asie du Sud-Est du Népal jusqu'à la Chine. Son habitat de prédilection est la forêt primaire tropicale humide, bien qu'elle puisse s'accommoder d'autres biotopes. La Panthère nébuleuse est placée en annexe I de la CITES et est protégée par les législations nationales de la quasi-totalité des pays où elle vit. Toutefois, la déforestation et le braconnage sont des menaces sérieuses pour l'avenir de l'espèce, et l'Union internationale pour la conservation de la nature estime que ce félin est « vulnérable ». Par ailleurs, c'est un félin rare dans les espaces zoologiques, la formation de couples reproducteurs est difficile et rend l'élevage conservatoire délicat. Les caractéristiques morphologiques et comportementales de la Panthère nébuleuse sont à mi-chemin entre celles des grands félins (Pantherinae) et des petits félins (Felinae). En conséquence, son classement taxonomique a été fortement débattu. En 2006, des analyses génétiques et morphologiques ont conduit à la création d'une nouvelle espèce : Neofelis diardi. La Panthère nébuleuse de Taïwan (Neofelis nebulosa brachyura) est probablement une sous-espèce invalide, ce qui ouvre des possibilités de réintroduction à Taïwan. La Panthère nébuleuse est un félin important dans le folklore des Aborigènes de Taïwan. Elle est également assez présente en philatélie. (fr)
  • Macan dahan benua atau dalam nama ilmiahnya Neofelis nebulosa adalah sejenis kucing berukuran sedang, dengan panjang tubuh mencapai 95 cm. Spesies ini pada umumnya memiliki bulu berwarna kelabu kecoklatan dengan gambaran seperti awan dan bintik hitam di tubuhnya. Bintik hitam di kepalanya berukuran lebih kecil dan terdapat totol putih di belakang telinga. Macan dahan mempunyai kaki pendek dengan telapak kaki besar serta ekor panjang dengan garis dan bintik hitam. Macan dahan betina serupa. Daerah sebaran macan dahan adalah Asia Tenggara, di hutan dataran rendah dan pegunungan di Republik Rakyat Tiongkok, Indocina, India, dan Semenanjung Melayu. Spesies ini telah punah di alam bebas di Republik Tiongkok. Macan dahan yang hidup di Pulau Kalimantan dan Sumatra tidak lagi dianggap satu spesies dengan macan dahan benua sejak 2006 dan sekarang dimasukkan dalam spesies Neofelis diardi. Macan dahan adalah hewan nokturnal yang aktif berburu di malam hari. Hewan ini banyak menghabiskan waktunya di atas pohon dan dapat bergerak dengan lincah di antara pepohonan. Mangsa macan dahan terdiri dari aneka satwa liar berbagai ukuran seperti kera, ular, mamalia kecil, burung, rusa dan bekantan. Macan dahan menggunakan lidahnya untuk membersihkan bulu-bulu sebelum memakan mangsanya. Karena hilangnya habitat hutan, populasi yang terus menyusut dan penangkapan liar yang terus berlanjut untuk diambil bulunya, konsumsi, dan obat-obatan tradisional di beberapa negara, macan dahan dievaluasikan sebagai spesies yang rentan di dalam IUCN Red List. Spesies ini didaftarkan dalam CITES Appendix I. (in)
  • Il leopardo nebuloso, Neofelis nebulosa (Griffith, 1821), è un felino di medie dimensioni diffuso nel Sud-est asiatico. Presenta un mantello color marrone rossiccio o fulvo, ricoperto in modo caratteristico da grandi ellissi di forma irregolare e dai margini scuri che si dice ricordino delle nuvole. Questa caratteristica dà a tale mammifero sia il nome comune che quello scientifico (nebulosus in latino vuol dire «nuvoloso»). Il leopardo nebuloso ha creato grande confusione negli scienziati per un lungo periodo di tempo a causa del suo aspetto e dello scheletro. A prima vista sembra infatti un incrocio tra un grande e un piccolo felino. Il nome scientifico del genere, Neofelis, deriva da neo, «nuovo», e felis, «piccolo felino»; letteralmente, quindi, «nuovo piccolo felino». (it)
  • ウンピョウ(雲豹、Neofelis nebulosa)は、ネコ科ウンピョウ属に分類される食肉類。本種のみでウンピョウ属を構成する。別名タカサゴヒョウ(高砂豹)、タイワントラ(台湾虎)。 (ja)
  • 구름표범(clouded leopard)은 크기 55~110 cm, 꼬리길이 약 85cm, 무게 15~23kg의 중간 크기의 식육목 고양이과 동물이다. 중국 남부와 인도 북부, 그리고 동남아시아에 분포한다. 타이완표범이라고도 하지만 정작 타이완 섬의 아종(타이완구름표범)은 멸종한 것으로 추정된다. 사자, 표범, 재규어 등이 속하는 표범속과는 별도의 종으로, 현재의 고양이나 삵의 근연종이다. 고양이류나 살쾡이류와는 약 3백~5백만년 전쯤 분기한 것으로 추정된다. (ko)
  • De nevelpanter (Neofelis nebulosa) is een katachtige die leeft in de bossen van Zuidoost-Azië. Het is een soort van het geslacht Neofelis. Soms wordt hij in het geslacht Panthera geplaatst. (nl)
  • Pantera mglista, pantera szara (Neofelis nebulosa) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny kotowatych (Felidae). Występowanie Pantera mglista zamieszkuje tereny bagniste i górskie lasy do wysokości 2500 metrów n.p.m., od Nepalu do południowo-wschodnich Chin, poprzez Tajwan i Sumatrę. Mieszka głównie w koronach drzew. Początkowo uważano, że pantery mgliste występują także na Sumatrze i Borneo. Jednak przeprowadzone w 2007 roku badania materiału genetycznego obu panter wykazały znaczne różnice i pantery żyjące na wyspach zostały uznane za odrębny gatunek, nazwany panterą sundajską (Neofelis diardi). Pokarm Żywią się przeważnie małpami i ptakami. Wygląd Futro krótkie o barwie białoszarej, popielatej lub szarobrązowej.Czoło czarno cętkowane, prążki na policzkach, podłużne linie na karku i dwa czarne paski na grzbiecie.Na głowie, brzuchu i ogonie czarne plamy, koła, rozetki.Długa głowa i ogon, wielkie kły i krótkie kończyny. Długość ciała: 60-110 cm Wysokość w kłębie (samiec): 45 cm Długość ogona: 80-90 cm Waga: 11-23 kg Tryb życia Gatunek aktywny zarówno w dzień, jak i w nocy. Przez większą część życia przebywa na drzewach. Rozmnażanie Pantery mgliste w okresie godowym łączą się w pary (na ogół są samotnikami). Ciąża samicy trwa 85-95 dni. W dziupli drzewa rodzi najczęściej jedno lub dwa młode, rzadziej do pięciu. Odstawienie po pięciu miesiącach. Ochrona i życie w niewoli. Z powodu kłusownictwa i wycinki lasów tropikalnych gatunek ten jest silnie zagrożony i chroniony prawem międzynarodowym m.in. przepisami konwencji waszyngtońskiej (CITES) Pantery mgliste żyją w niewoli do 17 lat. W ogrodach zoologicznych na całym świecie znajduje się około 270 osobników. Ciekawostki Pantera mglista posiada proporcjonalnie najdłuższe kły spośród wszystkich żyjących kotowatych. Ich długość wynosi ok. 5,1 cm. Pantera mglista i margaj są jedynymi przedstawicielami kotowatych, które potrafią schodzić z drzewa biegiem głową w dół. (pl)
  • O leopardo-nebuloso ou pantera-nebulosa (nome científico: Neofelis nebulosa) é uma espécie de mamífero carnívoro da família Felidae. Ocorre dos do Himalaia no Nepal e Índia através do sudeste asiático, até a China, ao sul do rio Yangtzé; está regionalmente extinto no Taiwan. É uma espécie dependente de áreas florestais. É um felino de tamanho médio, medindo de 60 a 110 cm de comprimento e pesando entre 11,5 e 23 kg. Possui pelagem bronzeada ou marrom-clara e distintamente marcada com grandes elipses irregulares, de bordas escuras, das quais se diz terem formato de nebulosas, daí tanto seu nome vulgar quanto científico. É, de todos os felinos, o que possui os caninos mais longos proporcionalmente ao tamanho. Alimenta-se de pequenos mamíferos. Sua gestação, em cativeiro, dura entre 86 e 93 dias; nascem usualmente dois filhotes, cada um pesando 180 gramas. É classificada como uma espécie vulnerável pela IUCN, com uma população total estimada em menos de 10.000 indivíduos e com tendencia decrescente, embora sua área de ocorrência seja bastante extensa para os padrões atuais, é uma espécie que tende a desaparecer, devido principalmente à destruição de seu habitat. (pt)
  • Дымчатый леопард (лат. Neofelis nebulosa) — представитель семейства кошачьих, обитающий в Юго-Восточной Азии. Он отдалённо напоминает леопарда и считается довольно древним видом. (ru)
  • Trädleopard (Neofelis nebulosa), är ett rovdjur i familjen kattdjur som tillsammans med den närbesläktade arten Neofelis diardi, utgör släktet Neofelis. Trädleoparden lever i otillgängliga områden, främst i regnskog, i östra Asien. Den är mycket skygg och svår att studera i det fria, varför det saknas kunskap kring flera aspekter av dess ekologi. På grund av jakt och habitatförstöring är arten starkt hotad. Tidigare fördes alla trädleoparder till arten Neofelis nebulosa, men DNA-studier påvisar så pass stora skillnader att populationen av trädleoparder på Borneo, Sumatra och Java bedöms som den egna arten Neofelis diardi. (sv)
  • Пантера димчаста (Neofelis nebulosa) — представник родини котових (Felidae), з групи «великих котових» (Pantherinae). Мешкає в Південно-Східній Азії. Він віддалено нагадує пантеру і вважається досить древнім видом, а також найближчим сучасним видом до родоначальника усіх нинішніх видів підродини Пантерових (Pantherinae). (uk)
  • 雲豹(學名:Neofelis nebulosa)屬於哺乳類的貓科動物,只分布於亞洲的東南部,從最西部的尼泊爾開始,至緬甸和中國秦嶺以南,一直向東到台灣;往南則從印度東部、中南半島開始,一直向南到马来半岛等地為止。雲豹名字由来是因为豹皮有云状斑点。 云豹是现存猫科动物中比较原始的类型。按头颅比例来算,云豹的犬齿是现存猫科动物中最长的。云豹主要以树栖动物为食。 云豹的生存目前受到严重威胁,美丽的皮毛让牠它们成为了猎取目标。 (zh)
dbo:thumbnail
dbo:wikiPageExternalLink
dbo:wikiPageID
  • 45798 (xsd:integer)
dbo:wikiPageLength
  • 40075 (xsd:integer)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 985822984 (xsd:integer)
dbo:wikiPageWikiLink
dbp:align
  • right (en)
dbp:authority
  • (en)
dbp:caption
  • Face (en)
  • Skull (en)
dbp:direction
  • vertical (en)
dbp:genus
  • Neofelis (en)
dbp:image
  • Neofelis nebulosa 05 MWNH 495.jpg (en)
  • Neofelis nebulosa face.jpg (en)
dbp:name
  • Clouded leopard (en)
dbp:rangeMap
  • Clouded-leopard_distribution.jpg (en)
dbp:rangeMapCaption
  • Distribution of clouded leopard, 2016 (en)
dbp:species
  • nebulosa (en)
dbp:statusSystem
  • IUCN3.1 (en)
dbp:wikiPageUsesTemplate
dct:subject
rdf:type
rdfs:comment
  • النمر الملطخ (Neofelis nebulosa) هو نوع من السنوريات، ينتمي لفصيلة القطط الجديدة neofelis ضمن تحت عائلة النمريات، ليس معروفا بقدر النمريات الأخرى (الأسد، الببر، النمر والجاغوار) وهو نوع منتشر عبر عدة بلدان آسيوية. وتعتبره منضمة حماية الطبيعة كنوع مهدد بالانقراض.يعتبر هذا السنور متوسط الحجم إذ طوله يتراوح ما بين 65 سنتيمتر إلى 110 سنتيمتراً. لونه يميل إلى الرمادي البني ويحتوي على بقع شبيهة بأشكال الغيوم وهو سبب تسميته إذ أن كلمة الملطخ تعني المتغيم. ويحتل ذيله نصف طول جسمه، أما الأنياب فهي تعتبر أطول الأنياب في عائلة السنوريات الحالية.تمتد مساحة انتشاره على نطاق واسع؛ إذ تمتد من نيبال غربا وجنوب شرق الصين شمالا إلى الأندونيسية جنوبا.لقد اكتشف النوع سنة 1821 على يد عالم بريطاني يدعى إدوارد غريفيث. لا يوجد له أعداء في البرية باستثناء البشر. (ar)
  • The clouded leopard (Neofelis nebulosa) is a medium-size wild cat occurring from the Himalayan foothills through mainland Southeast Asia into southern China. Since 2008, it is listed as Vulnerable on the IUCN Red List. Its total population is suspected to be fewer than 10,000 mature individuals, with a decreasing population trend, and no single population numbering more than 1,000 adults. It is also called mainland clouded leopard to distinguish it from the Sunda clouded leopard (N. diardi). It is the state animal of the Indian state of Meghalaya. (en)
  • La nebula neofeliso aŭ nubleopardo (Neofelis nebulosa) el la ordo de karnovoruloj kaj familio de felisedoj estas specio kiu sin trovas en Hajnan-insulo, Gŭangŝji, Gŭangdong, Siĉŭan, Junnan, Fuĝjan de Ĉinio, Tajvano, Nepalo, Sikimo kaj sudorienta Azio. (eo)
  • La pantera nebulosa o leopardo longibando (Neofelis nebulosa) es una de las dos especies de félidos pertenecientes al género Neofelis. Tiene una longitud de 60 a 110 cm y un peso de 11 a 20 kg las hembras, los machos hasta 65 kg. De hábitos arborícolas, esta especie es una excelente trepadora que se mueve ágilmente por las ramas gracias a su larga cola que actúa a modo de balancín. El pelaje está cubierto de grandes manchas irregulares de borde negro e interior pardo, lo que ayuda a la pantera nebulosa a confundirse entre las hojas. Su nombre procede precisamente de estas manchas, de forma parecida a una nube. En China se le conoce como leopardo de la menta, ya que las manchas también recuerdan a las hojas de esta planta. (es)
  • Der Nebelparder (Neofelis nebulosa) ist eine Großkatze des südöstlichen Asiens. Er sieht entfernt einem Leoparden ähnlich, ist aber kleiner und hat größere, nebelhafte Flecken, denen er seinen Namen verdankt. (de)
  • Pantera lainotsua (Neofelis nebulosa) Neofelis generoko animalia da. Carnivoraren barruko Pantherinae azpifamilia eta Felidae familian sailkatuta dago. (eu)
  • Ainmhí is ea an liopard marmarach. Is síol ainmhí é an t-alt seo. Cuir leis, chun cuidiú leis an Vicipéid.Má tá alt níos forbartha le fáil i dteanga eile, is féidir leat aistriúchán Gaeilge a dhéanamh. (ga)
  • Il leopardo nebuloso, Neofelis nebulosa (Griffith, 1821), è un felino di medie dimensioni diffuso nel Sud-est asiatico. Presenta un mantello color marrone rossiccio o fulvo, ricoperto in modo caratteristico da grandi ellissi di forma irregolare e dai margini scuri che si dice ricordino delle nuvole. Questa caratteristica dà a tale mammifero sia il nome comune che quello scientifico (nebulosus in latino vuol dire «nuvoloso»). Il leopardo nebuloso ha creato grande confusione negli scienziati per un lungo periodo di tempo a causa del suo aspetto e dello scheletro. A prima vista sembra infatti un incrocio tra un grande e un piccolo felino. Il nome scientifico del genere, Neofelis, deriva da neo, «nuovo», e felis, «piccolo felino»; letteralmente, quindi, «nuovo piccolo felino». (it)
  • ウンピョウ(雲豹、Neofelis nebulosa)は、ネコ科ウンピョウ属に分類される食肉類。本種のみでウンピョウ属を構成する。別名タカサゴヒョウ(高砂豹)、タイワントラ(台湾虎)。 (ja)
  • 구름표범(clouded leopard)은 크기 55~110 cm, 꼬리길이 약 85cm, 무게 15~23kg의 중간 크기의 식육목 고양이과 동물이다. 중국 남부와 인도 북부, 그리고 동남아시아에 분포한다. 타이완표범이라고도 하지만 정작 타이완 섬의 아종(타이완구름표범)은 멸종한 것으로 추정된다. 사자, 표범, 재규어 등이 속하는 표범속과는 별도의 종으로, 현재의 고양이나 삵의 근연종이다. 고양이류나 살쾡이류와는 약 3백~5백만년 전쯤 분기한 것으로 추정된다. (ko)
  • De nevelpanter (Neofelis nebulosa) is een katachtige die leeft in de bossen van Zuidoost-Azië. Het is een soort van het geslacht Neofelis. Soms wordt hij in het geslacht Panthera geplaatst. (nl)
  • Дымчатый леопард (лат. Neofelis nebulosa) — представитель семейства кошачьих, обитающий в Юго-Восточной Азии. Он отдалённо напоминает леопарда и считается довольно древним видом. (ru)
  • Пантера димчаста (Neofelis nebulosa) — представник родини котових (Felidae), з групи «великих котових» (Pantherinae). Мешкає в Південно-Східній Азії. Він віддалено нагадує пантеру і вважається досить древнім видом, а також найближчим сучасним видом до родоначальника усіх нинішніх видів підродини Пантерових (Pantherinae). (uk)
  • 雲豹(學名:Neofelis nebulosa)屬於哺乳類的貓科動物,只分布於亞洲的東南部,從最西部的尼泊爾開始,至緬甸和中國秦嶺以南,一直向東到台灣;往南則從印度東部、中南半島開始,一直向南到马来半岛等地為止。雲豹名字由来是因为豹皮有云状斑点。 云豹是现存猫科动物中比较原始的类型。按头颅比例来算,云豹的犬齿是现存猫科动物中最长的。云豹主要以树栖动物为食。 云豹的生存目前受到严重威胁,美丽的皮毛让牠它们成为了猎取目标。 (zh)
  • La pantera nebulosa (Neofelis nebulosa) és una de les dues espècies de fèlids del gènere Neofelis. Arriba a fer de 60 a 110 cm de llargada i pesa d'11 a 20 kg en el cas de les femelles i fins a 65 kg en el cas dels mascles. El seu hàbit és viure dalt dels arbres. El seu pelatge és suau i està atapeït de grans taques irregulars amb la vora negra i l'interior bru cosa que li serveix de camuflatge. A vegades també duu ratlles negres. El seu epítet específic (nebulosa) es deu la forma semblant a un núvol de les seves taques. A la Xina en diuen lleopard de la menta perquè les taques recorden la forma de la fulla de la menta. (ca)
  • Levhart obláčkový, známý jako pardál obláčkový či harimauda (Neofelis nebulosa), je samotářsky žijící velká kočkovitá šelma. Druh popsal v roce 1821. Spolu s levhartem Diardovým byli až do roku 2006 řazeni do jednoho druhu, od té doby sdílejí pouze rod Neofelis. Levhart obláčkový se vyskytuje v jižní, jihovýchodní a východní Asii, kde obývá především různé typy tropických lesů. Jde o nejmenší z velkých koček, dosahuje velikosti velmi malých exemplářů levharta skvrnitého. Hmotnost dospělých jedinců se pohybuje nejčastěji od 11 do 23 kg, délka těla dosahuje 68 až 108 cm, ocas měří 55 až 92 cm. Nazván byl podle velkých tmavých „obláčků“ na svém těle. Celkově jde o robustně stavěnou šelmu s relativně krátkýma nohama a velkou hlavou. Špičáky má vzhledem ke své velikosti poměrně dlouhé (pravděp (cs)
  • La Panthère nébuleuse (Neofelis nebulosa) ou Panthère longibande est une espèce de félin de taille moyenne, avec des pattes courtes et une très longue queue. Le pelage est fauve distinctement marqué de larges taches rectangulaires aux rebords sombres évoquant des nuages, ce qui est à l'origine de son nom. Il s'agit du félin actuel qui a les canines les plus longues proportionnellement à sa taille. La Panthère nébuleuse est un félin important dans le folklore des Aborigènes de Taïwan. Elle est également assez présente en philatélie. (fr)
  • Macan dahan benua atau dalam nama ilmiahnya Neofelis nebulosa adalah sejenis kucing berukuran sedang, dengan panjang tubuh mencapai 95 cm. Spesies ini pada umumnya memiliki bulu berwarna kelabu kecoklatan dengan gambaran seperti awan dan bintik hitam di tubuhnya. Bintik hitam di kepalanya berukuran lebih kecil dan terdapat totol putih di belakang telinga. Macan dahan mempunyai kaki pendek dengan telapak kaki besar serta ekor panjang dengan garis dan bintik hitam. Macan dahan betina serupa. (in)
  • Pantera mglista, pantera szara (Neofelis nebulosa) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny kotowatych (Felidae). Występowanie Pantera mglista zamieszkuje tereny bagniste i górskie lasy do wysokości 2500 metrów n.p.m., od Nepalu do południowo-wschodnich Chin, poprzez Tajwan i Sumatrę. Mieszka głównie w koronach drzew. Początkowo uważano, że pantery mgliste występują także na Sumatrze i Borneo. Jednak przeprowadzone w 2007 roku badania materiału genetycznego obu panter wykazały znaczne różnice i pantery żyjące na wyspach zostały uznane za odrębny gatunek, nazwany panterą sundajską (Neofelis diardi). (pl)
  • O leopardo-nebuloso ou pantera-nebulosa (nome científico: Neofelis nebulosa) é uma espécie de mamífero carnívoro da família Felidae. Ocorre dos do Himalaia no Nepal e Índia através do sudeste asiático, até a China, ao sul do rio Yangtzé; está regionalmente extinto no Taiwan. É uma espécie dependente de áreas florestais. É um felino de tamanho médio, medindo de 60 a 110 cm de comprimento e pesando entre 11,5 e 23 kg. Possui pelagem bronzeada ou marrom-clara e distintamente marcada com grandes elipses irregulares, de bordas escuras, das quais se diz terem formato de nebulosas, daí tanto seu nome vulgar quanto científico. (pt)
  • Trädleopard (Neofelis nebulosa), är ett rovdjur i familjen kattdjur som tillsammans med den närbesläktade arten Neofelis diardi, utgör släktet Neofelis. Trädleoparden lever i otillgängliga områden, främst i regnskog, i östra Asien. Den är mycket skygg och svår att studera i det fria, varför det saknas kunskap kring flera aspekter av dess ekologi. På grund av jakt och habitatförstöring är arten starkt hotad. (sv)
rdfs:label
  • نمر ملطخ (ar)
  • Pantera nebulosa (ca)
  • Levhart obláčkový (cs)
  • Nebelparder (de)
  • Clouded leopard (en)
  • Nebula neofeliso (eo)
  • Neofelis nebulosa (es)
  • Pantera lainotsu (eu)
  • Panthère nébuleuse (fr)
  • Liopard marmarach (ga)
  • Macan dahan (in)
  • Neofelis nebulosa (it)
  • ウンピョウ (ja)
  • 구름표범 (ko)
  • Nevelpanter (nl)
  • Pantera mglista (pl)
  • Neofelis nebulosa (pt)
  • Дымчатый леопард (ru)
  • Пантера димчаста (uk)
  • Trädleopard (sv)
  • 雲豹 (zh)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbo:wikiPageDisambiguates of
is dbo:wikiPageRedirects of
is dbo:wikiPageWikiLink of
is dbp:exhibits of
is dbp:imageCaption of
is dbp:name of
is foaf:primaryTopic of