dbo:abstract
|
- Els fenicis van ser un dels primers pobles antics a tenir un important efecte sobre la història del vi. Els fenicis van ser una antiga civilització centrada a la regió de Canaan, al llarg de la costa del mar Mediterrani, en el que actualment és el Líban. Entre el 1550 i el 300 a. C. van desenvolupar una cultura comercial marítima que va expandir la seva influència des del Llevant al Nord d'Àfrica, les Illes Gregues, Sicília i la Península Ibèrica. A través del contacte i el comerç, van difondre no solament el seu alfabet sinó també el seu coneixement de la viticultura i la producció de vi, incloent la propagació de diverses varietats antigues de vinya. Els fenicis van introduir o bé van animar l'expansió de la viticultura i la producció de vi a diversos països que actualment segueixen elaborant varietats aptes per al mercat internacional, entre ells el Líban, Algèria, Tunísia, Egipte, Grècia, Itàlia, Espanya i Portugal. Encara que els fenicis van poder haver tingut un efecte indirecte en l'expansió de la viticultura a França, sovint es confonen amb els grecs foceus que van fundar la colònia viticultora de Massilia (Marsella) el 600 a. C. i van portar la producció de vi terra endins. Els fenicis i els seus descendents púnics de Cartago van tenir una influència directa sobre les cultures productores de vi dels grecs i romans que més tard estendrien la viticultura per tota Europa. Els tractats agrícoles de l'escriptor cartaginès Magó van ser uns dels més importants textos antics en la història del vi que van registrar el coneixement de l'època sobre la viticultura i la fabricació de vi. Encara que no s'han conservat còpies originals de les obres de Magó ni d'altres escriptors fenicis sobre vi, hi ha evidències en cites d'escriptors grecs i romans com Columel·la que els fenicis van ser hàbils productors de vi i viticultores. Els fenicis eren capaços de planificar vinyers d'acord amb el clima i la topografia, coneixent quin costat d'un pujol era l'ideal per al creixement de la vinya, i produint una àmplia varietat de tipus diferents de vi, des dels de panses fets amb raïms secs fins a un exemple primitiu de l'actual Retsina grec, fet amb resina de pi. També van difondre l'ús d'àmfores (de vegades conegudes com a «gerres cananites») per al transport i emmagatzematge del vi. (ca)
- Los fenicios fueron uno de los primeros pueblos antiguos en tener un importante efecto sobre la historia del vino. Los fenicios fueron una antigua civilización centrada en la región de Canaán, al largo de la costa del mar Mediterráneo, en lo que actualmente es el Líbano. Entre el 1550 y el 300 a. C. desarrollaron una cultura comercial marítima que expandió su influencia desde el Levante al Norte de África, las Islas Griegas, Sicilia y la península ibérica. A través del contacto y el comercio, difundieron no solo su alfabeto sino también su conocimiento de la viticultura y la producción de vino, incluyendo la propagación de varias variedades antiguas de vid. Los fenicios introdujeron o bien animaron la expansión de la viticultura y la producción de vino a varios países que actualmente siguen elaborando variedades aptas para el mercado internacional, entre ellos el , Argelia, , , Grecia, Italia, España y Portugal. Aunque los fenicios pudieron haber tenido un efecto indirecto en la expansión de la viticultura en Francia, a menudo se confunden con los griegos foceos que fundaron la colonia viticultora de Massilia (Marsella) en el 600 a. C. y llevaron la producción de vino tierra adentro. Los fenicios y sus descendientes púnicos de Cartago tuvieron una influencia directa sobre las culturas productoras de vino de los griegos y romanos que más tarde extenderían la viticultura por toda Europa. Los tratados agrícolas del escritor cartaginés Magón fueron unos de los más importantes textos antiguos en la historia del vino que registraron el conocimiento de la época sobre la viticultura y la fabricación de vino. Aunque no se han conservado copias originales de las obras de Magón ni de otros escritores fenicios sobre vino, hay evidencias en citas de escritores griegos y romanos como Columela de que los fenicios fueron hábiles productores de vino y viticultores. Los fenicios eran capaces de planificar viñedos de acuerdo al clima y la topografía, conociendo qué lado de una colina era el ideal para el crecimiento de la vid, y produciendo una amplia variedad de tipos diferentes de vino, desde los de pasas hechos con uvas secas hasta un ejemplo primitivo del actual Retsina griego, hecho con resina de pino. También difundieron el uso de ánforas (a veces conocidas como «jarras cananitas») para el transporte y . (es)
- The culture of the ancient Phoenicians was one of the first to have had a significant effect on the history of wine. Phoenicia was a civilization centered in current day Lebanon. Between 1550 BC and 300 BC, the Phoenicians developed a maritime trading culture that expanded their influence from the Levant to North Africa, the Greek Isles, Sicily, and the Iberian Peninsula. Through contact and trade, they spread not only their alphabet but also their knowledge of viticulture and winemaking, including the propagation of several ancestral varieties of the Vitis vinifera species of wine grapes. They either introduced or encouraged the dissemination of wine knowledge to several regions that today continue to produce wine suitable for international consumption. These include modern-day Lebanon, Syria, Algeria, Tunisia, Egypt, Greece, Italy, Spain, France, and Portugal. The Phoenicians and their Punic descendants of Carthage had a direct influence on the growing winemaking cultures of the ancient Greeks and Romans that would later spread viticulture across Europe. The agricultural treatises of the Carthaginian writer Mago were among the most important early texts in the history of wine to record ancient knowledge of winemaking and viticulture. While no original copies of Mago's or other Phoenician wine writers' works have survived, there is evidence from quotations of Greek and Roman writers such as Columella that the Phoenicians were skilled winemakers and viticulturists. They were capable of planning vineyards according to favorable climate and topography, such as which side of a slope was most ideal for grape growing, and producing a wide variety of different wine styles ranging from straw wines made from dried grapes to an early example of the modern Greek wine retsina, made with pine resin as an ingredient. The Phoenicians also spread the use of amphorae (often known as the "Canaanite jar") for the transport and storage of wine. (en)
|
rdfs:comment
|
- Els fenicis van ser un dels primers pobles antics a tenir un important efecte sobre la història del vi. Els fenicis van ser una antiga civilització centrada a la regió de Canaan, al llarg de la costa del mar Mediterrani, en el que actualment és el Líban. Entre el 1550 i el 300 a. C. van desenvolupar una cultura comercial marítima que va expandir la seva influència des del Llevant al Nord d'Àfrica, les Illes Gregues, Sicília i la Península Ibèrica. A través del contacte i el comerç, van difondre no solament el seu alfabet sinó també el seu coneixement de la viticultura i la producció de vi, incloent la propagació de diverses varietats antigues de vinya. Els fenicis van introduir o bé van animar l'expansió de la viticultura i la producció de vi a diversos països que actualment segueixen elab (ca)
- Los fenicios fueron uno de los primeros pueblos antiguos en tener un importante efecto sobre la historia del vino. Los fenicios fueron una antigua civilización centrada en la región de Canaán, al largo de la costa del mar Mediterráneo, en lo que actualmente es el Líbano. Entre el 1550 y el 300 a. C. desarrollaron una cultura comercial marítima que expandió su influencia desde el Levante al Norte de África, las Islas Griegas, Sicilia y la península ibérica. A través del contacto y el comercio, difundieron no solo su alfabeto sino también su conocimiento de la viticultura y la producción de vino, incluyendo la propagación de varias variedades antiguas de vid. Los fenicios introdujeron o bien animaron la expansión de la viticultura y la producción de vino a varios países que actualmente sig (es)
- The culture of the ancient Phoenicians was one of the first to have had a significant effect on the history of wine. Phoenicia was a civilization centered in current day Lebanon. Between 1550 BC and 300 BC, the Phoenicians developed a maritime trading culture that expanded their influence from the Levant to North Africa, the Greek Isles, Sicily, and the Iberian Peninsula. Through contact and trade, they spread not only their alphabet but also their knowledge of viticulture and winemaking, including the propagation of several ancestral varieties of the Vitis vinifera species of wine grapes. (en)
|