An Entity of Type: place, from Named Graph: http://dbpedia.org, within Data Space: dbpedia.org

Afrikaanderwijk is a neighborhood of Rotterdam, Netherlands. It lies in the Feijenoord district of the city, and is traditionally a working-class neighborhood. The neighborhood was one of the first in the Netherlands to have a majority of residents with a foreign background, primarily consisting of Turks, Moroccans, Surinamese, and Antilleans.

Property Value
dbo:abstract
  • Afrikaanderwijk is a neighborhood of Rotterdam, Netherlands. It lies in the Feijenoord district of the city, and is traditionally a working-class neighborhood. The neighborhood was one of the first in the Netherlands to have a majority of residents with a foreign background, primarily consisting of Turks, Moroccans, Surinamese, and Antilleans. (en)
  • De Afrikaanderwijk is een oude arbeiderswijk in het Rotterdamse stadsdeel Feijenoord, op grondgebied van de historische gemeente Charlois. De wijk wordt begrensd door het voormalige spoorwegemplacement (thans Laan op Zuid) in het noordoosten, de in het zuiden en de Maashaven, Rijnhaven en de Erasmuslijn in het westen. De woonwijk is ontstaan toen rond 1900 de havens 'op Zuid' werden gegraven. Om de (vooral Zeeuwse) havenarbeiders te huisvesten werden in hoog tempo woonwijken rond de havengebieden gebouwd, waarvan de Afrikaanderwijk er één is. De wijk ontleent zijn naam aan de straatnamen, die zijn gebaseerd op Zuid-Afrika in het algemeen (Bloemfonteinstraat, Kaapstraat, Pretorialaan, Transvaalstraat) en de leiders van de Afrikaners in de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) in het bijzonder (Paul Krugerstraat, Bothastraat, Christiaan de Wetstraat, Cronjestraat, Joubertstraat, Schalk Burgerstraat). De Afrikaanderwijk was een van de eerste wijken van Nederland waar een meerderheid van de bevolking van niet-westerse afkomst was. Een belangrijke ontwikkeling was de komst van arbeidsmigranten uit landen ronde de Middellandse Zee. Zij kwamen in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Deze arbeiders deden destijds het zware, vuile werk waar nauwelijks nog mensen voor te vinden waren. De wijk kent vele buitenlandse migratiestromen in haar geschiedenis. Tegenwoordig is de Afrikaanderwijk een internationale wijk met veel Surinamers, Turken, Marokkanen en Antillianen en nog enkele oorspronkelijke, voornamelijk oudere, Nederlanders. In het centrum van de wijk ligt een circa 5 hectare grote, open ruimte met de naam het Afrikaanderplein. Aan dit plein bevindt zich onder andere wijkgebouw 't Klooster en in het gebouw van de voormalige Johan van Oldenbarnevelt HBS de . Het plein is eind 2005 opnieuw ingericht. Het gebouw van de voormalige HBS, de bijhorende Botanische Tuin Afrikaanderwijk en de tuinmanswoning staan op de Lijst van rijksmonumenten in Rotterdam. Van 1908 tot en met 1917 is het Afrikaanderplein de thuisbasis geweest van voetbalclub Feyenoord. Tot in de jaren zestig liep er een lijn van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij ('het moordenaartje') over de Putselaan naar de Zuid-Hollandse eilanden. (nl)
dbo:country
dbo:subdivision
dbo:thumbnail
dbo:timeZone
dbo:utcOffset
  • +1
dbo:wikiPageID
  • 30701507 (xsd:integer)
dbo:wikiPageLength
  • 5465 (xsd:nonNegativeInteger)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 1099346945 (xsd:integer)
dbo:wikiPageWikiLink
dbp:imageMap
  • Rotterdamse_wijken-afrikaanderwijk.PNG (en)
dbp:officialName
  • Afrikaanderwijk (en)
dbp:settlementType
  • Neighborhood of Rotterdam (en)
dbp:subdivisionName
dbp:subdivisionType
dbp:timezone
dbp:unitPref
  • Imperial (en)
dbp:utcOffset
  • +1 (en)
dbp:wikiPageUsesTemplate
dcterms:subject
gold:hypernym
georss:point
  • 51.9 4.501666666666667
rdf:type
rdfs:comment
  • Afrikaanderwijk is a neighborhood of Rotterdam, Netherlands. It lies in the Feijenoord district of the city, and is traditionally a working-class neighborhood. The neighborhood was one of the first in the Netherlands to have a majority of residents with a foreign background, primarily consisting of Turks, Moroccans, Surinamese, and Antilleans. (en)
  • De Afrikaanderwijk is een oude arbeiderswijk in het Rotterdamse stadsdeel Feijenoord, op grondgebied van de historische gemeente Charlois. De wijk wordt begrensd door het voormalige spoorwegemplacement (thans Laan op Zuid) in het noordoosten, de in het zuiden en de Maashaven, Rijnhaven en de Erasmuslijn in het westen. Van 1908 tot en met 1917 is het Afrikaanderplein de thuisbasis geweest van voetbalclub Feyenoord. Tot in de jaren zestig liep er een lijn van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij ('het moordenaartje') over de Putselaan naar de Zuid-Hollandse eilanden. (nl)
rdfs:label
  • Afrikaanderwijk (en)
  • Afrikaanderwijk (nl)
owl:sameAs
geo:geometry
  • POINT(4.5016665458679 51.900001525879)
geo:lat
  • 51.900002 (xsd:float)
geo:long
  • 4.501667 (xsd:float)
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
foaf:name
  • Afrikaanderwijk (en)
is dbo:wikiPageWikiLink of
is dbp:neighbourhood of
is foaf:primaryTopic of
Powered by OpenLink Virtuoso    This material is Open Knowledge     W3C Semantic Web Technology     This material is Open Knowledge    Valid XHTML + RDFa
This content was extracted from Wikipedia and is licensed under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License