The Eurasian bullfinch, common bullfinch or bullfinch (Pyrrhula pyrrhula) is a small passerine bird in the finch family, Fringillidae. In Anglophone Europe it is known simply as the bullfinch, as it is the original bird to bear the name bullfinch.

Property Value
dbo:abstract
  • دغناش أوراسي (الاسم العلمي: Pyrrhula pyrrhula) أو الدغناش الشائع، هو نوع من الطيور يتبع جنس الدغناش من فصيلة الشرشوريات ضمن رتبة العصفوريات. يقطن قارتي أوروبا وآسيا، تضع الإناث بيضها في أشجار الادغال، وتضع من 4 إلى 7 بيضات، ويتغذى الدغناش الأوراسي على البذور وبراعم النباتات لذلك فإنه أحياناً يتلف بعض شجار الثمار. (ar)
  • El pinsà borroner (Pyrrhula pyrrhula), és un ocell de l'ordre dels passeriformes que, per la seua riquesa cromàtica i pel contrast del seu plomatge, és un dels moixons més vistosos de l'avifauna dels Països Catalans. (ca)
  • Hýl obecný (Pyrrhula pyrrhula) je středně velký zpěvný pták z čeledi pěnkavovití. (cs)
  • Ο Πύρρουλας είναι πτηνό της οικογενείας των Σπιζιδών, που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Pyrrhula pyrrhula και περιλαμβάνει 12 υποείδη. Στην Ελλάδα απαντά το υποείδος Pyrrhula pyrrhula pyrrhula (Linnaeus, 1758). (el)
  • Pirolo aŭ Eŭrazia pirolo, Pyrrhula pyrrhula, estas specio de birdo de la familio de Fringedoj kaj de genro de piroloj, kiuj estas fortikaj paserinaj birdoj kun diketaj bekoj kaj la maskloj havas oranĝajn aŭ ruĝajn brustojn. (eo)
  • The Eurasian bullfinch, common bullfinch or bullfinch (Pyrrhula pyrrhula) is a small passerine bird in the finch family, Fringillidae. In Anglophone Europe it is known simply as the bullfinch, as it is the original bird to bear the name bullfinch. (en)
  • Der Gimpel (Pyrrhula pyrrhula), auch Dompfaff oder seltener Blutfink genannt, ist eine Vogelart aus der Familie der Finken (Fringillidae). Er besiedelt Europa, Vorderasien, Ostasien einschließlich Kamtschatka und Japan sowie Sibirien. Sowohl im Tiefland als auch in Bergwäldern lebt der Gimpel im Nadelwald, überwiegend in Fichten-Schonungen, aber auch in lichten Mischwäldern mit wenig Nadelbäumen oder Unterholz. Seine Nahrung setzt sich aus halbreifen und reifen Samen von Wildkräutern und aus Knospen zusammen. Die Art gilt derzeit als nicht gefährdet. Früher stellte der Gimpel ein Symbol für Tölpelhaftigkeit, Ungeschicklichkeit und Dummheit dar. Er ist häufig als schmückendes Hintergrundmotiv auf alten Darstellungen des Garten Eden zu finden. (de)
  • El camachuelo común​ (Pyrrhula pyrrhula) es una especie de ave paseriforme de la familia de los fringílidos (Fringillidae). Es uno de los paseriformes más extendidos por Europa y el Asia de clima templado. Su coloración es inconfundible: mientras la hembra posee colores más apagados, el macho luce un plumaje rojizo en el pecho. No se encuentra amenazado y cuenta con poblaciones de entre quince y veintiocho millones de ejemplares en Europa.​ (es)
  • Gailupa arrunta (Pyrrhula pyrrhula) fringillidae familiako hegazti paseriformea da, txonta eta karnaba bezala. Eurasiako eskualde epeletan bizi da. (eu)
  • Le Bouvreuil pivoine (Pyrrhula pyrrhula) est une espèce de passereaux d'Eurasie appartenant à la famille des Fringillidae. Il vit et se nourrit en couple, à la lisière d'un bois ou d'une haie. Il disparaît rapidement si on l'approche. Visiteur régulier des petits jardins, surtout dans les régions riches en vergers, il reste très discret, à l'abri de la végétation. Sa livrée élégante lui vaut d'être l'un des passereaux les plus populaires et il est souvent représenté sur les cartes de vœux de la nouvelle année, sur fond de paysage enneigé. (fr)
  • Is éan é an Corcrán coille Is baill d'fhine na Fringillidae iad. (ga)
  • Il ciuffolotto (Pyrrhula pyrrhula (Linnaeus, 1758)) è un uccello passeriforme della famiglia dei Fringillidi. (it)
  • ウソ(鷽、学名:Pyrrhula pyrrhula Linnaeus, 1758)は、スズメ目アトリ科に分類される鳥類の一種。和名の由来は口笛を意味する古語「うそ」から来ており、ヒーホーと口笛のような鳴き声を発することから名付けられた。その細く、悲しげな調子を帯びた鳴き声は古くから愛され、江戸時代には「弾琴鳥」や「うそひめ」と呼ばれることもあった。 (ja)
  • 멋쟁이 또는 멋쟁이새는 참새목 되새과의 한 종으로, 한국에서는 드물게 발견되는 겨울철새이다. 머리는 검고, 등은 회색이며, 날개는 검은 색을 띤다. 배는 암컷과 수컷이 다른 색을 띠는데, 암컷은 회색을 띤 갈색이고, 수컷은 주황색을 띤다. (ko)
  • De goudvink (Pyrrhula pyrrhula) is een zangvogel uit de familie van vinkachtigen (Fringillidae) en komt voor in Europa en de gematigde delen van Azië. Het is een gedrongen vogel met een opvallend verenkleed. Het mannetje is van het vrouwtje te onderscheiden aan zijn felgekleurde rozerode onderzijde. Deze is bij het vrouwtje aanzienlijk valer gekleurd. De vogels vormen gewoonlijk in de herfst al broedkoppels en blijven dan tot het einde van de broedperiode bij elkaar. (nl)
  • Gil zwyczajny, gil (Pyrrhula pyrrhula) – gatunek małego ptaka z rodziny łuszczakowatych (Fringillidae). (pl)
  • O dom-fafe (Pyrrhula pyrrhula) é uma pequena ave passeriforme da família dos fringilídeos. Reproduz-se em toda a Europa e na zona temperada da Ásia. É geralmente residente, mas muitas aves do norte migram para o sul durante o inverno. Preferem um habitat de bosque com coníferas, sendo vistos em parques e jardins. Constroem os ninhos em arbustos ou árvores, pondo 4 a 7 ovos. Alimentam-se principalmente de sementes e rebentos de árvores de fruta, o que os torna particularmente nocivos em pomares. O priolo foi considerado uma subespécie do dom-fafe mas presentemente é reconhecido com uma espécie distinta. O macho tem o peito cor de laranja e azul nas costas. (pt)
  • Снеги́рь, или обыкнове́нный снеги́рь (лат. Pyrrhula pyrrhula) — певчая птица рода снегирей (Pyrrhula), семейства вьюрковых. (ru)
  • Domherre (Pyrrhula pyrrhula) är en stor och kraftig fink som förekommer i Europa och Asien, inklusive Kamtjatka och Japan. Den lever främst i barrskog från lågland till bergsskogar, gärna i granplanteringar, men också i gles blandskog med små barrträd och rik undervegetation, eller parker och trädgårdar. Födan består främst av frön, bär och knoppar.[källa behövs] Domherren kategoriseras inte som hotad. (sv)
  • Снігу́р (Pyrrhula pyrrhula) — птах ряду горобцеподібних, родини в'юркових. В Україні осілий, перелітний, зимуючий. Гніздиться в Карпатах та Поліссі; мігрує і зимує на всій території. (uk)
  • 红腹灰雀(学名:Pyrrhula pyrrhula)为雀科的鸟类。分布于欧洲、北亚、勘察加半岛、萨哈林岛、日本、朝鲜半岛以及中国大陆的东北、内蒙古、河北等地,多栖息于山区的白桦林和次生林区以及冬季至海拔800m 以下的针阔混交林缘和平原的杂木林中。该物种的模式产地在瑞典。 (zh)
dbo:thumbnail
dbo:wikiPageExternalLink
dbo:wikiPageID
  • 365208 (xsd:integer)
dbo:wikiPageLength
  • 11258 (xsd:integer)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 962983371 (xsd:integer)
dbo:wikiPageWikiLink
dbp:authority
  • (en)
dbp:genus
  • Pyrrhula (en)
dbp:image
  • Pyrrhula pyrrhula female 2.jpg (en)
dbp:image2Caption
  • Female in Lancashire, UKthumb|center|Song and calls recorded in Surrey, England (en)
dbp:imageCaption
  • Male in Lancashire, UK (en)
dbp:name
  • Eurasian bullfinch (en)
dbp:rangeMap
  • PyrrhulaPyrrhulaIUCN2019-3.png (en)
dbp:rangeMapCaption
  • Range of P. pyrrhula (en)
dbp:species
  • pyrrhula (en)
dbp:status
  • LC (en)
dbp:statusSystem
  • IUCN3.1 (en)
dbp:synonyms
  • Loxia pyrrhula (en)
dbp:wikiPageUsesTemplate
dct:subject
rdf:type
rdfs:comment
  • دغناش أوراسي (الاسم العلمي: Pyrrhula pyrrhula) أو الدغناش الشائع، هو نوع من الطيور يتبع جنس الدغناش من فصيلة الشرشوريات ضمن رتبة العصفوريات. يقطن قارتي أوروبا وآسيا، تضع الإناث بيضها في أشجار الادغال، وتضع من 4 إلى 7 بيضات، ويتغذى الدغناش الأوراسي على البذور وبراعم النباتات لذلك فإنه أحياناً يتلف بعض شجار الثمار. (ar)
  • El pinsà borroner (Pyrrhula pyrrhula), és un ocell de l'ordre dels passeriformes que, per la seua riquesa cromàtica i pel contrast del seu plomatge, és un dels moixons més vistosos de l'avifauna dels Països Catalans. (ca)
  • Hýl obecný (Pyrrhula pyrrhula) je středně velký zpěvný pták z čeledi pěnkavovití. (cs)
  • Ο Πύρρουλας είναι πτηνό της οικογενείας των Σπιζιδών, που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Pyrrhula pyrrhula και περιλαμβάνει 12 υποείδη. Στην Ελλάδα απαντά το υποείδος Pyrrhula pyrrhula pyrrhula (Linnaeus, 1758). (el)
  • Pirolo aŭ Eŭrazia pirolo, Pyrrhula pyrrhula, estas specio de birdo de la familio de Fringedoj kaj de genro de piroloj, kiuj estas fortikaj paserinaj birdoj kun diketaj bekoj kaj la maskloj havas oranĝajn aŭ ruĝajn brustojn. (eo)
  • The Eurasian bullfinch, common bullfinch or bullfinch (Pyrrhula pyrrhula) is a small passerine bird in the finch family, Fringillidae. In Anglophone Europe it is known simply as the bullfinch, as it is the original bird to bear the name bullfinch. (en)
  • El camachuelo común​ (Pyrrhula pyrrhula) es una especie de ave paseriforme de la familia de los fringílidos (Fringillidae). Es uno de los paseriformes más extendidos por Europa y el Asia de clima templado. Su coloración es inconfundible: mientras la hembra posee colores más apagados, el macho luce un plumaje rojizo en el pecho. No se encuentra amenazado y cuenta con poblaciones de entre quince y veintiocho millones de ejemplares en Europa.​ (es)
  • Gailupa arrunta (Pyrrhula pyrrhula) fringillidae familiako hegazti paseriformea da, txonta eta karnaba bezala. Eurasiako eskualde epeletan bizi da. (eu)
  • Le Bouvreuil pivoine (Pyrrhula pyrrhula) est une espèce de passereaux d'Eurasie appartenant à la famille des Fringillidae. Il vit et se nourrit en couple, à la lisière d'un bois ou d'une haie. Il disparaît rapidement si on l'approche. Visiteur régulier des petits jardins, surtout dans les régions riches en vergers, il reste très discret, à l'abri de la végétation. Sa livrée élégante lui vaut d'être l'un des passereaux les plus populaires et il est souvent représenté sur les cartes de vœux de la nouvelle année, sur fond de paysage enneigé. (fr)
  • Is éan é an Corcrán coille Is baill d'fhine na Fringillidae iad. (ga)
  • Il ciuffolotto (Pyrrhula pyrrhula (Linnaeus, 1758)) è un uccello passeriforme della famiglia dei Fringillidi. (it)
  • ウソ(鷽、学名:Pyrrhula pyrrhula Linnaeus, 1758)は、スズメ目アトリ科に分類される鳥類の一種。和名の由来は口笛を意味する古語「うそ」から来ており、ヒーホーと口笛のような鳴き声を発することから名付けられた。その細く、悲しげな調子を帯びた鳴き声は古くから愛され、江戸時代には「弾琴鳥」や「うそひめ」と呼ばれることもあった。 (ja)
  • 멋쟁이 또는 멋쟁이새는 참새목 되새과의 한 종으로, 한국에서는 드물게 발견되는 겨울철새이다. 머리는 검고, 등은 회색이며, 날개는 검은 색을 띤다. 배는 암컷과 수컷이 다른 색을 띠는데, 암컷은 회색을 띤 갈색이고, 수컷은 주황색을 띤다. (ko)
  • De goudvink (Pyrrhula pyrrhula) is een zangvogel uit de familie van vinkachtigen (Fringillidae) en komt voor in Europa en de gematigde delen van Azië. Het is een gedrongen vogel met een opvallend verenkleed. Het mannetje is van het vrouwtje te onderscheiden aan zijn felgekleurde rozerode onderzijde. Deze is bij het vrouwtje aanzienlijk valer gekleurd. De vogels vormen gewoonlijk in de herfst al broedkoppels en blijven dan tot het einde van de broedperiode bij elkaar. (nl)
  • Gil zwyczajny, gil (Pyrrhula pyrrhula) – gatunek małego ptaka z rodziny łuszczakowatych (Fringillidae). (pl)
  • Снеги́рь, или обыкнове́нный снеги́рь (лат. Pyrrhula pyrrhula) — певчая птица рода снегирей (Pyrrhula), семейства вьюрковых. (ru)
  • Domherre (Pyrrhula pyrrhula) är en stor och kraftig fink som förekommer i Europa och Asien, inklusive Kamtjatka och Japan. Den lever främst i barrskog från lågland till bergsskogar, gärna i granplanteringar, men också i gles blandskog med små barrträd och rik undervegetation, eller parker och trädgårdar. Födan består främst av frön, bär och knoppar.[källa behövs] Domherren kategoriseras inte som hotad. (sv)
  • Снігу́р (Pyrrhula pyrrhula) — птах ряду горобцеподібних, родини в'юркових. В Україні осілий, перелітний, зимуючий. Гніздиться в Карпатах та Поліссі; мігрує і зимує на всій території. (uk)
  • 红腹灰雀(学名:Pyrrhula pyrrhula)为雀科的鸟类。分布于欧洲、北亚、勘察加半岛、萨哈林岛、日本、朝鲜半岛以及中国大陆的东北、内蒙古、河北等地,多栖息于山区的白桦林和次生林区以及冬季至海拔800m 以下的针阔混交林缘和平原的杂木林中。该物种的模式产地在瑞典。 (zh)
  • Der Gimpel (Pyrrhula pyrrhula), auch Dompfaff oder seltener Blutfink genannt, ist eine Vogelart aus der Familie der Finken (Fringillidae). Er besiedelt Europa, Vorderasien, Ostasien einschließlich Kamtschatka und Japan sowie Sibirien. Sowohl im Tiefland als auch in Bergwäldern lebt der Gimpel im Nadelwald, überwiegend in Fichten-Schonungen, aber auch in lichten Mischwäldern mit wenig Nadelbäumen oder Unterholz. Seine Nahrung setzt sich aus halbreifen und reifen Samen von Wildkräutern und aus Knospen zusammen. Die Art gilt derzeit als nicht gefährdet. (de)
  • O dom-fafe (Pyrrhula pyrrhula) é uma pequena ave passeriforme da família dos fringilídeos. Reproduz-se em toda a Europa e na zona temperada da Ásia. É geralmente residente, mas muitas aves do norte migram para o sul durante o inverno. Preferem um habitat de bosque com coníferas, sendo vistos em parques e jardins. Constroem os ninhos em arbustos ou árvores, pondo 4 a 7 ovos. Alimentam-se principalmente de sementes e rebentos de árvores de fruta, o que os torna particularmente nocivos em pomares. O macho tem o peito cor de laranja e azul nas costas. (pt)
rdfs:label
  • دغناش أوراسي (ar)
  • Pinsà borroner (ca)
  • Hýl obecný (cs)
  • Gimpel (Art) (de)
  • Πύρρουλας (el)
  • Eurasian bullfinch (en)
  • Pirolo (eo)
  • Pyrrhula pyrrhula (es)
  • Gailupa arrunt (eu)
  • Bouvreuil pivoine (fr)
  • Corcrán coille (ga)
  • Pyrrhula pyrrhula (it)
  • ウソ (ja)
  • 멋쟁이 (ko)
  • Gil zwyczajny (pl)
  • Goudvink (nl)
  • Dom-fafe (pt)
  • Снегирь (ru)
  • Domherre (sv)
  • Снігур (uk)
  • 红腹灰雀 (zh)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbo:wikiPageRedirects of
is dbo:wikiPageWikiLink of
is dbp:blankInfoSec of
is dbp:image2Caption of
is foaf:primaryTopic of