About: Llotja     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : yago:Whole100003553, within Data Space : dbpedia.org associated with source document(s)
QRcode icon
http://dbpedia.org/describe/?url=http%3A%2F%2Fdbpedia.org%2Fresource%2FLlotja

Llotja (Eastern Catalan: [ˈʎɔdʒə], plural llotjes); in Aragonese: loncha; in Spanish: lonja; is a Catalan term for important buildings used for commercial purpose during the Middle Ages and Early Modern Ages. Many were used during the Medieval Ages for fishing and livestock markets or by brokers who used to make intermediaries.

AttributesValues
rdf:type
rdfs:label
  • Llotja (ca)
  • Lonja (es)
  • Llotja (en)
rdfs:comment
  • Una llotja o, a Mallorca i al País Valencià, llonja, a l'edat mitjana, era un edifici destinat a les transaccions comercials fetes pels mercaders o pels corredors d'orella que feien d'intermediaris. ... De l'antiga Corona d'Aragó són: Modernament també s'ha donat el nom de Llotja de Lleida al palau de congressos de la ciutat, inaugurat el 2010. Segons el Diccionari Català-Valencià-Balear Arxivat 2014-07-20 a Wayback Machine., el nom de llotja prové de l'italià loggia, que vol dir edifici obert per un o més costats, que normalment és sostingut per pilars o columnes. (ca)
  • Llotja (Eastern Catalan: [ˈʎɔdʒə], plural llotjes); in Aragonese: loncha; in Spanish: lonja; is a Catalan term for important buildings used for commercial purpose during the Middle Ages and Early Modern Ages. Many were used during the Medieval Ages for fishing and livestock markets or by brokers who used to make intermediaries. (en)
  • Una lonja (en catalán llotja, y este del francés loge)​ es un lugar de reunión de los comerciantes. Por el contrario, el término mercado suele asociarse más a la venta al por menor, aunque también existen mercados centrales donde se suele realizar la distribución alimentaria de una ciudad completa, en una acepción sinónima de lonja. También algunos edificios son conocidos como lonjas sobre todo por haberse fundado en edificios que cumplieron anteriormente o simultáneamente funciones propias de las lonjas. (es)
foaf:depiction
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/Special:FilePath/048_Valencia_-_Die_Seidenbörse.jpg
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/Special:FilePath/A301166_0042_(43307826825).jpg
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/Special:FilePath/Castelló._Hospital_o_Duana.jpg
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/Special:FilePath/Llotja_de_Sant_Jordi_1.jpg
dcterms:subject
Wikipage page ID
Wikipage revision ID
Link from a Wikipage to another Wikipage
sameAs
dbp:wikiPageUsesTemplate
thumbnail
Link from a Wikipa... related subject.
has abstract
  • Una llotja o, a Mallorca i al País Valencià, llonja, a l'edat mitjana, era un edifici destinat a les transaccions comercials fetes pels mercaders o pels corredors d'orella que feien d'intermediaris. ... De l'antiga Corona d'Aragó són: * Llotja d'Alcanyís * Llotja de Barcelona o Llotja del Mar * Llotja del Cànem a Castelló de la Plana * Llotja de Castelló d'Empúries * Llotja d'Eivissa (desapareguda) * Porxada de Granollers, de fet, el mercat del blat. * Llotja de Palma o Sa Llotja * Llotja de Perpinyà * Llotja de Saragossa, ja del segle XVI * Llotja de Tortosa * Llotja de València, o Llotja de la Seda Modernament també s'ha donat el nom de Llotja de Lleida al palau de congressos de la ciutat, inaugurat el 2010. A la llotja de Barcelona, la planta superior albergava el Consolat de Mar, i també hi podia tindre la seu el tribunal de cònsols o el . A la Ciutat de València la llotja de la seda albergava la seu del , i durant algunes dècades la Taula de Canvis i Depòsits de la Ciutat. Inicialment les llotges podien ésser situades en espais oberts o en edificis senzills. Aviat es feren construccions més grans i tancades, com, per exemple, la Llotja de Mar de Barcelona, començada el 1339, data en què s'establí una taxa que gravava el comerç marítim i que era destinada a fer l'edifici. Fou acabada l'any 1392. La Llotja de Palma fou construïda per Guillem Sagrera entre 1426 i 1447. És un dels principals edificis gòtics civils d'Europa. Pel que fa a la Llotja de la Seda de València, Pere Compte s'inspirà en la llotja de Palma per a fer-la, tot i que presenta una mida i una ornamentació més gran que la mallorquina. El Saló Columnari (cos principal de l'edifici) el feu en només quinze anys (1483-1498). El Consolat del Mar, edifici annex a l'anterior, fou acabat el 1548. És un dels principals edificis gòtics civils d'Europa i la UNESCO el declarà Patrimoni de la Humanitat el 1996. Segons el Diccionari Català-Valencià-Balear Arxivat 2014-07-20 a Wayback Machine., el nom de llotja prové de l'italià loggia, que vol dir edifici obert per un o més costats, que normalment és sostingut per pilars o columnes. Cal dir que a la ciutat de València aquest edifici és anomenat popularment la Llonja, i no pas la Llotja. El mateix cas s'esdevé a Palma, on l'edifici homònim és conegut com a sa Llonja. La forma llonja no és pas un castellanisme; ans al contrari, segons Joan Coromines, la paraula castellana lonja derivaria del català llonja, emprat al País Valencià i a les Illes Balears. El Diccionari normatiu valencià de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua recull la variant llonja, que remet a llotja. (ca)
  • Una lonja (en catalán llotja, y este del francés loge)​ es un lugar de reunión de los comerciantes. Por el contrario, el término mercado suele asociarse más a la venta al por menor, aunque también existen mercados centrales donde se suele realizar la distribución alimentaria de una ciudad completa, en una acepción sinónima de lonja. También algunos edificios son conocidos como lonjas sobre todo por haberse fundado en edificios que cumplieron anteriormente o simultáneamente funciones propias de las lonjas. En las lonjas de pescado es habitual el intercambio por subasta holandesa (a veces, llamada también subasta alemana), en la que se parte de un precio elevado y se va reduciendo hasta que algún comprador para la subasta. En las lonjas de ganado o agrícolas se suele usar la subasta o el trato directo. En el norte de España, especialmente en el País Vasco y La Rioja, el término lonja es utilizado para referirse a locales comerciales de todo tipo, como por ejemplo en el apunte: "He alquilado una lonja para abrir una zapatería". (es)
  • Llotja (Eastern Catalan: [ˈʎɔdʒə], plural llotjes); in Aragonese: loncha; in Spanish: lonja; is a Catalan term for important buildings used for commercial purpose during the Middle Ages and Early Modern Ages. Many were used during the Medieval Ages for fishing and livestock markets or by brokers who used to make intermediaries. Others, the so-called Casa de Contratación de Indias, were establishments destined to the control of the commercial activity, the transit of people and expeditions between Spain and the Americas. They registered all of the merchandise that circulated between Spain and the Americas and intervened in commercial trials. (en)
gold:hypernym
prov:wasDerivedFrom
page length (characters) of wiki page
foaf:isPrimaryTopicOf
is Link from a Wikipage to another Wikipage of
is foaf:primaryTopic of
Faceted Search & Find service v1.17_git139 as of Feb 29 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 08.03.3330 as of Mar 19 2024, on Linux (x86_64-generic-linux-glibc212), Single-Server Edition (62 GB total memory, 60 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software