About: Gheada     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : owl:Thing, within Data Space : dbpedia.org associated with source document(s)
QRcode icon
http://dbpedia.org/describe/?url=http%3A%2F%2Fdbpedia.org%2Fresource%2FGheada

Gheada (IPA: [ħeˈaðɐ]) is a term in Galician to describe the debuccalisation of the voiced velar stop /ɡ/ to a, usually voiceless, back fricative, most often a voiceless pharyngeal fricative [ħ]. Although it is found throughout Galicia, its use is declining in Lugo and eastern Ourense, and it is rarely encountered in education or broadcasting. While it is neither considered incorrect nor stigmatised, it is generally considered appropriate only for familiar rather than formal domains. Occasionally, the sound is articulated as a voiceless velar fricative [x], as in Castilian jamón.

AttributesValues
rdfs:label
  • Gheada (ca)
  • Gheada (es)
  • Gheada (en)
rdfs:comment
  • Gheada (IPA: [ħeˈaðɐ]) is a term in Galician to describe the debuccalisation of the voiced velar stop /ɡ/ to a, usually voiceless, back fricative, most often a voiceless pharyngeal fricative [ħ]. Although it is found throughout Galicia, its use is declining in Lugo and eastern Ourense, and it is rarely encountered in education or broadcasting. While it is neither considered incorrect nor stigmatised, it is generally considered appropriate only for familiar rather than formal domains. Occasionally, the sound is articulated as a voiceless velar fricative [x], as in Castilian jamón. (en)
  • La gheada (ħeˈaða̝) és un fenomen fonètic del gallec que consisteix en l'articulació de la g fricativa o oclusiva velar sonora com una fricativa vetllar sorda similar a la j castellana. En alguns dialectes del gallec els sons [ɣ] i [g] equivaldrien a [x] i [gᴴ] respectivament. El primer testimoniatge veraç de la gheada data de 1833, encara que el fenomen lingüístic sembla ser anterior a aquesta data i posterior a 1758. En el s. XVIII no s'han trobat referències evidents a la utilització de la geada. * /gato/ --> ghato ['ħato] * /pago/ --> pagho ['paħo] (ca)
  • La gheada (pronunciado [ħeˈaða̝]) es un fenómeno fonético del idioma gallego que consiste en la articulación de la g fricativa u oclusiva velar sonora como una fricativa velar sorda similar a la j castellana. En algunos dialectos del gallego los sonidos que en otros dialectos son [ɣ] y [g] se pronuncian [x] y [ħ] respectivamente. El primer testimonio veraz de la gheada data de 1833, aunque el fenómeno lingüístico parece ser anterior a esta fecha y posterior a 1758. En el s. XVIII no se han encontrado referencias evidentes a la utilización de la geada. (es)
foaf:depiction
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/Special:FilePath/Gheda_idioma_gallego.png
dcterms:subject
Wikipage page ID
Wikipage revision ID
Link from a Wikipage to another Wikipage
Link from a Wikipage to an external page
sameAs
dbp:wikiPageUsesTemplate
thumbnail
has abstract
  • La gheada (ħeˈaða̝) és un fenomen fonètic del gallec que consisteix en l'articulació de la g fricativa o oclusiva velar sonora com una fricativa vetllar sorda similar a la j castellana. En alguns dialectes del gallec els sons [ɣ] i [g] equivaldrien a [x] i [gᴴ] respectivament. Aquest fenomen es dona en totes les combinacions possibles en què la G apareix en el : en posició interior intervocàlica o davant L o R; en posició inicial seguida de vocal o davant L o R; i en posició interior postconsonàntica, seguida de vocal o davant L o R. Per exemple, en la pronunciació de paga, gl0ria, auga, guardia, alguna cosa, la g es realitzaria com una fricativa velar /x/: paxa, xloria, auxa, xuardia, alxo. El primer testimoniatge veraç de la gheada data de 1833, encara que el fenomen lingüístic sembla ser anterior a aquesta data i posterior a 1758. En el s. XVIII no s'han trobat referències evidents a la utilització de la geada. Aquest fenomen predomina en la part occidental del territori lingüístic gallec. Comprèn, en concret, les províncies de la Corunya, Pontevedra, la part més occidental de Lugo i la meitat occidental d'Ourense. Al llarg de la història se li ha atribuït a la gheada un caràcter rústic i, ja des del seu origen, va ser rebutjat i es va adoptar una actitud negativa respecte a la seva utilització. És per això que avui la gheada està en reculada i amb el pas del temps va disminuint la seva presència a Lugo i Orense. No obstant això, es tracta d'un important marcador sociolingüístic que contribueix a la identificació del lloc d'origen i classe social del parlant. Segons la normativa oficial de la llengua gallega, la gheada es pot utilitzar lliurement en el llenguatge oral, però mai en l'escrit. Aquest so es representa mitjançant el dígraf ˂gh˃: * /gato/ --> ghato ['ħato] * /pago/ --> pagho ['paħo] No obstant això, no es tracta d'un error de la llengua, sinó que és admesa per la Reial Acadèmia Gallega, considerada com una variant dialectal més del gallec. (ca)
  • La gheada (pronunciado [ħeˈaða̝]) es un fenómeno fonético del idioma gallego que consiste en la articulación de la g fricativa u oclusiva velar sonora como una fricativa velar sorda similar a la j castellana. En algunos dialectos del gallego los sonidos que en otros dialectos son [ɣ] y [g] se pronuncian [x] y [ħ] respectivamente. Este fenómeno se da en todas las combinaciones posibles en que la G aparece en el : en posición interior intervocálica o ante L o R; en posición inicial seguida de vocal o ante L o R; y en posición interior postconsonántica, seguida de vocal o ante L o R. Por ejemplo, en la pronunciación de paga, gloria, auga, guardia, algo, la g se realizaría como una fricativa velar /x/: paxa, xloria, auxa, xuardia, alxo. El primer testimonio veraz de la gheada data de 1833, aunque el fenómeno lingüístico parece ser anterior a esta fecha y posterior a 1758. En el s. XVIII no se han encontrado referencias evidentes a la utilización de la geada. Este fenómeno predomina en la parte occidental del territorio lingüístico gallego. Comprende, en concreto, las provincias de La Coruña, Pontevedra, la parte más occidental de Lugo y la mitad occidental de Orense. A lo largo de la historia se le ha atribuido a la gheada un carácter rústico y, ya desde su origen, fue rechazado y se adoptó una actitud negativa respecto a su utilización. Es por ello que hoy la gheada está en retroceso y con el paso del tiempo va disminuyendo su presencia en Lugo y Orense. No obstante, se trata de un importante marcador sociolingüístico que contribuye a la identificación del lugar de origen y clase social del hablante. Según la normativa oficial de la lengua gallega, la gheada se puede utilizar libremente en el lenguaje oral, pero nunca en el escrito. Este sonido se representa mediante el dígrafo ˂gh˃: * /gato/ --> ghato ['ħato] * /pago/ --> pagho ['paħo] Sin embargo, es admitida por la Real Academia Gallega, que la considera una variante dialectal más del gallego. (es)
  • Gheada (IPA: [ħeˈaðɐ]) is a term in Galician to describe the debuccalisation of the voiced velar stop /ɡ/ to a, usually voiceless, back fricative, most often a voiceless pharyngeal fricative [ħ]. Although it is found throughout Galicia, its use is declining in Lugo and eastern Ourense, and it is rarely encountered in education or broadcasting. While it is neither considered incorrect nor stigmatised, it is generally considered appropriate only for familiar rather than formal domains. Occasionally, the sound is articulated as a voiceless velar fricative [x], as in Castilian jamón. (en)
gold:hypernym
prov:wasDerivedFrom
page length (characters) of wiki page
foaf:isPrimaryTopicOf
is Link from a Wikipage to another Wikipage of
is foaf:primaryTopic of
Faceted Search & Find service v1.17_git139 as of Feb 29 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 08.03.3331 as of Sep 2 2024, on Linux (x86_64-generic-linux-glibc212), Single-Server Edition (61 GB total memory, 40 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software