An Entity of Type: animal, from Named Graph: http://dbpedia.org, within Data Space: dbpedia.org

Ramón Mendezona Roldán (November 3, 1913– 14 June 2001), also known as Pedro Aldámiz (name used in exile from Spain during the Franco regime) was a Spanish journalist and militian for the PCE. Ramón was the son of a sailor from Mundaca, who disappeared when he was young. He spent his childhood in that town, and later studied in Logroño. He joined the Communist Youth in 1931, he took part in the Revolution of 1934, later he was prosecuted and imprisoned in Madrid model prison and freed during the triumph of the Popular Front. He founded the Proletarian Choirs and Orchestra. * v * t * e

Property Value
dbo:abstract
  • Ramón Mendezona Roldán (Rosario de Santa Fe, 3 de novembre de 1913 - Madrid, 14 de juny de 2001) fou un periodista i militant del PCE, també conegut com a Pedro Aldámiz, nom que va utilitzar en el seu exili d'Espanya durant el franquisme. Fill d'un marí de Mundaka, que desaparegué amb el seu vaixell quan Ramón tenia curta edat, va passar part de la seva infància en aquesta localitat, i més tard va estudiar a Logronyo. Militant de la Unió de Joventuts Comunistes d'Espanya des de 1931, va formar part dels revoltats en la Revolució de 1934, sent processat i internat a la presó Model de Madrid i alliberat després del triomf del Front Popular. També va fundar els Cors i l'Orquestra Proletarios. Durant la Guerra Civil va ser delegat del Partit Comunista en el front del Jarama i col·laborador a diverses emissores de ràdio creades pel PCE a Madrid. Poc abans de finalitzar la guerra, en produir-se el cop del coronel Casado contra el govern Negrín, Mendezona va ser enviat pel partit als soterranis del Ministeri d'Hisenda, on tenia la seva seu el Consell Nacional de Defensa, creat per Casado per a intentar un arranjament que permetés la continuació del Front Popular. La seva gestió no solament fou inútil, sinó que està a punt de no poder sortir amb vida d'allí. Segons relatava, Casado li va dir "Mendezona, té vostè una somriure que l'afusellava ara mateix". Després d'aconseguir escapar de Madrid, va arribar a València des d'on a bord d'un vaixell francès va arribar a Orà (Algèria). Allí les autoritats franceses l'internen en un camp de concentració des del qual, quan va ser posat en llibertat, va marxar a la Unió Soviètica, on va continuar la seva tasca periodística a la ràdio. Va treballar a i més tard va exercir el càrrec de director de Ràdio Espanya Independent (més coneguda com "La Pirinenca") durant els últims 25 dels 31 anys d'existència d'aquesta emissora. També va col·laborar en la revista Mundo Obrero. Membre del Comitè Central i de l'Executiu del Partit Comunista d'Espanya, a l'octubre de 1977 va tornar a Espanya, encara que no es va traslladar definitivament a aquest país fins a 1988. Va dedicar els últims anys de la seva vida a difondre la història i la labor de «La Pirinenca», amb l'objecte de mantenir la memòria històrica, i va col·laborar en la Fundació Dolores Ibárruri. (ca)
  • Ramón Mendezona Roldán (Rosario de Santa Fe, 3 de noviembre de 1913 - Madrid, 14 de junio de 2001) fue un periodista y militante del PCE, también conocido como Pedro Aldámiz (nombre que utilizó en su exilio de España durante el franquismo). Hijo de un marino de Mundaca, que desapareció con su barco cuando Ramón tenía corta edad, pasó parte de su infancia en dicha localidad, y más tarde estudió en Logroño. Militante de las Juventudes Comunistas desde 1931, formó parte de los sublevados en la Revolución de 1934, siendo procesado e internado en la cárcel Modelo de Madrid y liberado tras el triunfo del Frente Popular. También fundó los Coros y la Orquesta Proletarios. Durante la Guerra Civil fue delegado del Partido Comunista en el frente del Jarama y colaborador en diversas emisoras de radio creadas por el PCE en Madrid. Poco antes de finalizar la guerra, al producirse el golpe del coronel Casado contra el gobierno Negrín, Mendezona fue enviado por el partido a los sótanos del Ministerio de Hacienda, donde tenía su sede el Consejo Nacional de Defensa, creado por Casado para intentar un arreglo que permitiera la continuación del Frente Popular. Su gestión no solo fue inútil, sino que estuvo a punto de no poder salir con vida de allí. Según relataba, Casado le dijo "Mendezona, tiene usted una sonrisita que le fusilaba ahora mismo". Tras conseguir escapar de Madrid, llegó a Valencia desde donde a bordo de un barco francés llegó a Orán (Argelia francesa). Allí las autoridades francesas le internan en un campo de concentración desde el que, cuando fue puesto en libertad, marchó a la Unión Soviética, donde continuó su trabajo periodístico en la radio. Trabajó en Radio Moscú y más tarde ejerció el cargo de director de Radio España Independiente (más conocida como "La Pirenaica") durante los últimos 25 de los 31 años de existencia de esta emisora. También colaboró en la revista Mundo Obrero. Miembro del Comité Central y del Ejecutivo del Partido Comunista de España, en octubre de 1977 regresó a España, aunque no se trasladó definitivamente a este país hasta 1989. Dedicó los últimos años de su vida a difundir la historia y la labor de La Pirenaica, con el objeto de mantener la memoria histórica, y colaboró en la Fundación Dolores Ibárruri. (es)
  • Ramón Mendezona Roldán (November 3, 1913– 14 June 2001), also known as Pedro Aldámiz (name used in exile from Spain during the Franco regime) was a Spanish journalist and militian for the PCE. Ramón was the son of a sailor from Mundaca, who disappeared when he was young. He spent his childhood in that town, and later studied in Logroño. He joined the Communist Youth in 1931, he took part in the Revolution of 1934, later he was prosecuted and imprisoned in Madrid model prison and freed during the triumph of the Popular Front. He founded the Proletarian Choirs and Orchestra. * v * t * e (en)
dbo:birthDate
  • 1913-11-03 (xsd:date)
dbo:deathDate
  • 2001-05-14 (xsd:date)
dbo:wikiPageID
  • 34226153 (xsd:integer)
dbo:wikiPageLength
  • 2667 (xsd:nonNegativeInteger)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 1081587062 (xsd:integer)
dbo:wikiPageWikiLink
dbp:birthDate
  • 1913-11-03 (xsd:date)
dbp:deathDate
  • 2001-05-14 (xsd:date)
dbp:name
  • Ramón Mendezona Roldán (en)
dbp:nickname
  • Ramón (en)
dbp:occupation
  • Journalist (en)
dbp:wikiPageUsesTemplate
dcterms:subject
gold:hypernym
rdf:type
rdfs:comment
  • Ramón Mendezona Roldán (November 3, 1913– 14 June 2001), also known as Pedro Aldámiz (name used in exile from Spain during the Franco regime) was a Spanish journalist and militian for the PCE. Ramón was the son of a sailor from Mundaca, who disappeared when he was young. He spent his childhood in that town, and later studied in Logroño. He joined the Communist Youth in 1931, he took part in the Revolution of 1934, later he was prosecuted and imprisoned in Madrid model prison and freed during the triumph of the Popular Front. He founded the Proletarian Choirs and Orchestra. * v * t * e (en)
  • Ramón Mendezona Roldán (Rosario de Santa Fe, 3 de novembre de 1913 - Madrid, 14 de juny de 2001) fou un periodista i militant del PCE, també conegut com a Pedro Aldámiz, nom que va utilitzar en el seu exili d'Espanya durant el franquisme. Fill d'un marí de Mundaka, que desaparegué amb el seu vaixell quan Ramón tenia curta edat, va passar part de la seva infància en aquesta localitat, i més tard va estudiar a Logronyo. (ca)
  • Ramón Mendezona Roldán (Rosario de Santa Fe, 3 de noviembre de 1913 - Madrid, 14 de junio de 2001) fue un periodista y militante del PCE, también conocido como Pedro Aldámiz (nombre que utilizó en su exilio de España durante el franquismo). Hijo de un marino de Mundaca, que desapareció con su barco cuando Ramón tenía corta edad, pasó parte de su infancia en dicha localidad, y más tarde estudió en Logroño. (es)
rdfs:label
  • Ramón Mendezona Roldán (ca)
  • Ramón Mendezona (es)
  • Ramón Mendezona Roldán (en)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:isPrimaryTopicOf
foaf:name
  • Ramón Mendezona Roldán (en)
is dbo:wikiPageRedirects of
is dbo:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of
Powered by OpenLink Virtuoso    This material is Open Knowledge     W3C Semantic Web Technology     This material is Open Knowledge    Valid XHTML + RDFa
This content was extracted from Wikipedia and is licensed under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License