An Entity of Type: Abstraction100002137, from Named Graph: http://dbpedia.org, within Data Space: dbpedia.org

In music theory and musical tuning the Holdrian comma, also called Holder's comma, and rarely the Arabian comma, is a small musical interval of approximately 22.6415 cents, equal to one step of 53 equal temperament, or. The name comma is misleading, since this interval is an irrational number and does not describe the compromise between intervals of any tuning system; it assumes this name because it is an approximation of the syntonic comma (21.51 cents), which was widely used as a measurement of tuning in William Holder's time.

Property Value
dbo:abstract
  • La coma de Holder és l'interval musical equivalent a de l'octava. La seva raó numèrica és igual a . La coma de Holder és una fracció del to que serveix per construir l'anomenat , una aproximació al sistema de Pitàgores per la via de la divisió de l'octava en parts iguals. L'elecció del nombre 53 com el divisor de la octava és un interessant troballa, perquè per si sol permet aconseguir les següents propietats del sistema de Holder: * El to té 9 comes de Holder i el semitò diatònic té 4. Aquest semitò és «petit» com el pitagòric.* El semitò cromàtic té 5 comes i per tant es diferencia del semitò diatònic en una coma de Holder. Aquí la coma de Holder es comporta com la coma pitagòrica i com la inversa de la coma sintònica del sistema Just, perquè així com en sistema de Holder i en el de Pitàgores el semitò cromàtic és més gran que el diatònic, en el sistema just passa al revés.* Els tons són iguals (no hi ha to gran i to petit com en els sistemes Justs).* La quinta justa té 31 comes i és sorprenentment propera a la quinta pura de Pitàgores, de relació 3:2. Alguns inconvenients d'aquest sistema són que es basa en una divisió de l'octava, el que és totalment artificial, que les terceres majors són molt grans i dissonants, com el ditó pitagòric, i que els semitons són diferents (encara que això és una cosa que es anava buscant l'hora de triar la dimensió de la coma, precisament per aproximar-se al sistema de Pitàgores). De la successió de tons i semitons de l'escala diatònica, és a dir: TTSTTTS, substituint els tons per 9 comes i els semitons per 4 comes, s'obté 9+9+4+9+9+9+4 = 53. La coma de Holder té el seu origen en el sistema de Pitàgores quan l'espiral de quintes s'amplia fins a 53 d'elles, que equivalen aproximadament a 31/8 (veure coma de Mercator). Quan la coma de Mercator es reparteix entre les 53 quintes, s'obté un sistema de temperament igual que divideix l'octava en 53 parts, aquest és el sistema de Holder. El nom d'aquesta coma ho va establir . (ca)
  • Intervalo musical equivalente a de la octava. Su razón numérica es igual a . La coma de Holder es una fracción del tono que sirve para construir el llamado , una aproximación al sistema de Pitágoras por la vía de la división de la octava en partes iguales. La elección del número 53 como el divisor de la octava es un interesante hallazgo, porque por sí solo permite conseguir las siguientes propiedades del sistema de Holder: * El tono tiene 9 comas de Holder y el semitono diatónico tiene 4. Este semitono es "pequeño" como el pitagórico. * El semitono cromático tiene 5 comas y por tanto se diferencia del semitono diatónico en una coma de Holder. Aquí la coma de Holder se comporta como la coma pitagórica y como la inversa de la coma sintónica del sistema Justo, pues así como en sistema de Holder y en el de Pitágoras el semitono cromático es mayor que el diatónico, en el sistema justo sucede a la inversa. * Los tonos son iguales (no hay tono grande y tono pequeño como en los sistemas Justos). * La quinta justa tiene 31 comas y es sorprendentemente próxima a la quinta pura de Pitágoras, de relación 3:2. La diferencia entre una quinta pura y una quinta de 31 comas de Holder, es la schisma de Mercator, con 0,07 cents, que es igual a 1/53 de la coma de Mercator. Algunos inconvenientes de este sistema son que se basa en una división de la octava, lo que es totalmente artificial; que las terceras mayores son muy grandes y disonantes, como el ditono pitagórico; y que los semitonos son distintos (aunque esto es algo que se iba buscando al elegir la dimensión de la coma, precisamente para aproximarse al sistema de Pitágoras). De la sucesión de tonos y semitonos de la Escala diatónica, esto es: T-T-S-T-T-T-S, sustituyendo los tonos por 9 comas y los semitonos por 4 comas, se obtiene 9 + 9 + 4 + 9 + 9 + 9 + 4 = 53. La coma de Holder tiene su origen en el sistema de Pitágoras cuando la espiral de quintas se amplía hasta 53 de ellas, que equivalen aproximadamente a 31 octavas (ver coma de Mercator). Cuando la coma de Mercator se reparte entre las 53 quintas, se obtiene un sistema de temperamento igual que divide la octava en 53 partes; este es el sistema de Holder. El nombre de esta coma lo estableció William Holder. * Datos: Q3818347 * Multimedia: Holdrian commas / Q3818347 (es)
  • In music theory and musical tuning the Holdrian comma, also called Holder's comma, and rarely the Arabian comma, is a small musical interval of approximately 22.6415 cents, equal to one step of 53 equal temperament, or. The name comma is misleading, since this interval is an irrational number and does not describe the compromise between intervals of any tuning system; it assumes this name because it is an approximation of the syntonic comma (21.51 cents), which was widely used as a measurement of tuning in William Holder's time. The origin of Holder's comma resides in the fact that the Ancient Greeks (or at least Boethius) believed that in the Pythagorean tuning the tone could be divided in nine commas, four of which forming the diatonic semitone and five the chromatic semitone. If all these commas are exactly of the same size, there results an octave of 5 tones + 2 diatonic semitones, 5 × 9 + 2 × 4 = 53 equal commas. Holder attributes the division of the octave in 53 equal parts to Nicholas Mercator, who would have named the 1/53 part of the octave the "artificial comma". (en)
dbo:thumbnail
dbo:wikiPageID
  • 1499353 (xsd:integer)
dbo:wikiPageLength
  • 5058 (xsd:nonNegativeInteger)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 1070782025 (xsd:integer)
dbo:wikiPageWikiLink
dbp:wikiPageUsesTemplate
dcterms:subject
rdf:type
rdfs:comment
  • La coma de Holder és l'interval musical equivalent a de l'octava. La seva raó numèrica és igual a . La coma de Holder és una fracció del to que serveix per construir l'anomenat , una aproximació al sistema de Pitàgores per la via de la divisió de l'octava en parts iguals. L'elecció del nombre 53 com el divisor de la octava és un interessant troballa, perquè per si sol permet aconseguir les següents propietats del sistema de Holder: El nom d'aquesta coma ho va establir . (ca)
  • In music theory and musical tuning the Holdrian comma, also called Holder's comma, and rarely the Arabian comma, is a small musical interval of approximately 22.6415 cents, equal to one step of 53 equal temperament, or. The name comma is misleading, since this interval is an irrational number and does not describe the compromise between intervals of any tuning system; it assumes this name because it is an approximation of the syntonic comma (21.51 cents), which was widely used as a measurement of tuning in William Holder's time. (en)
  • Intervalo musical equivalente a de la octava. Su razón numérica es igual a . La coma de Holder es una fracción del tono que sirve para construir el llamado , una aproximación al sistema de Pitágoras por la vía de la división de la octava en partes iguales. La elección del número 53 como el divisor de la octava es un interesante hallazgo, porque por sí solo permite conseguir las siguientes propiedades del sistema de Holder: El nombre de esta coma lo estableció William Holder. * Datos: Q3818347 * Multimedia: Holdrian commas / Q3818347 (es)
rdfs:label
  • Coma de Holder (ca)
  • Coma de Holder (es)
  • Holdrian comma (en)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbo:wikiPageRedirects of
is dbo:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of
Powered by OpenLink Virtuoso    This material is Open Knowledge     W3C Semantic Web Technology     This material is Open Knowledge    Valid XHTML + RDFa
This content was extracted from Wikipedia and is licensed under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License