The hazel dormouse or common dormouse (Muscardinus avellanarius) is a small mammal and the only living species in the genus Muscardinus.It is 6 to 9 cm (2.4 to 3.5 in) long with a tail of 5.7 to 7.5 cm (2.2 to 3.0 in). It weighs 17 to 20 g (0.60 to 0.71 oz), although this increases to 30 to 40 grams (1.1 to 1.4 oz) just before hibernation. The hazel dormouse hibernates from October to April–May.

Property Value
dbo:abstract
  • Die Haselmaus (Muscardinus avellanarius) ist ein mausähnliches, nachtaktives Nagetier aus der Familie der Bilche (Gliridae). Sie wiegt 15 bis 40 Gramm und wird knapp 15 Zentimeter lang, fast die Hälfte (5,8 bis 6,8 Zentimeter) der Länge entfällt dabei auf den Schwanz. Das Fell ist gelbbräunlich bis rotbräunlich mit einem weißen Fleck an Kehle und Brust, am Schwanz ist es meist etwas dunkler. Sie wird in freier Wildbahn 3 bis 4 Jahre alt und ist mit einem Jahr geschlechtsreif. (de)
  • زغبة كستنائية (الاسم العلمي:Muscardinus avellanarius) (بالإنجليزية: Hazel Dormouse) هي نوع من الحيوانات تتبع جنس الزغبة الشائعة من فصيلة الزغبات. (ar)
  • Muscardin, Loir muscardin, Muscardin des noisetiers Pour l'espèce Glirulus japonicus, voir Muscardin du Japon. Pour les articles homonymes, voir Muscardin.Muscardinus avellanariusFichier:Haselmaus.JPG Photographie d'un muscardin adulte Nom binominal Muscardinus avellanarius(Linnaeus, 1758) Répartition géographique Fichier:Muscardinus avellanarius distribution.svg / Aire de répartition de Muscardinus avellanarius Statut de conservation UICN LC : Préoccupation mineure Le Muscardin (Muscardinus avellanarius) est une espèce de micromammifères (rongeur). Il est classé dans la famille des Gliridae (ou des Myoxidae, selon les classifications). C'est un animal essentiellement nocturne qui hiberne durant près de 6 mois de l'automne au printemps. Son aire de répartition recouvre presque toute l'Europe, à l'exception des régions les plus nordiques et de la péninsule Ibérique. (fr)
  • The hazel dormouse or common dormouse (Muscardinus avellanarius) is a small mammal and the only living species in the genus Muscardinus.It is 6 to 9 cm (2.4 to 3.5 in) long with a tail of 5.7 to 7.5 cm (2.2 to 3.0 in). It weighs 17 to 20 g (0.60 to 0.71 oz), although this increases to 30 to 40 grams (1.1 to 1.4 oz) just before hibernation. The hazel dormouse hibernates from October to April–May. (en)
  • El lirón enano (Muscardinus avellanarius) es una especie de mamífero roedor de la familia Gliridae. Es la única especie viva que actualmente está clasificada dentro del género Muscardinus. Mide de seis a nueve centímetros de largo con una cola de 5,7 a 7,5 cm. Pesa entre diecisiete y veinte gramos, aunque aumenta de peso en treinta o cuarenta gramos durante la hibernación. El lirón enano hiberna desde octubre hasta abril o mayo. El animal es nativo del norte de Europa y de Asia Menor. Es el único lirón nativo de las Islas Británicas (pese a que el lirón gris, Glis glis, ha sido introducido por accidente y ahora tiene una población establecida) y por lo tanto simplemente se lo conoce como lirón en las fuentes de origen británico. (es)
  • Il moscardino (Muscardinus avellanarius, Linnaeus 1758) è un roditore, appartenente alla famiglia Gliridae, che vive prevalentemente in Europa e in Asia Minore. (it)
  • De hazelmuis (Muscardinus avellanarius) is een enkel in Europa en Turkije levend knaagdier uit de familie van de slaapmuizen (Gliridae). Het is de enige nog levende soort uit het geslacht Muscardinus. (nl)
  • ヨーロッパヤマネ(Muscardinus avellanarius)は、齧歯目ヤマネ科ヨーロッパヤマネ属に分類される齧歯類。ヨーロッパヤマネ属の唯一の現存種である。体長6-9cmで、5.7-7.5cmの尾を持つ。体重は17-20gであるが、冬眠の前には30-40gに増える。10月から4-5月にかけて冬眠する。 北ヨーロッパから小アジアに分布する。ブリテン諸島に自生する唯一のヤマネ科の動物であり、単にDormouseとも呼ばれる。 イギリスにおける分布は、National Biodivestity Networkのウェブサイトで見ることができる。 (ja)
  • Orzesznica leszczynowa, dawniej: orzesznica (Muscardinus avellanarius) – gatunek niewielkiego, rudego gryzonia z rodziny popielicowatych, jedynego przedstawiciela rodzaju orzesznica (Muscardinus), mieszkającego w lasach. Żywi się orzechami, jagodami i żołędziami. (pl)
  • Arganaz e lirão são termos usados para designar as espécies de roedores da família dos glirídeos e também as espécies do gênero Microtus da família dos cricetídeos, mas trata especificamente das espécies Glis glis (arganaz cinzento), Muscardinus avellanarius (arganaz castanho) e Dryomys nitedula (arganaz balcânico), que são roedores arborícolas aparentados com os esquilos e habitam a Europa, Ásia e África. São noturnos e costumam alimentar-se de frutas, sementes, flores, nozes e insetos. Durante o inverno, como é natural aos roedores, hibernam. Os arganazes fornecem uma pele veludosa, usada para enfeites de vestidos. No Brasil, há uma espécie similar, o tuco-tuco, rato silvestre pertencente ao gênero Ctenomys. Os arganazes são citados no livro de provérbios Capítulo 30:26, onde o escritor os considera como uma das quatro coisas muito pequenas na terra que são mais sábias do que os sábios, pois eles constroem as suas casas nas rochas. As fêmeas de arganazes sob a ação da oxitocina criam um elo forte com o macho que estiver mais próximo delas, por isso são considerados um dos mamíferos mais fiéis ao seu único companheiro. O arganaz de pinho da Baviera (Microtus bavaricus), considerado uma das espécies consideradas extintas, do qual não havia notícia desde 1962, e que pode ter sido visto recentemente na fronteira da Alemanha com a Áustria. * Glis glis * Muscardinus avellanarius * Dryomys nitedula (pt)
  • Орешниковая соня, или мушловка (лат. Muscardinus avellanarius) — млекопитающее семейства соневых отряда грызунов. (ru)
  • 榛睡鼠(Muscardinus avellanarius)是睡鼠中最為常見的一個品種,屬於囓齒目睡鼠科林睡鼠亞科榛睡鼠屬的哺乳類動物,是榛睡鼠屬現時在世上唯一仍存在的品種。 榛睡鼠的體形細小,身長 6 到 9 厘米,而尾巴長 5.7 到 7.5 厘米。榛睡鼠有冬眠習慣,通常會在每年的10月開始,到次年的4月到5月。榛睡鼠在平常的重量只有 17 到 20 公克,但到了冬眠之前,其體重可達 30 到 40 公克。 榛睡鼠原生於歐洲北部及小亞細亞。牠亦是英倫三島唯一的原生品種睡鼠,直至可食用睡鼠入侵前,亦是唯一的品種。為保護這個原生品種,地方政府有時亦會為此付出高昂代價。所以英語文獻提及的睡鼠,一般都指榛睡鼠。榛睡鼠本來是一種野生生物,在古羅馬時期被用來作肉食而飼養,但現時亦有人用來作寵物。 (zh)
dbo:binomialAuthority
dbo:class
dbo:conservationStatus
  • LC
dbo:conservationStatusSystem
  • IUCN
dbo:family
dbo:kingdom
dbo:order
dbo:phylum
dbo:thumbnail
dbo:wikiPageExternalLink
dbo:wikiPageID
  • 2225350 (xsd:integer)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 738487226 (xsd:integer)
dbp:binomial
  • Muscardinus avellanarius
dbp:fossilRange
  • Middle Miocene – Recent
dbp:genus
  • Muscardinus
dbp:genusAuthority
  • Kaup, 1829
dbp:imageWidth
  • 250 (xsd:integer)
dbp:rangeMap
  • Muscardinus avellanarius distribution.svg
dbp:rangeMapCaption
  • Geographic range
dbp:species
  • M. avellanarius
dct:subject
http://purl.org/linguistics/gold/hypernym
rdf:type
rdfs:comment
  • Die Haselmaus (Muscardinus avellanarius) ist ein mausähnliches, nachtaktives Nagetier aus der Familie der Bilche (Gliridae). Sie wiegt 15 bis 40 Gramm und wird knapp 15 Zentimeter lang, fast die Hälfte (5,8 bis 6,8 Zentimeter) der Länge entfällt dabei auf den Schwanz. Das Fell ist gelbbräunlich bis rotbräunlich mit einem weißen Fleck an Kehle und Brust, am Schwanz ist es meist etwas dunkler. Sie wird in freier Wildbahn 3 bis 4 Jahre alt und ist mit einem Jahr geschlechtsreif. (de)
  • زغبة كستنائية (الاسم العلمي:Muscardinus avellanarius) (بالإنجليزية: Hazel Dormouse) هي نوع من الحيوانات تتبع جنس الزغبة الشائعة من فصيلة الزغبات. (ar)
  • The hazel dormouse or common dormouse (Muscardinus avellanarius) is a small mammal and the only living species in the genus Muscardinus.It is 6 to 9 cm (2.4 to 3.5 in) long with a tail of 5.7 to 7.5 cm (2.2 to 3.0 in). It weighs 17 to 20 g (0.60 to 0.71 oz), although this increases to 30 to 40 grams (1.1 to 1.4 oz) just before hibernation. The hazel dormouse hibernates from October to April–May. (en)
  • Il moscardino (Muscardinus avellanarius, Linnaeus 1758) è un roditore, appartenente alla famiglia Gliridae, che vive prevalentemente in Europa e in Asia Minore. (it)
  • De hazelmuis (Muscardinus avellanarius) is een enkel in Europa en Turkije levend knaagdier uit de familie van de slaapmuizen (Gliridae). Het is de enige nog levende soort uit het geslacht Muscardinus. (nl)
  • ヨーロッパヤマネ(Muscardinus avellanarius)は、齧歯目ヤマネ科ヨーロッパヤマネ属に分類される齧歯類。ヨーロッパヤマネ属の唯一の現存種である。体長6-9cmで、5.7-7.5cmの尾を持つ。体重は17-20gであるが、冬眠の前には30-40gに増える。10月から4-5月にかけて冬眠する。 北ヨーロッパから小アジアに分布する。ブリテン諸島に自生する唯一のヤマネ科の動物であり、単にDormouseとも呼ばれる。 イギリスにおける分布は、National Biodivestity Networkのウェブサイトで見ることができる。 (ja)
  • Orzesznica leszczynowa, dawniej: orzesznica (Muscardinus avellanarius) – gatunek niewielkiego, rudego gryzonia z rodziny popielicowatych, jedynego przedstawiciela rodzaju orzesznica (Muscardinus), mieszkającego w lasach. Żywi się orzechami, jagodami i żołędziami. (pl)
  • Орешниковая соня, или мушловка (лат. Muscardinus avellanarius) — млекопитающее семейства соневых отряда грызунов. (ru)
  • 榛睡鼠(Muscardinus avellanarius)是睡鼠中最為常見的一個品種,屬於囓齒目睡鼠科林睡鼠亞科榛睡鼠屬的哺乳類動物,是榛睡鼠屬現時在世上唯一仍存在的品種。 榛睡鼠的體形細小,身長 6 到 9 厘米,而尾巴長 5.7 到 7.5 厘米。榛睡鼠有冬眠習慣,通常會在每年的10月開始,到次年的4月到5月。榛睡鼠在平常的重量只有 17 到 20 公克,但到了冬眠之前,其體重可達 30 到 40 公克。 榛睡鼠原生於歐洲北部及小亞細亞。牠亦是英倫三島唯一的原生品種睡鼠,直至可食用睡鼠入侵前,亦是唯一的品種。為保護這個原生品種,地方政府有時亦會為此付出高昂代價。所以英語文獻提及的睡鼠,一般都指榛睡鼠。榛睡鼠本來是一種野生生物,在古羅馬時期被用來作肉食而飼養,但現時亦有人用來作寵物。 (zh)
  • El lirón enano (Muscardinus avellanarius) es una especie de mamífero roedor de la familia Gliridae. Es la única especie viva que actualmente está clasificada dentro del género Muscardinus. Mide de seis a nueve centímetros de largo con una cola de 5,7 a 7,5 cm. Pesa entre diecisiete y veinte gramos, aunque aumenta de peso en treinta o cuarenta gramos durante la hibernación. El lirón enano hiberna desde octubre hasta abril o mayo. (es)
  • Muscardin, Loir muscardin, Muscardin des noisetiers Pour l'espèce Glirulus japonicus, voir Muscardin du Japon. Pour les articles homonymes, voir Muscardin.Muscardinus avellanariusFichier:Haselmaus.JPG Photographie d'un muscardin adulte Nom binominal Muscardinus avellanarius(Linnaeus, 1758) Répartition géographique Fichier:Muscardinus avellanarius distribution.svg / Aire de répartition de Muscardinus avellanarius Statut de conservation UICN LC : Préoccupation mineure (fr)
  • Arganaz e lirão são termos usados para designar as espécies de roedores da família dos glirídeos e também as espécies do gênero Microtus da família dos cricetídeos, mas trata especificamente das espécies Glis glis (arganaz cinzento), Muscardinus avellanarius (arganaz castanho) e Dryomys nitedula (arganaz balcânico), que são roedores arborícolas aparentados com os esquilos e habitam a Europa, Ásia e África. São noturnos e costumam alimentar-se de frutas, sementes, flores, nozes e insetos. Durante o inverno, como é natural aos roedores, hibernam. * Glis glis * Muscardinus avellanarius * (pt)
rdfs:label
  • زغبة كستنائية (ar)
  • Haselmaus (de)
  • Hazel dormouse (en)
  • Muscardinus avellanarius (es)
  • Muscardinus avellanarius (fr)
  • Muscardinus avellanarius (it)
  • Hazelmuis (nl)
  • ヨーロッパヤマネ (ja)
  • Orzesznica leszczynowa (pl)
  • Arganaz (pt)
  • Орешниковая соня (ru)
  • 榛睡鼠 (zh)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
foaf:name
  • Hazel dormouse (en)
is dbo:animal of
is dbo:wikiPageDisambiguates of
is dbo:wikiPageRedirects of
is dbp:animal of
is foaf:primaryTopic of