About: Peregrine falcon     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : umbel-rc:EukaryoticCell, within Data Space : dbpedia.org associated with source document(s)
QRcode icon
http://dbpedia.org/describe/?url=http%3A%2F%2Fdbpedia.org%2Fresource%2FPeregrine_falcon

The peregrine falcon (Falco peregrinus), also known as the peregrine, and historically as the duck hawk in North America, is a cosmopolitan bird of prey (raptor) in the family Falconidae. A large, crow-sized falcon, it has a blue-grey back, barred white underparts, and a black head. The peregrine is renowned for its speed, reaching over 320 km/h (200 mph) during its characteristic hunting stoop (high-speed dive), making it the fastest bird in the world, as well as the fastest member of the animal kingdom. According to a National Geographic TV program, the highest measured speed of a peregrine falcon is 389 km/h (242 mph). As is typical for bird-eating raptors, peregrine falcons are sexually dimorphic, with females being considerably larger than males.

AttributesValues
rdf:type
rdfs:label
  • Peregrine falcon
  • شاهين
  • Falcó pelegrí
  • Sokol stěhovavý
  • Πετρίτης
  • Migra falko
  • Wanderfalke
  • Falco peregrinus
  • Belatz handi
  • Fabhcún gorm
  • Alap-alap kawah
  • Faucon pèlerin
  • Falco peregrinus
  • ハヤブサ
  • Sokół wędrowny
  • Slechtvalk
  • Falcão-peregrino
  • Pilgrimsfalk
  • Сапсан
  • Сапсан
  • 游隼
rdfs:comment
  • Sokol stěhovavý (Falco peregrinus) je kosmopolitně (celosvětově) rozšířený sokolovitý pták. Samice je výrazně větší než samec a může dosahovat až velikosti havrana. Má dlouhá špičatá křídla a krátký ocas, který se ke konci zužuje. Na zbarvení je nejnápadnější charakteristický tmavý „vous“ na bílé tváři. Jeho kořistí jsou převážně ptáci do velikosti kachny. Druh má množství popsaných poddruhů, ale ne všechny jsou uznávány. Různé prameny uvádějí 15–17, někdy dokonce i 19 poddruhů. S maximální rychlostí při střemhlavém letu až 389 km/h představuje sokol stěhovavý zřejmě nejrychlejšího živočicha v současné přírodě.
  • Belatz handia (Falco peregrinus) hegazti harrapari bat da, Falconidae familiako espezie kosmopolita bat, Falco generokoa. Tamaina handiko belatza da, belearen antzeko neurrikoa. Bizkar gris urdina; behealde zuria, orbain ilunekikoa; buru beltza; eta «bibotetzar» beltza, mokoaren alde bietan. Orduko 100 kilometroko abiadura hartu ohi du, baina ehizean dabilenean orduko 400 kilometroraino ere iristen da; horregatik, munduko abere lasterrena dela jo ohi da. Eztabaidagai da ea tagarote belatza (Falco pelegrinoides) belatz handiaren azpiespeziea den ala beste espezie bat den.
  • Is éan creiche de chlann uiledhomhanda é an fabhcún gorm, seabhac gorm nó seabhac seilge. Is baill d'fhine na Falconidae iad. Ina measc an caracara splíonachiteach, an seabhac seilge coille le súile móra is aireachtáil ghéar a sheilgeann sa bhreacsholas, agus an fíorsheabhac seilge a eitlíonn go han-tapa is a mharaíonn a chreach san eitilt. I measc na bhfíorsheabhac seilge tá an pocaire gaoithe is an meirliún. A líon ag titim de bharr nimhithe le feithidicídí, mar itheann siad éin a itheann síolta truaillithe. Cónaíonn na héin seo ar creige, ailte nó foirgneamh arda.
  • 매(영어: Falcon, 한국 한자: 隼, 鶻 준, 골) 또는 송골매(영어: peregrine falcon 페리그린 팔콘[*])는 맷과에 속하는 3번째로 큰 맹금류이다. 어린 개체는 초고리라고 부른다. 대한민국 천연기념물 제323-7호로 지정되어 있다.
  • Il falco pellegrino (Falco peregrinus Tunstall, 1771 è un uccello rapace della famiglia dei Falconidi diffuso quasi in tutto il mondo: (Europa, Asia, Africa, Nordamerica, Sudamerica e Oceania.Nel nome scientifico la parola "peregrinus" (utilizzata per indicare la specie fa riferimento alla colorazione scura delle penne del capo, che ricordano un cappuccio nero simile a quello che erano soliti indossare i pellegrini. Il falco pellegrino è noto per l'elevata velocità. Si ritiene possa raggiungere in picchiata una velocità massima di 385 km/h; ciò lo rende il più veloce animale vivente.
  • De slechtvalk (Falco peregrinus) behoort tot de grootste valken.
  • ハヤブサ(隼、鶻、鸇、Falco peregrinus)は、ハヤブサ目ハヤブサ科ハヤブサ属に分類される鳥類である。
  • Pilgrimsfalk (Falco peregrinus är en stor och kraftfull falk med distinkt teckning i svart/grått och vitt. Ryggen är mörk och undersidan är ljus, med tät grå vattring. Ansiktsmasken är skarp med tydlig falkmustasch. Kroppslängden är 40–50 cm, vingspannet 80–110 cm (hanen de mindre värdena, honan de större. Hannen är ungefär kråkstor, honan som en korp. En störtdykande pilgrimsfalk kan komma upp i en hastighet av 320 km/h eller mer, vilket gör att den brukar betecknas som världens snabbaste djur.
  • Sokół wędrowny (Falco peregrinus) – gatunek średniego ptaka drapieżnego z rodziny sokołowatych (Falconidae). Zasiedla wszystkie kontynenty z wyjątkiem Antarktydy. W Polsce skrajnie nieliczny ptak lęgowy.
  • O falcão-peregrino (Falco peregrinus é uma ave de rapina diurna de médio porte que pode ser encontrada em todos os continentes exceto na Antártida. A espécie prefere habitats em zonas montanhosas ou costeiras, mas pode também ser encontrado em grandes cidades como Nova Iorque. Na América do Sul, ele só surge como espécie migratória, não nidificando aqui. Como ave reprodutora, é substituído na América do Sul por uma espécie similar e um pouco menor, o falcão-de-peito-laranja.Atualmente a ave é considerada o animal mais veloz do mundo, podendo atingir cerca de 320 km/h ou mais.
  • 遊隼(学名:Falco peregrinus,是隼属中较大的一種,又名花梨隼、壓虎,是一種晝行性中型猛禽。分布範圍從北極苔原到熱帶。除了酷寒極地、非常高的山、大多數熱帶雨林外,幾乎存在地球任何角落;唯一例外是紐西蘭。遊隼飛行速度很快,俯衝時速可達每小時389公里,是世界上飛得第一快的鳥類,水平飛行速度很慢,通常時速為50至100千米,这種時候牠們就經常狩獵失敗。 遊隼主要棲息在草原、海岸、空曠地、廢棄的採石場,甚至連紐約市的郊區或是一些空軍基地附近都有牠們的蹤跡,在亞洲一些地方是候鳥,受到相當嚴格的保護。游隼主要捕食野鴨、燕子、鴿子,牠們會先飛到獵物上方,再將翅膀收到後方,讓自己成為「·自由落體」垂直而下,以極快的速度循螺旋線飛行路徑俯衝而下,用腳爪附近的肉團打昏獵物,或是直接抓住獵物的頭部再慢慢享用。 遊隼通常在懸崖、山壁附近築巢,有紀錄顯示還有游隼在密西西比河河畔的核能發電廠煙囪上築巢,事後被國家地理頻道拍成一支紀錄片。 1950至1970年代由於有機氯農藥(殺蟲劑),特別是滴滴涕的大量使用而導致遊隼曾經被列為瀕危物種。殺蟲劑中的有機氯會積聚於遊隼的脂肪組織,令其產下的蛋的蛋殼缺乏鈣質,減低了孵育中幼鳥的生存率。經過世界各地的保育工作和對滴滴涕的使用限制,1999年8月遊隼從瀕危名單中剔出。
  • El falcó pelegrí (Falco peregrinus és una espècie dels falcònids i un dels falcons més grans, com ara un corb gros: 39-50 centímetres de llargària i uns 95-115 cm d'envergadura. El mascle pesa uns 570-710 grams. Com ocorre en altres espècies de falcons i milans, les femelles són més grans que els mascles i pesen entre 910-1300 grams. El nom en català, i també el científic, fa referència que algunes poblacions són migratòries, si bé les poblacions meridionals solen ser sedentàries, com és el cas del . Cria en sortints rocosos, costats de roca o penya-segats, en tots els continents excepte l'Antàrtida. No fan niu, sinó que aprofiten cavitats o lleixes en parets rocoses o aprofiten nius d'altes espècies. Al març-abril ponen de dos a quatre ous que coven durant 28-33 dies. Els polls volen cap
  • الشاهين، والذي يُعرف أحيانا باسم الصقر الجوّال، أو الشيهانة عند أهل الجزيرة العربية وكثير من أهل الأردن، والمعروف تاريخيا عند الأمريكيين باسم "باز البط"؛ طائر جارح عالمي الموطن تقريبا من فصيلة الصقريات. يُعتبر هذا الطائر كبير الحجم، إذ يبلغ في حجمه الغراب، وهو ذو ظهر أزرق ضارب إلى الرمادي، وقسم سفلي مبرقش، ورأس أسود وذو شارب. وكما في الكثير من الجوارح قانصة الطيور، وفي فصيلة الصقور خصوصاً، فإن الأنثى تكون أكبر حجماً من الذكر. يميز المختصون، بما بين 17 إلى 19 نويعة، تختلف في مظهرها الخارجي، وموطنها؛ وهناك جدال قائم حول ما إذا كان الصقر البربري مجرّد نويعة للشاهين أم نوعاً مستقلاً بذاته.
  • Ο πετρίτης είναι είδος γνήσιου γερακιού (γένος Falco), που απαντάται και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική του ονομασία είναι Falco peregrinus , και περιλαμβάνει 18 υποείδη. Στην Ελλάδα απαντά κυρίως, το υποείδος F. p. brookei Sharpe, 1873., αλλά υπάρχει ανάμιξη των μονίμων πληθυσμών του με μεταναστευτικά άτομα που έρχονται από τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες για να ξεχειμωνιάσουν εδώ, τα οποία ανήκουν στο υποείδος F. p. peregrinus.
  • Der Wanderfalke (Falco peregrinus) gehört zur Familie der Falkenartigen. Er zählt zu den größten Vertretern der Familie und ist mit einer Spitzengeschwindigkeit von mehr als 320 km/h das schnellste Tier des Planeten. Der Wanderfalke ist ein Kosmopolit und die am weitesten verbreitete Vogelart der Welt; er besiedelt bis auf Antarktika alle Kontinente. Wanderfalken sind primär Felsbrüter und bewohnen in erster Linie gebirgige Landschaften aller Art sowie Steilküsten. In den letzten Jahrzehnten hat die Art in vielen Teilen des Verbreitungsgebietes auch Städte und Industrieanlagen mit ihren zahlreichen „Kunstfelsen“ besiedelt.
  • La Migra, pilgrima aŭ vaga falko (Falco peregrinus) el la ordo de falkoformaj birdoj kaj familio de falkedoj kiu estas fame konata kiel la plej rapide fluganta birdo. Ĝi estas korvogranda falko, kun blugriza dorso, striecaj blankaj subaj partoj, kaj nigraj kapo kaj "mustaĉo". Fakuloj agnoskas 17 al 19 subspecioj kiuj varias laŭ aspekto kaj teritorio; estas malinterkonsento pri ĉu la distinga Nordafrika falko estas subspecio aŭ distinga specio. Tipe ĉe birdomanĝantaj rabobirdoj, ĉiuj subspecioj de F. peregrinus, inklude la nomigan, estas sekse duformaj, ĉar inoj estas konsiderinde pli grandaj ol maskloj.
  • El halcón peregrino​ (Falco peregrinus) es una especie de ave falconiforme de la familia Falconidae de distribución cosmopolita. Es un halcón grande, del tamaño de un cuervo, con la espalda de color gris azulado y la parte inferior blanquecina con manchas oscuras; la cabeza es negra y cuenta con una amplia y característica bigotera también de color negro. Normalmente no vuela a velocidades superiores a los 100 km/h,​ pero en picada o cuando caza y efectúa un ataque en picado puede alcanzar más de 300 km/h, lo que lo convierte en el animal más rápido del mundo.​​ Como en otras aves de presa, la hembra es de mucho mayor tamaño que el macho.​​ Diversas autoridades reconocen diecisiete o diecinueve subespecies, que varían de aspecto y hábitat; hay desacuerdo sobre si el halcón tagarote (Falco
  • Alap-alap kawah (Falco peregrinus) atau Peregrine Falcon dalam bahasa Inggris adalah salah satu spesies alap-alap berukuran besar, dengan panjang sekitar 50 cm. Burung ini memiliki bulu berwarna hitam, kelabu dan biru, berparuh kuning besar dengan ujung hitam lancip dan berekor pendek. Dada dan perut berwarna putih dengan garis-garis hitam. Burung betina serupa, tetapi biasanya berukuran dan mempunyai paruh lebih besar dari burung jantan.
  • Falco peregrinus(Vous lisez un « article de qualité ».) (Pour les articles homonymes, voir Faucon Pèlerin (comics).) Faucon pèlerinFalco peregrinus Un Faucon pèlerin et son petit, en France. Espèce Falco peregrinusTunstall, 1771 Répartition géographique Carte mondiale de répartition du Faucon pèlerin Statut CITES Annexe I , Rév. du 04/02/1977 Statut de conservation UICN LC : Préoccupation mineure
  • The peregrine falcon (Falco peregrinus), also known as the peregrine, and historically as the duck hawk in North America, is a cosmopolitan bird of prey (raptor) in the family Falconidae. A large, crow-sized falcon, it has a blue-grey back, barred white underparts, and a black head. The peregrine is renowned for its speed, reaching over 320 km/h (200 mph) during its characteristic hunting stoop (high-speed dive), making it the fastest bird in the world, as well as the fastest member of the animal kingdom. According to a National Geographic TV program, the highest measured speed of a peregrine falcon is 389 km/h (242 mph). As is typical for bird-eating raptors, peregrine falcons are sexually dimorphic, with females being considerably larger than males.
  • Сапса́н (лат. Falco peregrinus) — хищная птица из семейства соколиных, распространённая на всех континентах, кроме Антарктиды. Размером с серую ворону, выделяется тёмным, аспидно-серым оперением спины, пёстрым светлым брюхом и чёрной верхней частью головы, а также чёрными «усами». В зависимости от размера и особенностей окраски, различают около 17 подвидов этой птицы.
  • Сапса́н (Falco peregrinus Tunst.) — хижий птах родини соколових, поширений на всіх континентах, окрім Антарктиди. Розміром з сіру ворону, він вирізняється своїм темним, аспідно-сірим оперенням спини, строкатим світлим черевом і чорною верхньою частиною голови, а також темною, видовженою плямою під очима — «вусами». Залежно від розміру й особливостей забарвлення, розрізняють близько 17 підвидів цього птаха. В Україні — три підвиди: звичайний, кавказький і тундровий сапсани: перші два рідкісні гніздові птахи, останній зустрічається на перельотах.
sameAs
Faceted Search & Find service v1.17_git93 as of Oct 15 2021


Alternative Linked Data Documents: iSPARQL | ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 08.03.3322 as of Dec 9 2021, on Linux (x86_64-generic-linux-glibc25), Single-Server Edition (61 GB total memory, 35 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2022 OpenLink Software