dbo:abstract
|
- La prehistòria al País Valencià fa referència al període que comprèn des del paleolític (a l'entorn del 350.000 aC), amb l'aparició dels primers pobladors, fins a l'ocupació dels pobles colonitzadors (grecs, fenicis i cartaginesos; al voltant del 500 aC), en l'actual territori del País Valencià. Al voltant de l'any 350.000 aC, es documenta la presència dels primers pobladors a l'actual territori del País Valencià, en la Cova de Bolomor. Sobre el 50.000 aC, els neandertals van ocupar la regió, portant una vida completament nòmada. La Cova Negra representa bé aquest període. Al voltant del 30.000 aC, els neandertals es van extingir (la regió llevantina fou un dels últims territoris que van ocupar) donant pas a l'ésser humà anatòmicament modern. Aquest canvi va suposar una millora en l'economia i en la tecnologia emprada, i l'art va fer les seues primeres aparicions. Al contrari que en altres regions de la península Ibèrica, com en la cornisa cantàbrica, on l'art parietal va ser predominant, en el territori valencià l'art paleolític més comú va ser l'art moble, i n'és la Cova del Parpalló un referent a nivell mundial. Amb l'arribada de l'agricultura i la ramaderia, va començar el neolític (5500 aC aprox.), i fou el País Valencià un dels seus primers testimonis. Es va introduir la ceràmica, i en destaca la ceràmica cardial a la Mediterrània, i es van poblar assentaments importants com la cova de l'Or o el mas d'Is. També l'art rupestre es troba ben representat, i és abundant en regions com la Valltorta o el pla de Petracos, aquest últim Patrimoni de la Humanitat. Amb l'inici de l'edat dels metalls, el nombre d'assentaments en el territori va augmentar, i van sorgir les coves d'enterrament. Amb l'inici de l'edat del bronze (al voltant del 2000 aC), es va diferenciar una cultura anomenada bronze valencià, independent de la cultura argàrica provinent del sud, encara que la província alacantina en va prendre influències d'ambdues. Encara que escassa, va sorgir la metal·lúrgia, i és el seu major exponent el tresor de Villena, el segon conjunt d'orfebreria més gran d'Europa. Els assentaments presentaven amurallaments, i estaven situats en zones de difícil accés. Alguns assentaments importants són els poblats de Cabezo Redondo o muntanya Assolada. A finals de l'edat del bronze, els assentaments van començar a despoblar-se progressivament, encara que molts d'aquests van ressorgir en l'edat del ferro, període en què els ibers i les cultures preromanes es van desenvolupar en el territori. (ca)
- La prehistoria en la Comunidad Valenciana hace referencia al período que comprende desde el Paleolítico (en torno al 350.000 a. C.), con la aparición de los primeros pobladores, hasta la ocupación de los pueblos colonizadores (griegos, fenicios y cartagineses; alrededor del 500 a. C.), en el actual territorio de la Comunidad Valenciana (España). En torno al año 350.000 a. C. se documenta la presencia de los primeros pobladores en el actual territorio de la Comunidad Valenciana, en la Cueva de Bolomor. Sobre el 50.000 a. C. los neandertales ocuparon la región, llevando una vida completamente nómada. La Cova Negra representa bien este período. En torno al 30.000 a. C. los neandertales se extinguieron, siendo la región levantina uno de los últimos territorios que ocuparon, dando paso al ser humano anatómicamente moderno. Este cambio supuso una mejora en la economía y en la tecnología empleada, y el arte hizo sus primeras apariciones. Al contrario que en otras regiones de la península ibérica, como en la cornisa Cantábrica, donde el arte parietal fue predominante, en el territorio valenciano el arte paleolítico más común fue el arte mueble, siendo la Cueva del Parpalló un referente a nivel mundial. Con la llegada de la agricultura y la ganadería comenzó el Neolítico (5.500 a. C. aprox.), siendo la Comunidad Valenciana uno de sus primeros testigos. Se introdujo la cerámica, destacando la cerámica cardial en el Mediterráneo, y se poblaron asentamientos importantes como la Cova de l'Or o el Mas d'Is. También el arte rupestre se encuentra bien representado, siendo abundante en regiones como la Valltorta o Pla de Petracos, este último Patrimonio de la Humanidad. Con el inicio de la Edad de los Metales, el número de asentamientos en el territorio aumentó, y surgieron las cuevas de enterramiento. Con el inicio de la Edad del Bronce (en torno al 2.000 a. C.) se diferenció una cultura llamada "Bronce Valenciano", independiente de la cultura argárica proveniente del sur, aunque la provincia alicantina tomó influencias de ambas. Aunque escasa, surgió la metalurgia, siendo su mayor exponente el Tesoro de Villena, el segundo conjunto de orfebrería más grande de Europa. Los asentamientos presentaban amurallamientos, y estaban situados en zonas de difícil acceso. Algunos asentamientos importantes son los poblados de Cabezo Redondo o Muntanya Asolada. A finales de la Edad del Bronce, los asentamientos comenzaron a despoblarse progresivamente, aunque muchos de ellos resurgieron en la Edad del Hierro, período en el que los íberos y las culturas prerromanas se desarrollaron en el territorio. (es)
- La Préhistoire du Pays valencien commence au Paléolithique inférieur, avec les premières traces laissées par l'Homme dans la région de Valence, et s'achève avec l'arrivée des Carthaginois, puis des Romains, sur l'actuel territoire de la communauté de Valence, en Espagne. (fr)
- The prehistory in the Valencian Community refers to the period from the Paleolithic (around 350,000 BCE), including the appearance of the first populations, until the appearance of colonizing peoples (Greeks, Phoenicians, and Carthaginians; around 500 BCE), in the territory of the Valencian Community. Around 350,000 BCE, evidence of the first settlers of the current region known as the Valencian community was left in Cueva de Bolomor. About 50,000 BCE, the Neanderthals occupied the region, leading a completely nomadic existence. The Cova Negra represents this period well. Around 30,000 BCE, the Neanderthals became extinct, replaced by the anatomically modern man; and Levant was the last region populated by the dying species. This change brought an improvement in the economy and technology, and art appeared. In the Valencia region, the most common Paleolithic art was portable art (unlike other regions of the Iberian Peninsula like in Cueva de Altamira, where cave art predominates), the providing the best examples. The Valencian region was one of the first to witness the agricultural revolution at the dawn of the Neolithic (5,500 BCE approximately). Ceramics appeared, like the Cardium pottery in the Mediterranean, and large settlements, like the and the , were populated. Rock art from this period is abundant, especially in places like and , the latter being a World Heritage Site. With the dawn of the Copper Age, the number of settlements in the region increased, evidenced by the number of burial caves. Iberian cultures began to differentiate at the beginning of the Bronze Age (around 2000 BCE), and the independent culture inhabiting the region, the Bronze Valencian, was stagnant. Although limited, there were metals, like the Treasure of Villena, the second largest collection of gold in Europe. The settlements feature defensive walls, and were situated in areas difficult to access. Some major settlements are in the towns of and . In the late Bronze Age, settlements were gradually depopulated, although many were revived during the Iron Age, a period when Iberian and pre-Roman culture developed in the territory. (en)
|
rdfs:comment
|
- La Préhistoire du Pays valencien commence au Paléolithique inférieur, avec les premières traces laissées par l'Homme dans la région de Valence, et s'achève avec l'arrivée des Carthaginois, puis des Romains, sur l'actuel territoire de la communauté de Valence, en Espagne. (fr)
- La prehistòria al País Valencià fa referència al període que comprèn des del paleolític (a l'entorn del 350.000 aC), amb l'aparició dels primers pobladors, fins a l'ocupació dels pobles colonitzadors (grecs, fenicis i cartaginesos; al voltant del 500 aC), en l'actual territori del País Valencià. A finals de l'edat del bronze, els assentaments van començar a despoblar-se progressivament, encara que molts d'aquests van ressorgir en l'edat del ferro, període en què els ibers i les cultures preromanes es van desenvolupar en el territori. (ca)
- La prehistoria en la Comunidad Valenciana hace referencia al período que comprende desde el Paleolítico (en torno al 350.000 a. C.), con la aparición de los primeros pobladores, hasta la ocupación de los pueblos colonizadores (griegos, fenicios y cartagineses; alrededor del 500 a. C.), en el actual territorio de la Comunidad Valenciana (España). A finales de la Edad del Bronce, los asentamientos comenzaron a despoblarse progresivamente, aunque muchos de ellos resurgieron en la Edad del Hierro, período en el que los íberos y las culturas prerromanas se desarrollaron en el territorio. (es)
- The prehistory in the Valencian Community refers to the period from the Paleolithic (around 350,000 BCE), including the appearance of the first populations, until the appearance of colonizing peoples (Greeks, Phoenicians, and Carthaginians; around 500 BCE), in the territory of the Valencian Community. In the late Bronze Age, settlements were gradually depopulated, although many were revived during the Iron Age, a period when Iberian and pre-Roman culture developed in the territory. (en)
|