About: Lexical rule

An Entity of Type: Abstraction100002137, from Named Graph: http://dbpedia.org, within Data Space: dbpedia.org:8891

A lexical rule is in a form of syntactic rule used within many theories of natural language syntax. These rules alter the argument structures of lexical items (for example verbs and declensions) in order to alter their combinatory properties. Lexical rules affect in particular specific word classes and morphemes. Moreover, they may have exceptions, do not apply across word boundaries and can only apply to underlying forms. Lexical rules are the inverse of .

Property Value
dbo:abstract
  • A lexical rule is in a form of syntactic rule used within many theories of natural language syntax. These rules alter the argument structures of lexical items (for example verbs and declensions) in order to alter their combinatory properties. Lexical rules affect in particular specific word classes and morphemes. Moreover, they may have exceptions, do not apply across word boundaries and can only apply to underlying forms. An example of a lexical rule in spoken English is the deletion of /n/. This rule applies in damn and autumn, but not in hymnal. Because the rule of n-deletion apparently needs information about the grammatical status of the word, it can only be lexical. Lexical rules are the inverse of . (en)
  • Een lexicale regel is een morfofonologische regel die rechtstreeks toegang heeft tot het lexicon van een taal. Een lexicale regel bezit de volgende kenmerken: 1. * Hij is in het bijzonder van toepassing op woordsoorten en morfemen. Een voorbeeld in het gesproken Nederlands is de n-deletie na een sjwa aan het eind van vrijwel alle infinitieven. Dit verschijnsel treedt meestal niet op aan het eind van de stam van werkwoorden, zoals in ik teken. Hieruit volgt dat de regel volgens welke in gesproken Nederlands de -n na en sjwa aan het eind van woorden altijd wegvalt wel van toepassing is op woorden met achtervoegsels, maar niet op afzonderlijke werkwoordsstammen. 2. * Er kunnen uitzonderingen bestaan op een lexicale regel, maar dat hoeft niet. Ook aan het eind van de Nederlandse woorden heiden en christen valt in de gesproken taal de -n vaak weg, hoewel het hier niet om suffixen gaat. In het gesproken Engels is n-deletie na m ook een voorbeeld van een lexicale regel want hij geldt alleen aan het eind van woorden en dus niet voor woorden met achtervoegsels (zoals damnation en hymnal), maar dan een zonder uitzonderingen omdat de medeklinkercluster /mn/ in het Engels nooit wordt uitgesproken aan het eind van woorden. 3. * Hij is alleen van toepassing op onderliggende vormen en op fonemen en daarmee "structuurbehoudend", wat wil zeggen dat de uitkomst alleen een klank kan zijn die al in de klankinventaris van de taal als apart foneem voorkomt. Dit is niet het geval voor bijvoorbeeld de geaspireerde p in het Engelse pen. Aspiratie in het Engels is dus geen lexicale regel, aangezien de geaspireerde /p/ geen apart foneem is in het Engels. 4. * Hij is makkelijk toegankelijk voor native speakers. 5. * Hij kan niet over woordgrenzen heen gelden. 6. * Hij geldt altijd eerder dan een postlexicale regel. (nl)
dbo:wikiPageID
  • 5375386 (xsd:integer)
dbo:wikiPageLength
  • 1182 (xsd:nonNegativeInteger)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 1116834583 (xsd:integer)
dbo:wikiPageWikiLink
dbp:wikiPageUsesTemplate
dcterms:subject
rdf:type
rdfs:comment
  • A lexical rule is in a form of syntactic rule used within many theories of natural language syntax. These rules alter the argument structures of lexical items (for example verbs and declensions) in order to alter their combinatory properties. Lexical rules affect in particular specific word classes and morphemes. Moreover, they may have exceptions, do not apply across word boundaries and can only apply to underlying forms. Lexical rules are the inverse of . (en)
  • Een lexicale regel is een morfofonologische regel die rechtstreeks toegang heeft tot het lexicon van een taal. Een lexicale regel bezit de volgende kenmerken: 1. * Hij is in het bijzonder van toepassing op woordsoorten en morfemen. Een voorbeeld in het gesproken Nederlands is de n-deletie na een sjwa aan het eind van vrijwel alle infinitieven. Dit verschijnsel treedt meestal niet op aan het eind van de stam van werkwoorden, zoals in ik teken. Hieruit volgt dat de regel volgens welke in gesproken Nederlands de -n na en sjwa aan het eind van woorden altijd wegvalt wel van toepassing is op woorden met achtervoegsels, maar niet op afzonderlijke werkwoordsstammen. 2. * Er kunnen uitzonderingen bestaan op een lexicale regel, maar dat hoeft niet. Ook aan het eind van de Nederlandse woorden he (nl)
rdfs:label
  • Lexical rule (en)
  • Lexicale regel (nl)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbo:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of
Powered by OpenLink Virtuoso    This material is Open Knowledge     W3C Semantic Web Technology     This material is Open Knowledge    Valid XHTML + RDFa
This content was extracted from Wikipedia and is licensed under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License