This HTML5 document contains 285 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

PrefixNamespace IRI
dbpedia-dahttp://da.dbpedia.org/resource/
dbthttp://dbpedia.org/resource/Template:
dbpedia-nohttp://no.dbpedia.org/resource/
n22http://azb.dbpedia.org/resource/
dbpedia-svhttp://sv.dbpedia.org/resource/
n53http://gu.dbpedia.org/resource/
wikipedia-enhttp://en.wikipedia.org/wiki/
dbpedia-fihttp://fi.dbpedia.org/resource/
dbrhttp://dbpedia.org/resource/
dbpedia-mshttp://ms.dbpedia.org/resource/
dbpedia-arhttp://ar.dbpedia.org/resource/
dbpedia-ethttp://et.dbpedia.org/resource/
dbpedia-hehttp://he.dbpedia.org/resource/
n7http://sa.dbpedia.org/resource/
n48https://huiledericin.co/
dbpedia-frhttp://fr.dbpedia.org/resource/
n16http://commons.wikimedia.org/wiki/Special:FilePath/
n36http://te.dbpedia.org/resource/
dcthttp://purl.org/dc/terms/
rdfshttp://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#
dbpedia-cshttp://cs.dbpedia.org/resource/
dbpedia-azhttp://az.dbpedia.org/resource/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
n39http://dbpedia.org/resource/File:
dbphttp://dbpedia.org/property/
dbpedia-eohttp://eo.dbpedia.org/resource/
dbpedia-euhttp://eu.dbpedia.org/resource/
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
dbpedia-ukhttp://uk.dbpedia.org/resource/
dbpedia-idhttp://id.dbpedia.org/resource/
dbohttp://dbpedia.org/ontology/
dbpedia-vihttp://vi.dbpedia.org/resource/
dbpedia-pthttp://pt.dbpedia.org/resource/
dbpedia-huhttp://hu.dbpedia.org/resource/
dbpedia-jahttp://ja.dbpedia.org/resource/
dbchttp://dbpedia.org/resource/Category:
dbpedia-plhttp://pl.dbpedia.org/resource/
dbpedia-dehttp://de.dbpedia.org/resource/
dbpedia-rohttp://ro.dbpedia.org/resource/
dbpedia-ruhttp://ru.dbpedia.org/resource/
n35http://ta.dbpedia.org/resource/
wikidatahttp://www.wikidata.org/entity/
dbpedia-afhttp://af.dbpedia.org/resource/
dbpedia-nlhttp://nl.dbpedia.org/resource/
n52https://global.dbpedia.org/id/
n20http://ne.dbpedia.org/resource/
n54http://hi.dbpedia.org/resource/
dbpedia-ithttp://it.dbpedia.org/resource/
n41http://www.scidev.net/en/sub-suharan-africa/news/
dbpedia-cahttp://ca.dbpedia.org/resource/
provhttp://www.w3.org/ns/prov#
foafhttp://xmlns.com/foaf/0.1/
n28http://su.dbpedia.org/resource/
dbpedia-zhhttp://zh.dbpedia.org/resource/
dbpedia-kohttp://ko.dbpedia.org/resource/
dbpedia-behttp://be.dbpedia.org/resource/
dbpedia-fahttp://fa.dbpedia.org/resource/
dbpedia-eshttp://es.dbpedia.org/resource/
freebasehttp://rdf.freebase.com/ns/
owlhttp://www.w3.org/2002/07/owl#
Subject Item
dbr:Castor_oil
rdfs:label
Ricinoleo Касторовое масло 蓖麻油 Óleo de rícino Olio di ricino Wonderolie Ricinový olej Oli de ricí Huile de ricin زيت خروع Rizinusöl Рицинова олія Ricinolja ひまし油 피마자유 Errizino-olio Castor oil Olej rycynowy Aceite de ricino Minyak jarak
rdfs:comment
Ricinolja eller laxerolja (latin Oleum ri'cini, engelska castor oil), är en fet olja som erhålls ur fröna från ricinväxten Ricinus communis. Den har framställts fabriksmässigt i stor skala i Indien med flera länder, samt flera västländer. Ricinolja används som skönhetsmedel, smörjolja och laxermedel . På senare år har oljan genom Internet snabbt fått rykte om sig att den stimulerar hårväxten (på huvudet), vilket dock har avfärdats som ett påstående utan några som helst belägg. Wonderolie, ricinusolie of castorolie is een plantaardige olie die wordt gebruikt voor diverse huis-tuin-en-keuken-toepassingen. In Engels sprekende landen is wonderolie verkrijgbaar onder de naam Castor oil. Rizinusöl, wissenschaftlich auch Ricinusöl (CAS-Nr. 8001-79-4), ist ein Pflanzenöl, das aus den Samen des tropischen Wunderbaums (Ricinus communis), eines Wolfsmilchgewächses, gewonnen wird. Es besteht aus verschiedenen Triglyceriden und wird in der Pharmazie auch Oleum Ricini s. Castoris, Oleum Ricini virginale und Kastoröl genannt. ひまし油(ひましあぶら、ひましゆ、蓖麻子油)は、トウダイグサ科のトウゴマの種子から採取する植物油の一種。 L'huile de ricin est une huile végétale non-alimentaire, appelée de façon impropre « huile de castor ». Elle est obtenue à partir des graines de ricin (Ricinus communis). Elle est incolore à jaune très clair. Les triglycérides (triples esters de glycérol et d'acides gras) dont elle est constituée comptent, pour environ 90 % de ses acides gras, un acide gras en C18, l'acide ricinoléique ou acide (R)-(+)-12-hydroxy-9Z-octadécénoïque qui est un oméga-9 hydroxylé et forme la ricinoléine, le triglycéride majeur de cette huile. Minyak jarak adalah minyak nabati yang diperoleh dari ekstraksi biji tanaman jarak (Ricinus communis). Dalam bidang farmasi dikenal pula sebagai minyak kastroli. Minyak ini serba guna dan memiliki karakter yang khas secara fisik. Pada suhu ruang minyak jarak berfasa cair dan tetap stabil pada suhu rendah maupun suhu sangat tinggi. Minyak jarak diproduksi secara alami dan merupakan trigliserida yang mengadung 90% asam ricinoleat. Minyak jarak juga merupakan sumber utama , suatu asam dikarboksilat. Racun ricin merupakan produk sampingan dari proses pengolahan minyak jarak. زيت الخروع هو زيت نباتي التي تم الحصول عليه عن طريق عصر بذور نبات الخروع (الاسم العلمي: Ricinus communis). وهو زيت لا لون له، نقطة غليانه هي 313 درجة مئوية (595 درجة فهرنهايت) وكثافته 961 كغ/م3. يعمل زيت الخروع على إثارة جدران الأمعاء بلطف ويساعدها في أداء وظيفتها. يؤدي زيت الخروع إلى الإمساك إذا استُخدم على فترات متكررة. ويُستخدم معظم إنتاج زيت الخروع في عدد كبير من العمليات الصناعية. حيث يستخدم زيت الخروع ومشتقاته في تصنيع الصابون، مواد التشحيم، الهيدروليكية، الدهانات، الأصباغ، تلبيسات الأسقف، الأحبار، البلاستيك المقاوم للبرودة، الملمعات والشمع، النايلون، الأدوية والعطور. Olej rycynowy, olej rącznikowy (łac. Oleum Ricini, Oleum Palmae Christi) – produkt roślinny otrzymywany z nasion rącznika pospolitego (byliny, w Polsce rośliny rocznej) przez wyciskanie oleju na zimno i wygotowywanie z wodą. Takie postępowanie pozwala na rozkład toksycznej rycyny (toksoalbuminy), której obecność w nasionach sprawia, że ich zażycie może wywołać śmiertelne zatrucie. Ricinový olej je rostlinný olej získávaný ze semen skočce obecného (ricinovníku, Ricinus communis). Ricinový olej je bezbarvá až velmi světle žlutá kapalina se slabou nebo žádnou chutí a pachem. Teplota varu je 313 °C, hustota 961 kg/m3. Jedná se o triacylglycerol, kde přibližně 90 % řetězců mastných kyselin tvoří kyselina ricinolejová (cis-12-hydroxy-oktadec-9-enová). Dalšími významnými mastnými kyselinami jsou kyseliny olejová a linolová. Касто́ровое масло («касто́рка», масло клещевины, лат. Оleum Ricini) — растительное масло, получаемое из растения клещевина обыкновенная, смесь триглицеридов рицинолевой, линолевой и олеиновой кислот. Касторовое масло не высыхает, не образует плёнку. Большую его долю (80 %) составляют глицериды вязкой рицинолевой кислоты, содержащей в огромной молекуле только одну ненасыщенную связь. Остальное приходится на глицериды линолевой и олеиновой кислот. Своё тривиальное название в английском языке, заимствованное русским, вероятно, получило потому, что использовалось как замена кастореуму. L'olio di ricino è un olio vegetale molto pregiato, che viene estratto dai semi della pianta del ricino (Ricinus communis). Trova numerosi impieghi, tra cui quelli come lubrificante in meccanica, nell'industria farmaceutica, nella produzione di saponi. profumi, e prodotti cosmetici, come fluido idraulico in circuiti frenanti, nella produzione di inchiostri e pigmenti, come componente per la produzione di cere e rivestimenti superficiali, o per la sintesi di plastiche resistenti al freddo. Il maggior produttore di olio di ricino è l'India. 피마자유(蓖麻子油)는 피마자의 종자에서 얻는 기름으로, 아주까리기름이라고도 한다. 피마자의 종자에는 독성이 있지만, 피마자에서 얻은 기름은 독성이 없다. O óleo de rícino ou óleo de mamona (ou azeite de rícino ou mamona) é obtido a partir das sementes da planta Ricinus communis, que contém aproximadamente 40-50 por cento de óleo. O óleo por sua vez contém 70-77 por cento dos triglicerídeos do ácido ricinoleico. Diferentemente das próprias sementes desta planta, não é tóxico, pois a ricina não é solúvel no óleo. 蓖麻油(「蓖」,拼音:bì,注音:ㄅㄧˋ,粤拼:bei6,音同「避」)是由蓖麻種子提煉而來的植物油,CAS號為8001-79-4,常溫下為液體狀。蓖麻油是一種複合三酸甘油酯,主要成分為(Ricinoleic Acid),其餘為油酸與亞油酸等。 El aceite de ricino, en muchas ocasiones mal traducido como aceite de castor por su denominación en inglés (castor oil), se obtiene a partir de las semillas de la planta Ricinus communis, que contienen aproximadamente un 40-50% de su peso del aceite. El aceite a su vez contiene el 70-77% de los triglicéridos del ácido ricinoleico. A diferencia de las propias semillas, no es tóxico.​ Рици́нова олія, касторова олія, розм. касторове масло, касторка (лат. oleum ricini) — олія, яку отримують з рицини (Ricinus communis). Молекулярна формула: C3H5(C18H33O3)3.Це безбарвна або блідо-жовта рідина зі слабким запахом або без запаху. Температура кипіння 313 °C, її густина складає 961 кг/м3. Касторова олія приблизно на 90 % складається з ацилгліцеролу . До її складу також входять гліцериди олеїнової і лінолевої кислот. Ricinoleo estas planta oleo kiu estas uzata por diversaj aplikoj. En anglosaksaj landoj la oleo estas havebla sub la nomo Castor oil. L'oli de ricí és un oli vegetal obtingut de les llavors del ricí. És un líquid incolor o amb una lleugera tonalitat groga molt pàl·lida, inodor o d'olor i gust molt suaus. El punt d'ebullició és de 313 °C i la densitat de 961 kg/m3. Aproximadament el 90% de les cadenes dels àcids grassos que conté són d'; l'àcid oleic i el linoleic en són altres components significatius. Castor oil is a vegetable oil pressed from castor beans.Castor oil is a colourless to very pale yellow liquid with a distinct taste and odor. Its boiling point is 313 °C (595 °F) and its density is 961 kg/m3. It is a triglyceride in which approximately 90 percent of fatty acid chains are ricinoleates. Oleate and linoleates are the other significant components. Castor oil and its derivatives are used in the manufacturing of soaps, lubricants, hydraulic and brake fluids, paints, dyes, coatings, inks, cold resistant plastics, waxes and polishes, nylon, pharmaceuticals and perfumes. Errizino-olioa akain-belarraren hazitik ateratzen den landare olio mota bat da. Likidoa kolore gabea edota arinki horixka bat du, ez du usainik eta zapore oso motela du. Irakite puntua 313 ° C eta 961 kg / m3-ko dentsitatea ditu. Dauzkan koipe azido kateen %90a datorzkio; bere beste osagai narbarmenetako batzuk azido oleikoa eta azido linoleikoa dira.
foaf:depiction
n16:Castor_beans.jpg
foaf:isPrimaryTopicOf
wikipedia-en:Castor_oil
dbo:thumbnail
n16:Castor_beans.jpg?width=300
dct:subject
dbc:Liquid_dielectrics dbc:Traditional_medicine dbc:Ayurvedic_medicaments dbc:Triglycerides dbc:Castor_oil_plant dbc:Cosmetics_chemicals dbc:Laxatives dbc:Non-petroleum_based_lubricants
dbo:wikiPageID
172190
dbo:wikiPageRevisionID
986065280
dbo:wikiPageWikiLink
dbr:Palmitic_acid dbr:Dye dbr:Dry_eye_syndrome dbr:Saponification dbr:Brake_fluid dbr:Jet_engine dbr:Lithium_soap dbr:Preservative dbr:Fat dbc:Cosmetics_chemicals dbr:Glycerol dbr:Small_intestine dbr:Ricin dbr:Club_(weapon) dbr:Rotary_engine dbr:Polyurethane dbr:Hydroxy_group dbr:Tung_oil dbc:Liquid_dielectrics dbr:Dihydroxystearic_acid dbr:Benito_Mussolini dbr:Trypsin dbc:Ayurvedic_medicaments dbr:Sebacic_acid dbr:Food_and_Drug_Administration dbr:Redox dbr:Liquid_dielectric dbr:Ball_bearing dbr:Heptanal dbr:Polyglycerol_polyricinoleate dbr:Soybean dbr:Plastic dbr:Castor_wax dbr:Castoreum dbr:Sleeve_valve dbr:Polyol dbr:Biodiesel dbr:Sunflower_oil dbr:Lithium_hydroxide dbr:Linoleic_acid dbr:Construction_aggregate dbr:Perfume dbr:Methanol dbr:Cosmetics dbr:Lithium_carbonate dbr:Triglyceride dbr:Sturmabteilung dbr:Child_discipline dbr:Linseed_oil dbr:Nylon_11 dbr:Canola_oil dbr:Coating dbr:Cloud_point dbr:Naturopathy dbr:United_States_dollar dbr:Generally_recognized_as_safe_and_effective dbr:Stearic_acid dbr:Nelfinavir dbr:Diesel_engine dbr:Bicycle_pump dbr:Italo_Balbo dbr:Lubricant dbr:Kolliphor_EL dbr:Detergent dbr:Boiling_point dbr:Density dbc:Non-petroleum_based_lubricants dbr:Ink dbr:Vegetable_oil dbr:Oleic_acid dbr:Miconazole dbr:Gabriele_D'Annunzio dbr:Chancellor_of_Germany dbr:Legume dbr:4th_of_August_Regime dbr:Traditional_medicine dbr:Chemical_polarity dbr:Ricinoleic_acid dbr:HIV dbr:Model_aircraft dbr:Ebers_Papyrus dbr:Petroleum dbc:Traditional_medicine dbr:Ricinus dbr:Cement dbr:Ulcer_(dermatology) dbr:Undecylenic_acid dbr:Paint dbr:8-Hydroxyquinoline dbr:American_Cancer_Society dbr:Relative_permittivity n39:Castor_beans.jpg dbr:Alpha-Linolenic_acid dbr:Castrol dbr:Balsam_of_Peru n39:Castor_oil.jpg n39:Castor_oil_(Main_Component_Structural_Formulae)_V2.svg dbr:Ciclosporin dbr:Capacitor dbr:Laxative dbr:Ersatz_good dbr:12-Hydroxystearic_acid dbc:Triglycerides dbr:Functional_group dbr:Pigeon_pea dbr:Dandruff dbr:Hair_conditioner dbr:Blackshirts dbr:Methylene_diphenyl_diisocyanate dbr:Gnome_et_Rhône dbr:Tacrolimus dbr:Epichlorohydrin dbr:Surfactant dbr:Moisturizer dbr:List_of_unproven_and_disproven_cancer_treatments dbr:2-Octanol n39:Le_Rhone_9C.jpg dbr:Medication dbr:Vitex_agnus-castus dbr:Drying_oil dbr:Kingdom_of_Italy dbr:Dissident dbr:Soap dbr:Military dbr:Derivatization dbr:Artificial_tears dbr:Hydrogenation dbr:Adolf_Hitler dbr:Prescription_drug dbr:Glow_plug_(model_engine) n39:Scott_&_Bowne's_Palatable_Castor_Oil.jpg dbr:Dicarboxylic_acid dbc:Castor_oil_plant dbr:Transesterification dbr:Fatty_acid dbr:Pour_point dbc:Laxatives dbr:Acetic_acid dbr:Viscosity dbr:Cyst dbr:Carboxymethyl_cellulose dbr:Paclitaxel dbr:Expeller_pressing dbr:Excipient dbr:Nylon dbr:World_War_I dbr:Lectin dbr:Wax dbr:Belgian_Congo dbr:British_Raj dbr:Vishnevsky_liniment
dbo:wikiPageExternalLink
n41:sub-saharan-africa-news-in-brief-25-march-9-april.html n48:
owl:sameAs
dbpedia-es:Aceite_de_ricino dbpedia-fi:Risiiniöljy n7:एरण्डतैलम् dbpedia-da:Ricinusolie dbpedia-vi:Dầu_thầu_dầu dbpedia-af:Kasterolie dbpedia-et:Kastoorõli dbpedia-nl:Wonderolie dbpedia-id:Minyak_jarak dbpedia-ja:ひまし油 n20:अँडिरको_तेल dbpedia-ko:피마자유 n22:گرچک_یاغی dbpedia-az:Gənəgərçək_yağı dbpedia-sv:Ricinolja freebase:m.0174xf dbpedia-ar:زيت_خروع n28:Kastroli dbpedia-hu:Ricinusolaj wikidata:Q337492 dbpedia-zh:蓖麻油 dbpedia-it:Olio_di_ricino n35:விளக்கெண்ணெய் n36:ఆముదము_నూనె dbpedia-cs:Ricinový_olej dbpedia-ru:Касторовое_масло dbpedia-de:Rizinusöl dbpedia-fr:Huile_de_ricin dbpedia-pl:Olej_rycynowy dbpedia-uk:Рицинова_олія dbpedia-eu:Errizino-olio dbpedia-no:Lakserolje dbpedia-ms:Minyak_jarak dbpedia-pt:Óleo_de_rícino dbpedia-he:שמן_קיקיון dbpedia-ro:Ulei_de_ricin n52:37ks8 n53:દિવેલ n54:अरण्डी_का_तेल dbpedia-ca:Oli_de_ricí dbpedia-eo:Ricinoleo dbpedia-be:Рыцына dbpedia-fa:روغن_کرچک
dbp:wikiPageUsesTemplate
dbt:Fatsandoils dbt:Convert dbt:Short_description dbt:Laxatives dbt:For dbt:Citation_needed dbt:Reflist dbt:ICSC dbt:Cn dbt:Kirk-Othmer dbt:Commons_cat
dbp:author
Naughton, Frank
dbp:doi
10.1002
dbp:title
Castor Oil
dbo:abstract
O óleo de rícino ou óleo de mamona (ou azeite de rícino ou mamona) é obtido a partir das sementes da planta Ricinus communis, que contém aproximadamente 40-50 por cento de óleo. O óleo por sua vez contém 70-77 por cento dos triglicerídeos do ácido ricinoleico. Diferentemente das próprias sementes desta planta, não é tóxico, pois a ricina não é solúvel no óleo. Рици́нова олія, касторова олія, розм. касторове масло, касторка (лат. oleum ricini) — олія, яку отримують з рицини (Ricinus communis). Молекулярна формула: C3H5(C18H33O3)3.Це безбарвна або блідо-жовта рідина зі слабким запахом або без запаху. Температура кипіння 313 °C, її густина складає 961 кг/м3. Касторова олія приблизно на 90 % складається з ацилгліцеролу . До її складу також входять гліцериди олеїнової і лінолевої кислот. L'olio di ricino è un olio vegetale molto pregiato, che viene estratto dai semi della pianta del ricino (Ricinus communis). Trova numerosi impieghi, tra cui quelli come lubrificante in meccanica, nell'industria farmaceutica, nella produzione di saponi. profumi, e prodotti cosmetici, come fluido idraulico in circuiti frenanti, nella produzione di inchiostri e pigmenti, come componente per la produzione di cere e rivestimenti superficiali, o per la sintesi di plastiche resistenti al freddo. Il maggior produttore di olio di ricino è l'India. Ricinový olej je rostlinný olej získávaný ze semen skočce obecného (ricinovníku, Ricinus communis). Ricinový olej je bezbarvá až velmi světle žlutá kapalina se slabou nebo žádnou chutí a pachem. Teplota varu je 313 °C, hustota 961 kg/m3. Jedná se o triacylglycerol, kde přibližně 90 % řetězců mastných kyselin tvoří kyselina ricinolejová (cis-12-hydroxy-oktadec-9-enová). Dalšími významnými mastnými kyselinami jsou kyseliny olejová a linolová. زيت الخروع هو زيت نباتي التي تم الحصول عليه عن طريق عصر بذور نبات الخروع (الاسم العلمي: Ricinus communis). وهو زيت لا لون له، نقطة غليانه هي 313 درجة مئوية (595 درجة فهرنهايت) وكثافته 961 كغ/م3. يعمل زيت الخروع على إثارة جدران الأمعاء بلطف ويساعدها في أداء وظيفتها. يؤدي زيت الخروع إلى الإمساك إذا استُخدم على فترات متكررة. ويُستخدم معظم إنتاج زيت الخروع في عدد كبير من العمليات الصناعية. حيث يستخدم زيت الخروع ومشتقاته في تصنيع الصابون، مواد التشحيم، الهيدروليكية، الدهانات، الأصباغ، تلبيسات الأسقف، الأحبار، البلاستيك المقاوم للبرودة، الملمعات والشمع، النايلون، الأدوية والعطور. Errizino-olioa akain-belarraren hazitik ateratzen den landare olio mota bat da. Likidoa kolore gabea edota arinki horixka bat du, ez du usainik eta zapore oso motela du. Irakite puntua 313 ° C eta 961 kg / m3-ko dentsitatea ditu. Dauzkan koipe azido kateen %90a datorzkio; bere beste osagai narbarmenetako batzuk azido oleikoa eta azido linoleikoa dira. Antzinatik sendagarri erabilpenak eman zaizkio, denetan ezagunena libragarri gisa. Bestalde, Hego Euskal Herria eta Espainian Espainiako Gerra Zibilan eta ondorengo Francoren diktadurako jazarpenean ohiko zigorren artean errizino-olio gaindosiak edatera derrigortzea zegoen, bereziki emakumeei, libragarria izanik, pixa eta kaka eraginarazi eta denen aurrean lotsagarri gera zitezen. L'huile de ricin est une huile végétale non-alimentaire, appelée de façon impropre « huile de castor ». Elle est obtenue à partir des graines de ricin (Ricinus communis). Elle est incolore à jaune très clair. Les triglycérides (triples esters de glycérol et d'acides gras) dont elle est constituée comptent, pour environ 90 % de ses acides gras, un acide gras en C18, l'acide ricinoléique ou acide (R)-(+)-12-hydroxy-9Z-octadécénoïque qui est un oméga-9 hydroxylé et forme la ricinoléine, le triglycéride majeur de cette huile. La production de l'huile de ricin s'étend à travers les siècles pour une utilisation qui s'est diversifiée. 蓖麻油(「蓖」,拼音:bì,注音:ㄅㄧˋ,粤拼:bei6,音同「避」)是由蓖麻種子提煉而來的植物油,CAS號為8001-79-4,常溫下為液體狀。蓖麻油是一種複合三酸甘油酯,主要成分為(Ricinoleic Acid),其餘為油酸與亞油酸等。 L'oli de ricí és un oli vegetal obtingut de les llavors del ricí. És un líquid incolor o amb una lleugera tonalitat groga molt pàl·lida, inodor o d'olor i gust molt suaus. El punt d'ebullició és de 313 °C i la densitat de 961 kg/m3. Aproximadament el 90% de les cadenes dels àcids grassos que conté són d'; l'àcid oleic i el linoleic en són altres components significatius. Wonderolie, ricinusolie of castorolie is een plantaardige olie die wordt gebruikt voor diverse huis-tuin-en-keuken-toepassingen. In Engels sprekende landen is wonderolie verkrijgbaar onder de naam Castor oil. ひまし油(ひましあぶら、ひましゆ、蓖麻子油)は、トウダイグサ科のトウゴマの種子から採取する植物油の一種。 Ricinoleo estas planta oleo kiu estas uzata por diversaj aplikoj. En anglosaksaj landoj la oleo estas havebla sub la nomo Castor oil. Rizinusöl, wissenschaftlich auch Ricinusöl (CAS-Nr. 8001-79-4), ist ein Pflanzenöl, das aus den Samen des tropischen Wunderbaums (Ricinus communis), eines Wolfsmilchgewächses, gewonnen wird. Es besteht aus verschiedenen Triglyceriden und wird in der Pharmazie auch Oleum Ricini s. Castoris, Oleum Ricini virginale und Kastoröl genannt. 피마자유(蓖麻子油)는 피마자의 종자에서 얻는 기름으로, 아주까리기름이라고도 한다. 피마자의 종자에는 독성이 있지만, 피마자에서 얻은 기름은 독성이 없다. Ricinolja eller laxerolja (latin Oleum ri'cini, engelska castor oil), är en fet olja som erhålls ur fröna från ricinväxten Ricinus communis. Den har framställts fabriksmässigt i stor skala i Indien med flera länder, samt flera västländer. Ricinolja används som skönhetsmedel, smörjolja och laxermedel . Ricinolja bereds genom att ricinväxtens frön skalas, och kärnorna krossas och kallpressas. Genom varmpressning eller direkt urkokning med vatten erhålls särskilt i Sydasien och Karibien sämre olja, som inte används i medicin. För att befria oljan från giftiga proteiner (ricin) urkokas den med vatten eller löses i alkohol, varpå lösningen upphettas i hermetiskt slutna kärl och uttvättas med kokande vatten, som sedan genom uppvärmning avlägsnas. Ricinoljan har länge varit ett allmänt använt laxermedel, som i dos av 1–2 matskedar i regel efter några timmar ger en säker avförande verkan. Internationellt är ricinoljan fortfarande i betydande användning som laxermedel, medan det i Sverige inte längre är ett förstahandsmedel, även om det finns till receptfri försäljning på apoteket. Många sätt att underlätta oljans intagning förekom, men den enklaste och lättaste metoden var, enligt ofta bekräftad erfarenhet, att genom omröring fullständigt inmänga en matsked olja i en kopp kokhet mjölk till ett slags emulsion som, egendomligt nog, har både utseende och smak av . I små doser, 1 tesked varannan timme, är ricinoljan ett beprövat men föråldrat laxermedel. Ricinolja har goda smörjande egenskaper. Den används därför ibland i maskiner och högt trimmade motorer där det ställs höga krav på smörjningen. En nackdel är dock att oljan kan vara aggressiv för vanliga tätningsmaterial, membran med mera och att det i sådana fall kan vara nödvändigt att materialet i tätningarna är nitrilgummi. En annan nackdel är att ricinoljan kletar ner omgivningen och kräver rengöring efter användning. I många fall har moderna syntetoljor övertagit ricinoljans roll. På senare år har oljan genom Internet snabbt fått rykte om sig att den stimulerar hårväxten (på huvudet), vilket dock har avfärdats som ett påstående utan några som helst belägg. Ricinolja är tjockflytande, färglös eller endast svagt gulaktig, klar och genomskinande samt saknar lukt. Smaken är fet och mild. För äldre och eventuellt härsken ricinolja kan dock smaken vara rivande samt för de allra flesta mycket obehaglig. Vid −17 °C eller −18 °C stelnar ricinoljan, men blir redan vid 0 °C kornig. Med salpetersyrlighet ger oljan efter några timmar fast, ljusgult elaidin. Den löses i alkohol samt 1–3 delar sprit vid +50 °C. Oljan bör förvaras i väl slutna flaskor, mörkt och svalt. Ricinolja löser sig med metanol och det gör den lämplig som smörjolja i modellmotorer för t.ex. radiostyrda bilar och flygplan. Касто́ровое масло («касто́рка», масло клещевины, лат. Оleum Ricini) — растительное масло, получаемое из растения клещевина обыкновенная, смесь триглицеридов рицинолевой, линолевой и олеиновой кислот. Касторовое масло не высыхает, не образует плёнку. Большую его долю (80 %) составляют глицериды вязкой рицинолевой кислоты, содержащей в огромной молекуле только одну ненасыщенную связь. Остальное приходится на глицериды линолевой и олеиновой кислот. Своё тривиальное название в английском языке, заимствованное русским, вероятно, получило потому, что использовалось как замена кастореуму. Minyak jarak adalah minyak nabati yang diperoleh dari ekstraksi biji tanaman jarak (Ricinus communis). Dalam bidang farmasi dikenal pula sebagai minyak kastroli. Minyak ini serba guna dan memiliki karakter yang khas secara fisik. Pada suhu ruang minyak jarak berfasa cair dan tetap stabil pada suhu rendah maupun suhu sangat tinggi. Minyak jarak diproduksi secara alami dan merupakan trigliserida yang mengadung 90% asam ricinoleat. Minyak jarak juga merupakan sumber utama , suatu asam dikarboksilat. Pemanfaatan minyak jarak dan turunannya (derivat) sangat luas dalam berbagai industri: sabun, pelumas, minyak rem dan hidraulik, cat, pewarna, plastik tahan dingin, (coating), tinta, malam dan , nilon, farmasi (1% dari total produk dunia), dan parfum. Racun ricin merupakan produk sampingan dari proses pengolahan minyak jarak. Sebagai bahan farmasi, minyak jarak atau minyak kastroli (nama yang !) digunakan untuk menetralisasi rasa kembung (konstipasi) dan merangsang . Konsumsi tinggi (di bawah ) minyak ini pada perempuan yang siap melahirkan dapat menginduksi persalinan. Minyak jarak juga memiliki sejarah kelam dalam bidang politik karena digunakan oleh rezim fasis Italia yang dipimpin diktator Benito Mussolini untuk menyiksa penentang-penentangnya di era Perang Dunia II. Olej rycynowy, olej rącznikowy (łac. Oleum Ricini, Oleum Palmae Christi) – produkt roślinny otrzymywany z nasion rącznika pospolitego (byliny, w Polsce rośliny rocznej) przez wyciskanie oleju na zimno i wygotowywanie z wodą. Takie postępowanie pozwala na rozkład toksycznej rycyny (toksoalbuminy), której obecność w nasionach sprawia, że ich zażycie może wywołać śmiertelne zatrucie. Castor oil is a vegetable oil pressed from castor beans.Castor oil is a colourless to very pale yellow liquid with a distinct taste and odor. Its boiling point is 313 °C (595 °F) and its density is 961 kg/m3. It is a triglyceride in which approximately 90 percent of fatty acid chains are ricinoleates. Oleate and linoleates are the other significant components. Castor oil and its derivatives are used in the manufacturing of soaps, lubricants, hydraulic and brake fluids, paints, dyes, coatings, inks, cold resistant plastics, waxes and polishes, nylon, pharmaceuticals and perfumes. El aceite de ricino, en muchas ocasiones mal traducido como aceite de castor por su denominación en inglés (castor oil), se obtiene a partir de las semillas de la planta Ricinus communis, que contienen aproximadamente un 40-50% de su peso del aceite. El aceite a su vez contiene el 70-77% de los triglicéridos del ácido ricinoleico. A diferencia de las propias semillas, no es tóxico.​
prov:wasDerivedFrom
wikipedia-en:Castor_oil?oldid=986065280&ns=0
dbo:wikiPageLength
35348