The Sunda pangolin (Manis javanica), also known as the Malayan or Javan pangolin, is a species of pangolin. It is found throughout Southeast Asia, including Brunei, Cambodia, Java, Sumatra, Borneo, the Lesser Sunda Islands, Laos, Malaysia, Singapore, Thailand, Myanmar and Vietnam. It prefers forested habitats (primary, secondary, and scrub forest) and plantations (rubber, palm oil). A large part of its life is spent in trees.

Property Value
dbo:abstract
  • Luskoun ostrovní (Manis javanica, také Manis malaccensis, Paramanis javanica), nazývaný rovněž luskoun malajský či luskoun zadoindický, je savec patřící do řádu luskouni (Pholidota), čeledi (Manidae) a rodu luskoun (Manis). Známy jsou dva poddruhy: Manis javanica culionensis a Manis javanica javanica. Odborné jméno znamená šupinatý mravenečník. (cs)
  • El pangolí malai (Manis javanica) és un mamífer del gènere Manis que habita el sud-est asiàtic, principalment Tailàndia, Indonèsia, les Filipines, Vietnam, Laos, Cambodja, Malàisia i Singapur. Viu en una gran varietat d’ecosistemes però tots ells poblats, ja que passa la major part del temps enfilat als arbres. Aquest animal es troba en greu perill d’extinció degut a la caça furtiva, que aprofita la seva carn i escames per comerciar de manera il·legal, principalment a la Xina. (ca)
  • Das Malaiische Schuppentier (Manis javanica), auch Malaien-Schuppentier oder Javanisches Schuppentier genannt, ist eine Säugetierart aus der Familie der Schuppentiere (Manidae). Es kommt in Südostasien vorwiegend in tropischen Regenwäldern, aber auch in teils offenen Landschaften vor. Die Tiere leben einzelgängerisch sowie teilweise baumkletternd und sind weitgehend nachtaktiv. Die hauptsächliche Nahrung sind staatenbildende Insekten wie Ameisen und Termiten. Die genaue Lebensweise des Malaiischen Schuppentiers ist aber nur ungenügend erforscht. Die Schuppentierart wird stark vom Menschen bejagt, da ihr Fleisch als Delikatesse gilt und die Schuppen und andere Körperteile als Heilmittel in der Traditionellen Chinesischen Medizin verwendet werden. Aufgrund der Intensität der Verfolgung kam es lokal bereits zum Zusammenbruch einzelner Bestände. Das Malaiische Schuppentier ist vom Aussterben bedroht. Wissenschaftlich beschrieben wurde die Art im Jahr 1822. (de)
  • El pangolín malayo (Manis javanica) es una especie de mamífero folidoto de la familia Manidae ampliamente distribuido por el Sudeste Asiático. Puebla las selvas y plantaciones de Indochina y buena parte de Indonesia.​ (es)
  • The Sunda pangolin (Manis javanica), also known as the Malayan or Javan pangolin, is a species of pangolin. It is found throughout Southeast Asia, including Brunei, Cambodia, Java, Sumatra, Borneo, the Lesser Sunda Islands, Laos, Malaysia, Singapore, Thailand, Myanmar and Vietnam. It prefers forested habitats (primary, secondary, and scrub forest) and plantations (rubber, palm oil). A large part of its life is spent in trees. (en)
  • Manis javanica Manis generoko animalia da. Pholidota ordenaren barruko ugaztuna da. familian sailkatuta dago. (eu)
  • Le Pangolin javanais ou Pangolin malais (Manis javanica) est une espèce de pangolin, mammifère insectivore, vivant en Asie du Sud-Est (Malaisie, Thaïlande, Philippines, Bornéo, Java, Sumatra, Myanmar, Cambodge, Laos, Viêt Nam). (fr)
  • Trenggiling biasa (Manis javanica syn. Paramanis javanica) adalah wakil dari ordo Pholidota yang masih ditemukan di Asia Tenggara. Hewan ini memakan serangga dan terutama semut dan rayap. Trenggiling hidup di hutan hujan tropis dataran rendah. Trenggiling kadang juga dikenal sebagai anteater (pemakan semut). Bentuk tubuhnya memanjang, dengan lidah yang dapat dijulurkan hingga sepertiga panjang tubuhnya untuk mencari semut di sarangnya. Rambutnya termodifikasi menjadi semacam sisik besar yang tersusun membentuk perisai berlapis sebagai alat perlindungan diri. Jika diganggu, trenggiling akan menggulungkan badannya seperti bola. Ia dapat pula mengebatkan ekornya, sehingga "sisik"nya dapat melukai kulit pengganggunya. Trenggiling terancam punah keberadaannya akibat habitatnya terganggu serta menjadi Otak perdagangan hewan liar (Pasar gelap). Trenggiling merupakan salah satu hewan yang dilindungi di Indonesia. (in)
  • Il pangolino del Borneo (Manis (Paramanis) javanica Desmarest, 1822) è un mammifero dell'ordine dei Pholidota. (it)
  • 말레이천산갑(Manis javanica)은 유린목에 속하는 포유류의 일종이다. 순다천산갑 또는 자와천산갑(자바천산갑)으로도 부른다. 태국과 인도네시아(자와 섬, 수마트라 섬, 보르네오 섬 그리고 소순다 열도)를 포함한 동남아시아에서 발견된다. 이 천산갑은 동남아시아의 숲 서식지(일차림과 이차림, 관목림)와 농장(고무, 팜 오일)에서 발견된다. 주로 나무와 둥지 속에 있거나 먹이를 찾으면서 시간을 보낸다. (ko)
  • Het Javaans schubdier (Manis javanica) is een schubdier uit de familie Manidae en komt voor in Zuidoost-Azië, waaronder Thailand, Indonesië, Vietnam, Laos, Cambodja, Maleisië en Singapore. Ze komen voor in de bossen en spenderen het meest van hun tijd al etend of in de bomen om te slapen. Het Javaans schubdier heeft een kop-romplengte van 40–65 cm. De staart wordt ongeveer 35–56 cm lang en ze kunnen tot 10 kilo wegen. De huid is dik en wordt bedekt met schubben. Op de huid groeien daarnaast kleine haren. De klauwen zijn sterk en hebben grote nagels om in de grond te graven op zoek naar mierennesten of om een termietenheuvel open te breken. Op de neus zitten geen schubben en de mond heeft geen tanden. De tong is lang en kleverig, zodat de mieren en termieten eraan blijven plakken. De natuurlijke vijanden van het Javaans schubdier zijn vooral de tijger en de nevelpanter. Een Javaans schubdier krijgt meestal één of twee jongen per jaar. De stelletjes paren in de herfst en krijgen nageslacht in het winterhol. De eerste drie maanden van hun leven worden de jongen nog verzorgd door de ouders. Meestal leven de volwassen exemplaren solitair en zijn ze ´s nachts actief. Wanneer het schubdier wordt aangevallen rolt het zich op tot een bal, om de zachte buik te beschermen. (nl)
  • Łuskowiec jawajski, pangolin jawajski, łuskowiec malajski, łuskowiec indochiński (Manis javanica) – ssak łożyskowy zaliczany do łuskowców. Występuje w Azji Południowo-Wschodniej. (pl)
  • Яванский ящер, или индокитайский ящер, или яванский панголин (лат. Manis javanica) — млекопитающее из отряда панголинов. Распространён в Юго-Восточной Азии (Таиланд, Индонезия (острова Ява, Суматра, более мелкие), Филиппины, Вьетнам, Лаос, Камбоджа, Малайзия, Сингапур). Живет в лесах, активно лазает по деревьям в поисках пищи, которую также находит в подлеске. Несмотря на сходство с пресмыкающимися и ассоциативное название, относится к млекопитающим. Близкие виды — Manis culionensis и китайский ящер. Естественные враги — тигр, человек, леопард. (ru)
  • O Pangolim-malaio (Manis javanica) é um mamífero folidoto da família dos manídeos. A espécie é considerada como Criticamente Ameaçada segundo a Lista Vermelha de Espécies Ameaçadas da IUCN. (pt)
  • Malajisk myrkott (Manis javanica) är ett däggdjur i familjen myrkottar som förekommer i Sydostasien. (sv)
  • 馬來穿山甲(學名:Manis javanica),又名爪哇穿山甲或爪哇鯪鯉,是東南亞的一種穿山甲,分佈在泰國、印尼、菲律賓、越南、老撾、柬埔寨、馬來西亞及新加坡的森林。牠們大部份時間都是在樹上休息或覓食。 (zh)
  • Manis javanica (Панґолін яванський) — вид панголінів. Поширення: Південно-Східна Азія: південна М'янма, Таїланд, південний Лаос, В'єтнам, Камбоджа і півострів Малайзія. Крім того, Суматра, Ява, Борнео і прилеглі дрібні острови. Зустрічається у високих і вторинних лісах, так само як і на культивованих площах, в тому числі садах. Найчастіше бачили по дорогах у нічний час, де він малорухомий і помітний, хоч очі відображають дуже мало світла ліхтарів. (uk)
dbo:thumbnail
dbo:wikiPageExternalLink
dbo:wikiPageID
  • 2517561 (xsd:integer)
dbo:wikiPageLength
  • 12368 (xsd:integer)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 985436428 (xsd:integer)
dbo:wikiPageWikiLink
dbp:authority
  • Desmarest, 1822 (en)
dbp:genus
  • Manis (en)
dbp:name
  • Sunda pangolin (en)
dbp:parent
  • Manis (en)
dbp:rangeMap
  • Sunda Pangolin area.png (en)
dbp:rangeMapCaption
  • Sunda pangolin range (en)
dbp:species
  • javanica (en)
dbp:status
  • CR (en)
dbp:statusSystem
  • IUCN3.1 (en)
dbp:wikiPageUsesTemplate
dct:subject
rdf:type
rdfs:comment
  • Luskoun ostrovní (Manis javanica, také Manis malaccensis, Paramanis javanica), nazývaný rovněž luskoun malajský či luskoun zadoindický, je savec patřící do řádu luskouni (Pholidota), čeledi (Manidae) a rodu luskoun (Manis). Známy jsou dva poddruhy: Manis javanica culionensis a Manis javanica javanica. Odborné jméno znamená šupinatý mravenečník. (cs)
  • El pangolí malai (Manis javanica) és un mamífer del gènere Manis que habita el sud-est asiàtic, principalment Tailàndia, Indonèsia, les Filipines, Vietnam, Laos, Cambodja, Malàisia i Singapur. Viu en una gran varietat d’ecosistemes però tots ells poblats, ja que passa la major part del temps enfilat als arbres. Aquest animal es troba en greu perill d’extinció degut a la caça furtiva, que aprofita la seva carn i escames per comerciar de manera il·legal, principalment a la Xina. (ca)
  • El pangolín malayo (Manis javanica) es una especie de mamífero folidoto de la familia Manidae ampliamente distribuido por el Sudeste Asiático. Puebla las selvas y plantaciones de Indochina y buena parte de Indonesia.​ (es)
  • The Sunda pangolin (Manis javanica), also known as the Malayan or Javan pangolin, is a species of pangolin. It is found throughout Southeast Asia, including Brunei, Cambodia, Java, Sumatra, Borneo, the Lesser Sunda Islands, Laos, Malaysia, Singapore, Thailand, Myanmar and Vietnam. It prefers forested habitats (primary, secondary, and scrub forest) and plantations (rubber, palm oil). A large part of its life is spent in trees. (en)
  • Manis javanica Manis generoko animalia da. Pholidota ordenaren barruko ugaztuna da. familian sailkatuta dago. (eu)
  • Le Pangolin javanais ou Pangolin malais (Manis javanica) est une espèce de pangolin, mammifère insectivore, vivant en Asie du Sud-Est (Malaisie, Thaïlande, Philippines, Bornéo, Java, Sumatra, Myanmar, Cambodge, Laos, Viêt Nam). (fr)
  • Il pangolino del Borneo (Manis (Paramanis) javanica Desmarest, 1822) è un mammifero dell'ordine dei Pholidota. (it)
  • 말레이천산갑(Manis javanica)은 유린목에 속하는 포유류의 일종이다. 순다천산갑 또는 자와천산갑(자바천산갑)으로도 부른다. 태국과 인도네시아(자와 섬, 수마트라 섬, 보르네오 섬 그리고 소순다 열도)를 포함한 동남아시아에서 발견된다. 이 천산갑은 동남아시아의 숲 서식지(일차림과 이차림, 관목림)와 농장(고무, 팜 오일)에서 발견된다. 주로 나무와 둥지 속에 있거나 먹이를 찾으면서 시간을 보낸다. (ko)
  • Łuskowiec jawajski, pangolin jawajski, łuskowiec malajski, łuskowiec indochiński (Manis javanica) – ssak łożyskowy zaliczany do łuskowców. Występuje w Azji Południowo-Wschodniej. (pl)
  • Яванский ящер, или индокитайский ящер, или яванский панголин (лат. Manis javanica) — млекопитающее из отряда панголинов. Распространён в Юго-Восточной Азии (Таиланд, Индонезия (острова Ява, Суматра, более мелкие), Филиппины, Вьетнам, Лаос, Камбоджа, Малайзия, Сингапур). Живет в лесах, активно лазает по деревьям в поисках пищи, которую также находит в подлеске. Несмотря на сходство с пресмыкающимися и ассоциативное название, относится к млекопитающим. Близкие виды — Manis culionensis и китайский ящер. Естественные враги — тигр, человек, леопард. (ru)
  • O Pangolim-malaio (Manis javanica) é um mamífero folidoto da família dos manídeos. A espécie é considerada como Criticamente Ameaçada segundo a Lista Vermelha de Espécies Ameaçadas da IUCN. (pt)
  • Malajisk myrkott (Manis javanica) är ett däggdjur i familjen myrkottar som förekommer i Sydostasien. (sv)
  • 馬來穿山甲(學名:Manis javanica),又名爪哇穿山甲或爪哇鯪鯉,是東南亞的一種穿山甲,分佈在泰國、印尼、菲律賓、越南、老撾、柬埔寨、馬來西亞及新加坡的森林。牠們大部份時間都是在樹上休息或覓食。 (zh)
  • Manis javanica (Панґолін яванський) — вид панголінів. Поширення: Південно-Східна Азія: південна М'янма, Таїланд, південний Лаос, В'єтнам, Камбоджа і півострів Малайзія. Крім того, Суматра, Ява, Борнео і прилеглі дрібні острови. Зустрічається у високих і вторинних лісах, так само як і на культивованих площах, в тому числі садах. Найчастіше бачили по дорогах у нічний час, де він малорухомий і помітний, хоч очі відображають дуже мало світла ліхтарів. (uk)
  • Das Malaiische Schuppentier (Manis javanica), auch Malaien-Schuppentier oder Javanisches Schuppentier genannt, ist eine Säugetierart aus der Familie der Schuppentiere (Manidae). Es kommt in Südostasien vorwiegend in tropischen Regenwäldern, aber auch in teils offenen Landschaften vor. Die Tiere leben einzelgängerisch sowie teilweise baumkletternd und sind weitgehend nachtaktiv. Die hauptsächliche Nahrung sind staatenbildende Insekten wie Ameisen und Termiten. Die genaue Lebensweise des Malaiischen Schuppentiers ist aber nur ungenügend erforscht. Die Schuppentierart wird stark vom Menschen bejagt, da ihr Fleisch als Delikatesse gilt und die Schuppen und andere Körperteile als Heilmittel in der Traditionellen Chinesischen Medizin verwendet werden. Aufgrund der Intensität der Verfolgung kam e (de)
  • Trenggiling biasa (Manis javanica syn. Paramanis javanica) adalah wakil dari ordo Pholidota yang masih ditemukan di Asia Tenggara. Hewan ini memakan serangga dan terutama semut dan rayap. Trenggiling hidup di hutan hujan tropis dataran rendah. Trenggiling kadang juga dikenal sebagai anteater (pemakan semut). Trenggiling terancam punah keberadaannya akibat habitatnya terganggu serta menjadi Otak perdagangan hewan liar (Pasar gelap). Trenggiling merupakan salah satu hewan yang dilindungi di Indonesia. (in)
  • Het Javaans schubdier (Manis javanica) is een schubdier uit de familie Manidae en komt voor in Zuidoost-Azië, waaronder Thailand, Indonesië, Vietnam, Laos, Cambodja, Maleisië en Singapore. Ze komen voor in de bossen en spenderen het meest van hun tijd al etend of in de bomen om te slapen. De natuurlijke vijanden van het Javaans schubdier zijn vooral de tijger en de nevelpanter. Wanneer het schubdier wordt aangevallen rolt het zich op tot een bal, om de zachte buik te beschermen. (nl)
rdfs:label
  • Pangolí malai (ca)
  • Luskoun ostrovní (cs)
  • Malaiisches Schuppentier (de)
  • Manis javanica (es)
  • Manis javanica (eu)
  • Pangolin de Malaisie (fr)
  • Sunda pangolin (en)
  • Trenggiling biasa (in)
  • Manis javanica (it)
  • 말레이천산갑 (ko)
  • Javaans schubdier (nl)
  • Łuskowiec jawajski (pl)
  • Pangolim-malaio (pt)
  • Яванский ящер (ru)
  • Malajisk myrkott (sv)
  • Manis javanica (uk)
  • 馬來穿山甲 (zh)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbo:wikiPageRedirects of
is dbo:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of