The sun bear (Helarctos malayanus) is a species in the family Ursidae occurring in the tropical forests of Southeast Asia. It is the smallest bear, standing nearly 70 centimetres (28 inches) at the shoulder and weighing 25–65 kilograms (55–143 pounds). It is stockily built, with large paws, strongly curved claws, small rounded ears and a short snout. The fur is generally jet-black, but can vary from grey to red. Sun bears get their name from the characteristic orange to cream coloured chest patch. Its unique morphology—inward-turned front feet, flattened chest, powerful forelimbs with large claws—suggests adaptations for climbing.

Property Value
dbo:abstract
  • ًدب الشمس أو دب العسل (الاسم العلمي: Helarctos malayanus) نوع من الدببة المتواجد في الغابات المطيرة في الجنوب الشرقي من قارة آسيا، وبالتحديد في: شمال شرق الهند، بنغلاديش، ميانمار، تايلاند، لاوس، كمبوديا، فيتنام، جنوب الصين، شبه الجزيرة الماليزية، وجزر سومطرة وبورنيو. (ar)
  • L'ós malai (Helarctos malayanus, dit de vegades Ursus malayanus) és una espècie de mamífer carnívor de la família dels úrsids. És una menuda espècie d'ós, la menor entre totes les actuals, que viu en els boscs tropicals del sud-est asiàtic, concretament en el centre-oest de Birmània, Indoxina, Malacca, Sumatra i Borneo (en aquesta última illa representat per una subespècie endèmica. És l'única espècie del seu gènere i està poc emparentat amb les altres espècies d'óssos del món. És el més petit dels grans óssos actualment en vida, és també conegut com a ós del sol per les marques ataronjades del seu pit. (ca)
  • Medvěd malajský (Helarctos malayanus), nazývaný indonésky a malajsky „medový medvěd“ (Boreang Madu), je nejmenším příslušníkem čeledi medvědovitých. (cs)
  • Der Malaienbär (meist Helarctos malayanus, manchmal Ursus malayanus), auch als Sonnenbär bezeichnet, ist eine Raubtierart aus der Familie der Bären (Ursidae). Er lebt in Südostasien und ist der kleinste und am besten an eine baumbewohnende Lebensweise angepasste Vertreter seiner Familie. (de)
  • La malaja urso aŭ sunurso (Helarctos malayanus, kelkfoje Ursus malayanus) el la ordo de karnovoruloj kaj familio de ursedoj vivas plejparte en la tropikaj pluvarbaroj de Sudorienta Azio, precipe en Junnan de Ĉinio, sur la Hindoĉina Duoninsulo kaj Sumatro kaj Kalimantan de Indonezio. La sunurso longas proksimume 1,2 metrojn kun 3cm-a vosto, pezas 27-65 kilogramojn kaj altas 70 cm. La viraj ursoj estas iomete pli grande ol la inaj ursoj. La malaja urso estas la plej malgranda ursa specio, kaj ĝi alinomiĝas la "hunda urso" pro ĝia malgrandeco. Ĝ surhavas nigrajn harojn, sur ĝia brusto troviĝas malhelblanka aŭ oranĝflava strio en formo de duonluno aŭ huffero kaj similkoloraj markoj ĉirkaŭ la buŝego kaj okuloj. Malsimile al aliaj ursoj, la felo de la sunurso estas mallonga kaj glata. La muzelo estas griza aŭ flava. Iuj ursoj ne havas tian strion sur la brusto. Ĉi tiuj distingaj markoj donas al la sunurso ĝian nomon. Sunursoj havas malpezajn falĉilet-formajn ungegojn. Ili havas grandajn piedojn kiuj turnas sin ene, kun nudaj plandoj, verŝajne por pli facile grimpi. Ili grimpas bonege. Ili havas malgrandajn, rondajn orelojn kaj mallongan buŝegon. La nutraĵo de la sunurso estas diversa kaj enhavas lacertojn, birdojn, malgrandajn mamulojn, kukosnuksojn kaj aliajn fruktojn, ovojn, termitojn, plantajn elburĝonaĵojn, insektojn, radikojn, kaj kakaon. Ili ofte trovas manĝaĵojn per sia bona flarsento, ĉar la okuloj estas malbonaj. Ĝenerale noktaj bestoj, sunursoj ripozas dum la tago sur malaltaj arb-branĉoj. La ursoj iame damaĝas arbojn, inkluzive de kukosujojn kaj kakaajn arbojn en plantejoj. Mortigado de tiaj ĝenuloj, kaj ankaŭ ĉasado por korpaj partoj por uzo en ĉina medicino aŭ por la felo, estas ĉefa kialo por la malkresko de la specio. Sunursoj ne dormas la tutan vintron kiel iaj aliaj ursoj. Pro tio, ili reproduktas tutjare. Ili gravedas ĉirkaŭ 96 tagojn kaj povas naski po du idojn por fojo, ĉiu pezante proksimume 280-340 gramojn. Ili mamnutras 18 monatojn, kaj la idoj atingas seksan maturecon post 3-4 jarojn. Kaptitece, ili vivas ĝis 28 jarojn. Estas nur unu subspecio de tiu orientalisa urso, Helarctos malayanus euryspilus, kaj ĝi loĝadas nur ĉe la insulo de Borneo. La malaja nomo por la sunurso estas "basindo nan tenggil", kiu tradukiĝas, "li kiu ĝuas sidi alte." (eo)
  • The sun bear (Helarctos malayanus) is a species in the family Ursidae occurring in the tropical forests of Southeast Asia. It is the smallest bear, standing nearly 70 centimetres (28 inches) at the shoulder and weighing 25–65 kilograms (55–143 pounds). It is stockily built, with large paws, strongly curved claws, small rounded ears and a short snout. The fur is generally jet-black, but can vary from grey to red. Sun bears get their name from the characteristic orange to cream coloured chest patch. Its unique morphology—inward-turned front feet, flattened chest, powerful forelimbs with large claws—suggests adaptations for climbing. The most arboreal (tree-living) of all bears, the sun bear is an excellent climber and sunbathes or sleeps in trees 2 to 7 metres (7 to 23 feet) above the ground. It is mainly active during the day, though nocturnality might be more common in areas frequented by humans. Sun bears tend to remain solitary but sometimes occur in pairs (such as a mother and her cub). They do not seem to hibernate, possibly because food resources are available the whole year throughout the range. Being omnivores, sun bears have a broad diet including ants, bees, beetles, honey, termites and plant material such as seeds and several kinds of fruits; vertebrates such as birds and deer are also eaten occasionally. They breed throughout the year; individuals become sexually mature at two to four years of age. Litters comprise one or two cubs that remain with their mother for around three years. The range of the sun bear is bound by northeastern India to the north and extends south to southeast through Bangladesh, Cambodia, Myanmar, Laos, Thailand and Vietnam in mainland Asia to Brunei, Indonesia and Malaysia to the south. These bears are threatened by heavy deforestation and illegal hunting for food and the wildlife trade; they are also harmed in conflicts with humans when they enter farmlands, plantations and orchards. The global population is estimated to have declined by 35% over the past three decades. The IUCN has listed this species as vulnerable. (en)
  • El oso malayo (Helarctos malayanus) es una especie de mamífero carnívoro de la familia de los úrsidos.​ Es una pequeña especie de oso, la menor entre todas las actuales,​ que vive en los bosques tropicales del sureste asiático, concretamente en el centro-oeste de Birmania, Indochina, Malaca, Sumatra y Borneo (en esta última isla representado por una subespecie endémica). Es la única especie de su género y está poco emparentada con las otras especies de osos del mundo. (es)
  • Malaysiako hartza edo eguzki-hartza (Helarctos malayanus) generoko animalia bat da. Artiodaktiloen barruko Ursidae familian sailkatuta dago. Bi azpiespezie ditu: * Helarctos malayanus malayanus * Helarctos malayanus euryspilus (eu)
  • Ainmhí uiliteach is ea an béar gréine. Mamach atá ann, agus is ball d'fhine na Ursidae é. Itheann an béar gréine duilleoga, feithidí, mil, laghairtí beaga agus a leithéid. Maireann sé in oirdheisceart na hÁise. Is síol ainmhí é an t-alt seo. Cuir leis, chun cuidiú leis an Vicipéid.Má tá alt níos forbartha le fáil i dteanga eile, is féidir leat aistriúchán Gaeilge a dhéanamh. (ga)
  • Beruang madu (Helarctos malayanus) termasuk familia Ursidae dan merupakan jenis paling kecil dari kedelapan jenis beruang yang adadi dunia. Beruang ini adalah fauna khas provinsi Bengkulu sekaligus dipakai sebagai simbol dari provinsi tersebut. Beruang madu juga merupakan maskot dari kota Balikpapan. Beruang madu di Balikpapan dikonservasi di sebuah hutan lindung bernama Hutan Lindung Sungai Wain. (in)
  • L'orso malese (Helarctos malayanus Raffles, 1821), conosciuto anche con il nome di orso del sole è un orso che abita principalmente le foreste pluviali dell'Asia sudorientale. È l'unico rappresentante del genere Helarctos. Il nome malese è basindo nan tenggil («colui che preferisce sedersi in alto»). Il nome indonesiano invece è Beruang Madu («orso del miele»). (it)
  • L'ours malais (Helarctos malayanus), ou ours des cocotiers ou bruan (du malais beruang, "ours"), est le plus petit ours d'Asie. C'est la seule espèce du genre Helarctos. (fr)
  • 말레이곰(Helarctos malayanus)은 주로 동남아시아의 열대우림에 서식하는 곰의 일종이다. 태양곰이라고도 불린다. 인도 북부, 방글라데시, 미얀마, 태국, 라오스, 캄보디아, 베트남, 중국 남부, 말레이 반도, 보르네오·수마트라 등지에 분포하고 있다. (ko)
  • マレーグマ(馬来熊、学名:Helarctos malayanus)は、クマ科マレーグマ属に分類されるクマ。本種のみでマレーグマ属を形成する。 (ja)
  • De Maleise beer of honingbeer (Helarctos malayanus) is een beer uit Zuidoost-Azië. In Maleisië wordt hij biroeang of broeang genoemd. (nl)
  • Biruang malajski, niedźwiedź malajski (Helarctos malayanus) – gatunek drapieżnego ssaka lądowego z rodziny niedźwiedziowatych (Ursidae), najmniejszego i jednego z najrzadziej występujących gatunków niedźwiedzi, a zarazem jeden z najsłabiej poznanych. Po raz pierwszy został opisany naukowo pod nazwą Ursus malayanus, następnie zaklasyfikowany do rodzaju biruang (Helarctos) jako jedyny jego przedstawiciel. (pl)
  • O urso-malaio (Helarctos malayanus), também conhecido como urso-do-sol ou urso-dos-coqueiros, é uma espécie de mamífero carnívoro da família dos ursos que habita as florestas tropicais do Sudeste asiático. É classificada como vulnerável pela União Internacional para a Conservação da Natureza (UICN), uma vez que o desmatamento em larga escala que ocorreu no sudeste asiático nas ultimas três décadas reduziu drasticamente o habitat adequado para o urso malaio. Acredita-se que a população global diminui mais de 30% nos últimos trinta anos. (pt)
  • Малайский медведь, или бируанг (лат. Helarctos malayanus), — вид млекопитающих из семейства медвежьих, являющийся единственным видом монотипического рода малайских медведей. (ru)
  • Malajbjörnen eller Biruang (Helarctos malayanus) är en liten art i familjen björnar som har svart päls och grågul nos. Arten förs vanligen till ett eget släkte Helarctos, men ibland även till släktet Ursus. Ett annat namn är solbjörn, som även finns i släktnamnet (gr. helios = sol) och troligen syftar på den gula fläcken på bröstet. (sv)
  • Малайський ведмідь або біруанг (Helarctos malayanus) — найменший серед ведмедів. Живе у джунглях Південно-Східної Азії. Довжина його тіла становить всього 1,2 метри, а маса тіла — до 40 кг. Одним з наукових центрів, що вивчають цих тварин, є Зоопарк Ланьчжоу. (uk)
dbo:thumbnail
dbo:wikiPageExternalLink
dbo:wikiPageID
  • 563137 (xsd:integer)
dbo:wikiPageLength
  • 50171 (xsd:integer)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 985461936 (xsd:integer)
dbo:wikiPageWikiLink
dbp:authority
  • (en)
dbp:displayParents
  • 2 (xsd:integer)
dbp:fossilRange
  • Pleistocene–recent, (en)
dbp:genus
  • Helarctos (en)
dbp:imageCaption
  • Female (en)
dbp:name
  • Sun bear (en)
dbp:parentAuthority
  • Horsfield, 1825 (en)
dbp:rangeMap
  • Sun Bear area.png (en)
dbp:rangeMapCaption
  • (en)
  • Distribution of the sun bear (en)
dbp:species
  • malayanus (en)
dbp:status
  • VU (en)
dbp:statusSystem
  • IUCN3.1 (en)
dbp:subdivision
  • *Malayan sun bear *Bornean sun bear (en)
dbp:subdivisionRanks
  • Subspecies (en)
dbp:synonyms
  • (en)
  • H. euryspilus (en)
  • Helarctos anmamiticus (en)
  • Ursus malayanus (en)
dbp:wikiPageUsesTemplate
dct:subject
rdf:type
rdfs:comment
  • ًدب الشمس أو دب العسل (الاسم العلمي: Helarctos malayanus) نوع من الدببة المتواجد في الغابات المطيرة في الجنوب الشرقي من قارة آسيا، وبالتحديد في: شمال شرق الهند، بنغلاديش، ميانمار، تايلاند، لاوس، كمبوديا، فيتنام، جنوب الصين، شبه الجزيرة الماليزية، وجزر سومطرة وبورنيو. (ar)
  • L'ós malai (Helarctos malayanus, dit de vegades Ursus malayanus) és una espècie de mamífer carnívor de la família dels úrsids. És una menuda espècie d'ós, la menor entre totes les actuals, que viu en els boscs tropicals del sud-est asiàtic, concretament en el centre-oest de Birmània, Indoxina, Malacca, Sumatra i Borneo (en aquesta última illa representat per una subespècie endèmica. És l'única espècie del seu gènere i està poc emparentat amb les altres espècies d'óssos del món. És el més petit dels grans óssos actualment en vida, és també conegut com a ós del sol per les marques ataronjades del seu pit. (ca)
  • Medvěd malajský (Helarctos malayanus), nazývaný indonésky a malajsky „medový medvěd“ (Boreang Madu), je nejmenším příslušníkem čeledi medvědovitých. (cs)
  • Der Malaienbär (meist Helarctos malayanus, manchmal Ursus malayanus), auch als Sonnenbär bezeichnet, ist eine Raubtierart aus der Familie der Bären (Ursidae). Er lebt in Südostasien und ist der kleinste und am besten an eine baumbewohnende Lebensweise angepasste Vertreter seiner Familie. (de)
  • El oso malayo (Helarctos malayanus) es una especie de mamífero carnívoro de la familia de los úrsidos.​ Es una pequeña especie de oso, la menor entre todas las actuales,​ que vive en los bosques tropicales del sureste asiático, concretamente en el centro-oeste de Birmania, Indochina, Malaca, Sumatra y Borneo (en esta última isla representado por una subespecie endémica). Es la única especie de su género y está poco emparentada con las otras especies de osos del mundo. (es)
  • Malaysiako hartza edo eguzki-hartza (Helarctos malayanus) generoko animalia bat da. Artiodaktiloen barruko Ursidae familian sailkatuta dago. Bi azpiespezie ditu: * Helarctos malayanus malayanus * Helarctos malayanus euryspilus (eu)
  • Ainmhí uiliteach is ea an béar gréine. Mamach atá ann, agus is ball d'fhine na Ursidae é. Itheann an béar gréine duilleoga, feithidí, mil, laghairtí beaga agus a leithéid. Maireann sé in oirdheisceart na hÁise. Is síol ainmhí é an t-alt seo. Cuir leis, chun cuidiú leis an Vicipéid.Má tá alt níos forbartha le fáil i dteanga eile, is féidir leat aistriúchán Gaeilge a dhéanamh. (ga)
  • Beruang madu (Helarctos malayanus) termasuk familia Ursidae dan merupakan jenis paling kecil dari kedelapan jenis beruang yang adadi dunia. Beruang ini adalah fauna khas provinsi Bengkulu sekaligus dipakai sebagai simbol dari provinsi tersebut. Beruang madu juga merupakan maskot dari kota Balikpapan. Beruang madu di Balikpapan dikonservasi di sebuah hutan lindung bernama Hutan Lindung Sungai Wain. (in)
  • L'orso malese (Helarctos malayanus Raffles, 1821), conosciuto anche con il nome di orso del sole è un orso che abita principalmente le foreste pluviali dell'Asia sudorientale. È l'unico rappresentante del genere Helarctos. Il nome malese è basindo nan tenggil («colui che preferisce sedersi in alto»). Il nome indonesiano invece è Beruang Madu («orso del miele»). (it)
  • L'ours malais (Helarctos malayanus), ou ours des cocotiers ou bruan (du malais beruang, "ours"), est le plus petit ours d'Asie. C'est la seule espèce du genre Helarctos. (fr)
  • 말레이곰(Helarctos malayanus)은 주로 동남아시아의 열대우림에 서식하는 곰의 일종이다. 태양곰이라고도 불린다. 인도 북부, 방글라데시, 미얀마, 태국, 라오스, 캄보디아, 베트남, 중국 남부, 말레이 반도, 보르네오·수마트라 등지에 분포하고 있다. (ko)
  • マレーグマ(馬来熊、学名:Helarctos malayanus)は、クマ科マレーグマ属に分類されるクマ。本種のみでマレーグマ属を形成する。 (ja)
  • De Maleise beer of honingbeer (Helarctos malayanus) is een beer uit Zuidoost-Azië. In Maleisië wordt hij biroeang of broeang genoemd. (nl)
  • Biruang malajski, niedźwiedź malajski (Helarctos malayanus) – gatunek drapieżnego ssaka lądowego z rodziny niedźwiedziowatych (Ursidae), najmniejszego i jednego z najrzadziej występujących gatunków niedźwiedzi, a zarazem jeden z najsłabiej poznanych. Po raz pierwszy został opisany naukowo pod nazwą Ursus malayanus, następnie zaklasyfikowany do rodzaju biruang (Helarctos) jako jedyny jego przedstawiciel. (pl)
  • O urso-malaio (Helarctos malayanus), também conhecido como urso-do-sol ou urso-dos-coqueiros, é uma espécie de mamífero carnívoro da família dos ursos que habita as florestas tropicais do Sudeste asiático. É classificada como vulnerável pela União Internacional para a Conservação da Natureza (UICN), uma vez que o desmatamento em larga escala que ocorreu no sudeste asiático nas ultimas três décadas reduziu drasticamente o habitat adequado para o urso malaio. Acredita-se que a população global diminui mais de 30% nos últimos trinta anos. (pt)
  • Малайский медведь, или бируанг (лат. Helarctos malayanus), — вид млекопитающих из семейства медвежьих, являющийся единственным видом монотипического рода малайских медведей. (ru)
  • Malajbjörnen eller Biruang (Helarctos malayanus) är en liten art i familjen björnar som har svart päls och grågul nos. Arten förs vanligen till ett eget släkte Helarctos, men ibland även till släktet Ursus. Ett annat namn är solbjörn, som även finns i släktnamnet (gr. helios = sol) och troligen syftar på den gula fläcken på bröstet. (sv)
  • Малайський ведмідь або біруанг (Helarctos malayanus) — найменший серед ведмедів. Живе у джунглях Південно-Східної Азії. Довжина його тіла становить всього 1,2 метри, а маса тіла — до 40 кг. Одним з наукових центрів, що вивчають цих тварин, є Зоопарк Ланьчжоу. (uk)
  • The sun bear (Helarctos malayanus) is a species in the family Ursidae occurring in the tropical forests of Southeast Asia. It is the smallest bear, standing nearly 70 centimetres (28 inches) at the shoulder and weighing 25–65 kilograms (55–143 pounds). It is stockily built, with large paws, strongly curved claws, small rounded ears and a short snout. The fur is generally jet-black, but can vary from grey to red. Sun bears get their name from the characteristic orange to cream coloured chest patch. Its unique morphology—inward-turned front feet, flattened chest, powerful forelimbs with large claws—suggests adaptations for climbing. (en)
  • La malaja urso aŭ sunurso (Helarctos malayanus, kelkfoje Ursus malayanus) el la ordo de karnovoruloj kaj familio de ursedoj vivas plejparte en la tropikaj pluvarbaroj de Sudorienta Azio, precipe en Junnan de Ĉinio, sur la Hindoĉina Duoninsulo kaj Sumatro kaj Kalimantan de Indonezio. La sunurso longas proksimume 1,2 metrojn kun 3cm-a vosto, pezas 27-65 kilogramojn kaj altas 70 cm. La viraj ursoj estas iomete pli grande ol la inaj ursoj. La malaja urso estas la plej malgranda ursa specio, kaj ĝi alinomiĝas la "hunda urso" pro ĝia malgrandeco. (eo)
rdfs:label
  • دب الشمس (ar)
  • Ós malai (ca)
  • Medvěd malajský (cs)
  • Malaienbär (de)
  • Sun bear (en)
  • Malaja urso (eo)
  • Helarctos malayanus (es)
  • Malaysiako hartz (eu)
  • Ours malais (fr)
  • Béar gréine (ga)
  • Beruang madu (in)
  • Helarctos malayanus (it)
  • マレーグマ (ja)
  • 말레이곰 (ko)
  • Maleise beer (nl)
  • Biruang malajski (pl)
  • Helarctos malayanus (pt)
  • Малайский медведь (ru)
  • Ведмідь малайський (uk)
  • Malajbjörn (sv)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbo:wikiPageRedirects of
is dbo:wikiPageWikiLink of
is dbp:genus of
is dbp:name of
is foaf:primaryTopic of