The southern screamer (Chauna torquata), also known as the crested screamer, belongs to the order Anseriformes. It is found in southeastern Peru, northern Bolivia, Paraguay, southern Brazil, Uruguay and northern Argentina. Its diet consists of plants stems, seeds, leaves, and, rarely, small animals.

Property Value
dbo:abstract
  • El xahà emplomallat o xahà comú (Chauna torquata) és un ocell de la família dels anhímids (Anhimidae) que habita aiguamolls, sabanes empantanegades, vores de llacunes i rius d'Amèrica del Sud, des del sud-est de Perú, Bolívia, Paraguai, sud de Brasil i Uruguai fins al nord de l'Argentina. (ca)
  • Der Halsband-Wehrvogel (Chauna torquata), auch Tschaja genannt, ist eine Art aus der Familie der Wehrvögel, die zu den nächsten Verwandten der Entenvögel zählen. (de)
  • La Krestoĉaŭno (Chauna torquata), ankaŭ konata kiel Kresta kriulo aŭ Suda kriulo, apartenas al la ordo de Anseroformaj birdoj. Ĝi estas trovata en sudorienta Peruo, norda Bolivio, Paragvajo, suda Brazilo, Urugvajo kaj norda Argentino. Ĝia dieto konsistas el plantotigoj, semoj, folioj, kaj, malofte, malgrandaj bestoj. (eo)
  • El chajá o chajá común​ (Chauna torquata), es una especie de ave del orden anseriforme de la familia Anhimidae que habita en buena parte del sur y centro de Sudamérica. Tiene gran tamaño, unos 75 cm de pico a cola, se considera un símbolo de las pampas. Es miembro de una familia de aves exclusiva de América del Sur y está emparentado con los cisnes y los gansos, aunque a primera vista no se parece a ninguno de los dos grupos. (es)
  • The southern screamer (Chauna torquata), also known as the crested screamer, belongs to the order Anseriformes. It is found in southeastern Peru, northern Bolivia, Paraguay, southern Brazil, Uruguay and northern Argentina. Its diet consists of plants stems, seeds, leaves, and, rarely, small animals. (en)
  • Chauna torquata generoko animalia da. Hegaztien barruko Anhimidae familian sailkatua dago. (eu)
  • Le Kamichi à collier (Chauna torquata) est une espèce de la famille des Anhimidae, oiseaux endémiques de l'Amérique du Sud, apparentée aux canards et aux oies. (fr)
  • Il kaimichi meridionale (Chauna torquata Oken, 1816), noto anche come kaimichi crestato, è un uccello della famiglia Anhimidae. (it)
  • カンムリサケビドリ (冠叫鳥、学名:Chauna torquata)は、カモ目サケビドリ科に分類される鳥類の一種である。 (ja)
  • De kuifhoenderkoet (Chauna torquata) behoort tot de familie van hoenderkoeten (Anhimidae). Hij komt voor in bepaalde streken in Zuid-Amerika, waaronder Bolivia en Uruguay. (nl)
  • Skrzydłoszpon obrożny (Chauna torquata) – gatunek dużego ptaka z rodziny skrzydłoszponów (Anhimidae). Zasiedla środkową i wschodnią Amerykę Południową. Skrzydłoszpon obrożny został opisany w 1816 roku przez niemieckiego naturalistę Lorenza Okena pod nazwą Chaja torquata. Okaz, na podstawie którego opisano gatunek, pochodził z Paragwaju. Brak podgatunków. Długość ciała 80-95 cm, masa ciała 2,7-4,4 kg. Głowa szara, z czerwoną skórą wokół oka i na kantarku, sępi dziób, przystosowany do ściskania i rozrywania pożywienia. Czarna obroża. Ogólnie cały szary, jakby łuskowany, z ciemniejszymi skrzydłami. Czerwone nogi. Przebywa w grupach, odżywia się roślinnością porastającą brzegi rzek. Składa 3-5 jaj, inkubacja trwa 43-46 dni. Choć nie posiada błon pławnych, doskonale pływa. Niekiedy oswajany jako ptak stróżujący; głos niesie się na odległość 3 km. (pl)
  • Chauna torquata, é uma ave anseriforme da família dos anhimídeos, natural das regiões da Argentina e Bolívia até a região Sul do Brasil. Também é conhecida pelos nomes de tachã, anhuma-do-pantanal, anhumapoca, anhupoca, chajá, inhumapoca, taã, tachã-do-sul, tahã, tajã, xaiá e xajá. Tais aves medem cerca de 80 cm de comprimento, com pernas vermelhas, plumagens pardo-acinzentadas, pescoço com gola negra e estreito círculo branco. Suas asas são negras e com uma grande área branca visível durante o voo. (pt)
  • Tofsvärnfågel (Chauna torquata) är en fågel i familjen värnfåglar inom ordningen andfåglar. (sv)
  • Хохла́тая паламеде́я, или ошейниковая паламедея, или чайя (лат. Chauna torquata) — птица из семейства паламедей. (ru)
dbo:thumbnail
dbo:wikiPageID
  • 1246963 (xsd:integer)
dbo:wikiPageLength
  • 4720 (xsd:integer)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 932711077 (xsd:integer)
dbo:wikiPageWikiLink
dbp:authority
  • Oken, 1816 (en)
dbp:genus
  • Chauna (en)
dbp:imageCaption
  • in the Pantanal, Brazil (en)
dbp:name
  • Southern screamer (en)
dbp:rangeMap
  • Southern_Screamer.png (en)
dbp:rangeMapCaption
  • Distribution map (en)
dbp:species
  • torquata (en)
dbp:status
  • LC (en)
dbp:statusSystem
  • IUCN3.1 (en)
dbp:wikiPageUsesTemplate
dct:subject
rdf:type
rdfs:comment
  • El xahà emplomallat o xahà comú (Chauna torquata) és un ocell de la família dels anhímids (Anhimidae) que habita aiguamolls, sabanes empantanegades, vores de llacunes i rius d'Amèrica del Sud, des del sud-est de Perú, Bolívia, Paraguai, sud de Brasil i Uruguai fins al nord de l'Argentina. (ca)
  • Der Halsband-Wehrvogel (Chauna torquata), auch Tschaja genannt, ist eine Art aus der Familie der Wehrvögel, die zu den nächsten Verwandten der Entenvögel zählen. (de)
  • La Krestoĉaŭno (Chauna torquata), ankaŭ konata kiel Kresta kriulo aŭ Suda kriulo, apartenas al la ordo de Anseroformaj birdoj. Ĝi estas trovata en sudorienta Peruo, norda Bolivio, Paragvajo, suda Brazilo, Urugvajo kaj norda Argentino. Ĝia dieto konsistas el plantotigoj, semoj, folioj, kaj, malofte, malgrandaj bestoj. (eo)
  • El chajá o chajá común​ (Chauna torquata), es una especie de ave del orden anseriforme de la familia Anhimidae que habita en buena parte del sur y centro de Sudamérica. Tiene gran tamaño, unos 75 cm de pico a cola, se considera un símbolo de las pampas. Es miembro de una familia de aves exclusiva de América del Sur y está emparentado con los cisnes y los gansos, aunque a primera vista no se parece a ninguno de los dos grupos. (es)
  • The southern screamer (Chauna torquata), also known as the crested screamer, belongs to the order Anseriformes. It is found in southeastern Peru, northern Bolivia, Paraguay, southern Brazil, Uruguay and northern Argentina. Its diet consists of plants stems, seeds, leaves, and, rarely, small animals. (en)
  • Chauna torquata generoko animalia da. Hegaztien barruko Anhimidae familian sailkatua dago. (eu)
  • Le Kamichi à collier (Chauna torquata) est une espèce de la famille des Anhimidae, oiseaux endémiques de l'Amérique du Sud, apparentée aux canards et aux oies. (fr)
  • Il kaimichi meridionale (Chauna torquata Oken, 1816), noto anche come kaimichi crestato, è un uccello della famiglia Anhimidae. (it)
  • カンムリサケビドリ (冠叫鳥、学名:Chauna torquata)は、カモ目サケビドリ科に分類される鳥類の一種である。 (ja)
  • De kuifhoenderkoet (Chauna torquata) behoort tot de familie van hoenderkoeten (Anhimidae). Hij komt voor in bepaalde streken in Zuid-Amerika, waaronder Bolivia en Uruguay. (nl)
  • Chauna torquata, é uma ave anseriforme da família dos anhimídeos, natural das regiões da Argentina e Bolívia até a região Sul do Brasil. Também é conhecida pelos nomes de tachã, anhuma-do-pantanal, anhumapoca, anhupoca, chajá, inhumapoca, taã, tachã-do-sul, tahã, tajã, xaiá e xajá. Tais aves medem cerca de 80 cm de comprimento, com pernas vermelhas, plumagens pardo-acinzentadas, pescoço com gola negra e estreito círculo branco. Suas asas são negras e com uma grande área branca visível durante o voo. (pt)
  • Tofsvärnfågel (Chauna torquata) är en fågel i familjen värnfåglar inom ordningen andfåglar. (sv)
  • Хохла́тая паламеде́я, или ошейниковая паламедея, или чайя (лат. Chauna torquata) — птица из семейства паламедей. (ru)
  • Skrzydłoszpon obrożny (Chauna torquata) – gatunek dużego ptaka z rodziny skrzydłoszponów (Anhimidae). Zasiedla środkową i wschodnią Amerykę Południową. Skrzydłoszpon obrożny został opisany w 1816 roku przez niemieckiego naturalistę Lorenza Okena pod nazwą Chaja torquata. Okaz, na podstawie którego opisano gatunek, pochodził z Paragwaju. Brak podgatunków. Przebywa w grupach, odżywia się roślinnością porastającą brzegi rzek. Składa 3-5 jaj, inkubacja trwa 43-46 dni. Choć nie posiada błon pławnych, doskonale pływa. Niekiedy oswajany jako ptak stróżujący; głos niesie się na odległość 3 km. (pl)
rdfs:label
  • Xahà emplomallat (ca)
  • Halsband-Wehrvogel (de)
  • Kresta kriulo (eo)
  • Chauna torquata (es)
  • Chauna torquata (eu)
  • Southern screamer (en)
  • Kamichi à collier (fr)
  • Chauna torquata (it)
  • カンムリサケビドリ (ja)
  • Kuifhoenderkoet (nl)
  • Skrzydłoszpon obrożny (pl)
  • Chauna torquata (pt)
  • Хохлатая паламедея (ru)
  • Tofsvärnfågel (sv)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbo:wikiPageRedirects of
is dbo:wikiPageWikiLink of
is dbp:imageCaption of
is foaf:primaryTopic of