An Entity of Type: person, from Named Graph: http://dbpedia.org, within Data Space: dbpedia.org

Philip I (1175 – 9 October 1212), called the Noble, was the margrave of Namur from 1195 until his death. He was the second son of Count Baldwin V of Hainault and Countess Margaret I of Flanders. His paternal grandmother was Alice of Namur. Philip was left as regent of Hainault while his elder brother, Count Baldwin IX of Flanders, went on the Fourth Crusade and acted as guardian to Baldwin's daughters, and Margaret.

Property Value
dbo:abstract
 • Felip d'Hainaut, conegut com a Felip I el Noble o Felip I de Namur (nascut el 1175, mort el 1212) fou marquès i comte de Namur de 1195 a 1212. Era el segon fill de Balduí V comte d'Hainaut i de Namur, i de Margarida de Flandes o Margarida d'Alsàcia, comtessa de Flandes. El seu pare tenia el comtat de Namur per herència del seu propi oncle Enric el Cec, que, sense fills, l'havia designat com a hereu el 1165. Posteriorment, Enric el Cec va tenir una filla, Ermesinda i va voler anul·lar la donació. Balduí es va aixecar llavors en armes, va vèncer a Enric 1190 i va dominar el comtat de Namur, al qual es van agregar tres comtats: el comtat d'Hainaut, el comtat de la Roche i el comtat de Durbuy, i el territori resultant fou erigit per l'emperador Enric VI en el marquesat o macgraviat dit de Namur (1194), que no va persistir més que fins al 1195 (quan Balduí V va morir) tot i que després els comtes de Namur apareixen sovint esmentat com a marquesos. En el seu testament va llegar al seu segon fill Felip el comtat de Namur, amb la condició que el comtat/marquesat de Namur seria vassall del comtat d'Hainaut. Felip va alterar les armes de Flandes amb l'addició d'una banda de gules. Però Teobald I de Bar, qui s'havia casat amb Ermesinda no s'havia donat per vençut i va atacar a Felip de Namur. Es van enfrontar en una guerra que va durar tres anys, fins que el tractat de Dinant signat el 26 de juliol de 1199 va reconèixer la possessió de Namur a Felip. Felip va exercir la regència del comtat de Flandes i del comtat d'Hainaut, en absència del seu germà gran Balduí VI d'Hainaut (1171 † 1205) que havia marxat a la Croada i després durant la minoria de les seves nebodes Joana i Margarida. En la guerra contra França, va ser fet presoner i no va recuperar la llibertat fins a casar-se amb , filla de Felip August i d', i l'enviament de les seves nebodes, com a ostatges, a la cort de França. Els flamencs i els hennuyers (gent d'Hainaut) indignats es van revoltar i el van obligar a renunciar a la regència dels dos comtats. Dins del comtat de Namur, es va mostrar pacífic, religiós i promotor del desenvolupament social. També va intervenir com a mediador entre els diferents senyors en guerra. Afectat per disenteria, va morir el 9 d'octubre de 1212 a Valenciennes. La seva germana Violant d'Hainaut, comtessa d'Auxerre i Tonnerre, esposa de Pere II de Courtenay, va esdevenir comtessa/marquesa de Namur, títol agafat pel seu marit el 1212, però abandonat quan es va convertir en emperador de Constantinoble. Només es coneix un model de segell i contrasegell de Felip I, que és un segell eqüestre emprat des de 1200 a 1212, el qual porta un escut en el que estan representats els tres galons d'Hainaut. En la cara de contrasegell hi ha un lleó trencat per una franja diagonal: aquest lleó era el de Flandes que va agafar del seu germà Balduí IX afegint la diagonal de cadet, i que es convertirà en les armes del marquesat de Namur. (ca)
 • Philipp I. von Hennegau (* 1175; † 5. Oktober 1212 in Valenciennes) war Markgraf von Namur von 1196 bis 1212. Er war der zweite Sohn des Grafen Balduin V. von Hennegau und Namur und der Margarete von Elsass, Gräfin von Flandern. (de)
 • Ο Φίλιππος Α΄ του Ναμύρ ή Φίλιππος ο Ευγενής (1175 - 9 Οκτωβρίου 1212) Μαργράβος του Ναμύρ (1195 - 1212) από τον Οίκο της Φλάνδρας ήταν δεύτερος γιος του Βαλδουίνου Ε΄ κόμη του Αινώ και της Μαργαρίτας Α΄ κόμισσας της Φλάνδρας. Ο Φίλιππος Α΄ ήταν αδελφός των πρώτων αυτοκρατόρων της Λατινικής Αυτοκρατορίας Βαλδουίνου Α΄ και Ερρίκου. Η δίδυμη αδελφή του ήταν η Γολάντα. Ο Βαλδουίνος Ε΄ ήταν γιος του Βαλδουίνου Δ΄ κόμη τού Αινώ και της Αλίκης του Ναμύρ. (el)
 • Felipe I de Henao, llamado el Noble, nació en 1175 y murió en 1212. Fue de 1195 a 1212, era el segundo hijo de Balduino V de Henao y de Namur, y de Margarita de Alsacia, condesa de Flandes. Su padre heredó el marquesado de Namur de su tío Enrique el Ciego el cual, al no tener ningún hijo que le sucediera, le designó como heredero en 1165. La hija de Enrique el Ciego, Ermesinda se rebeló contra esta disposición. Balduino V se levantó en armas contra Enrique el Ciego y conquistó en 1190 el condado de Namur, que pasó a ser erigido en marquesado en 1184 por el emperador Enrique VI. Balduino V legó a su segundo hijo el marquesado de Namur estableciendo una cláusula por la que el marquesado de Namur sería vasallo del conde de Henao.​ Pero Teobaldo I de Bar, que se había casado con Ermesinda, no renunció a Namur y se levantó en armas contra Felipe.​ La guerra les enfrentó durante tres años, hasta que en el tratado de Dinant, firmado el 26 de julio de 1199 se reconoció a Felipe como propietario de Namur.​ Felipe asumió la regencia del condado durante la ausencia de su hermano mayor Balduino (1171- 1205) que había ido a las cruzadas, y durante la minoría de edad de sus sobrinas Juana y Margarita.​ Durante su guerra contra Francia fue hecho prisionero y recobró la libertad al casarse con María de Francia hija de Felipe Augusto e Inés de Méran, y enviar a sus sobrinas, como rehenes, a la corte de Francia.​​ Indignados por esta actitud, los flamencos y los Hennuyers se sublevaron y obligaron a Felipe a renunciar a la regencia de los dos condados. Como señor del marquesado de Namur fue un hombre pacífico, religioso y promotor del desarrollo social. Intervino, asimismo, como mediador entre los señores de la guerra. Enfermo de disentería murió el 9 de octubre de 1212 en Valenciennes. No tuvo descendencia y designó a su sobrino Felipe de Courtenay como su sucesor. (es)
 • Philip I (1175 – 9 October 1212), called the Noble, was the margrave of Namur from 1195 until his death. He was the second son of Count Baldwin V of Hainault and Countess Margaret I of Flanders. His paternal grandmother was Alice of Namur. Baldwin V had fought a war with his uncle Count Henry IV of Luxembourg to establish Namur as independent from Luxembourg in 1190 and in 1194, Emperor Henry VI declared Namur to be a margraviate. Baldwin's will left Namur to Philip, but as a fief of Hainault. However, Count Theobald I of Bar, who had married Henry of Luxembourg's daughter, Ermesinda, refused to relinquish Namur and attacked Philip, besieging him in Namur. The war lasted for three years until the Treaty of Dinant, signed on 26 July 1199, recognised Philip as holder of Namur. Philip was left as regent of Hainault while his elder brother, Count Baldwin IX of Flanders, went on the Fourth Crusade and acted as guardian to Baldwin's daughters, and Margaret. Following Baldwin's capture at Adrianople, Philip was summoned to a meeting by King Philip Augustus of France at Pont de l'Arche. Philip was forced to swear fealty to the king of France and give Baldwin's daughters as wards of the King. Along with these exactions Philip was forced to marry Marie, daughter of Philip Augustus and Agnes of Merania. In Namur, Philip reigned as a peaceful and pious promoter of social development. He intervened as the mediator between many feuding lords. He died of dysentery on 9 October 1212, in Valenciennes. He had designated his twin sister Yolande as heir. (en)
 • Philippe Ier de Hainaut, dit le Noble, né en mars 1174, mort en 1212, fut marquis de Namur de 1195 à 1212. Il était second fils de Baudouin V, comte de Hainaut et de Namur, et de Marguerite Ire d'Alsace, comtesse de Flandre. Son père tenait le comté de Namur de son propre oncle Henri l'aveugle lequel, sans enfant, l'avait désigné comme héritier en 1165. Par la suite, Henri l'Aveugle avait eu une fille, Ermesinde et était revenu sur la donation. Baudouin avait alors pris les armes, vaincu Henri et conquit en 1190 le comté de Namur qui fut érigé en marquisat en 1194 par l'empereur Henri VI. Par testament, il légua à son second fils Philippe le marquisat de Namur, avec la clause que le marquisat de Namur soit vassal du comté de Hainaut. Philippe brisa les armes de Flandre et leur ajoutant une bande de gueules. Mais Thiébaut Ier de Bar, qui avait épousé Ermesinde n'avait pas renoncé à Namur et attaqua Philippe. La guerre les opposa pendant trois ans, jusqu'au traité de Dinant, signé le 26 juillet 1199 et reconnaissant à Philippe la possession de Namur. Philippe assura la régence des comtés Flandre et de Hainaut en l'absence de son frère aîné Baudouin (1171 † 1205) parti en croisade puis pendant la minorité de ses nièces Jeanne et Marguerite. En guerre contre la France, il fut fait prisonnier et ne recouvra la liberté qu'en se mariant avec Marie de France, fille de Philippe II Auguste et d'Agnès de Méranie, et en envoyant ses nièces, en otage à la Cour de France. Indignés les Flamands et les Hennuyers se révoltèrent et le contraignirent à renoncer à la régence des deux comtés. À l'intérieur du marquisat de Namur, il se montra pacifique, religieux et promoteur de développement social. Il intervint également comme médiateur entre différents seigneurs en guerre. Atteint de dysenterie, il mourut le 9 octobre 1212 à Valenciennes.C'est sa sœur Yolande de Hainaut, comtesse d'Auxerre et de Tonnerre, épouse de Pierre II de Courtenay, qui devient marquise de Namur, titre repris par son époux jusqu'en 1212, date où il devient empereur de Constantinople (Il sera couronné le 19 avril 1217 à Saint-Laurent-hors-les-Murs par le pape Honorius III). On ne possède qu'un modèle de sceau de Philippe Ier et son contre-sceau; c'est un sceau équestre employé de 1200 à 1212 où il porte un bouclier sur lequel sont représentés les trois chevrons du Hainaut. Sur son contre-sceau figure le lion brisé d'une cotice; ce lion est celui de Flandre qu'il a pris de son frère Baudouin IX, brisé d'une cotice de cadet qui deviendront les armes du marquisat de Namur. (fr)
 • Filippo di Namur o di Hainaut o di Fiandra, detto il Nobile (Valenciennes, marzo 1174 – Namur, 15 ottobre 1212) fu marchese di Namur dal 1195 fino alla sua morte e ebbe la reggenza della contea delle Fiandre, dal 1202 al gennaio 1212. (it)
 • Filips I (1175 - 9 oktober 1212), bijgenaamd de Nobele, was markgraaf van Namen van 1195 tot aan zijn dood. Hij was de tweede zoon van Boudewijn V, graaf van Henegouwen en Margaretha van de Elzas, gravin van Vlaanderen. Zijn grootmoeder van vaderskant was Aleidis van Namen. Boudewijn V had in 1190 (waarbij Filips was gevangengenomen door koning Filips II van Frankrijk) en in 1194 (Slag bij Noville) strijd geleverd met zijn oom, Hendrik IV van Luxemburg, om Namen onafhankelijk te maken van Luxemburg, waarop keizer Hendrik VI Namen verhief tot een markgraafschap. Boudewijns testament liet Namen na aan zijn tweede zoon Filips, maar wel als een leengoed van het graafschap Henegouwen. Maar Theobald I van Bar, die was getrouwd met Ermesinde, de erfgename van Hendrik van Luxemburg, weigerde om afstand te doen van Namen en viel Filips aan en belegerde hem in Namen. De oorlog duurde drie jaar totdat het verdrag van Dinant, ondertekend op 26 juli 1199, Filips erkende als rechtmatige markgraaf van Namen. Filips bleef als regent van Henegouwen achter, toen zijn oudere broer, Boudewijn VI, aan de Vierde Kruistocht in 1202 deelnam en trad als voogd op voor Boudewijns dochters, Johanna en Margaretha. Na Boudewijns gevangenname in Adrianopel in 1205, werd Filips door Filips Augustus, koning van Frankrijk, opgeroepen voor een ontmoeting bij Pont-de-l'Arche. Filips werd gedwongen om trouw te zweren aan de koning van Frankrijk en Boudewijns dochters als beschermelingen aan de koning over te dragen. Samen met deze vorderingen werd Filips gedwongen om met Maria, dochter van Filips Augustus en Agnes van Meranië, te trouwen. In Namen regeerde Filips als een vredevolle, vrome voorvechter van maatschappelijke ontwikkeling. Hij kwam meermaals als bemiddelaar tussenbeide in vetes tussen heren in zijn graafschap. Hij stierf op 9 oktober 1212 aan dysenterie te Valenciennes. Hij had zijn tweelingzus Yolande aangewezen als zijn erfgename. (nl)
 • Филипп I Благородный (фр. Philippe I le Noble; март 1174 — 15 октября 1212) — маркграф Намюра с 1195 года. Второй сын графа Эно Бодуэна V и графини Фландрии Маргариты I Эльзасской. (ru)
dbo:thumbnail
dbo:wikiPageExternalLink
dbo:wikiPageID
 • 5860283 (xsd:integer)
dbo:wikiPageLength
 • 3528 (xsd:nonNegativeInteger)
dbo:wikiPageRevisionID
 • 1104350441 (xsd:integer)
dbo:wikiPageWikiLink
dbp:title
dbp:wikiPageUsesTemplate
dbp:years
 • 1195 (xsd:integer)
dct:subject
gold:hypernym
schema:sameAs
rdf:type
rdfs:comment
 • Philipp I. von Hennegau (* 1175; † 5. Oktober 1212 in Valenciennes) war Markgraf von Namur von 1196 bis 1212. Er war der zweite Sohn des Grafen Balduin V. von Hennegau und Namur und der Margarete von Elsass, Gräfin von Flandern. (de)
 • Ο Φίλιππος Α΄ του Ναμύρ ή Φίλιππος ο Ευγενής (1175 - 9 Οκτωβρίου 1212) Μαργράβος του Ναμύρ (1195 - 1212) από τον Οίκο της Φλάνδρας ήταν δεύτερος γιος του Βαλδουίνου Ε΄ κόμη του Αινώ και της Μαργαρίτας Α΄ κόμισσας της Φλάνδρας. Ο Φίλιππος Α΄ ήταν αδελφός των πρώτων αυτοκρατόρων της Λατινικής Αυτοκρατορίας Βαλδουίνου Α΄ και Ερρίκου. Η δίδυμη αδελφή του ήταν η Γολάντα. Ο Βαλδουίνος Ε΄ ήταν γιος του Βαλδουίνου Δ΄ κόμη τού Αινώ και της Αλίκης του Ναμύρ. (el)
 • Filippo di Namur o di Hainaut o di Fiandra, detto il Nobile (Valenciennes, marzo 1174 – Namur, 15 ottobre 1212) fu marchese di Namur dal 1195 fino alla sua morte e ebbe la reggenza della contea delle Fiandre, dal 1202 al gennaio 1212. (it)
 • Филипп I Благородный (фр. Philippe I le Noble; март 1174 — 15 октября 1212) — маркграф Намюра с 1195 года. Второй сын графа Эно Бодуэна V и графини Фландрии Маргариты I Эльзасской. (ru)
 • Felip d'Hainaut, conegut com a Felip I el Noble o Felip I de Namur (nascut el 1175, mort el 1212) fou marquès i comte de Namur de 1195 a 1212. Era el segon fill de Balduí V comte d'Hainaut i de Namur, i de Margarida de Flandes o Margarida d'Alsàcia, comtessa de Flandes. Dins del comtat de Namur, es va mostrar pacífic, religiós i promotor del desenvolupament social. També va intervenir com a mediador entre els diferents senyors en guerra. Afectat per disenteria, va morir el 9 d'octubre de 1212 a Valenciennes. (ca)
 • Felipe I de Henao, llamado el Noble, nació en 1175 y murió en 1212. Fue de 1195 a 1212, era el segundo hijo de Balduino V de Henao y de Namur, y de Margarita de Alsacia, condesa de Flandes. Su padre heredó el marquesado de Namur de su tío Enrique el Ciego el cual, al no tener ningún hijo que le sucediera, le designó como heredero en 1165. La hija de Enrique el Ciego, Ermesinda se rebeló contra esta disposición. Balduino V se levantó en armas contra Enrique el Ciego y conquistó en 1190 el condado de Namur, que pasó a ser erigido en marquesado en 1184 por el emperador Enrique VI. (es)
 • Philip I (1175 – 9 October 1212), called the Noble, was the margrave of Namur from 1195 until his death. He was the second son of Count Baldwin V of Hainault and Countess Margaret I of Flanders. His paternal grandmother was Alice of Namur. Philip was left as regent of Hainault while his elder brother, Count Baldwin IX of Flanders, went on the Fourth Crusade and acted as guardian to Baldwin's daughters, and Margaret. (en)
 • Philippe Ier de Hainaut, dit le Noble, né en mars 1174, mort en 1212, fut marquis de Namur de 1195 à 1212. Il était second fils de Baudouin V, comte de Hainaut et de Namur, et de Marguerite Ire d'Alsace, comtesse de Flandre. Son père tenait le comté de Namur de son propre oncle Henri l'aveugle lequel, sans enfant, l'avait désigné comme héritier en 1165. Par la suite, Henri l'Aveugle avait eu une fille, Ermesinde et était revenu sur la donation. Baudouin avait alors pris les armes, vaincu Henri et conquit en 1190 le comté de Namur qui fut érigé en marquisat en 1194 par l'empereur Henri VI. (fr)
 • Filips I (1175 - 9 oktober 1212), bijgenaamd de Nobele, was markgraaf van Namen van 1195 tot aan zijn dood. Hij was de tweede zoon van Boudewijn V, graaf van Henegouwen en Margaretha van de Elzas, gravin van Vlaanderen. Zijn grootmoeder van vaderskant was Aleidis van Namen. Filips bleef als regent van Henegouwen achter, toen zijn oudere broer, Boudewijn VI, aan de Vierde Kruistocht in 1202 deelnam en trad als voogd op voor Boudewijns dochters, Johanna en Margaretha. (nl)
rdfs:label
 • Felip I el Noble (ca)
 • Φίλιππος Α΄ του Ναμύρ (el)
 • Philipp I. (Namur) (de)
 • Felipe I de Namur (es)
 • Philippe Ier de Namur (fr)
 • Philip I of Namur (en)
 • Filippo I di Namur (it)
 • Filips I van Namen (nl)
 • Филипп I (маркграф Намюра) (ru)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbo:spouse of
is dbo:wikiPageDisambiguates of
is dbo:wikiPageRedirects of
is dbo:wikiPageWikiLink of
is dbp:spouse of
is foaf:primaryTopic of
Powered by OpenLink Virtuoso    This material is Open Knowledge     W3C Semantic Web Technology     This material is Open Knowledge    Valid XHTML + RDFa
This content was extracted from Wikipedia and is licensed under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License