An Entity of Type: animal, from Named Graph: http://dbpedia.org, within Data Space: dbpedia.org

Manuel Hedilla Larrey (born July 18, 1902 in Ambrosero, Cantabria – died February 4, 1970 in Madrid) was a Spanish political figure who was a leading member of the Falange and an early rival for power towards Francisco Franco. He was a mechanic by trade.

Property Value
dbo:abstract
 • Manuel Hedilla Larrey (Ambrosero, avui Bárcena de Cicero, Cantàbria, 1902 - Madrid, 4 de febrer de 1970) va ser un polític falangista espanyol. Obrer maquinista, va ingressar el 1934 a Falange Española, i fou designat cap local de Renedo de Piélagos, càrrec en el qual va desenvolupar gran activitat de proselitisme. El març de 1935,durant una visita de José Antonio a Santander va ser nomenat cap provincial de Falange. El novembre de 1935 va ser nomenat Conseller Nacional de FE. El maig de 1936 es va entrevistar amb el general Mola i posteriorment va participar en els preparatius de la revolta del 18 de juliol de 1936 a Galícia. L'agost de 1936, ja a Burgos i davant l'estada a la presó, a la zona republicana, de José Antonio, es converteix de facto en el cap nacional de Falange. Després d'una reunió a Valladolid en la qual es crea la Junta de Comandaments Provisionals, el 2 de setembre de 1936, Hedilla n'és confirmat com a cap. Pel que sembla per encàrrec de José Antonio, es prepara per reorganitzar els quadres falangistes per a la seva integració en la revolta militar. Actuava amb el pseudònim de Pasavan. No obstant això, les seves activitats aixecaren recels que ni ell mateix sospitava. Després d'un incident protagonitzat a Salamanca la nit del 16 d'abril de 1937 per membres de diferents corrents existents dins de Falange, de resultes dels quals va haver-hi dues morts, la Caserna General de Franco es va alarmar i va decidir dur endavant un pla que ja venia preparant-se sota la inspiració d'alts comandaments militars i del cunyat de Franco, Ramón Serrano Súñer: la creació d'un gran partit únic. Així el 19 d'abril de 1937 Hedilla és sorprès pel Decret d'Unificació amb els tradicionalistes i sota la prefectura de Franco. Aquesta fusió, encara que va assolir la tranquil·litat política en la zona nacionalista, va suposar, de fet, la desaparició de la Falange Española tal com la concebia José Antonio. Hedilla no va admetre la prefectura de la Junta Política de FET y de las JONS que per decret de 22 d'abril li va atorgar Franco. L'ala d'Hedilla, segons l'historiador Francisco Blanco, era la més pròxima al nacionalsocialisme alemany. Detingut el 25 d'abril de 1937, sota l'acusació, mai provada, d'haver conspirat contra el Caudillo, va ser condemnat a mort. Per intercessió de Ramón Serrano Súñer en persona i de l'ambaixador d'Alemanya se li va commutar la pena, i fou bandejat a Canàries. Després d'haver perdut la seva esposa, que va sofrir un trastorn mental provocat per la injustícia de la condemna, recobra la llibertat el 1941 i es trasllada a Mallorca. Hedilla, d'acord amb , fundarà el Frente Nacional de Alianza Libre. A la fi dels seixanta va ser l'eix d'un corrent polític que, després de la seva mort el 1970, s'organitzaria el 1977 com Falange Española de les JONS (auténtica). Després de la desaparició d'aquest partit, el 2002 sorgí Falange Auténtica, actuals seguidors del corrent hedillista. (ca)
 • Federico Manuel HEDILLA Larrey [eDIja] (Ambrosero, 18a de julio 1902-Madrido, 4-a de februaro 1970) estis hispana politikisto de la Hispana Falango, konita ĉar estis dua nacia estro de FE de las JONS kaj sukcedinto de José Antonio Primo de Rivera. Li estis mekanikisto, aliĝis al Falango en 1934 kaj dekomence li ludis duarangan rolon en la partio. Post la eksplodo de la Hispana Enlanda Milito tamen, li akiris pli grandan gravon kaj en septembro 1936 estis nomumita estro de provizora junto Junta de Mando Provisional, kiu ekzorgis de la estreco de la partio dum la fondinto, José Antonio Primo de Rivera, estis enprizone en la respublika zono.​ Hedilla troviĝis estre de partio kiu estis kreskinta konsiderinde ekde la komenco de la milito kaj kiu estis unu el la plej gravaj de la insurekciinta zono, se ne rekte la plej. Li devis fronti la povoluktojn kiuj aperis en la eno de Falango, kaj poste ankaŭ la Dekreton de Unuigo kun la karlistoj proklamita de Francisco Franco, kiu unuigis en unu unika partio ĉiujn la politikajn fortoj de la «ribeluloj». Li estis arestita pro ordono de Franco kaj enprizonigita dum kelkaj jaroj. Post tio, Hedilla vivis en ostracismo kaj malproksimiĝinta el la publika vivo. (eo)
 • Federico Manuel Hedilla Larrey (Ambrosero (Santander), 18 de julio de 1902-Madrid, 4 de febrero de 1970) fue un político falangista español, conocido por haber sido segundo jefe nacional de FE de las JONS y sucesor de José Antonio Primo de Rivera. Mecánico de profesión,​ se afilió a Falange en 1934 e inicialmente tuvo un papel secundario en el partido. Tras el estallido de la Guerra Civil Española, sin embargo, adquirió una mayor importancia y en septiembre de 1936 fue nombrado jefe de una Junta de Mando Provisional que se hiciera cargo de la jefatura del partido mientras el fundador, José Antonio Primo de Rivera, continuaba detenido en la zona republicana.​ Hedilla se encontró al frente de un partido que había crecido considerablemente desde el comienzo de la guerra y que era uno de los más importantes de la zona sublevada. Tuvo que hacer frente a las luchas de poder que surgieron en el seno de Falange, y también posteriormente al Decreto de Unificación promulgado por Francisco Franco, que unificaba en un partido único a todas las fuerzas políticas «rebeldes». Detenido por orden de Franco y encarcelado, pasó algunos años en la cárcel. Tras esto, Hedilla vivió en el ostracismo​ y alejado de la vida pública. (es)
 • Manuel Hedilla Larrey (born July 18, 1902 in Ambrosero, Cantabria – died February 4, 1970 in Madrid) was a Spanish political figure who was a leading member of the Falange and an early rival for power towards Francisco Franco. He was a mechanic by trade. (en)
 • Federico Manuel Hedilla Larrey (Ambrosero, Cantabrie, 18 juillet 1902 – Madrid, 4 février 1970) était un membre important de la Phalange Espagnole (Falange Española de las JONS) qu’il dirigea d’ailleurs brièvement après la mort du fondateur José Antonio Primo de Rivera. N'ayant pas accepté la fusion de la Phalange avec les traditionalistes Carlistes décidée par Franco en avril 1937, il fut condamné à mort mais gracié. Emprisonné jusqu'en 1947, il ne joua aucun rôle dans l'Espagne franquiste. (fr)
 • Manuel Hedilla (Ambrosero, 18 luglio 1902 – Madrid, 4 febbraio 1970) è stato un politico spagnolo, secondo capo nazionale del movimento politico della Falange spagnola. Fedele assertore del programma sociale enunciato da José Antonio Primo de Rivera fu il rappresentante della corrente più rivoluzionaria che si rifaceva a ideali nazional-popolari e socialisteggianti. (it)
 • Manuel Hedilla Larrey was een Spaans falangistisch politicus. Manuel Hedilla was afkomstig uit een arme familie. Hij was aanvankelijk automonteur. Hij werd in 1934 lid van de Falange Española de las JONS van José Antonio Primo de Rivera. Na de terechtstelling van José Antonio op 20 november 1936 door de republikeinen, werd Hedilla door de partijbestuurders van de FE de las JONS in de nationalistische zone tot tijdelijk voorzitter van de partij benoemd. Op 18 april 1937 werd Manuel Hedilla jefe nacional ('nationaal leider') van de FE de las JONS. In die functie keerde hij zich tegen Franco's voornemen om de Falange te laten fuseren met de carlisten en de (aanhangers van ex-koning Alfons XIII van Spanje). Met behulp van Franco-gezinde elementen binnen het partijbestuur van de FE de las JONS, werd Hedilla drie dagen na zijn aanstelling als jefe door Franco aan de kant geschoven door middel van een interne partij-coup. De FE de las JONS ging de fusie aan en heette sindsdien (tot 1976) Falange Española Tradicionalista y de las JONS. Hedilla werd daarna gevangengenomen en verbannen. In 1946 werd hij in vrijheid gesteld en ging bij een luchtvaartmaatschappij werken, waarna hij een oppositionele en authentieke Falange stichtte (samen met Narciso Perales). (nl)
 • Manuel Hedilla Larrey (Cantábria, 18 de julho de 1902 — Madrid, 4 de fevereiro de 1970) foi uma figura política Espanhola que foi um dos principais membros da Falange e um dos primeiros rivais pelo poder contra Francisco Franco. Ele era mecânico de ofício. (pt)
dbo:birthDate
 • 1902-07-18 (xsd:date)
dbo:birthName
 • Manuel Hedilla Larrey (en)
dbo:birthPlace
dbo:birthYear
 • 1902-01-01 (xsd:gYear)
dbo:deathDate
 • 1970-02-04 (xsd:date)
dbo:deathPlace
dbo:deathYear
 • 1970-01-01 (xsd:gYear)
dbo:nationality
dbo:occupation
dbo:party
dbo:stateOfOrigin
dbo:wikiPageID
 • 21154494 (xsd:integer)
dbo:wikiPageLength
 • 8497 (xsd:nonNegativeInteger)
dbo:wikiPageRevisionID
 • 1112090750 (xsd:integer)
dbo:wikiPageWikiLink
dbp:birthDate
 • 1902-07-18 (xsd:date)
dbp:birthName
 • Manuel Hedilla Larrey (en)
dbp:birthPlace
 • Ambrosero, Cantabria, Kingdom of Spain (en)
dbp:caption
 • 1930.0
dbp:deathDate
 • 1970-02-04 (xsd:date)
dbp:deathPlace
dbp:name
 • Manuel Hedilla (en)
dbp:nationality
dbp:notableWorks
 • Testamento politico de Manuel Hedilla (en)
dbp:occupation
dbp:party
dbp:wikiPageUsesTemplate
dct:subject
gold:hypernym
schema:sameAs
rdf:type
rdfs:comment
 • Manuel Hedilla Larrey (born July 18, 1902 in Ambrosero, Cantabria – died February 4, 1970 in Madrid) was a Spanish political figure who was a leading member of the Falange and an early rival for power towards Francisco Franco. He was a mechanic by trade. (en)
 • Federico Manuel Hedilla Larrey (Ambrosero, Cantabrie, 18 juillet 1902 – Madrid, 4 février 1970) était un membre important de la Phalange Espagnole (Falange Española de las JONS) qu’il dirigea d’ailleurs brièvement après la mort du fondateur José Antonio Primo de Rivera. N'ayant pas accepté la fusion de la Phalange avec les traditionalistes Carlistes décidée par Franco en avril 1937, il fut condamné à mort mais gracié. Emprisonné jusqu'en 1947, il ne joua aucun rôle dans l'Espagne franquiste. (fr)
 • Manuel Hedilla (Ambrosero, 18 luglio 1902 – Madrid, 4 febbraio 1970) è stato un politico spagnolo, secondo capo nazionale del movimento politico della Falange spagnola. Fedele assertore del programma sociale enunciato da José Antonio Primo de Rivera fu il rappresentante della corrente più rivoluzionaria che si rifaceva a ideali nazional-popolari e socialisteggianti. (it)
 • Manuel Hedilla Larrey (Cantábria, 18 de julho de 1902 — Madrid, 4 de fevereiro de 1970) foi uma figura política Espanhola que foi um dos principais membros da Falange e um dos primeiros rivais pelo poder contra Francisco Franco. Ele era mecânico de ofício. (pt)
 • Manuel Hedilla Larrey (Ambrosero, avui Bárcena de Cicero, Cantàbria, 1902 - Madrid, 4 de febrer de 1970) va ser un polític falangista espanyol. Obrer maquinista, va ingressar el 1934 a Falange Española, i fou designat cap local de Renedo de Piélagos, càrrec en el qual va desenvolupar gran activitat de proselitisme. El març de 1935,durant una visita de José Antonio a Santander va ser nomenat cap provincial de Falange. El novembre de 1935 va ser nomenat Conseller Nacional de FE. (ca)
 • Federico Manuel HEDILLA Larrey [eDIja] (Ambrosero, 18a de julio 1902-Madrido, 4-a de februaro 1970) estis hispana politikisto de la Hispana Falango, konita ĉar estis dua nacia estro de FE de las JONS kaj sukcedinto de José Antonio Primo de Rivera. (eo)
 • Federico Manuel Hedilla Larrey (Ambrosero (Santander), 18 de julio de 1902-Madrid, 4 de febrero de 1970) fue un político falangista español, conocido por haber sido segundo jefe nacional de FE de las JONS y sucesor de José Antonio Primo de Rivera. (es)
 • Manuel Hedilla Larrey was een Spaans falangistisch politicus. Manuel Hedilla was afkomstig uit een arme familie. Hij was aanvankelijk automonteur. Hij werd in 1934 lid van de Falange Española de las JONS van José Antonio Primo de Rivera. (nl)
rdfs:label
 • Manuel Hedilla (ca)
 • Manuel Hedilla (en)
 • Manuel Hedilla (eo)
 • Manuel Hedilla (es)
 • Manuel Hedilla (it)
 • Manuel Hedilla (fr)
 • Manuel Hedilla (nl)
 • Manuel Hedilla (pt)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:isPrimaryTopicOf
foaf:name
 • Manuel Hedilla (en)
is dbo:commander of
is dbo:wikiPageRedirects of
is dbo:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of
Powered by OpenLink Virtuoso    This material is Open Knowledge     W3C Semantic Web Technology     This material is Open Knowledge    Valid XHTML + RDFa
This content was extracted from Wikipedia and is licensed under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License