The exsecant (exsec, exs) and excosecant (excosec, excsc, exc) are trigonometric functions defined in terms of the secant and cosecant functions. They used to be important in fields such as surveying, railway engineering, civil engineering, astronomy, and spherical trigonometry and could help improve accuracy, but are rarely used today except to simplify some calculations.

Property Value
dbo:abstract
 • L'exsecant, abreviadament exsec, és una funció trigonomètrica que es pot definir en funció de la secant sec(θ): . En el seu temps va ser important en camps com l'agrimensura, astronomia, i la trigonometria esfèrica, però avui en dia es fa servir poc. Això és degut principalment al fet que la disponibilitat de calculadores i ordinadors ha eliminat la necessitat de les taules trigonomètriques de funcions especialitzades com aquesta. Una funció relacionada és l'excosecant (excsc), l'exsecant de l'angle complementari: El motiu per a definir una funció especial per a l'exsecant és similar al motiu per definir el versinus: per angles petits θ, la sec(θ) és molt propera a 1, per tant, si es fa servir la fórmula per a calcular l'exsecant a partir de la secant, cal restar dues quantitats gairebé iguals, això exagera els errors. Així, si s'ha de fer servir una taula de la funció secant per a calcular l'exsecant cal que tingui una exactitud molt alta, per això és útil tenir una taula especialitzada per al càlcul de l'exsecant. Fins i tot amb un ordinador, els errors de coma flotant poden ser problemàtics per al càlcul de l'exsecant d'angles petis. Una fórmula més exacta en aquest límit és fer servir la identitat: . Abans de l'existència dels ordinadors, això requeria multiplicacions que costaven força temps. EL nom de exsecant es pot entendre a partir de la construcció gràfica que es pot veure a la circumferència goniomètrica de la dreta. La sec(θ) és la , i la exsecant és el bocí d'aquesta secant que queda a l'exterior del cercle (ex del Llatí fora de). (ca)
 • The exsecant (exsec, exs) and excosecant (excosec, excsc, exc) are trigonometric functions defined in terms of the secant and cosecant functions. They used to be important in fields such as surveying, railway engineering, civil engineering, astronomy, and spherical trigonometry and could help improve accuracy, but are rarely used today except to simplify some calculations. (en)
 • De exsecans, aangeduid met exsec, (Latijn voor de erbuiten snijdende) van een scherpe hoek θ in een rechthoekige driehoek is een goniometrische functie, gedefinieerd als volgt: De exsecans werd vroeger vaak gebruikt in de astronomie, navigatiekunde en binnen de wiskunde in de boldriehoeksmeting. Nu wordt hij nog zelden gebruikt, hetgeen zijn voornaamste reden heeft binnen de computertechniek. Goniometrische tabellen werden overbodig en dus ook alle functies die, zoals de exsecans, makkelijk konden worden afgeleid uit andere functies (in dit geval de secans). De exsecans heeft een aantal verbanden, uitgedrukt als een identiteit: (nl)
 • 外正割为三角函数的一种,现较少使用。符号表示为, 等。与正割函数的的关系: 。此函数可应用在铁路工程学、测量学、球面几何学等学科。 (zh)
dbo:thumbnail
dbo:wikiPageID
 • 1273836 (xsd:integer)
dbo:wikiPageLength
 • 30472 (xsd:integer)
dbo:wikiPageRevisionID
 • 972869945 (xsd:integer)
dbo:wikiPageWikiLink
dbp:wikiPageUsesTemplate
dct:subject
rdf:type
rdfs:comment
 • The exsecant (exsec, exs) and excosecant (excosec, excsc, exc) are trigonometric functions defined in terms of the secant and cosecant functions. They used to be important in fields such as surveying, railway engineering, civil engineering, astronomy, and spherical trigonometry and could help improve accuracy, but are rarely used today except to simplify some calculations. (en)
 • 外正割为三角函数的一种,现较少使用。符号表示为, 等。与正割函数的的关系: 。此函数可应用在铁路工程学、测量学、球面几何学等学科。 (zh)
 • L'exsecant, abreviadament exsec, és una funció trigonomètrica que es pot definir en funció de la secant sec(θ): . En el seu temps va ser important en camps com l'agrimensura, astronomia, i la trigonometria esfèrica, però avui en dia es fa servir poc. Això és degut principalment al fet que la disponibilitat de calculadores i ordinadors ha eliminat la necessitat de les taules trigonomètriques de funcions especialitzades com aquesta. Una funció relacionada és l'excosecant (excsc), l'exsecant de l'angle complementari: . (ca)
 • De exsecans, aangeduid met exsec, (Latijn voor de erbuiten snijdende) van een scherpe hoek θ in een rechthoekige driehoek is een goniometrische functie, gedefinieerd als volgt: De exsecans werd vroeger vaak gebruikt in de astronomie, navigatiekunde en binnen de wiskunde in de boldriehoeksmeting. Nu wordt hij nog zelden gebruikt, hetgeen zijn voornaamste reden heeft binnen de computertechniek. Goniometrische tabellen werden overbodig en dus ook alle functies die, zoals de exsecans, makkelijk konden worden afgeleid uit andere functies (in dit geval de secans). (nl)
rdfs:label
 • Exsecant (ca)
 • Exsecant (en)
 • Exsecans (nl)
 • Эксеканс (ru)
 • Ексеканс (uk)
 • 外正割 (zh)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbo:wikiPageDisambiguates of
is dbo:wikiPageRedirects of
is dbo:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of