The Bornean orangutan (Pongo pygmaeus) is a species of orangutan native to the island of Borneo. Together with the Sumatran orangutan and Tapanuli orangutan, it belongs to the only genus of great apes native to Asia. Like the other great apes, orangutans are highly intelligent, displaying tool use and distinct cultural patterns in the wild. Orangutans share approximately 97% of their DNA with humans. The Bornean orangutan is a critically endangered species, with deforestation, palm oil plantations, and hunting posing a serious threat to its continued existence.

Property Value
dbo:abstract
  • إنسان الغابة (بالإنجليزية: Bornean orangutan) (باللاتينية: Pongo pygmaeus) . (ar)
  • L'orangutan de Borneo (Pongo pygmaeus) és una espècie d'orangutan endèmica de l'illa de Borneo. És una mica més alt que l'orangutan de Sumatra, l'altra espècie d'orangutan. També és més comuna, amb uns 45.000 exemplars en vida salvatge davant dels 7.500 de l'altra espècie. Estan en perill greu d'extinció a causa de la destrucció del seu hàbitat i al fet que moltes cries són capturades, matant els adults, per posar-les en zoos. L'orangutan de Borneo té una vida d'uns 35 o 40 anys en vida salvatge, però en un zoo es pot allargar fins als 60. Actualment l'espècie es divideix en tres subespècies en funció del territori de l'illa de Borneo en què habiten. Al nord-oest de l'illa s'hi troba el grup Pongo pygmaeus pygmaeus, a les zones centrals hi habita Pongo pygmaeus wurmbii, i al nord-est s'hi pot observar Pongo pygmaeus morio (l'última subespècie reconeguda dins el grup). Els mascles en llibertat pesen de mitjana 75 kg (amb exemplars des de 50 a 200 kg) i tenen una alçada d'entre 1,2-1,4 m. Les femelles oscil·len entre 38,5 kg a 30–50 kg amb alçades entre 1-1,2 m. (ca)
  • Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) je lidoop z rodu orangutan, který žije na ostrově Borneo. Spolu s orangutanem sumaterským a orangutanem tapanulijským patří k jedinému rodu lidoopů, který pochází z Asie. Stejně jako ostatní hominidé jsou i orangutani vysoce inteligentní a dokáží velmi dobře zacházet s nástroji a zhotovovat je. Mají také vysoce vyvinuté společenské chování. Orangutani sdílejí s lidmi přibližně 97 % DNA. Orangutan bornejský je kriticky ohrožený druh díky odlesňování kvůli plantážím pro pěstování palmy olejné na výrobu palmového oleje. Velké nebezpečí pro něj znamená i jeho lov. (cs)
  • Ο ουρακοτάγκος του Βόρνεο (Pongo pygmaeus) είναι ένα είδος ουρακοτάγκου στο νησί του Βόρνεο. Μαζί με τον ουρακοτάγκο της Σουμάτρα και το ουρακοτάγκο του Ταπανούλι, ανήκει στο μοναδικό γένος μεγάλων πιθήκων που προέρχονται από την Ασία. Όπως και οι άλλοι μεγάλοι πίθηκοι, οι ουρακοτάγκοι είναι εξαιρετικά ευφυείς, παρουσιάζοντας χρήση εργαλείων και ξεχωριστά πολιτιστικά πρότυπα στην άγρια φύση. Οι ουρακοτάγκοι μοιράζονται περίπου το 97% του DNA τους με τους ανθρώπους. Ανήκει στους ανθρωποειδείς πιθήκους. Ο ουρακοτάγκος του Βόρνεο είναι είδος που απειλείται με εξαφάνιση. Η αποψίλωση των δασών, οι φυτείες φοινικέλαιου και το κυνήγι που αποτελούν σοβαρή απειλή για τη συνέχιση της ύπαρξής του. Σε φυσικές συνθήκες, ο ουρακοτάγκος του Βόρνεο ζει 35 με 45 χρόνια, ενώ σε συνθήκες αιχμαλωσίας το προσδόκιμο ζωής του ανεβαίνει κοντά στα 60 χρόνια. Ως το μεγαλύτερο δενδρόβιο ζώο, μπορεί να μείνει σε ένα δέντρο έως και 24 ώρες. (el)
  • Der Borneo-Orang-Utan (Pongo pygmaeus) ist eine Menschenaffenart. Zusammen mit dem Sumatra-Orang-Utan und dem 2017 beschriebenen Tapanuli-Orang-Utan bildet er die Gattung der Orang-Utans. Er ist auf Borneo endemisch. (de)
  • La Bornea orangutano (Pongo pygmaeus) estas unu el du specioj de orangutanoj. Troviĝanta nur en la insulo Borneo, apartenanta kaj al Indonezio kaj al Malajzio; ĝi estas pli abunda ol la Sumatra orangutano. Kune kun tiu lasta, ĝi apartenas al la nura genro de grandaj simioj kiuj estas indiĝenaj de Asio. Kiel la aliaj grandaj simioj, orangutanoj estas tre inteligentaj, kaj montras progresan il-uzadon kaj distingajn kulturajn modelojn en naturo. Orangutanoj kunhavas proksimume 97% el iliaj DNA kun homoj. La Bornea orangutano estas endanĝerita specio, pro senarbarigo, palmoleaj plantejoj kaj ĉasado kiel gravaj minacoj al ties longdaŭra ekzistado. (eo)
  • El orangután de Borneo (Pongo pygmaeus) es una especie de orangután que, como su nombre lo indica, es nativa de la isla de Borneo en Indonesia, Asia. Esta especie es la más numerosa con unos cuarenta y cinco mil[cita requerida] individuos en estado salvaje, números que contrastan con los siete mil quinientosorangutanes de Sumatra que aún viven en su hábitat natural. Sus grandes amenazas son los incendios, la tala de los bosques donde habita, la caza y el tráfico ilegal de sus crías en el mercado negro. (es)
  • Pongo pygmeaus edo Borneoko Orangutana orangutan espezieetako bat da. Borneon bizi dira. Sumatrako orangutanarekin batera Asiako tximino handi bakarrak dira. 35 eta 40 urte arteko bizi itxaropena dute, baina zoologikoetan 60 urte arte bizi daitezke. Arrek 75 kilo pisatzen dituzte, 50 eta 100 kilo artean, eta 1,2 eta 1,4 metro tamaina dute gutxi gorabehera. Emeek 38,5 kiloko batez besteko pisua dute eta 1 eta 1,2 metro artean. * Datuak: Q599672 * Multimedia: Pongo pygmaeus * Espezieak: Pongo pygmaeus (eu)
  • Is ainmhí é an t-órang-útan Boirneoch. Mamach atá ann. Is síol ainmhí é an t-alt seo. Cuir leis, chun cuidiú leis an Vicipéid.Má tá alt níos forbartha le fáil i dteanga eile, is féidir leat aistriúchán Gaeilge a dhéanamh. (ga)
  • Orangutan Kalimantan, Pongo pygmaeus, adalah spesies orangutan asli pulau Kalimantan. Bersama dengan orangutan Sumatra yang lebih kecil, orangutan Kalimantan masuk kedalam genus yang dapat ditemui di Asia. Orangutan Kalimantan memiliki lama waktu hidup selama 35 sampai 40 tahun di alam liar, sedangkan di penangkaran dapat mencapai usia 60 tahun. (in)
  • The Bornean orangutan (Pongo pygmaeus) is a species of orangutan native to the island of Borneo. Together with the Sumatran orangutan and Tapanuli orangutan, it belongs to the only genus of great apes native to Asia. Like the other great apes, orangutans are highly intelligent, displaying tool use and distinct cultural patterns in the wild. Orangutans share approximately 97% of their DNA with humans. The Bornean orangutan is a critically endangered species, with deforestation, palm oil plantations, and hunting posing a serious threat to its continued existence. (en)
  • L’Orang-outan de Bornéo (Pongo pygmaeus) est l'une des trois espèces du genre Orang-outan ou Pongo, qui appartient à la famille des hominidés. Il est endémique de l'île Bornéo, en Asie du Sud-Est, qui se partage entre l'Indonésie et la Malaisie. L'espèce est menacée par la perte de son habitat naturel. Sa population a baissé de 25 % entre 2005 et 2015. (fr)
  • L'orango del Borneo (Pongo pygmaeus Linnaeus, 1760) è una scimmia ominide, endemica del Borneo. Ha una vita media dai 35 ai 40 anni in natura; in cattività può raggiungere i 60 anni. (it)
  • 보르네오오랑우탄(Pongo pygmaeus)은 보르네오 섬에 서식하는 오랑우탄의 종이다. 약간 더 작은 수마트라오랑우탄과 함께 아시아에서 발견되는 유일한 유인원이다. 보르네오오랑우탄의 수명은 야생에서 약 35~40년 정도이고, 최대 60년까지 산다. (ko)
  • Orangutan borneański (Pongo pygmaeus) – jeden z trzech gatunków orangutana, endemiczny dla Borneo. Pod względem wielkości jest większy niż orangutan sumatrzański. Długość życia na wolności 35–40 lat; w niewoli do 60. Badania dzikich orangutanów wykazują, że samce mają 75 kg i 1,2-1,5 m długości; samice przeciętnie 38,5 kg i 1-1,2 m długości. W latach 1999–2015 populacja gatunku spadła o przeszło 100 tys., tj. o połowę. Orangutan borneański ma trzy podgatunki: * orangutan sarawaski P. p. pygmaeus – Sarawak (Malezja) i północne Borneo Zachodnie (Indonezja) * orangutan centralnoborneański P. p. wurmbii – Południowe Borneo Zachodnie i Borneo Środkowe (Indonezja) * orangutan wschodnioborneański P. p. morio – Borneo Wschodnie (Indonezja) i Sabah (Malezja) (pl)
  • De Borneose orang-oetan (Pongo pygmaeus) is een zoogdier uit de familie van de mensachtigen (Hominidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd als Simia pygmaeus in 1760 gepubliceerd door Carl Linnaeus. Lang werd de Sumatraanse orang-oetan (Pongo abelii) ook tot deze soort gerekend, als de ondersoort Pongo pygmaeus abelii. Onderzoek aan het DNA heeft echter aannemelijk gemaakt dat de twee taxa beter als aparte soorten kunnen worden opgevat. Volgens die moderne opvatting komt Pongo pygmaeus enkel voor op het eiland Borneo. Er worden binnen dat verspreidingsgebied nog drie ondersoorten onderscheiden: de Noordwest-Borneose orang-oetan (P. p. pygmaeus), de Centraal-Borneose orang-oetan (P. p. wurmbii) en de Noordoost-Borneose orang-oetan (P. p. morio). (nl)
  • O orangotango-de-bornéu (Pongo pygmaeus), é uma espécie de orangotango, que como seu nome indica, é nativa da ilha de Bornéo (Indonésia e Malásia). Juntamente com o orangotango-de-sumatra, pertence ao único gênero de grandes primatas na Ásia (Pongo). Esta espécie é mais numerosa com aproximadamente 45 mil indíviduos, números que contrastam os 7500 orangotangos-de-sumatra que vivem em seu habitat natural. O orangotango-de-bornéu está ameaçado de extinção devido aos incêndios, a destruição florestal em troca de plantações de óleo de palma e o tráfico ilegal de crias de orangotango. Estes orangotangos partilham aproximadamente 97% de seu DNA com o homem. (pt)
  • Калиманта́нский орангута́н (лат. Pongo pygmaeus) — один из трёх ныне существующих видов орангутанов. (ru)
  • Borneoorangutang (Pongo pygmaeus), av malajiska orang-utan, skogsmänniska, är en människoapa som lever i regnskogen på Borneo. Den har orangebrun, ganska lång päls och långa armar. (sv)
  • 婆羅洲猩猩(学名:Pongo pygmaeus)是原生于婆羅洲的红猩猩。牠们与体型较小的蘇門達臘猩猩是亞洲仅有的两种類人猿。像其他大猿一样,猩猩非常聰明,野生猩猩会使用工具和并拥有獨特的文化。猩猩與人类拥有97%的共同DNA。 野生婆羅洲猩猩的壽命可以達35-40歲;飼養的可以活到60歲。 (zh)
dbo:thumbnail
dbo:wikiPageExternalLink
dbo:wikiPageID
  • 6670017 (xsd:integer)
dbo:wikiPageLength
  • 39327 (xsd:integer)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 986098009 (xsd:integer)
dbo:wikiPageWikiLink
dbp:authority
  • (en)
dbp:image
  • Bornean Orangutan mother and baby, Seneca Park Zoo.JPG (en)
dbp:image2Caption
  • Female with infant at the Seneca Park Zoo (en)
dbp:imageCaption
  • Male at Dublin Zoo (en)
dbp:name
  • Bornean orangutan (en)
dbp:rangeMap
  • Mapa distribuicao pongo pygmaeus.png (en)
dbp:rangeMapCaption
  • Distribution of Pongo pygmaeus in Borneo (en)
dbp:status
  • CR (en)
dbp:statusSystem
  • IUCN3.1 (en)
dbp:subdivision
  • *Pongo pygmaeus morio *Pongo pygmaeus pygmaeus *Pongo pygmaeus wurmbii (en)
dbp:subdivisionRanks
  • Subspecies (en)
dbp:synonyms
  • P. agris (en)
  • P. batangtuensis (en)
  • P. borneensis (Röhrer-Ertl, 1983) (en)
  • P. borneo (en)
  • P. brookei (en)
  • P. curtus (en)
  • P. dadappensis (en)
  • P. genepaiensis (en)
  • P. landakkensis (en)
  • P. morio (en)
  • P. owenii (en)
  • P. rantaiensis (en)
  • P. rufus (en)
  • P. satyrus [in part] (en)
  • P. skalauensis (en)
  • P. sumatranus (en)
  • P. tuakensis (en)
  • P. wallichii (en)
  • P. wurmbii (en)
dbp:taxid
  • 10714 (xsd:integer)
dbp:taxon
  • Pongo pygmaeus (en)
dbp:wikiPageUsesTemplate
dct:subject
rdf:type
rdfs:comment
  • إنسان الغابة (بالإنجليزية: Bornean orangutan) (باللاتينية: Pongo pygmaeus) . (ar)
  • Der Borneo-Orang-Utan (Pongo pygmaeus) ist eine Menschenaffenart. Zusammen mit dem Sumatra-Orang-Utan und dem 2017 beschriebenen Tapanuli-Orang-Utan bildet er die Gattung der Orang-Utans. Er ist auf Borneo endemisch. (de)
  • El orangután de Borneo (Pongo pygmaeus) es una especie de orangután que, como su nombre lo indica, es nativa de la isla de Borneo en Indonesia, Asia. Esta especie es la más numerosa con unos cuarenta y cinco mil[cita requerida] individuos en estado salvaje, números que contrastan con los siete mil quinientosorangutanes de Sumatra que aún viven en su hábitat natural. Sus grandes amenazas son los incendios, la tala de los bosques donde habita, la caza y el tráfico ilegal de sus crías en el mercado negro. (es)
  • Pongo pygmeaus edo Borneoko Orangutana orangutan espezieetako bat da. Borneon bizi dira. Sumatrako orangutanarekin batera Asiako tximino handi bakarrak dira. 35 eta 40 urte arteko bizi itxaropena dute, baina zoologikoetan 60 urte arte bizi daitezke. Arrek 75 kilo pisatzen dituzte, 50 eta 100 kilo artean, eta 1,2 eta 1,4 metro tamaina dute gutxi gorabehera. Emeek 38,5 kiloko batez besteko pisua dute eta 1 eta 1,2 metro artean. * Datuak: Q599672 * Multimedia: Pongo pygmaeus * Espezieak: Pongo pygmaeus (eu)
  • Is ainmhí é an t-órang-útan Boirneoch. Mamach atá ann. Is síol ainmhí é an t-alt seo. Cuir leis, chun cuidiú leis an Vicipéid.Má tá alt níos forbartha le fáil i dteanga eile, is féidir leat aistriúchán Gaeilge a dhéanamh. (ga)
  • Orangutan Kalimantan, Pongo pygmaeus, adalah spesies orangutan asli pulau Kalimantan. Bersama dengan orangutan Sumatra yang lebih kecil, orangutan Kalimantan masuk kedalam genus yang dapat ditemui di Asia. Orangutan Kalimantan memiliki lama waktu hidup selama 35 sampai 40 tahun di alam liar, sedangkan di penangkaran dapat mencapai usia 60 tahun. (in)
  • The Bornean orangutan (Pongo pygmaeus) is a species of orangutan native to the island of Borneo. Together with the Sumatran orangutan and Tapanuli orangutan, it belongs to the only genus of great apes native to Asia. Like the other great apes, orangutans are highly intelligent, displaying tool use and distinct cultural patterns in the wild. Orangutans share approximately 97% of their DNA with humans. The Bornean orangutan is a critically endangered species, with deforestation, palm oil plantations, and hunting posing a serious threat to its continued existence. (en)
  • L’Orang-outan de Bornéo (Pongo pygmaeus) est l'une des trois espèces du genre Orang-outan ou Pongo, qui appartient à la famille des hominidés. Il est endémique de l'île Bornéo, en Asie du Sud-Est, qui se partage entre l'Indonésie et la Malaisie. L'espèce est menacée par la perte de son habitat naturel. Sa population a baissé de 25 % entre 2005 et 2015. (fr)
  • L'orango del Borneo (Pongo pygmaeus Linnaeus, 1760) è una scimmia ominide, endemica del Borneo. Ha una vita media dai 35 ai 40 anni in natura; in cattività può raggiungere i 60 anni. (it)
  • 보르네오오랑우탄(Pongo pygmaeus)은 보르네오 섬에 서식하는 오랑우탄의 종이다. 약간 더 작은 수마트라오랑우탄과 함께 아시아에서 발견되는 유일한 유인원이다. 보르네오오랑우탄의 수명은 야생에서 약 35~40년 정도이고, 최대 60년까지 산다. (ko)
  • De Borneose orang-oetan (Pongo pygmaeus) is een zoogdier uit de familie van de mensachtigen (Hominidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd als Simia pygmaeus in 1760 gepubliceerd door Carl Linnaeus. Lang werd de Sumatraanse orang-oetan (Pongo abelii) ook tot deze soort gerekend, als de ondersoort Pongo pygmaeus abelii. Onderzoek aan het DNA heeft echter aannemelijk gemaakt dat de twee taxa beter als aparte soorten kunnen worden opgevat. Volgens die moderne opvatting komt Pongo pygmaeus enkel voor op het eiland Borneo. Er worden binnen dat verspreidingsgebied nog drie ondersoorten onderscheiden: de Noordwest-Borneose orang-oetan (P. p. pygmaeus), de Centraal-Borneose orang-oetan (P. p. wurmbii) en de Noordoost-Borneose orang-oetan (P. p. morio). (nl)
  • O orangotango-de-bornéu (Pongo pygmaeus), é uma espécie de orangotango, que como seu nome indica, é nativa da ilha de Bornéo (Indonésia e Malásia). Juntamente com o orangotango-de-sumatra, pertence ao único gênero de grandes primatas na Ásia (Pongo). Esta espécie é mais numerosa com aproximadamente 45 mil indíviduos, números que contrastam os 7500 orangotangos-de-sumatra que vivem em seu habitat natural. O orangotango-de-bornéu está ameaçado de extinção devido aos incêndios, a destruição florestal em troca de plantações de óleo de palma e o tráfico ilegal de crias de orangotango. Estes orangotangos partilham aproximadamente 97% de seu DNA com o homem. (pt)
  • Калиманта́нский орангута́н (лат. Pongo pygmaeus) — один из трёх ныне существующих видов орангутанов. (ru)
  • Borneoorangutang (Pongo pygmaeus), av malajiska orang-utan, skogsmänniska, är en människoapa som lever i regnskogen på Borneo. Den har orangebrun, ganska lång päls och långa armar. (sv)
  • 婆羅洲猩猩(学名:Pongo pygmaeus)是原生于婆羅洲的红猩猩。牠们与体型较小的蘇門達臘猩猩是亞洲仅有的两种類人猿。像其他大猿一样,猩猩非常聰明,野生猩猩会使用工具和并拥有獨特的文化。猩猩與人类拥有97%的共同DNA。 野生婆羅洲猩猩的壽命可以達35-40歲;飼養的可以活到60歲。 (zh)
  • L'orangutan de Borneo (Pongo pygmaeus) és una espècie d'orangutan endèmica de l'illa de Borneo. És una mica més alt que l'orangutan de Sumatra, l'altra espècie d'orangutan. També és més comuna, amb uns 45.000 exemplars en vida salvatge davant dels 7.500 de l'altra espècie. Estan en perill greu d'extinció a causa de la destrucció del seu hàbitat i al fet que moltes cries són capturades, matant els adults, per posar-les en zoos. L'orangutan de Borneo té una vida d'uns 35 o 40 anys en vida salvatge, però en un zoo es pot allargar fins als 60. (ca)
  • Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus) je lidoop z rodu orangutan, který žije na ostrově Borneo. Spolu s orangutanem sumaterským a orangutanem tapanulijským patří k jedinému rodu lidoopů, který pochází z Asie. Stejně jako ostatní hominidé jsou i orangutani vysoce inteligentní a dokáží velmi dobře zacházet s nástroji a zhotovovat je. Mají také vysoce vyvinuté společenské chování. Orangutani sdílejí s lidmi přibližně 97 % DNA. (cs)
  • Ο ουρακοτάγκος του Βόρνεο (Pongo pygmaeus) είναι ένα είδος ουρακοτάγκου στο νησί του Βόρνεο. Μαζί με τον ουρακοτάγκο της Σουμάτρα και το ουρακοτάγκο του Ταπανούλι, ανήκει στο μοναδικό γένος μεγάλων πιθήκων που προέρχονται από την Ασία. Όπως και οι άλλοι μεγάλοι πίθηκοι, οι ουρακοτάγκοι είναι εξαιρετικά ευφυείς, παρουσιάζοντας χρήση εργαλείων και ξεχωριστά πολιτιστικά πρότυπα στην άγρια φύση. Οι ουρακοτάγκοι μοιράζονται περίπου το 97% του DNA τους με τους ανθρώπους. Ανήκει στους ανθρωποειδείς πιθήκους. Ως το μεγαλύτερο δενδρόβιο ζώο, μπορεί να μείνει σε ένα δέντρο έως και 24 ώρες. (el)
  • La Bornea orangutano (Pongo pygmaeus) estas unu el du specioj de orangutanoj. Troviĝanta nur en la insulo Borneo, apartenanta kaj al Indonezio kaj al Malajzio; ĝi estas pli abunda ol la Sumatra orangutano. Kune kun tiu lasta, ĝi apartenas al la nura genro de grandaj simioj kiuj estas indiĝenaj de Asio. Kiel la aliaj grandaj simioj, orangutanoj estas tre inteligentaj, kaj montras progresan il-uzadon kaj distingajn kulturajn modelojn en naturo. Orangutanoj kunhavas proksimume 97% el iliaj DNA kun homoj. (eo)
  • Orangutan borneański (Pongo pygmaeus) – jeden z trzech gatunków orangutana, endemiczny dla Borneo. Pod względem wielkości jest większy niż orangutan sumatrzański. Długość życia na wolności 35–40 lat; w niewoli do 60. Badania dzikich orangutanów wykazują, że samce mają 75 kg i 1,2-1,5 m długości; samice przeciętnie 38,5 kg i 1-1,2 m długości. W latach 1999–2015 populacja gatunku spadła o przeszło 100 tys., tj. o połowę. Orangutan borneański ma trzy podgatunki: (pl)
rdfs:label
  • إنسان الغاب البورنيوي (ar)
  • Orangutan de Borneo (ca)
  • Orangutan bornejský (cs)
  • Borneo-Orang-Utan (de)
  • Ουρακοτάγκος του Βόρνεο (el)
  • Bornean orangutan (en)
  • Bornea orangutano (eo)
  • Pongo pygmaeus (es)
  • Pongo pygmaeus (eu)
  • Orang-outan de Bornéo (fr)
  • Órang-útan Boirneoch (ga)
  • Orang utan kalimantan (in)
  • Pongo pygmaeus (it)
  • 보르네오오랑우탄 (ko)
  • Borneose orang-oetan (nl)
  • Orangutan borneański (pl)
  • Pongo pygmaeus (pt)
  • Калимантанский орангутан (ru)
  • Borneoorangutang (sv)
  • 婆羅洲猩猩 (zh)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbo:species of
is dbo:wikiPageRedirects of
is dbo:wikiPageWikiLink of
is dbp:imageCaption of
is dbp:species of
is foaf:primaryTopic of