About: Sun bear     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : yago:Whole100003553, within Data Space : dbpedia.org associated with source document(s)

The sun bear (Helarctos malayanus) is a species in the family Ursidae occurring in the tropical forests of Southeast Asia. It is the smallest bear, standing nearly 70 centimetres (28 inches) at the shoulder and weighing 25–65 kilograms (55–143 pounds). It is stockily built, with large paws, strongly curved claws, small rounded ears and a short snout. The fur is generally jet-black, but can vary from grey to red. Sun bears get their name from the characteristic orange to cream coloured chest patch. Its unique morphology—inward-turned front feet, flattened chest, powerful forelimbs with large claws—suggests adaptations for climbing.

AttributesValues
rdf:type
rdfs:label
  • دب الشمس
  • Os malai
  • Medvěd malajský
  • Malaienbär
  • Αρκούδα του ήλιου
  • Sun bear
  • Malaja urso
  • Helarctos malayanus
  • Malaysiako hartz
  • Ours malais
  • Béar gréine
  • Beruang madu
  • Helarctos malayanus
  • マレーグマ
  • 말레이곰
  • Maleise beer
  • Biruang malajski
  • Helarctos malayanus
  • Малайский медведь
  • Malajbjörn
  • Ведмідь малайський
  • 马来熊
rdfs:comment
  • ًدب الشمس أو دب العسل (الاسم العلمي: Helarctos malayanus) نوع من الدببة المتواجد في الغابات المطيرة في الجنوب الشرقي من قارة آسيا، وبالتحديد في: شمال شرق الهند، بنغلاديش، ميانمار، تايلاند، لاوس، كمبوديا، فيتنام، جنوب الصين، شبه الجزيرة الماليزية، وجزر سومطرة وبورنيو.
  • Medvěd malajský (Helarctos malayanus), nazývaný malajsky „medový medvěd“ (beruang madu), je nejmenším příslušníkem čeledi medvědovitých. Žije v jihovýchodní Asii. Je nejvíc ze všech medvědů přizpůsoben šplhání po stromech. Živí se menšími živočichy (především hmyzem a malými obratlovci) a rostlinným materiálem (především semeny, ovocem a medem).
  • L'ós malai (Helarctos malayanus, dit de vegades Ursus malayanus) és una espècie de mamífer carnívor de la família dels úrsids. És una menuda espècie d'ós, la menor entre totes les actuals, que viu en els boscs tropicals del sud-est asiàtic, concretament en el centre-oest de Birmània, Indoxina, Malacca, Sumatra i Borneo (en aquesta última illa representat per una subespècie endèmica. És l'única espècie del seu gènere i està poc emparentat amb les altres espècies d'óssos del món. És el més petit dels grans óssos actualment en vida, és també conegut com a ós del sol per les marques ataronjades del seu pit.
  • Malaysiako hartza edo eguzki-hartza (Helarctos malayanus) generoko animalia bat da. Artiodaktiloen barruko Ursidae familian sailkatuta dago. Bi azpiespezie ditu: * Helarctos malayanus malayanus * Helarctos malayanus euryspilus
  • El oso malayo (Helarctos malayanus) es una especie de mamífero carnívoro de la familia de los úrsidos.​ Es una pequeña especie de oso, la menor entre todas las actuales,​ que vive en los bosques tropicales del sureste asiático, concretamente en el centro-oeste de Birmania, Indochina, Malaca, Sumatra y Borneo (en esta última isla representado por una subespecie endémica). Es la única especie de su género y está poco emparentada con las otras especies de osos del mundo.
  • Ainmhí uiliteach is ea an béar gréine. Mamach atá ann, agus is ball d'fhine na Ursidae é. Itheann an béar gréine duilleoga, feithidí, mil, laghairtí beaga agus a leithéid. Maireann sé in oirdheisceart na hÁise. Is síol ainmhí é an t-alt seo. Cuir leis, chun cuidiú leis an Vicipéid.Má tá alt níos forbartha le fáil i dteanga eile, is féidir leat aistriúchán Gaeilge a dhéanamh.
  • Beruang madu (Helarctos malayanus) termasuk familia Ursidae dan merupakan jenis paling kecil dari kedelapan jenis beruang yang adadi dunia. Beruang ini adalah fauna khas provinsi Bengkulu sekaligus dipakai sebagai simbol dari provinsi tersebut. Beruang madu juga merupakan maskot dari kota Balikpapan. Beruang madu di Balikpapan dikonservasi di sebuah hutan lindung bernama Hutan Lindung Sungai Wain.
  • L'orso malese (Helarctos malayanus Raffles, 1821), conosciuto anche con il nome di orso del sole è un orso che abita principalmente le foreste pluviali dell'Asia sudorientale. È l'unico rappresentante del genere Helarctos. Il nome malese è basindo nan tenggil («colui che preferisce sedersi in alto»). Il nome indonesiano invece è Beruang Madu («orso del miele»).
  • マレーグマ (馬来熊、Helarctos malayanus) は、哺乳綱食肉目クマ科マレーグマ属に分類される食肉類。本種のみでマレーグマ属を構成する。
  • De Maleise beer of honingbeer (Helarctos malayanus) is een beer uit Zuidoost-Azië. In Maleisië wordt hij biroeang of broeang genoemd.
  • Biruang malajski, niedźwiedź malajski (Helarctos malayanus) – gatunek drapieżnego ssaka lądowego z rodziny niedźwiedziowatych (Ursidae), najmniejszego i jednego z najrzadziej występujących gatunków niedźwiedzi, a zarazem jeden z najsłabiej poznanych. Po raz pierwszy został opisany naukowo pod nazwą Ursus malayanus, następnie zaklasyfikowany do rodzaju biruang (Helarctos) jako jedyny jego przedstawiciel.
  • O urso-malaio (Helarctos malayanus), também conhecido como urso-do-sol ou urso-dos-coqueiros, é uma espécie de mamífero carnívoro da família dos ursos que habita as florestas tropicais do Sudeste asiático. É classificada como vulnerável pela União Internacional para a Conservação da Natureza (UICN), uma vez que o desmatamento em larga escala que ocorreu no sudeste asiático nas ultimas três décadas reduziu drasticamente o habitat adequado para o urso malaio. Acredita-se que a população global diminui mais de 30% nos últimos trinta anos.
  • Malajbjörnen eller Biruang (Helarctos malayanus) är en liten art i familjen björnar som har svart päls och grågul nos. Arten förs vanligen till ett eget släkte Helarctos, men ibland även till släktet Ursus. Ett annat namn är solbjörn, som även finns i släktnamnet (gr. helios = sol) och troligen syftar på den gula fläcken på bröstet.
  • Малайский медведь (лат. Helarctos malayanus), — вид млекопитающих из семейства медвежьих, являющийся единственным видом монотипического рода малайских медведей.
  • Малайський ведмідь або біруанг (Helarctos malayanus) — найменший серед ведмедів. Живе у джунглях Південно-Східної Азії. Довжина його тіла становить всього 1,2 метри, а маса тіла — до 40 кг. Одним з наукових центрів, що вивчають цих тварин є Зоопарк Ланьчжоу.
  • 马来熊(学名:Helarctos malayanus),英文名为「Sun Bear」,藏語譯音為「耐力喀蘇」,是熊科馬來熊屬(Helarctos)的唯一一种生物,生活在东南亚的热带雨林中。
  • Η αρκούδα του ήλιου (Helarctos malayanus) είναι ένα είδος αρκούδας που απαντάται σε τροπικά δάση στη Νοτιοανατολική Ασία. Εμφανίζεται ως ευπαθές είδος στην κόκκινη λίστα της IUCN. Ο παγκόσμιος πληθυσμός θεωρείται ότι έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 30% κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων γενεών. Ο κατάλληλος βιότοπος έχει μειωθεί δραματικά λόγω της μεγάλης κλίμακας αποψίλωσης που σημειώθηκε σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
  • Helarctos malayanus Cet article ne cite pas suffisamment ses sources (juin 2011). Si vous disposez d'ouvrages ou d'articles de référence ou si vous connaissez des sites web de qualité traitant du thème abordé ici, merci de compléter l'article en donnant les références utiles à sa vérifiabilité et en les liant à la section « Notes et références » En pratique : Quelles sources sont attendues ? Comment ajouter mes sources ? Helarctos malayanus Ours malais Genre HelarctosHorsfield, 1825 Espèce Helarctos malayanus(Raffles, 1821) Statut de conservation UICN VU A2cd+3cd+4cd : Vulnérable Statut CITES
  • The sun bear (Helarctos malayanus) is a species in the family Ursidae occurring in the tropical forests of Southeast Asia. It is the smallest bear, standing nearly 70 centimetres (28 inches) at the shoulder and weighing 25–65 kilograms (55–143 pounds). It is stockily built, with large paws, strongly curved claws, small rounded ears and a short snout. The fur is generally jet-black, but can vary from grey to red. Sun bears get their name from the characteristic orange to cream coloured chest patch. Its unique morphology—inward-turned front feet, flattened chest, powerful forelimbs with large claws—suggests adaptations for climbing.
name
  • Sun bear
foaf:depiction
  • External Image
foaf:isPrimaryTopicOf
thumbnail
dct:subject
Wikipage page ID
Wikipage revision ID
Link from a Wikipage to another Wikipage
Faceted Search & Find service v1.17_git81 as of Jul 16 2021


Alternative Linked Data Documents: PivotViewer | ODE     Content Formats:       RDF       ODATA       Microdata      About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 08.03.3322 as of Jul 22 2021, on Linux (x86_64-generic-linux-glibc25), Single-Server Edition (61 GB total memory)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2021 OpenLink Software