About: Sun bear     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : yago:MammalGenus101864707, within Data Space : dbpedia.org associated with source document(s)
QRcode icon
http://dbpedia.org/describe/?url=http%3A%2F%2Fdbpedia.org%2Fresource%2FSun_bear

The sun bear (Helarctos malayanus) is a species in the family Ursidae occurring in the tropical forests of Southeast Asia. It is the smallest bear, standing nearly 70 centimetres (28 inches) at the shoulder and weighing 25–65 kilograms (55–143 pounds). It is stockily built, with large paws, strongly curved claws, small rounded ears and a short snout. The fur is generally jet-black, but can vary from grey to red. Sun bears get their name from the characteristic orange to cream coloured chest patch. Its unique morphology—inward-turned front feet, flattened chest, powerful forelimbs with large claws—suggests adaptations for climbing.

AttributesValues
rdf:type
rdfs:label
  • دب الشمس
  • Ós malai
  • Medvěd malajský
  • Malaienbär
  • Sun bear
  • Malaja urso
  • Helarctos malayanus
  • Malaysiako hartz
  • Ours malais
  • Béar gréine
  • Beruang madu
  • Helarctos malayanus
  • マレーグマ
  • 말레이곰
  • Maleise beer
  • Biruang malajski
  • Helarctos malayanus
  • Малайский медведь
  • Ведмідь малайський
  • Malajbjörn
rdfs:comment
  • ًدب الشمس أو دب العسل (الاسم العلمي: Helarctos malayanus) نوع من الدببة المتواجد في الغابات المطيرة في الجنوب الشرقي من قارة آسيا، وبالتحديد في: شمال شرق الهند، بنغلاديش، ميانمار، تايلاند، لاوس، كمبوديا، فيتنام، جنوب الصين، شبه الجزيرة الماليزية، وجزر سومطرة وبورنيو.
  • L'ós malai (Helarctos malayanus, dit de vegades Ursus malayanus) és una espècie de mamífer carnívor de la família dels úrsids. És una menuda espècie d'ós, la menor entre totes les actuals, que viu en els boscs tropicals del sud-est asiàtic, concretament en el centre-oest de Birmània, Indoxina, Malacca, Sumatra i Borneo (en aquesta última illa representat per una subespècie endèmica. És l'única espècie del seu gènere i està poc emparentat amb les altres espècies d'óssos del món. És el més petit dels grans óssos actualment en vida, és també conegut com a ós del sol per les marques ataronjades del seu pit.
  • Medvěd malajský (Helarctos malayanus), nazývaný indonésky a malajsky „medový medvěd“ (Boreang Madu), je nejmenším příslušníkem čeledi medvědovitých.
  • Der Malaienbär (meist Helarctos malayanus, manchmal Ursus malayanus), auch als Sonnenbär bezeichnet, ist eine Raubtierart aus der Familie der Bären (Ursidae). Er lebt in Südostasien und ist der kleinste und am besten an eine baumbewohnende Lebensweise angepasste Vertreter seiner Familie.
  • El oso malayo (Helarctos malayanus) es una especie de mamífero carnívoro de la familia de los úrsidos.​ Es una pequeña especie de oso, la menor entre todas las actuales,​ que vive en los bosques tropicales del sureste asiático, concretamente en el centro-oeste de Birmania, Indochina, Malaca, Sumatra y Borneo (en esta última isla representado por una subespecie endémica). Es la única especie de su género y está poco emparentada con las otras especies de osos del mundo.
  • Malaysiako hartza edo eguzki-hartza (Helarctos malayanus) generoko animalia bat da. Artiodaktiloen barruko Ursidae familian sailkatuta dago. Bi azpiespezie ditu: * Helarctos malayanus malayanus * Helarctos malayanus euryspilus
  • Ainmhí uiliteach is ea an béar gréine. Mamach atá ann, agus is ball d'fhine na Ursidae é. Itheann an béar gréine duilleoga, feithidí, mil, laghairtí beaga agus a leithéid. Maireann sé in oirdheisceart na hÁise. Is síol ainmhí é an t-alt seo. Cuir leis, chun cuidiú leis an Vicipéid.Má tá alt níos forbartha le fáil i dteanga eile, is féidir leat aistriúchán Gaeilge a dhéanamh.
  • Beruang madu (Helarctos malayanus) termasuk familia Ursidae dan merupakan jenis paling kecil dari kedelapan jenis beruang yang adadi dunia. Beruang ini adalah fauna khas provinsi Bengkulu sekaligus dipakai sebagai simbol dari provinsi tersebut. Beruang madu juga merupakan maskot dari kota Balikpapan. Beruang madu di Balikpapan dikonservasi di sebuah hutan lindung bernama Hutan Lindung Sungai Wain.
  • L'orso malese (Helarctos malayanus Raffles, 1821), conosciuto anche con il nome di orso del sole è un orso che abita principalmente le foreste pluviali dell'Asia sudorientale. È l'unico rappresentante del genere Helarctos. Il nome malese è basindo nan tenggil («colui che preferisce sedersi in alto»). Il nome indonesiano invece è Beruang Madu («orso del miele»).
  • L'ours malais (Helarctos malayanus), ou ours des cocotiers ou bruan (du malais beruang, "ours"), est le plus petit ours d'Asie. C'est la seule espèce du genre Helarctos.
  • 말레이곰(Helarctos malayanus)은 주로 동남아시아의 열대우림에 서식하는 곰의 일종이다. 태양곰이라고도 불린다. 인도 북부, 방글라데시, 미얀마, 태국, 라오스, 캄보디아, 베트남, 중국 남부, 말레이 반도, 보르네오·수마트라 등지에 분포하고 있다.
  • マレーグマ(馬来熊、学名:Helarctos malayanus)は、クマ科マレーグマ属に分類されるクマ。本種のみでマレーグマ属を形成する。
  • De Maleise beer of honingbeer (Helarctos malayanus) is een beer uit Zuidoost-Azië. In Maleisië wordt hij biroeang of broeang genoemd.
  • Biruang malajski, niedźwiedź malajski (Helarctos malayanus) – gatunek drapieżnego ssaka lądowego z rodziny niedźwiedziowatych (Ursidae), najmniejszego i jednego z najrzadziej występujących gatunków niedźwiedzi, a zarazem jeden z najsłabiej poznanych. Po raz pierwszy został opisany naukowo pod nazwą Ursus malayanus, następnie zaklasyfikowany do rodzaju biruang (Helarctos) jako jedyny jego przedstawiciel.
  • O urso-malaio (Helarctos malayanus), também conhecido como urso-do-sol ou urso-dos-coqueiros, é uma espécie de mamífero carnívoro da família dos ursos que habita as florestas tropicais do Sudeste asiático. É classificada como vulnerável pela União Internacional para a Conservação da Natureza (UICN), uma vez que o desmatamento em larga escala que ocorreu no sudeste asiático nas ultimas três décadas reduziu drasticamente o habitat adequado para o urso malaio. Acredita-se que a população global diminui mais de 30% nos últimos trinta anos.
  • Малайский медведь, или бируанг (лат. Helarctos malayanus), — вид млекопитающих из семейства медвежьих, являющийся единственным видом монотипического рода малайских медведей.
  • Malajbjörnen eller Biruang (Helarctos malayanus) är en liten art i familjen björnar som har svart päls och grågul nos. Arten förs vanligen till ett eget släkte Helarctos, men ibland även till släktet Ursus. Ett annat namn är solbjörn, som även finns i släktnamnet (gr. helios = sol) och troligen syftar på den gula fläcken på bröstet.
  • Малайський ведмідь або біруанг (Helarctos malayanus) — найменший серед ведмедів. Живе у джунглях Південно-Східної Азії. Довжина його тіла становить всього 1,2 метри, а маса тіла — до 40 кг. Одним з наукових центрів, що вивчають цих тварин, є Зоопарк Ланьчжоу.
  • The sun bear (Helarctos malayanus) is a species in the family Ursidae occurring in the tropical forests of Southeast Asia. It is the smallest bear, standing nearly 70 centimetres (28 inches) at the shoulder and weighing 25–65 kilograms (55–143 pounds). It is stockily built, with large paws, strongly curved claws, small rounded ears and a short snout. The fur is generally jet-black, but can vary from grey to red. Sun bears get their name from the characteristic orange to cream coloured chest patch. Its unique morphology—inward-turned front feet, flattened chest, powerful forelimbs with large claws—suggests adaptations for climbing.
  • La malaja urso aŭ sunurso (Helarctos malayanus, kelkfoje Ursus malayanus) el la ordo de karnovoruloj kaj familio de ursedoj vivas plejparte en la tropikaj pluvarbaroj de Sudorienta Azio, precipe en Junnan de Ĉinio, sur la Hindoĉina Duoninsulo kaj Sumatro kaj Kalimantan de Indonezio. La sunurso longas proksimume 1,2 metrojn kun 3cm-a vosto, pezas 27-65 kilogramojn kaj altas 70 cm. La viraj ursoj estas iomete pli grande ol la inaj ursoj. La malaja urso estas la plej malgranda ursa specio, kaj ĝi alinomiĝas la "hunda urso" pro ĝia malgrandeco.
name
  • Sun bear
foaf:depiction
  • External Image
foaf:isPrimaryTopicOf
thumbnail
dct:subject
Wikipage page ID
Wikipage revision ID
Link from a Wikipage to another Wikipage
Faceted Search & Find service v1.17_git51 as of Sep 16 2020


Alternative Linked Data Documents: PivotViewer | iSPARQL | ODE     Content Formats:       RDF       ODATA       Microdata      About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 08.03.3319 as of Dec 29 2020, on Linux (x86_64-centos_6-linux-glibc2.12), Single-Server Edition (61 GB total memory)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2021 OpenLink Software