About: Polynesian rat     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : yago:Whole100003553, within Data Space : dbpedia.org associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:label
  • جرذ باسيفيكي
  • Rata de la Polinèsia
  • Krysa ostrovní
  • Pazifische Ratte
  • Polynesian rat
  • Kioreo
  • Rattus exulans
  • Rattus exulans
  • Rat polynésien
  • Tikus polinesia
  • Rattus exulans
  • ナンヨウネズミ
  • 폴리네시아쥐
  • Szczur polinezyjski
  • Polynesische rat
  • Rato-do-pacífico
  • Малая крыса
  • Polynesisk råtta
  • Пацюк малий
  • 波利尼西亚鼠
rdfs:comment
  • جرذ باسيفيكي (الاسم العلمي: Rattus exulans) (بالإنجليزية: Pacific Rat)‏ هو نوع من الحيوانات يتبع جنس الجرذ من الفصيلة الفأرية.
  • Rattus exulans és una espècie de rosegador de la família dels múrids que viu al sud-est asiàtic, a la major part de la Polinèsia, Nova Zelanda, Fiji i Hawaii.
  • Rattus exulans Rattus generoko animalia da. Karraskarien barruko Murinae azpifamilia eta Muridae familian sailkatuta dago.
  • Tikus Polinesia, atau Tikus Pasifik (Rattus exulans), dalam Māori dikenal sebagai kiore, adalah spesies tikus yang penyebarannya terluas ketiga di dunia setelah dan . Tikus Polinesia sebenarnya berasal dari Asia Tenggara namun, seperti kerabatnya, telah menjadi pengembara yang baik - yang menyebar di banyak kepulauan Polinesia, Selandia Baru, Fiji, dan setiap pulau di Hawaii. Hewan ini menunjukkan kemampuan mudah beradaptasi dengan berbagai lingkungan, dari semak belukar hingga hutan. Kebiasaannya juga serupa, yang menjadikannya dapat berinteraksi dekat dekat dengan manusia karena mudahnya mendapatkan makanan. Sebagai hasilnya, hewan ini telah menjadi besar di hampir seluruh wilayah penyebarannya.
  • Il ratto del Pacifico o ratto polinesiano (Rattus exulans Peale, 1848) è un roditore della famiglia dei Muridi diffuso nell'Ecozona orientale e in quella australasiana.
  • ナンヨウネズミ Rattus exulans は、ネズミ目(齧歯目)・ネズミ科・クマネズミ属に分類されるネズミの一種。
  • De Polynesische rat, Pacifische rat, Fijirat of (in het Maori) kiore (Rattus exulans) is een knaagdier dat wijdverspreid is in de Grote Oceaan. Hij is waarschijnlijk door de Polynesiërs meegenomen naar het grootste deel van zijn insulaire verspreiding. Tegenwoordig is hij in Nieuw-Zeeland bijna uitgestorven door concurrentie met andere Rattus-soorten (bruine rat en zwarte rat). Waarschijnlijk is hij alleen op het vasteland van Zuidoost-Azië inheems. Hij wordt ook wel Rattus concolor genoemd.
  • Szczur polinezyjski (Rattus exulans), szczur pacyficzny – gatunek gryzonia z rodziny myszowatych (Muridae). Jest trzecim pod względem zasięgu występowania gatunkiem szczura, po szczurze wędrownym i szczurze śniadym. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, ale rozpowszechnił się na większości wysp Polinezji, w Nowej Zelandii, Fidżi, a nawet na Hawajach. Łatwo aklimatyzuje się do różnych typów środowiska przyrodniczego, od łąk po lasy. Jego występowanie jest jednak najczęściej blisko związane z człowiekiem, co spowodowane jest łatwym dostępem do pożywienia. W rezultacie gatunek stał się głównym szkodnikiem prawie we wszystkich regionach, w których występuje.
  • Polynesisk råtta eller Stillahavsråtta (Rattus exulans) är en gnagare i släktet råttor. Det är den minsta arten från dessa medlemmar av släktet Rattus som är kulturföljare. På polynesiska heter djuret Kiore.
  • Малая крыса (лат. Rattus exulans) — вид грызунов, самая мелкая из рода крыс — гемерофилов.
  • Пацюк малий або пацюк полінезійський (Rattus exulans) — вид тварин роду Пацюк (Rattus). Третій за поширенням вид пацюків у світі. Найменший представник роду Пацюк.
  • 波利尼西亚鼠(学名:Rattus exulans),又称太平洋鼠、緬甸小鼠、缅鼠,毛利语称kiore。是世界上分布第三广泛的鼠类,仅次于褐鼠,黑鼠。波利尼西亚鼠原产东南亚,但现已广泛分布,侵入大部分波利尼西亚岛屿,新西兰,斐济,甚至夏威夷。它有快速适应从草原到森林不同环境的能力。它的行为也类似,与人类关系密切,以利于获取食物。因而它已成为几乎所有分布地区内主要的灾害。台灣十大入侵外來種之一。
  • Krysa ostrovní (Rattus exulans), někdy též potkan maorský, je menší druh hlodavce zřejmě původem z Číny (Tchaj-wanu), ale kvůli kolonizaci žijící na většině tichomořských ostrovů, směrem na jih od jihovýchodní Asie až po Nový Zéland, kam se dostal jako „černý pasažér“ na velkých kánoích převážejících prasata, psy a jiné živočichy. Vyskytuje se v různých stanovištích (od travních porostů až po lesy, toleruje různé klimatické režimy), včetně těch vytvořených člověkem, vždy záleží jen na dostatečném zdroji potravy a množství úkrytů. Obvykle se vyskytuje v nadmořské výšce 0–1000 metrů. Druh je hojný, populace stabilní a klasifikován je jako málo dotčený.
  • La rata de la Polinesia, o rata del Pacífico (Rattus exulans), conocida por los maoríes como kiore, es una especie de roedor miomorfo de la familia Muridae. Es la tercera especie de rata más expandida en el mundo, detrás de la rata de alcantarilla (R. norvegicus) y de la rata negra (R. rattus).
  • Rattus exulans Rattus exulans Espèce Rattus exulansPeale, 1848 Synonymes * Mus exulans Peale, 1848 * Mus maorium Hutton, 1877, 1879 Statut de conservation UICN LC : Préoccupation mineure Répartition géographique Répartition de Rattus exulans
  • O rato-do-pacífico ou kiore (Rattus exulans) é uma espécie de mamífero roedor com uma distribuição geográfica vasta na zona do Pacífico e Sudeste Asiático. Originalmente confinado ao continente, o rato-do-pacífico acompanhou a expansão polinésia pelos arquipélagos do Pacífico, colonizando juntamente com o Homem ecossistemas até então livres de predadores do seu género. O rato-do-pacífico, que se adapta a uma grande variedade de habitats, desde que haja alimento em abundância, é considerado como uma espécie invasora, responsável, pelo menos em parte, por inúmeras extinções de espécies nativas, em particular de aves não voadoras ou que nidificavam ao nível do solo.
name
  • Polynesian rat
foaf:depiction
  • External Image
foaf:isPrimaryTopicOf
thumbnail
dct:subject
Wikipage page ID
Wikipage revision ID
Link from a Wikipage to another Wikipage
Faceted Search & Find service v1.17_git81 as of Jul 16 2021


Alternative Linked Data Documents: PivotViewer | ODE     Content Formats:       RDF       ODATA       Microdata      About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 08.03.3322 as of Aug 2 2021, on Linux (x86_64-generic-linux-glibc25), Single-Server Edition (61 GB total memory)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2021 OpenLink Software