About: Nubian wild ass     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : umbel-rc:Mammal, within Data Space : dbpedia.org associated with source document(s)
QRcode icon
http://dbpedia.org/describe/?url=http%3A%2F%2Fdbpedia.org%2Fresource%2FNubian_wild_ass

The Nubian wild ass (Equus africanus africanus) is the nominate subspecies of African wild ass, and one of the ancestors of the domestic donkey, which was domesticated about 6,000 years ago. It is presumed to be extinct, though two populations potentially survive on the Caribbean island of Bonaire and in Gebel Elba.

AttributesValues
rdf:type
rdfs:label
  • Nubischer Wildesel
  • Nubian wild ass
  • Nubiar basa asto
  • Equus africanus africanus
  • Nubische wilde ezel
  • Нубийский осёл
  • Equus africanus africanus
rdfs:comment
  • Nubiar basa astoa, Equus africanus africanus da bere izen zientifikoa, Nubia aldeko, Egiptoaren hego aldeko, Eritrearen iparraldeko eta Sudango ipar mendebaldeko Afrikako basa astoaren azpiespezie bat da. Nilo ibaiko ekialdeko ertzetik Itsaso Gorriaren ertzera eta Atbara ibaiaren hegoalderaino. Argazkiaren astoak etxekoak izan arren, beraien ezaugarriak, kolore ilaia, tamaina eta abar, somaliar basastoaren antzekoak dira.
  • L'asino selvatico della Nubia (Equus africanus africanus), è una sottospecie dell'asino selvatico africano (Equus africanus), un mammifero perissodattilo appartenente alla famiglia degli Equidi, e segnalato come specie minacciata nella Lista rossa del 2006 dello IUCN. Altre fonti dicono che potrebbe essere estinto in natura, e rimanere solo come specie in cattività. Equus africanus africanus è considerato, insieme ad Equus africanus somalicus, il capostipite delle altre specie di asino selvatico.
  • The Nubian wild ass (Equus africanus africanus) is the nominate subspecies of African wild ass, and one of the ancestors of the domestic donkey, which was domesticated about 6,000 years ago. It is presumed to be extinct, though two populations potentially survive on the Caribbean island of Bonaire and in Gebel Elba.
  • De Nubische wilde ezel of steppe-ezel (Equus africanus africanus) is de stamvader van de huisezel. De ondersoort is ernstig bedreigd met uitsterven. Een verwante ondersoort is de, eveneens bedreigde, Somalische wilde ezel (Equus africanus somalicus). Een ander in het wild levende familielid is de onager of Aziatische wilde ezel.
  • Нубийский осёл (Equus africanus africanus) подвид африканского дикого осла. Нубийские дикие ослы жили в Нубийской пустыне на северо-востоке Судана, с востока от реки Нил до Красного моря. У Нубийского осла более длинные уши, чем у сомалийского дикого осла.
  • Equus africanus africanus (нубійський дикий віслюк) — номінальний підвид африканського дикого віслюка і є одним з предків домашнього віслюка, який був одомашнений близько 6000 років тому. Він вважається вимерлим, хоча на Карибському острові Бонайре та в Гебель-Ельбі потенційно існують дві популяції.
  • Der Nubische Wildesel (Equus asinus africanus) ist eine Säugetier-Unterart aus der Familie der Pferde (Equidae). Es handelt sich um eine etwas kleinere Unterart des Afrikanischen Esels mit 110 bis 122 cm Schulterhöhe. Er ist vermutlich in seiner Heimat ausgestorben, nachdem das letzte bekannte Tier 1970 im Nord-Sudan erlegt wurde.Möglicherweise überlebten aber zwei Populationen außerhalb des Herkunftgebietes in Bonaire und Gebel Elba. Der Nubische Esel kann nach DNA-Untersuchungen als Stammform einer Linie der heutigen domestizierten Hausesel angesehen werden.
name
  • Nubian wild ass
foaf:depiction
  • External Image
foaf:isPrimaryTopicOf
thumbnail
dct:subject
Wikipage page ID
Wikipage revision ID
Link from a Wikipage to another Wikipage
sameAs
dbp:wikiPageUsesTemplate
authority
genus
  • Equus
image caption
  • Nubian wild ass at Berlin Zoo, 1899.
species
  • africanus
status
  • PE
status system
  • IUCN3.1
synonyms
  • *Equus africanus dianae
  • *Equus asinus africanus
has abstract
  • Der Nubische Wildesel (Equus asinus africanus) ist eine Säugetier-Unterart aus der Familie der Pferde (Equidae). Es handelt sich um eine etwas kleinere Unterart des Afrikanischen Esels mit 110 bis 122 cm Schulterhöhe. Er ist vermutlich in seiner Heimat ausgestorben, nachdem das letzte bekannte Tier 1970 im Nord-Sudan erlegt wurde.Möglicherweise überlebten aber zwei Populationen außerhalb des Herkunftgebietes in Bonaire und Gebel Elba. Der Nubische Esel kann nach DNA-Untersuchungen als Stammform einer Linie der heutigen domestizierten Hausesel angesehen werden. Die Unterart wird so beschrieben: Schulterhöhe 115 bis 121 cm, Ohren sehr lang (182– 245 mm und damit länger als bei Equus asinus somaliensis mit 187– 200 mm), in den Körperproportionen kurzbeiniger als dieser. In der Färbung immer mit einem Dorsalstreifen von der Mähne bis zur Schwanzwurzel, sehr selten unterbrochen. Ohne Beinstreifen, gelegentlich wenige Strichel oberhalb des Fesselgelenks. Relativ kurzer Schädel, Diastema von geringer Breite, die Einschnürung des Schädels hinter den Augenhöhlen (postorbital) gut ausgeprägt. Die Augenhöhle setzt hoch an und unterbricht die dorsale Schädelkontur.
Faceted Search & Find service v1.17_git51 as of Sep 16 2020


Alternative Linked Data Documents: PivotViewer | iSPARQL | ODE     Content Formats:       RDF       ODATA       Microdata      About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 08.03.3319 as of Dec 29 2020, on Linux (x86_64-centos_6-linux-glibc2.12), Single-Server Edition (61 GB total memory)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2021 OpenLink Software