About: Marsican brown bear     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : umbel-rc:Mammal, within Data Space : dbpedia.org associated with source document(s)
QRcode icon
http://dbpedia.org/describe/?url=http%3A%2F%2Fdbpedia.org%2Fresource%2FMarsican_brown_bear&graph=http%3A%2F%2Fdbpedia.org&graph=http%3A%2F%2Fdbpedia.org

The Marsican brown bear (Ursus arctos arctos, formerly Ursus arctos marsicanus), also known as the "Apennine brown bear", and orso bruno marsicano in Italian, is a critically endangered population or subspecies of the Eurasian brown bear, with a range restricted to the Parco Nazionale d'Abruzzo, Lazio e Molise, and the surrounding region in Italy. The Marsican brown bear differs slightly from other brown bears in its appearance and hibernation techniques.

AttributesValues
rdf:type
rdfs:label
  • Os bru dels Apenins
  • Marsischer Braunbär
  • Marsican brown bear
  • Ursus arctos marsicanus
  • Beruang cokelat marsica
  • Ursus arctos marsicanus
  • Ursus arctos marsicanus
  • Urso-marsicano
  • Marsicaanse bruine beer
  • Апеннинский бурый медведь
  • Ursus arctos marsicanus
rdfs:comment
  • L'orso bruno marsicano (Ursus arctos marsicanus Altobello, 1921) è un mammifero onnivoro della famiglia degli Ursidi: si tratta di una sottospecie dell'orso bruno comune (Ursus arctos arctos) endemica dell'Italia centro-meridionale, nella regione storico-geografica della Marsica, dove, nell'areale centrale corrispondente al parco nazionale d'Abruzzo, Lazio e Molise, sopravvive una cinquantina di orsi (secondo i rilievi del 2014, intervallo di fiducia: 95%, dai 45 ai 69 esemplari), più alcuni esemplari in altre aree protette limitrofe, per un totale oscillante fra i 55 e gli 85 orsi.
  • De Marsicaanse bruine beer (Ursus arctos marsicanus) is een veronderstelde ondersoort van de bruine beer (Ursus arctos). Dit wordt gebaseerd op basis van de schedelmorfologie en verschillen in het mitochondriaal DNA. In Handbook of the Mammals of the World van Wilson & Mittermeier (2009) is deze ondersoort echter niet opgenomen.
  • Апеннинский бурый медведь (лат. Ursus arctos marsicanus; итал. L'orso bruno marsicano) — подвид бурого медведя. Обитает в Италии, преимущественно в Апеннинах, на территории нескольких провинций и в национальном парке Абруццо, Лацио и Молизе. Относительно небольшое (для бурого медведя) животное — весит от 95 до 150 кг. Рост на задних лапах до 190 см. Всеяден. Территория каждого медведя в природе сильно варьирует в зависимости от конкретных местных условий.
  • Ursus arctos marsicanus — один з підвидів бурого ведмедя. Інші назви — апеннінський бурий ведмідь, марсиканський бурий ведмідь.
  • L'os bru dels Apenins (Ursus arctos marsicanus), també conegut com os bru marsicà o bé, os bru dels Abruços és una subespècie de l'os bru europeu endèmica del centre de la peníncula itàlica. Actualmement la seva àrea de distribució es troba circunscrita a la serralada dels Abruços, al Parc nacional dels Abruços, Laci i Molise i les regions del voltant. És una població d'ossos considerada per la UICN en perill crític d'extinció. Càlculs recents estimen que existeix una població entre els 55 i els 85 individus.
  • El oso pardo de los Apeninos (Ursus arctos marsicanus) es una subespecie del oso pardo europeo endémico de Italia, donde cálculos recientes estiman existe una población entre los 55 y los 85 ejemplares. El oso vive en los Abruzzos, básicamente en el Parque nacional de los Abruzos, Lacio y Molise. Son animales omnívoros aunque prevalece su condición herbívora en un 90%. Los machos pueden superar los 200 kilogramos de peso en otoño y una altura puestos en pie de entre 1,80 y 1,90 m, mientras que las hembras superan raramente los 140 kg. Suelen parir cada 3 o 4 años, ya que tras cada gestación de seis meses suelen tener dos (de vez en cuando uno o tres) oseznos que acompañarán a su madre durante un periodo de entre dos y tres años.La protección que se les intenta ofrecer desde el siglo XX ha
  • The Marsican brown bear (Ursus arctos arctos, formerly Ursus arctos marsicanus), also known as the "Apennine brown bear", and orso bruno marsicano in Italian, is a critically endangered population or subspecies of the Eurasian brown bear, with a range restricted to the Parco Nazionale d'Abruzzo, Lazio e Molise, and the surrounding region in Italy. The Marsican brown bear differs slightly from other brown bears in its appearance and hibernation techniques.
  • Beruang cokelat marsica (Ursus arctos marsicanus), juga dikenal sebagai beruang cokelat apennini, adalah subspesies paling terancam dari beruang cokelat, dengan ruang lingkup terbatas di dan mungkin di Italia. Populasi dari subspesies ini diperkirakan hanya antara 30-40 beruang. Secara rata-rata, beruang jantan memiliki berat 95–130 kg (210-290 lb) dan mencapai ketinggian 1,8-1,9 meter (5,9-6,2 ft) saat berdiri.
  • Ursus arctos Ursus arctos marsicanus Sous-espèce Ursus arctos marsicanusAltobello, 1921 Statut de conservation UICN CR : En danger critique d'extinction L'ours brun marsicain (Ursus arctos arctos, anciennement Ursus arctos marsicanus), aussi connu sous le nom d'ours brun de l'Apennin, et en italien Orso bruno marsicano. C'est une sous-espèce de l'ours brun, ils sont très similaires avec quelques différences vis-à-vis de leur apparence et de leur mode d’hibernation. L'ours brun marsicain est présent dans le parc national des Abruzzes et dans les régions alentour du centre de l'Italie.
  • O urso-marsicano (Ursus arctos marsicanus), também conhecido como urso-pardo-apenínico (e em italiano: orso bruno ) é uma subespécie em perigo crítico de urso-pardo com restrito ao e região circundante, Itália. Existe debate sobre se o urso-marsicano deve ser considerado uma subespécie ou um táxon próprio.
name
  • Marsican brown bear
foaf:depiction
  • External Image
  • External Image
  • External Image
  • External Image
foaf:isPrimaryTopicOf
thumbnail
dct:subject
Wikipage page ID
Wikipage revision ID
Link from a Wikipage to another Wikipage
sameAs
Faceted Search & Find service v1.17_git93 as of Oct 15 2021


Alternative Linked Data Documents: PivotViewer | ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 08.03.3322 as of Oct 25 2021, on Linux (x86_64-generic-linux-glibc25), Single-Server Edition (61 GB total memory, 44 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2021 OpenLink Software