About: Hippopotamus     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : umbel-rc:Mammal, within Data Space : dbpedia.org associated with source document(s)

The hippopotamus (/ˌhɪpəˈpɒtəməs/ HIP-ə-POT-ə-məs; Hippopotamus amphibius), also called the hippo, common hippopotamus or river hippopotamus, is a large, mostly herbivorous, semiaquatic mammal and ungulate native to sub-Saharan Africa. It is one of only two extant species in the family Hippopotamidae, the other being the pygmy hippopotamus (Choeropsis liberiensis or Hexaprotodon liberiensis). The name comes from the ancient Greek for "river horse" (ἱπποπόταμος).

AttributesValues
rdf:type
rdfs:label
  • فرس النهر
  • Hipopòtam
  • Hroch obojživelný
  • Flusspferd
  • Ιπποπόταμος
  • Hippopotamus
  • Amfibia hipopotamo
  • Hippopotamus amphibius
  • Hipopotamo
  • Dobhareach
  • Kuda nil
  • Hippopotamus amphibius
  • Hippopotamus amphibius
  • カバ
  • 하마
  • Hipopotam nilowy
  • Nijlpaard
  • Обыкновенный бегемот
  • Hipopótamo-comum
  • Flodhäst
  • Бегемот звичайний
  • 河马
rdfs:comment
  • Hroch obojživelný (Hippopotamus amphibius) je velký sudokopytník z čeledi hrochovitých, adaptovaný k životu ve vodním prostředí. Vyskytuje se v Africe na jih od Sahary. Jeho nejbližším příbuzným je hrošík liberijský. Dříve byli hroši pokládání za příbuzné prasat, podle nedávných výzkumů však mají mnohem bližší příbuzenské vztahy k předkům kytovců.
  • Ο ιπποπόταμος (Hippopotamus amphibius - Ιπποπόταμος ο αμφίβιος) είναι μεγάλο παμφαγο θηλαστικό της οικογένειας των ιπποποταμιδών, που ζει στην Αφρική.
  • Hipopotamoa (Hippopotamus amphibius) Hippopotamus generoak gaur egun espezie bakarra duen artiodactyla ordenako ugaztun handia da. Izena grezieratik dator, eta «ibai zaldia» esan nahi du (ιπποπόταμος, hippopotamos: hippos «zaldia» eta potamos «ibaia»). Hipopotamo nanoarekin batera (Choeropsis liberiensis), Hipopotamidoen espezie bakarrak dira.
  • Ainmhí mór is ea an dobhareach. Mamach atá ann agus is ball d'fhine na Hippopotamidae é. Tá dobhareacha le fáil san Afraic fho-Shahárach. Is síol ainmhí é an t-alt seo. Cuir leis, chun cuidiú leis an Vicipéid.Má tá alt níos forbartha le fáil i dteanga eile, is féidir leat aistriúchán Gaeilge a dhéanamh.
  • L'ippopotamo (Hippopotamus amphibius) è un grosso mammifero erbivoro africano. È una delle due specie ancora viventi della famiglia Hippopotamidae (altre due si sono estinte in tempi recenti).
  • カバ(Hippopotamus amphibius)は、哺乳綱偶蹄目(鯨偶蹄目とする説もあり)カバ科カバ属に分類される偶蹄類。
  • 하마(河馬, 문화어: 물말)는 우제목/경우제목 하마과의 동물이다.
  • Het nijlpaard (Hippopotamus amphibius) is de grootste en algemeenste soort uit de familie der nijlpaarden (Hippopotamidae). De andere soort is het dwergnijlpaard (Hexaprotodon liberiensis). Het is tevens een van de grootste landzoogdieren. Slechts de olifanten en sommige neushoornsoorten zijn groter. De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus. Het nijlpaard is de enige recente soort van het geslacht Hippopotamus, dat onder andere ook enkele uitgestorven soorten uit Madagaskar, en de Pleistocene Europese soort omvat. Ondanks de naam is het dier niet nauw verwant met het paard, maar eerder met walvissen.
  • Обыкнове́нный бегемо́т, или гиппопота́м (лат. Hippopótamus amphíbius), — парнокопытное млекопитающее из семейства бегемотовых, единственный современный вид рода Hippopotamus. Характерной особенностью бегемота является его полуводный образ жизни — бо́льшую часть времени он проводит в воде, выходя на сушу лишь ночью на несколько часов для кормёжки. Бегемот обитает только у пресных водоёмов, хотя может изредка оказываться в море.
  • Flodhäst (Hippopotamus amphibius) är ett däggdjur som lever i Afrika, främst söder om Sahara. Flodhästar lever i flock och tillbringar större delen av sin tid stående i vatten. Den kan vara aggressiv och farlig för människan.
  • Бегемо́т звича́йний, або гіпопота́м (Hippopotamus amphibius) — ссавець із ряду парнокопитних, підряду свиновидих (нежуйних), родини бегемотових, єдиний сучасний вид роду Hippopotamus. Характерною особливістю бегемота є його напівводний спосіб життя — більшу частину часу він проводить у воді, виходячи на сушу лише вночі на кілька годин для годівлі. Бегемот мешкає тільки у прісній води, хоча може зрідка з'являтися в морі.
  • 河馬(學名:Hippopotamus amphibius)是偶蹄目、河马科下的一种大型植食性半水生哺乳动物,河馬屬的唯一現生種,产自撒哈拉以南非洲,栖息于热带草原地区的河湖池沼。河马儘管外形似豬,但实际与鯨豚類的亲缘关系更近。在现存的非海洋動物中,河马的平均体型僅次於3种大象、白犀和印度犀,也是除鲸类以外現存最大的偶蹄目。雄性的成年平均体重約1.5吨,雌性約1.3吨。看似身躯笨重,但能以每小时30千米的速度進行衝刺。 河马的躯干肥圆呈桶状,除吻部、尾、耳有稀疏的毛外,全身皮肤裸露,呈深灰色与肉红色相间;表皮厚而光滑;尾短小;四肢粗短,每足4趾;头硕大;耳较小,立于头顶;嘴和牙齿极大,尤其是下颚的一对犬齿,长度可达30厘米。 常由十余头组成群体,有时也能结成上百头的大群。几乎整个白昼都在水中度过,夜间上岸吃草。妊娠期约8个月,每胎1崽,哺乳期1年;雌性和雄性的性成熟年龄分别在4-6岁和7.5岁左右;自然寿命30-40年。 河馬的主要生存威脅是棲息地的喪失,同时人类会为了牟取河马的肉與犬齿而獵殺牠們。
  • فرس النهر، والذي يُسمى أيضا فرس النهر المألوف (الاسم العلمي: Hippopotamus amphibius) هو حيوان أفريقي ضخم عاشب. إجمالا يعد أحد النوعين المتبقيين على قيد الحياة اليوم من فصيلة البرنيقيات (الآخر هو فرس النهر القزم). يعرف فرس النهر باللغة العربية أيضا بالبرنيق وسيد قشطة كما يسمونه في مصر نسبة للاسم الذي أطلق على أول حيوان أودع بحديقة الحيوانات بالجيزة عند إنشائها، ويشتق اسماه اللاتيني "هيبوبوتاموس" (باللاتينية: Hippopotamus) من الكلمة اليونانية "ἱπποπόταμος" حيث أن "هيبوس" (باليونانية : ιππος) تعني حصان و"بوتاموس" (باليونانية: πόταμος) تعني نهر.
  • L'hipopòtam (Hippopotamus amphibius) és un mamífer semiaquàtic de grans dimensions i dieta majoritàriament herbívora que viu a l'Àfrica subsahariana. Juntament amb l'hipopòtam nan (Choeropsis liberiensis), és una de les dues espècies vivents de la família dels hipopotàmids. L'hipopòtam és el tercer mamífer terrestre més gros després de l'elefant i el rinoceront, que també es troben a Àfrica, així com l'artiodàctil vivent de major pes. Malgrat el seu aire innocent, és un dels animals més perillosos per a l'home, essent el més mortífer d'Àfrica. Els seus ullals mesuren 50 cm.
  • Das Flusspferd (Hippopotamus amphibius), auch Großflusspferd genannt, ist eine Säugetierart aus der Familie der Flusspferde und der Ordnung der Paarhufer. Innerhalb der Gattung Hippopotamus gilt es inzwischen als einziges Mitglied. Nach den Elefanten und neben einigen Vertretern der Nashörner und der Giraffen zählt es zu den größten landbewohnenden Tieren. Besondere Kennzeichen stellen der große, fassförmige und weitgehend haarlose Körper, die kurzen Gliedmaßen und der massige Kopf mit einem breiten Maul dar, in dem die Schneidezähne und vor allem die unteren Eckzähne vergrößert sind. Als Anpassung an eine teils wasserbewohnende Lebensweise liegen die Ohren, die Augen und die Nasenlöcher sehr weit oben am Kopf. Das Verbreitungsgebiet des Flusspferdes umfasst das Afrika südlich der Sahara u
  • El hipopótamo común (Hippopotamus amphibius) es un gran mamífero artiodáctilo fundamentalmente herbívoro que habita en el África subsahariana. Es, junto al hipopótamo pigmeo (Choeropsis liberiensis), uno de los dos únicos miembros actuales de la familia Hippopotamidae.
  • The hippopotamus (/ˌhɪpəˈpɒtəməs/ HIP-ə-POT-ə-məs; Hippopotamus amphibius), also called the hippo, common hippopotamus or river hippopotamus, is a large, mostly herbivorous, semiaquatic mammal and ungulate native to sub-Saharan Africa. It is one of only two extant species in the family Hippopotamidae, the other being the pygmy hippopotamus (Choeropsis liberiensis or Hexaprotodon liberiensis). The name comes from the ancient Greek for "river horse" (ἱπποπόταμος).
  • Hippopotame amphibie, Hippopotame commun Hippopotamus amphibius Hippopotames sauvages dans le parc national de Chobe, Botswana. Espèce Hippopotamus amphibiusLinnaeus, 1758 Statut de conservation UICN VU A4cd : Vulnérable Statut CITES Annexe II , Rév. du 16/02/1995 C'est un animal très agressif et imprévisible, et il est considéré comme un des plus dangereux animaux d’Afrique. Néanmoins, il est toujours menacé par la perte de son habitat et le braconnage pour sa viande et l’ivoire de ses canines.
  • Kuda nil atau badak air atau hipopotamus (nama ilmiah Hippopotamus amphibius) adalah mamalia dari keluarga Hippopotamidae yang berukuran besar, omnivora, dan berasal dari Afrika sub-Sahara. Kuda nil adalah hewan darat terbesar ketiga setelah gajah dan badak hitam.
  • Hipopotam nilowy (Hippopotamus amphibius) – gatunek dużego, przeważnie roślinożernego ssaka, należącego do rodziny hipopotamowatych (Hippopotamidae), w obrębie której wyróżnia się dwa współcześnie żyjące gatunki (drugim jest dużo mniejszy hipopotam karłowaty). Hipopotam nilowy jest jedynym żyjącym przedstawicielem rodzaju Hippopotamus. Nazwa gatunku pochodzi z języka starogreckiego i oznacza „koń rzeczny” (ἱπποπόταμος).
  • O hipopótamo-comum (Hippopotamus amphibius) ou hipopótamo-do-nilo é um mamífero Omnívoro de grande porte da África subsariana e uma das duas únicas espécies não extintas da família Hippopotamidae, sendo a outra o hipopótamo-pigmeu (Choeropsis liberiensis ou Hexaprotodon liberiensis). O seu nome provém do grego antigo, significando "cavalo do rio" (ἱπποπόταμος). Apesar das suas semelhanças físicas com os porcos e outros ungulados artiodáctilos (sendo por isso designado de animal porcino), os seus parentes vivos mais próximos são os cetáceos (baleias, os golfinhos, etc.) dos quais divergiram há cerca de 55 milhões de anos. O antepassado comum das baleias e dos hipopótamos demarcou-se dos outros artiodáctilos há cerca de 60 milhões de anos. O fóssil mais antigo conhecido de hipopótamo, perten
name
  • Hippopotamus
foaf:depiction
  • External Image
foaf:isPrimaryTopicOf
thumbnail
dct:subject
Wikipage page ID
Wikipage revision ID
Link from a Wikipage to another Wikipage
Faceted Search & Find service v1.17_git81 as of Jul 16 2021


Alternative Linked Data Documents: PivotViewer | ODE     Content Formats:       RDF       ODATA       Microdata      About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 08.03.3322 as of Jul 22 2021, on Linux (x86_64-generic-linux-glibc25), Single-Server Edition (61 GB total memory)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2021 OpenLink Software