About: Fula people     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : umbel-rc:CommunityOrganization, within Data Space : dbpedia.org associated with source document(s)
QRcode icon
http://dbpedia.org/describe/?url=http%3A%2F%2Fdbpedia.org%2Fresource%2FFula_people

The Fula, Fulani, or Fulɓe people (Fula: Fulɓe, 𞤊𞤵𞤤𞤩𞤫‎; French: Peul; Hausa: Fulani or Hilani; Portuguese: Fula; Wolof: Pël; Bambara: Fulaw) are one of the largest ethnic groups in the Sahel and West Africa, widely dispersed across the region. Inhabiting many countries, they live mainly in West Africa and northern parts of Central Africa but also in South Sudan, Darfur, Eritrea, and regions near the Red Sea coast. The approximate number of Fula people is unknown due to clashing definitions regarding Fula ethnicity; various estimates put the figure between 55 and 69.2 million worldwide.

AttributesValues
rdf:type
rdfs:label
  • Fula people
  • شعب الفولاني
  • Fulbe
  • Fulbové
  • Fulanoj
  • Fulbe
  • Fulani
  • Fula (etnia)
  • Peuls
  • Fula
  • フラニ族
  • Fulani
  • 풀라인
  • Fulbe
  • Fulbe
  • Fulas
  • Фульбе
  • Fulani
  • Фульбе
  • 富拉尼人
rdfs:comment
  • الفلان شعب يقطن مواطن عديدة في غرب أفريقيا ووسط أفريقيا والساحل الأفريقي، والحجاز ويشكلون أقلية في كل دولة يسكنوها (باستثناء غينيا)، لذا يتحدثون لغات أخرى بجوار لغتهم الأم، ولديهم ثقافة خاصة مميزة. وجلهم من المسلمين.
  • Die Fulbe (in ihrer Sprache fulfulde Fulɓe genannt), eigentlich Fula, Fulla, Fullah oder Fulani, ihrem französischen Namen Peul, Peulh oder als Felatta bekannt, sind in großen Teilen Westafrikas ein ursprünglich nomadisierendes Hirtenvolk, das heute überwiegend sesshaft ist.
  • フラニ族(フラニぞく)は、北西はモーリタニアから東は中央アフリカまで西アフリカの多くの国に分布する民族。居住地域は主にサヘル地帯に広がっている。
  • 富拉尼人(Fulani)是非洲的一個游牧民族,大都聚居於从塞内加尔到北喀麥隆的萨赫勒地區,在包括尼日利亞在內的西部非洲也有分佈。在毛里塔尼亞、加納、塞內加爾、幾內亞、岡比亞、馬里、尼日利亞、塞拉利昂、貝寧、布基納法索、幾內亞比紹、喀麥隆、科特迪瓦、尼日爾、乍得、多哥、剛果共和國、剛果民主共和國、中非共和國、利比里亞、蘇丹、南蘇丹和埃及等國,富拉尼均為少數民族,唯在幾內亞是最大的族群,佔全國人口的40%。 富拉尼人以畜養牛隻為主要的經濟活動。雖然他們飼養的牛品質不佳,但牛的頭數卻是富拉尼人的財富與地位的象徵。因此,除了老病將死的牛外,牧民很少屠殺牛隻,他們的生計食物主要來自牛乳及乳製品。在雨季時,牧草到處繁茂滋長,牧民乃驅趕牛群到1300公尺以上的高地放牧,以避開低溼地區的嗤嗤蠅之害。在高地,每一平方公里的土地,約可放養30頭左右的牛隻。當乾季來臨時,高地的草類漸枯,大部分富拉尼人便帶著帳篷與家具,驅趕牛群移居到接近河流的低地。但在離開高地前,多數的牧民均在帳篷附近種些小米或豆類,並留下年老者就近照顧,以便雨季時回來收成。
  • Фу́льбе, или фула, фулани (фула: fulɓe, ед. ч. fullo) — народ, проживающий на обширной территории в Западной Африке: от Мавритании, Гамбии, Сенегала и Гвинеи на западе до Камеруна и даже Судана на востоке. Говорят на языке фула атлантической семьи нигеро-кордофанской макросемьи языков.
  • Фульбе (самоназва — «розсіяні», пьоль, філані, фулані, фула, фуль, фульфульде, фуланке, масіна, фульф. Pullo) — справіку скотарський напівкочовий народ, розсіяний більшими або меншими групами майже у всіх країнах Західної та Центральної Африки в смузі субсахарських саван.
  • Els fulbe, fula, fulani o peul (en ful Fulɓe; en francés: Peul; en haussa Fulani; en portuguès Fula; en wòlof Pël; en bambara Fulaw són un poble africà que viu entre el Sudan i el Senegal, estan presents en tots els estats costaners (Senegal, Gàmbia, Guinea Bissau, Guinea-Conakry, Costa d'Ivori, Ghana, Togo, Benín, Libèria, Sierra Leone, Nigèria i Camerun i al Sahel. Parlen la llengua ful. Formen una societat de pastors (tot i que, avui dia, molts viuen en centres urbans i són comerciants, de caràcter patriarcal.
  • Fulbové (sami sebe nazývají Fulbhe, v singuláru Pullo; další názvy jsou Fula nebo Peulh) je původně nomádské pastevecké etnikum rozšířené především v oblasti afrického Sahelu, tj. v severní části západní, střední a východní Afriky od Senegalu po Súdán a Etiopii. Důležité zastoupení mají v Burkině Faso, Kamerunu, Gambii, Guineji, Guineji-Bissau, Čadu, Mali, Mauritánii, Nigeru, Nigérii, Senegalu, Sierra Leone a Súdánu. Jejich počet vinou značné územní roztříštěnosti a promíchanosti s jinými etniky není úplně jasný, různé zdroje uvádějí různé údaje, ale pravděpodobně jich je okolo 24 milionů. Největší zastoupení mají Fulbové v Nigérii, kde jich žije asi 13 milionů.
  • La fulanoj aŭ fulbeoj aŭ fulboj estas afrika etno, origine vivinta nomade, sed hodiaŭ plejparte loksida. En Malio vivas proksimume 911.200-1.390.000 fulanoj, en Ganao proksimume 7.300-10.000, en Burkina-Faso proksimume 6.300, en Ebur-Bordo proksimume 1.400. La fulanoj vivas en plej malgrandaj grupoj ankaŭ en aliaj ŝtatoj, inter Maŭretanio kaj Sudano je la limo al Etiopio, ankaŭ en la nordo de Kameruno.
  • The Fula, Fulani, or Fulɓe people (Fula: Fulɓe, 𞤊𞤵𞤤𞤩𞤫‎; French: Peul; Hausa: Fulani or Hilani; Portuguese: Fula; Wolof: Pël; Bambara: Fulaw) are one of the largest ethnic groups in the Sahel and West Africa, widely dispersed across the region. Inhabiting many countries, they live mainly in West Africa and northern parts of Central Africa but also in South Sudan, Darfur, Eritrea, and regions near the Red Sea coast. The approximate number of Fula people is unknown due to clashing definitions regarding Fula ethnicity; various estimates put the figure between 55 and 69.2 million worldwide.
  • Fula (hausaz: fulan; banbareraz: fulaw), fulani, peul (frantsesez: peul; woloferaz: pël) edo fulbe (fulaz: fulɓe) izenez ere ezaguna, Afrikako mendebaldeko etnia da, Txad lakuaren eta Atlantikoko itsas ertzaren artean, Nigeria, Mali, Ginea, Kamerun eta Nigerren bizi dena. Fulen hizkuntza (fula, pulaar edo pular deritzana) Niger-Kongo familiaren Atlantikoko mendebaleko adarra da.
  • Suku Fula atau Fulani atau Fulɓe (bahasa Fula: Fulɓe; bahasa Prancis: Peul; bahasa Hausa: Fulani or Hilani; bahasa Portugis: Fula; bahasa Wolof: Pël; bahasa Bambara: Fulaw) adalah salah satu suku bangsa terbesar yang tersebar luas melintasi Sahel, mulai dari pantai Atlantik hingga ke Laut Merah, khususnya di Afrika Barat.
  • Les Peuls, appelés aussi Foulani, Fulbhés, Fulfulde, Pular ou encore Fellata selon les pays, sont un peuple traditionnellement pasteur établi dans toute l'Afrique de l'Ouest et au-delà la bande sahélo-saharienne, soit au total une quinzaine de pays différents et pour un total estimé entre 25 et 65 millions de personnes selon les critères retenus.
  • I fulani sono un'etnia nomade dell'Africa occidentale, dedita alla pastorizia e al commercio. Sono diffusi dalla Mauritania al Camerun e contano complessivamente fra i 6 e i 19 milioni di persone. Loro stessi si definiscono con il nome di Fulbe (al singolare Pullo, nome che deriva da una parola in lingua fulfulde che significa "libero". Fulani è la definizione di derivazione araba, mentre in francese il nome della popolazione è peul. La forma mandinka usata in Senegal e Gambia è fula, mentre in Sudan la popolazione araba li chiama 'fellah.
  • Fulbe (zwani także: Fulanie, Fula, Foulah, Peulh i Peul) – grupa ludów zamieszkująca głównie kraje Afryki Zachodniej. Są to m.in. Burkina Faso, Kamerun, Nigeria, Niger, Mali, Mauretania, Gwinea, Gwinea Bissau, Senegal, Gambia, Benin. Są spokrewnieni z ludem Tukulerów żyjącym współcześnie nad rzeką Senegal.Ich dokładna liczebność jest trudna do określenia – różne źródła podają różne szacunki, od 24 do 40 mln. Najwięcej przedstawicieli tego ludu zamieszkuje Nigerię.
  • De Fulbe zijn een etnische groep in de Sahelzone, verspreid over een aantal landen in West-Afrika, van Mauritanië in het noordwesten tot Kameroen en de Centraal-Afrikaanse Republiek in het zuiden, en oostelijk tot Soedan. Andere namen zijn Foulah, Fula, Fulfulde, Fulbhe, Fulani, Peul en Peulh. Ze zijn het grootste nomadenvolk van West-Afrika. Vandaag de dag is er nog slechts één groep die nomadisch leeft en dat zijn de Wodaabe uit Niger. De meeste Fulbe zijn herders en nomaden, en ze kunnen lange tijd te voet op stap gaan met hun kudden.
  • Fulani (fula: Fulɓe, 𞤆𞤵𞤤𞤩𞤫 är en etnisk folkgrupp, som omfattar åtminstone 14 miljoner personer i Västafrika, Centralafrika och Östafrika, och ytterligare kanske lika många i global diaspora. Betydande fulanibefolkningar finns i Mauretanien, Senegal, Guinea, Gambia, Mali, Nigeria, Sierra Leone, Burkina Faso, Guinea Bissau, Kamerun, Elfenbenskusten, Niger, Togo, Ghana, Liberia och Sudan. Historiskt har fulani haft en betydande roll i motståndet mot kolonialismen.
  • Fulas (em fula: Fulɓe, também chamados felatas, fulás, fulbes,peúles ou peuis, são um grupo étnico que compreende várias populações espalhadas pela África Ocidental, mas também na África Central e no Norte de África sudanesa. Os países onde estão distribuídos são a Mauritânia, o Senegal, a Guiné, a Gâmbia, o Mali, a Nigéria, a Serra Leoa, o Benim, o Burquina Fasso, a Guiné-Bissau, os Camarões, a Costa do Marfim, o Níger, o Togo, a República Centro-Africana, o Gana, a Libéria, até ao Sudão, a leste.Os fulas não são o grupo maioritário nesses países, com exceção da Guiné.
rdfs:seeAlso
sameAs
Faceted Search & Find service v1.17_git93 as of Oct 15 2021


Alternative Linked Data Documents: iSPARQL | ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 08.03.3322 as of Dec 9 2021, on Linux (x86_64-generic-linux-glibc25), Single-Server Edition (61 GB total memory, 43 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2022 OpenLink Software