About: De Mijl     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : yago:WikicatFormerMunicipalitiesOfSouthHolland, within Data Space : dbpedia.org associated with source document(s)
QRcode icon
http://dbpedia.org/c/7LmJYd7PxF

De Mijl is a former hamlet in the Dutch province of South Holland. It was located about 2 km southwest of the city of Dordrecht, on the Oude Maas river. De Mijl was a separate municipality from 1817 to 1857, when it became part of Dubbeldam.

AttributesValues
rdf:type
rdfs:label
  • De Mijl (en)
  • De Mijl (fr)
  • De Mijl (nl)
rdfs:comment
  • De Mijl is a former hamlet in the Dutch province of South Holland. It was located about 2 km southwest of the city of Dordrecht, on the Oude Maas river. De Mijl was a separate municipality from 1817 to 1857, when it became part of Dubbeldam. (en)
  • De Mijl est une ancienne seigneurie et une ancienne commune néerlandaises située essentiellement sur l'Île de Dordrecht et partiellement dans le Hoeksche Waard. Au Moyen Âge, De Mijl était une seigneurie située dans le au sud-ouest de Dordrecht. Quoique les inondations de la Sainte-Élisabeth eussent complètement noyé les terres en 1421, les droits et privilèges de la seigneurie subsistèrent. Lorsqu'au cours des XVIe et XVIIe siècles, certaines parties de l'ancienne seigneurie refirent surface, les seigneurs hériditaires de De Mijl entreprirent d'assécher leur territoire et de créer de nouveaux polders. Le plus connu des seigneurs de De Mijl de l'époque était Arend Cornelisz., bourgmestre de Dordrecht et depuis 1554 également bailli de . De Mijl fut reconquis sur les eaux, mais était désor (fr)
  • De Mijl, ook wel genoemd De Mijl, Crabbe en Nadort, is de naam van een voormalige heerlijkheid en latere gemeente op het Eiland van Dordrecht en in de Hoeksche Waard. In de middeleeuwen was De Mijl een ten zuidwesten van Dordrecht gelegen heerlijkheid in de zogenaamde Tieselenswaard. Tijdens het beleg van Dordrecht in 1418 werd De Mijl ingenomen door Hertog Jan IV van Brabant en zijn leger. Er werd een blokhuis in het dorp gebouwd, maar dit werd op 10 augustus 1418 in brand gestoken en de Brabanders moesten na de veldslag vluchten. De Sint-Elisabethsvloed maakte aan het bestaan van de grond een einde, maar de rechten op de heerlijkheid bleven. Toen in de loop van de zestiende en zeventiende eeuw steeds meer grond droogviel, begonnen de heren van De Mijl de hun toebehorende grond weer in te (nl)
geo:lat
geo:long
dct:subject
Wikipage page ID
Wikipage revision ID
Link from a Wikipage to another Wikipage
sameAs
dbp:wikiPageUsesTemplate
georss:point
  • 51.80416666666667 4.645833333333333
has abstract
  • De Mijl is a former hamlet in the Dutch province of South Holland. It was located about 2 km southwest of the city of Dordrecht, on the Oude Maas river. De Mijl was a separate municipality from 1817 to 1857, when it became part of Dubbeldam. (en)
  • De Mijl est une ancienne seigneurie et une ancienne commune néerlandaises située essentiellement sur l'Île de Dordrecht et partiellement dans le Hoeksche Waard. Au Moyen Âge, De Mijl était une seigneurie située dans le au sud-ouest de Dordrecht. Quoique les inondations de la Sainte-Élisabeth eussent complètement noyé les terres en 1421, les droits et privilèges de la seigneurie subsistèrent. Lorsqu'au cours des XVIe et XVIIe siècles, certaines parties de l'ancienne seigneurie refirent surface, les seigneurs hériditaires de De Mijl entreprirent d'assécher leur territoire et de créer de nouveaux polders. Le plus connu des seigneurs de De Mijl de l'époque était Arend Cornelisz., bourgmestre de Dordrecht et depuis 1554 également bailli de . De Mijl fut reconquis sur les eaux, mais était désormais divisé en deux par le Dordtsche Kil. Après l'époque de l'Empire français, De Mijl devenait une commune au caractère très campagnard, et surtout sans village. La commune était également connue sous le nom de De Mijl, Krabbe en Nadort. était probablement seulement un cours d'eau, Nadort était un hameau. La commune était entourée par les communes de Dordrecht au nord, au sud et à l'est ; en plus, l'exclave du château de Crabbehoff et ses terres, appartenant à la commune de De Mijl, était située dans . À cause du nombre réduit d'habitants et de l'absence d'un village, la commune a été rattachée à le 15 avril 1857, en même temps que . La partie du territoire située sur l'autre rive du Dordtsche Kil était rattachée à la commune de 's-Gravendeel. De nos jours, le territoire historique de De Mijl est occupé par les expansions de la ville de Dordrecht. Son nom revit seulement dans le nom d'une zone industrielle au sud-ouest de Dordrecht. (fr)
  • De Mijl, ook wel genoemd De Mijl, Crabbe en Nadort, is de naam van een voormalige heerlijkheid en latere gemeente op het Eiland van Dordrecht en in de Hoeksche Waard. In de middeleeuwen was De Mijl een ten zuidwesten van Dordrecht gelegen heerlijkheid in de zogenaamde Tieselenswaard. Tijdens het beleg van Dordrecht in 1418 werd De Mijl ingenomen door Hertog Jan IV van Brabant en zijn leger. Er werd een blokhuis in het dorp gebouwd, maar dit werd op 10 augustus 1418 in brand gestoken en de Brabanders moesten na de veldslag vluchten. De Sint-Elisabethsvloed maakte aan het bestaan van de grond een einde, maar de rechten op de heerlijkheid bleven. Toen in de loop van de zestiende en zeventiende eeuw steeds meer grond droogviel, begonnen de heren van De Mijl de hun toebehorende grond weer in te polderen. De bekendste van hen was Arend Cornelisz., tevens burgemeester van Dordrecht en sinds 1554 ook erfpachter van het nabijgelegen Dubbeldam. Het gebied van de heerlijkheid werd weer op het water herwonnen. Na de napoleontische tijd werd De Mijl een gemeente met een zeer landelijk karakter: er was geen dorpskern in te vinden. De Dordtse Kil spleet de gemeente in tweeën. In de Hoeksche Waard lag de zogenaamde Mijlpolder. Aan de oostkant van de Kil lag de Krabbepolder, die na de aanleg van het in 1655 een eilandje werd van 61 bunder groot en in 1821 werd bedijkt. De Krabbepolder is genoemd naar de waterloop Krabbe die erdoorheen liep (later tot de Krabbegeul uitgegraven); het is onbekend of er ook een buurschap Krabbe heeft bestaan. Oostelijk van het Mallegat, op het Eiland van Dordrecht dus, lag het gehucht De Mijl, ook wel Nadort genoemd. Ten slotte hoorde het kasteel Crabbehoff met zijn landerijen bij De Mijl, als enclave in Dubbeldams grondgebied. De gemeente grensde, met de klok mee, aan Dubbeldam, Wieldrecht, 's Gravendeel en Puttershoek. Vanwege het geringe aantal inwoners en de afwezigheid van een dorpskern werd de gemeente in 1857, tegelijk met Wieldrecht, verdeeld onder Dubbeldam en 's-Gravendeel. Het oostelijke (Dubbeldamse) deel werd later door Dordrecht geannexeerd en gebruikt voor de aanleg van de zeehaven. Hierbij ging het gehucht verloren. De naam leeft voort in de straatnaam Mijlweg, die zowel in Dordrecht als in 's-Gravendeel bestaat. De Dordtse Mijlweg loopt westelijk naast de A16, op de plaats waar het gehucht lag; de 's-Gravendeelse Mijlweg loopt door de gelijknamige polder. (nl)
gold:hypernym
prov:wasDerivedFrom
page length (characters) of wiki page
foaf:isPrimaryTopicOf
geo:geometry
  • POINT(4.6458334922791 51.804164886475)
is Link from a Wikipage to another Wikipage of
is foaf:primaryTopic of
Faceted Search & Find service v1.17_git147 as of Sep 06 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 08.03.3331 as of Sep 2 2024, on Linux (x86_64-generic-linux-glibc212), Single-Server Edition (378 GB total memory, 72 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software