About: Binturong     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : yago:TaxonomicGroup107992450, within Data Space : dbpedia.org associated with source document(s)

The binturong (Arctictis binturong) (/bɪnˈtuːrɒŋ/ bin-TOO-rong), also known as bearcat, is a viverrid native to South and Southeast Asia. It is uncommon in much of its range, and has been assessed as Vulnerable on the IUCN Red List because of a declining population trend that is estimated at more than 30% since the mid 1980s.

AttributesValues
rdf:type
rdfs:label
  • بنتورونغ
  • Binturong
  • Binturong
  • Binturong
  • Binturong
  • Binturongo
  • Arctictis binturong
  • Arctictis binturong
  • Binturong
  • Biontúrang
  • Binturung
  • Arctictis binturong
  • ビントロング
  • 빈투롱
  • Beermarter
  • Binturong orientalny
  • Arctictis binturong
  • Бинтуронг
  • Binturong
  • Бінтуронг
  • 熊狸
rdfs:comment
  • البنتورونغ أو القط الدبّيّ أو زبادة سوداء (الاسم العلمي Arctictis binturong)، عُضو من فصيلة الزباديات، وهو حيوان ليليّ غابيّ، وَبُره طويل وقاس، يُمضي وقتَهُ في الأشجار. في تنقلاته البطيئة بين الأشجار، يستخدم ذنبة القَبّاض كقدم خامسة لتعلق بالأغصان. وعلى رغم أنه أرشق على الأشجار، لا يتورع عن تنقيب الأرض بحثًا عن طعامٍ. يبلغ طول جسمة 85 سم، والذَّنَب 75 سم. يستوطن الغابات الاستوائية وشبه الاستوائية، تحمل أُنثى البنتورونغ مرتين في السنة. يتغذى على الثمار بشكل خاص، الانتشار الجغرافي، إندونيسيا، ماليزيا، تايلاند، بنغلاديش، الفلبين، الهند، لاوس، كمبوديا، فيتنام، الصين، بوتان، نيبال، بورما.
  • Binturong (Arctictis binturong) je velká stromová cibetka s dlouhým chápavým ocasem, která žije v korunách stromů deštných pralesů jihovýchodní Asie. Pojmenování binturong je malajského původu, v angličtině se pak můžeme setkat s označením „bearcat“, což znamená „medvědokočka“. Binturong totiž skutečně připomíná křížence mezi těmito dvěma zvířaty.
  • Der Binturong (Arctictis binturong), auch Marderbär genannt, ist eine Raubtierart aus der Familie der Schleichkatzen (Viverridae). Seines Aussehens wegen wurde er früher zu den Kleinbären gestellt, in Wahrheit ist er aber eine gestaltlich sehr abweichende Schleichkatze.
  • Arctictis binturong edo Binturong Viverridae familiako Arctictis generoko espezie bakarra da. Asiako hegoekialdean bizi da, Bangladesh, Bhutan, Myanmar, Txina, India, Indonesia, Laos, Malasia, Nepal, Filipinak, Thailandia eta Vietnamen.
  • Ainmhí is ea an biontúrang. Is síol ainmhí é an t-alt seo. Cuir leis, chun cuidiú leis an Vicipéid.Má tá alt níos forbartha le fáil i dteanga eile, is féidir leat aistriúchán Gaeilge a dhéanamh.
  • Binturung (Arctictis binturong) adalah sejenis musang bertubuh besar, anggota suku Viverridae. Beberapa dialek Melayu menyebutnya binturong, menturung atau menturun. Dalam bahasa Inggris, hewan ini disebut Binturong, Malay Civet Cat, Asian Bearcat, Palawan Bearcat, atau secara ringkas Bearcat. Barangkali karena karnivora berbulu hitam lebat ini bertampang mirip beruang yang berekor panjang, sementara juga berkumis lebat dan panjang seperti kucing (bear: beruang; cat: kucing).
  • ビントロング(Arctictis binturong)は、ジャコウネコ科に分類される食肉類。本種のみでビントロング属を構成する。別名クマネコ(熊猫)、クマジャコウネコ。英語ではベアキャット(Bearcat)とも呼ばれる。
  • Il binturong o gatto orsino (Arctictis binturong Raffles, 1821) è l'unica specie del genere Arctictis (Temminck, 1824), diffusa in Cina, Indocina, Indonesia e Filippine.
  • De beermarter of bintoerong (Arctictis binturong) is een Aziatische civetkatachtige uit de onderfamilie der palmrollers (Paradoxurinae).
  • Бинтуро́нг (лат. Arctictis binturong) — млекопитающее семейства виверровых отряда хищных, единственный вид монотипного рода бинтуронги (лат. Arctictis). Из-за внешнего сходства ранее причислялся к семейству енотовых, однако на самом деле является своеобразным по своей форме видом виверровых. Зачастую туристы их называют «кошачьими медведями» из-за внешнего сходства строения тела с кошачьими и манерой передвижения по земле, как у медведя.
  • Binturong (Arctictis binturong) är den största arten i familjen viverrider. Djuret är den enda arten i släktet Arctictis. Binturong kallas även Björnmård och Björnkatt, vilket kan orsaka förväxlingar med kattbjörn (röd panda). Ordet Binturong är av indonesiskt eller malajiskt ursprung och uttalas med betoning på den andra stavelsen ("bin-TU-rong").
  • Бінтуронг (Arctictis binturong) — ссавець родини Віверових (Viverridae). Унаслідок зовнішньої схожості раніше зараховувався до родини єнотових, проте насправді є своєрідним за своєю формою видом віверових.
  • 熊狸(学名:Arctictis binturong)又名熊貓、貄貓,英文名Bearcat或Binturong(来自马来语,另说来自他加禄语),是一种灵猫科动物。熊狸属于蹠行动物,行走的时候脚掌着地,像熊;熊狸的眼睛会遇强光变成一道竖缝,像猫;熊貓的名字就是从这两点相似性来的。
  • El binturong (Arctictis binturong) és una espècie de la família dels vivèrrids, la qual inclou les civetes i les genetes. És un membre monotípic del seu gènere. Malgrat que també se'l coneix com a bearcat (en català, ós-gat), el binturong no és ni un ós ni un gat. L'autèntic significat del seu nom original s'ha perdut, atès que la llengua local en la qual es batejà, s'ha extingit. El seu hàbitat natural es troba en els arbres de les selves de Bangla Desh, Bhutan, Birmània, Xina, Índia, Indonèsia, Laos, Malàisia, Nepal, Filipines, Tailàndia i Vietnam.
  • The binturong (Arctictis binturong) (/bɪnˈtuːrɒŋ/ bin-TOO-rong), also known as bearcat, is a viverrid native to South and Southeast Asia. It is uncommon in much of its range, and has been assessed as Vulnerable on the IUCN Red List because of a declining population trend that is estimated at more than 30% since the mid 1980s.
  • El binturong (Arctictis binturong), también llamado manturón o gato osuno negro, es una especie de mamífero carnívoro de la familia Viverridae nativa del sur y el sureste de Asia. Es muy poco común dentro de su ecosistema. De hecho, es una de las especies vulnerable en la Lista Roja de la UICN debido a que su población muestra un declive estimada en más de un 30% desde mediados de 1980.​
  • Arctictis binturong Arctictis binturong Binturong dans un arbre Genre ArctictisTemminck, 1824 Espèce Arctictis binturong(Raffles, 1821) Répartition géographique En marron sur la carte Statut de conservation UICN VU A2cd+3cd+4cd : Vulnérable Le Binturong (Arctictis binturong) est une espèce de mammifères de la famille des Viverridés (Viverridae). C'est un animal au corps allongé, de 9 à 20 kg, au pelage noir, un peu grisonnant. Bon grimpeur, il se déplace dans les arbres en s’aidant de sa longue queue préhensile musculeuse.
  • O urso-gato-asiático (Arctictis binturong), também conhecido como binturong ou de forma aportuguesada binturongue, é uma espécie de mamífero da família Viverridae nativa do Sul e no Sudeste Asiático. É onívoro e alimenta-se principalmente de frutas, mas também de outros vegetais e pequenos animais como roedores, insetos, peixes e aves. O significado do nome binturong foi perdido devido à extinção do dialecto local. Seu nome científico Arctictis vem do grego arktos (urso) + iktis .
name
  • Binturong
foaf:depiction
  • External Image
foaf:isPrimaryTopicOf
thumbnail
dct:subject
Wikipage page ID
Wikipage revision ID
Link from a Wikipage to another Wikipage
Faceted Search & Find service v1.17_git81 as of Jul 16 2021


Alternative Linked Data Documents: PivotViewer | ODE     Content Formats:       RDF       ODATA       Microdata      About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 08.03.3322 as of Sep 15 2021, on Linux (x86_64-generic-linux-glibc25), Single-Server Edition (61 GB total memory)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2021 OpenLink Software