About: Beluga whale     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : yago:Whole100003553, within Data Space : dbpedia.org associated with source document(s)

The beluga whale (/bɪˈluːɡə/) (Delphinapterus leucas) is an Arctic and sub-Arctic cetacean. It is one of two members of the family Monodontidae, along with the narwhal, and the only member of the genus Delphinapterus. It is also known as the white whale, as it is the only cetacean to regularly occur with this colour; the sea canary, due to its high-pitched calls; and the melonhead, though that more commonly refers to the melon-headed whale, which is an oceanic dolphin.

AttributesValues
rdf:type
rdfs:label
  • حوت أبيض
  • Beluga
  • Běluha severní
  • Weißwal
  • Μπελούγκα
  • Beluga whale
  • Belugo
  • Beluga
  • Delphinapterus leucas
  • Míol mór bán
  • Béluga (cétacé)
  • Paus beluga
  • Delphinapterus leucas
  • シロイルカ
  • 흰돌고래
  • Witte dolfijn
  • Białucha arktyczna
  • Baleia-branca
  • Белуха (млекопитающее)
  • Vitval
  • 白鲸
  • Білуха
rdfs:comment
  • Běluha severní (Delphinapterus leucas Pallas, 1776) je ozubený kytovec z čeledi narvalovitých typický svou bílou barvou. Přezdívá se jí „mořský kanár“, protože se dorozumívá mnoha zvuky. Má též bohatou mimiku.
  • Η μπελούγκα (Delphinapterus leucas) είναι κητώδες των Αρκτικών και υποαρκτικών νερών. Είναι ένα από τα δύο υπάρχοντα είδη της οικογένειας των Μονοδοντίδων, με το άλλο να είναι το ναρβάλ (μονόκερος). Επίσης είναι γνωστός ως λευκή φάλαινα, καθώς είναι το μόνο κητώδες με αυτό το χρώμα.
  • Ainmhí mór mara is ea an míol mór bán (Delphinapterus leucas). Mamach atá ann. Tá sé dúchasach don Aigéan Artach agus do na farraigí ina thimpeall. Is síol ainmhí é an t-alt seo. Cuir leis, chun cuidiú leis an Vicipéid.Má tá alt níos forbartha le fáil i dteanga eile, is féidir leat aistriúchán Gaeilge a dhéanamh.
  • Paus beluga atau paus putih (Delphinapterus leucas) adalah jenis cetacean yang terdapat di wilayah perairan laut Kutub Utara dan sekitarnya. Beluga adalah salah satu dari 2 jenis paus keluarga , bersama dengan Narwhal, atau paus bertanduk. Mamalia laut ini dikenal secara umum sebagai beluga atau kenari laut, karena ciri khas dari lengkingan suaranya yang tinggi. Panjang beluga dapat mencapai 5 meter dengan warna tubuh yang putih, sementara kepalanya berbentuk Melon, sehingga paus ini disebut juga melonhead whale.
  • シロイルカ (Delphinapterus leucas) は、哺乳綱偶蹄目(鯨偶蹄目とする説もあり)イッカク科シロイルカ属に分類される鯨類。本種のみでシロイルカ属を構成する。別名ベルーガ。シロクジラ。
  • Il beluga (Delphinapterus leucas [Pallas, 1776]) è un cetaceo bianco della famiglia dei Monodontidi, presente in Alaska, Groenlandia, Canada e Russia.
  • De witte dolfijn (Delphinapterus leucas), ook wel beloega of witte walvis genoemd, is een tandwalvis, meer bepaald een grondeldolfijn. Beloega komt van het Russisch белуха (beloecha), dat een afgeleide is van belaja, wat 'wit' betekent.
  • Vitval (Delphinapterus leucas) eller beluga är en tre till sex meter lång tandval som lever i arktiska och subarktiska havsområden.
  • Белу́ха (лат. Delphinapterus leucas) — вид зубатых китов из семейства нарваловых.
  • 白鯨(学名:Delphinapterus leucas)又称贝鲁卡鲸,为一角鲸科白鲸属的唯一物种,以多變化的叫聲與豐富的臉部表情聞名,早期的捕鯨者稱之為「海中金絲雀」。白鯨廣泛分布於北極與亞北極地區,自古以來牠們一直是北極地區人類社會的重要商品,為當地原住民提供了食物、燃油、皮革等物資。牠們的活力與適應力、特殊的外貌、易受吸引的天性、以及可接受訓練等因素,使其成為海洋世界 的明星之一。幾個白鯨集中的地區已成為賞鯨聖地,包括加拿大東部的聖勞倫斯河下游與哈德遜灣西部的河口。白鯨的潛水能力相當強,對於北極的浮冰環境有很好的適應力。
  • الدُلفِين الأبْيَض لشبهه الشديد بالدلفين أوالبَلُوغة والذي يسمى أيضًا باسم الحُوتُ الأبْيَض (بالإنجليزية: Beluga أو White Whale) هو من رتبة الحيتان في المنطقة القطبية الشمالية وشبه القطبية. يشكل أحد عضوي عائلة الحيتان البيضاء، جنبًا إلى جنب مع حريش البحر، والعضو الوحيد في جنس الحوت الأبيض. يشار إلى هذه الثدييات البحرية عادة باسم البلوغة أو كناري البحر بسبب أصواته عالية الحدة. تُسمى في بعض الأحيان تسمى أيضًا بطيخية الرأس، إلا أن الاسم الأكثر شيوعًا هو الحوت بطيخي الرأس، وهو دلفين محيطي.
  • La beluga, balena blanca o marsuí (Delphinapterus leucas) és una espècie de cetaci odontocet que viu a la regió àrtica i subàrtica. És l'única espècie del gènere Delphinapterus i forma la família dels monodòntids juntament amb el narval (Monodon monoceros).
  • The beluga whale (/bɪˈluːɡə/) (Delphinapterus leucas) is an Arctic and sub-Arctic cetacean. It is one of two members of the family Monodontidae, along with the narwhal, and the only member of the genus Delphinapterus. It is also known as the white whale, as it is the only cetacean to regularly occur with this colour; the sea canary, due to its high-pitched calls; and the melonhead, though that more commonly refers to the melon-headed whale, which is an oceanic dolphin.
  • La beluga (Delphinapterus leucas) es una especie de cetáceo odontoceto que habita en la región ártica y subártica. Es la única especie del género Delphinapterus y junto al narval (Monodon monoceros) conforman la familia Monodontidae.
  • Beluga (Delphinapterus leucas) edo Balea zuria (izena errusierazko "белуха" (balea zuria) hitzetik dator) zetazeo bat da, Monodontidae familiakoa, ozeano Artikoan bizi dena, eta zetazeoen arteko azal zurikoa den balea bakarra.
  • Delphinapterus leucas • Baleine blanche, Dauphin blanc, Marsouin blanc(Pour les articles homonymes, voir Beluga.) (Ne pas confondre avec le béluga, un esturgeon) Delphinapterus leucas Béluga Genre DelphinapterusLacépède, 1804 Espèce Delphinapterus leucas(Pallas, 1776) Statut de conservation UICN LC : Préoccupation mineure Statut CITES Annexe II , Rév. du 13/02/2003
  • Białucha arktyczna, białucha, wal biały (Delphinapterus leucas) – gatunek ssaka z rodziny narwalowatych (Monodontidae). Występuje w wodach Arktyki (zarówno płytkich, przybrzeżnych, jak i głębokich, oddalonych od lądu), choć zdarza jej się zapuszczać w górę rzek, niekiedy nawet na znaczne odległości. W 1966 udokumentowano przypadek dopłynięcia jednego osobnika rzeką Ren aż do Bonn w Niemczech. Gatunek ten jest niekiedy poławiany dla mięsa, tłuszczu oraz skór. Zwierzęta te żyją w niewielkich grupach, liczących zwykle maksymalnie 5–10 osobników. Żywią się rybami, skorupiakami oraz głowonogami.
  • A baleia-branca, beluga ou beluca (Delphinapterus leucas) é uma espécie de cetáceo odontoceti que habita a região ártica e subártica. Erroneamente são chamadas de baleia branca (baleia no sentido estrito não é aplicado aos cetáceos com dentes, reservando-se para os integrantes da família Balaenidae). É a única espécie do gênero Delphinapterus e junto ao narval (Monodon monoceros) formam a família Monodontidae.
  • Білу́ха, або білуга (Delphinapterus leucas) — ссавець родини Нарвалові, або Однорогові (Monodontidae). Довжина до 6,6 м, вага до 1,9 т. З них бл. 40% - жир. Забарвлення дорослої білухи біле. Поширена білуха в арктичних і прилеглих водах. Пристосована до життя серед криги; далеко мігрує, іноді на 1000 км запливає в річки. Тримається стадами, живиться рибою, ракоподібними, молюсками; статева зрілість наступає на 2-3-му році. Після 11-12 місяців вагітності самиця народжує 1-2 малят довжиною 1,4-1,6 м. Білуха видає різкі звуки (звідси вираз — «реве білугою»).
rdfs:seeAlso
name
  • Beluga whale
foaf:depiction
  • External Image
foaf:isPrimaryTopicOf
thumbnail
dct:subject
Wikipage page ID
Wikipage revision ID
Link from a Wikipage to another Wikipage
Faceted Search & Find service v1.17_git81 as of Jul 16 2021


Alternative Linked Data Documents: PivotViewer | ODE     Content Formats:       RDF       ODATA       Microdata      About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 08.03.3322 as of Sep 15 2021, on Linux (x86_64-generic-linux-glibc25), Single-Server Edition (61 GB total memory)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2021 OpenLink Software