About: African wild dog     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : umbel-rc:Mammal, within Data Space : dbpedia.org associated with source document(s)
QRcode icon
http://dbpedia.org/describe/?url=http%3A%2F%2Fdbpedia.org%2Fresource%2FAfrican_wild_dog

The African wild dog (Lycaon pictus), also called the painted wolf or Cape hunting dog, is a canine native to sub-Saharan Africa. It is the largest indigenous canine in Africa, and the only extant member of the genus Lycaon, which is distinguished from Canis by dentition highly specialised for a hypercarnivorous diet, and a lack of dewclaws. It is estimated that about 6,600 adults including 1,400 mature individuals live in 39 subpopulations that are all threatened by habitat fragmentation, human persecution and outbreaks of diseases. As the largest subpopulation probably consists of less than 250 individuals, the African wild dog is listed as endangered on the IUCN Red List since 1990.

AttributesValues
rdf:type
rdfs:label
  • كلب بري إفريقي
  • Gos salvatge africà
  • Pes hyenový
  • African wild dog
  • Afrikanischer Wildhund
  • Λυκάων (ζωολογία)
  • Makul-likaono
  • Lycaon pictus
  • Likaon
  • Lycaon (animal)
  • Gadhar seilge Afracach
  • Anjing liar afrika
  • Lycaon pictus
  • リカオン
  • 아프리카들개
  • Likaon pstry
  • Afrikaanse wilde hond
  • Mabeco
  • Гиеновидная собака
  • Afrikansk vildhund
  • Lycaon pictus
  • 非洲野犬
rdfs:comment
  • السِّمْعُ (Lycaon pictus) هو حيوان لبون لاحم من فصيلة الكلبيات و هو أكبر الكلبيات في أفريقيا والوحيد في جنس (Lycaon) الذي يتميز عن الكلبيات الأخرى بعدد أصابعه و عدد أسنانه وهو مصنف كحيوان مهدد بالانقراض لا يعيش إلا في أفريقيا لاسيما في السفانا والأراضي القليلة الشجر. ويدعى الكلب البري الإفريقي والذئب الضبع.
  • Pes hyenový, možno také hyenovitý (Lycaon pictus) je nápadně zbarvená psovitá šelma, obývající větší část subsaharské Afriky. Žije ve smečkách majících složitou hierarchii. Jsou to velmi úspěšní lovci, schopní ve smečce ulovit několikanásobně větší kořist, než jsou sami.
  • El licaón (Lycaon pictus) es una especie de mamífero carnívoro de la familia Canidae. También es conocido vulgarmente como perro salvaje africano, lobo pintado, perro hiena o perro cazador de El Cabo.
  • Likaon (Lycaon pictus) generoko eta Canidae familiako ugaztun haragijale bat da., eta horrenbestez, etxeko txakurrarekin senidetuta dago. Likaon pikarteri Afrikako txakur basatia, otso pikart, txakur ehiztari edota txakur-hiena bezala ere ezagutzen zaio.
  • Ainmhí is ea an gadhar seilge Afracach. Is síol ainmhí é an t-alt seo. Cuir leis, chun cuidiú leis an Vicipéid.Má tá alt níos forbartha le fáil i dteanga eile, is féidir leat aistriúchán Gaeilge a dhéanamh.
  • Le lycaon (Lycaon pictus) est un mammifère carnivore de la famille des canidés. Il vit exclusivement en Afrique subsaharienne australe et centrale, dans les steppes et les savanes. Il est aussi appelé « loup peint » ou « chien sauvage africain ». Autres noms vernaculaires : chien sauvage d'Afrique, chien-hyène, cynhyène, loup peint, chien chasseur.
  • リカオン(Lycaon pictus)は、食肉目イヌ科リカオン属に分類される食肉類。本種のみでリカオン属を構成する。
  • De Afrikaanse wilde hond of hyenahond (Lycaon pictus) is een wilde hondachtige uit de orde der roofdieren (Carnivora). Alhoewel de soort veel lijkt op de hond, zijn de twee geen nauwe verwanten. De gedomesticeerde hond is namelijk meer verwant aan de wolf dan aan de Afrikaanse wilde hond.
  • Den afrikanska vildhunden eller hyenhunden (Lycaon pictus) är ett däggdjur inom familjen hunddjur, därigenom avlägsen släkting till tamhunden och den enda arten inom släktet Lycaon.
  • Гиеновидная собака, или гиеновая собака (лат. Lycaon pictus) — хищное млекопитающее семейства псовых, единственный вид рода Lycaon. Её научное название означает: Lycaon в переводе с греч. — «волк», а pictus в переводе с лат. — «расписной».
  • 非洲野犬(学名:Lycaon pictus),又名非洲猎犬、非洲豺犬或杂色狼,是生活在非洲草原、灌木丛以及稀疏林地的一种犬科动物,是非洲野犬属下唯一一种。
  • Lycaon pictus (вовк строкатий чи дикий пес африканський) — вид родини псових (Canidae), ряду хижих. Історичні дані свідчать про те, що африканські дикі собаки були раніше поширені по всій території на південь від Сахари, від пустель до гірських вершин і, ймовірно, були відсутні тільки в низовинах лісу і сухій пустелі. Зараз вони зникли зі значної частини свого колишнього ареалу. Вид практично викорінений у Західній Африці, значно знижується в центральній Африці і на північному сході Африки. Найбільша популяція залишається у південній частині Африки (особливо північній Ботсвані, західному Зімбабве, східній Намібії і Національному парк Крюгера, ПАР) і південній частині Східної Африки (особливо в північній Танзанії і Мозамбіку).
  • El licaó (Lycaon pictus) és un cànid endèmic del continent africà, que habita normalment a les sabanes. El nom científic Lycaon pictus significa "llop pintat", ja que una de les característiques de l'espècie és que no hi hagi dos exemplars amb el mateix patró de taques que tenen al pelatge. Està en perill d'extinció. N'hi ha una població d'entre 3.000 i 5.500 exemplars en llibertat i uns 700 en captivitat.
  • Der Afrikanische Wildhund (Lycaon pictus) ist der größte wild lebende Hund der afrikanischen Savanne. Als Rudeltier jagt er vor allem größere Beutetiere wie Gazellen. Nur das dominante Paar innerhalb eines Rudels pflanzt sich fort, die Nachkommen werden gemeinschaftlich im Rudel aufgezogen. Das Verbreitungsgebiet des Afrikanischen Wildhundes erstreckt sich über die gesamte afrikanische Savannenlandschaft, allerdings ist es stark zersplittert, und die Art ist nirgendwo häufig. Die IUCN ordnet den Afrikanischen Wildhund als stark gefährdet ein.
  • Ο Λυκάων (Lycaon pictus), επίσης γνωστός ως Αφρικανικό αγριόσκυλο ή Αφρικανικό κυνηγόσκυλο, ανήκει στην οικογένεια Κυνίδες και είναι εγγενές είδος στην Υποσαχάρια Αφρική. Είναι το μεγαλύτερο της οικογένειάς του στην Αφρική, και το μόνο σωζόμενο μέλος του γένους Λυκάονα, το οποίο διακρίνεται από τον σκύλο από τα λιγότερα δάχτυλα των ποδιών του και την οδοντοστοιχία του, η οποία είναι εξαιρετικά εξειδικευμένη για διατροφή υπερσαρκοφάγου ζώου (hypercarnivorous).
  • La Makul-likaono aŭ Hiena likaono, Lycaon pictus, estas kanisedo troviĝanta nur en Afriko, ĉefe ĉe savano kaj tre maldense arbaraj areoj. Ĝi estas varie nomata Afrika natura hundo, Afrika ĉashundo, Kablanda ĉashundo, Afrika makulhundo, Makula lupo, Makula ĉashundo, Punktohundo, aŭ Ornama lupo. Ĝi estas la dua plej granda natura kanisedo post la lupo, kaj la plej granda kanisedo en Afriko, kun plenkreskuloj kiuj pezas 18-36 kg.
  • The African wild dog (Lycaon pictus), also called the painted wolf or Cape hunting dog, is a canine native to sub-Saharan Africa. It is the largest indigenous canine in Africa, and the only extant member of the genus Lycaon, which is distinguished from Canis by dentition highly specialised for a hypercarnivorous diet, and a lack of dewclaws. It is estimated that about 6,600 adults including 1,400 mature individuals live in 39 subpopulations that are all threatened by habitat fragmentation, human persecution and outbreaks of diseases. As the largest subpopulation probably consists of less than 250 individuals, the African wild dog is listed as endangered on the IUCN Red List since 1990.
  • Anjing liar afrika (Lycaon pictus) adalah anjing liar yang penyebarannya hanya terdapat di negara-negara di benua Afrika. Berbeda dengan jenis anjing pada umumnya, anjing ini memiliki kaki yang lebih panjang dan hanya memiliki empat jari per kakinya. Dalam bahasa Latin, anjing liar afrika biasa disebut dengan serigala lukis (Painted wolf). Hal ini mengacu pada warna di tubuhnya yang tidak teratur. Mereka memiliki tubuh berbintik-bintik yang menampilkan bercak pada bulunya yang berwarna merah, hitam, cokelat, putih, dan kuning. Setiap individunya memiliki pola warna yang unik tersendiri dan semuanya memiliki besar yang sama.
  • Il licaone (Lycaon pictus, Temminck, 1820), detto anche cane selvatico africano, è un canide lupino diffuso nell'Africa subsahariana. Si tratta del canide africano più grande ed è l'unico rappresentante del genere Lycaon, che si distingue dal genere Canis sia per il minor numero di dita che per la dentizione, tipicamente ipercarnivora. È classificato dalla IUCN come specie a rischio, a causa della sua scomparsa in gran parte del suo areale storico. La popolazione attuale è composta da circa 39 subpopolazioni contenenti 6.600 adulti, di cui solo 1.400 sessualmente maturi. Il declino di queste popolazioni continua tuttora, principalmente a causa della frammentazione del suo habitat, della persecuzione umana e delle malattie trasmesse dai cani randagi.
  • 아프리카들개 또는 리카온(Lycaon)은 아프리카들개속의 유일종으로, 사하라 이남 아프리카에 서식하는 개과동물이다. 학명은 리카온 픽투스(Lycaon pictus). 개속의 동물들과는 발가락 수와 치아 배열이 달라서 구분된다. 리카온의 치아는 에 적합하게 적응되어 있다. 리카온은 과거 서식지의 거의 대부분에서 사라졌으며, IUCN에 의해 절멸위기종으로 분류되었다. 현재 개체수는 대략 39집단 6,600 개체이며, 그 중 완전히 다 자란 성체는 1,400 마리에 불과하다. 개체수 감소는 현재진행형이며, 그 원인은 서식지 침해, 인간의 밀렵, 질병 등 다양하다. 이나 에서 리카온은 딱히 다른 아프리카 육식동물들만큼 중요한 역할을 맡고 있지는 않다. 다만 몇몇 사회에서 존중을 받아왔는데, 특히 왕조시대 이전 이집트나 부시먼족이 그러하다.
  • Likaon pstry, likaon, simir (Lycaon pictus) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny psowatych, zaliczany do reliktowej linii psowatych, dawniej występujący na prawie całym kontynencie afrykańskim, łącznie z Saharą, a w starożytności także na Bliskim Wschodzie aż po Babilonię. Obecnie jest jednym z najrzadszych dużych mięsożerców. Likaon ma bardzo silny instynkt stadny, który sprawia, że żyje i poluje w dużych watahach. Jest bardzo wytrzymałym drapieżnikiem – może gonić ofiarę przez wiele kilometrów. Najchętniej poluje na antylopy. Żywi się głównie mięsem, czasami dietę uzupełnia pokarmem roślinnym. Blisko spokrewniony z cyjonem rudym (Cuon alpinus), jest jednak od niego trochę większy. Jego główni wrogowie to lwy (które często zabijają likaony) i krokuty cętkowane. Inteligencją dorównują wil
  • O mabeco (Lycaon pictus) também conhecido como cão-selvagem-africano ou cão-caçador-africano é um canídeo típico da África que vive em zonas de savana e vegetação esparsa. A espécie já foi comum em toda a África subsaariana (exceto em áreas de floresta tropical ou densa e zonas desérticas). A sua distribuição geográfica actual limita-se ao sul da África especialmente em Namíbia, Zimbábue, Zâmbia, Botswana e sul da África Oriental na Tanzânia e norte de Moçambique. É uma espécie ameaçada de extinção principalmente pela fragmentação do habitat, que aumenta os conflitos com humanos, como perseguição por criadores de gado, acidentes em estradas, doenças de animais domésticos. Como agravante, a espécie naturalmente ocorre em baixas densidades populacionais, mesmo em áreas bem preservadas. A pop
name
  • African wild dog
foaf:depiction
  • External Image
foaf:isPrimaryTopicOf
thumbnail
dct:subject
Wikipage page ID
Wikipage revision ID
Link from a Wikipage to another Wikipage
Faceted Search & Find service v1.17_git51 as of Sep 16 2020


Alternative Linked Data Documents: PivotViewer | iSPARQL | ODE     Content Formats:       RDF       ODATA       Microdata      About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 08.03.3319 as of Dec 29 2020, on Linux (x86_64-centos_6-linux-glibc2.12), Single-Server Edition (61 GB total memory)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2021 OpenLink Software