About: JOHNNIAC     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : yago:WikicatEarlyComputers, within Data Space : dbpedia.org associated with source document(s)
QRcode icon
http://dbpedia.org/describe/?url=http%3A%2F%2Fdbpedia.org%2Fresource%2FJOHNNIAC&graph=http%3A%2F%2Fdbpedia.org&graph=http%3A%2F%2Fdbpedia.org

The JOHNNIAC was an early computer built by the RAND Corporation (not Remington Rand, maker of the contemporaneous UNIVAC I computer) and based on the von Neumann architecture that had been pioneered on the IAS machine. It was named in honor of von Neumann, short for John von Neumann Numerical Integrator and Automatic Computer. JOHNNIAC is arguably the longest operational early computer, being used almost continuously from 1953 for over 13 years before finally being shut down on February 11, 1966, logging over 50,000 operating hours. JOHNNIAC weighed 5,000 pounds (2.5 short tons; 2.3 t). * * *

AttributesValues
rdf:type
rdfs:label
  • JOHNNIAC (ca)
  • JOHNNIAC (es)
  • JOHNNIAC (en)
  • JOHNNIAC (fr)
  • JOHNNIAC (pt)
rdfs:comment
  • El JOHNNIAC va ser un ordinador creat per Corp basat en l'arquitectura de von Neumann, de la qual va ser pioner l'. Es diu així en honor de von Neumann, escurçat JOHN von Neumann. Numerical Integrator and Automatic Computer (Ordinador automàtic i integrador numèric). Va ser sens dubte l'equip amb més vida útil, sent utilitzat gairebé contínuament des de 1953 durant més de 13 anys, fins que finalment es va apagar l'11 de febrer de 1966, després de més de 50.000 hores de funcionament. Actualment es troba en el a Mountain View, Califòrnia. * Placa amb el nom, col·locada en màquina. * * (ca)
  • The JOHNNIAC was an early computer built by the RAND Corporation (not Remington Rand, maker of the contemporaneous UNIVAC I computer) and based on the von Neumann architecture that had been pioneered on the IAS machine. It was named in honor of von Neumann, short for John von Neumann Numerical Integrator and Automatic Computer. JOHNNIAC is arguably the longest operational early computer, being used almost continuously from 1953 for over 13 years before finally being shut down on February 11, 1966, logging over 50,000 operating hours. JOHNNIAC weighed 5,000 pounds (2.5 short tons; 2.3 t). * * * (en)
  • El JOHNNIAC fue un ordenador creado por RAND Corp. basado en la Arquitectura de von Neumann, de la que fue pionera la IAS machine. Se llama así en honor a von Neumann, acortado JOHN v Neumann. Numerical Integrator and Automatic Computer (Ordenador automático e integrador numérico). Fue sin duda el equipo con más vida útil, siendo utilizado casi continuamente desde 1953 durante más de 13 años, hasta que finalmente se apagó el 11 de febrero de 1966, después de más de 50.000 horas de funcionamiento. Actualmente se encuentra en el en Mountain View, California. * * Otra vista de la máquina. * (es)
  • Le JOHNNIAC est un ordinateur à tubes à vide mis en service en 1953. Il a été construit par la RAND Corporation en utilisant l'architecture de von Neumann qui avait été expérimentée auparavant sur la machine IAS. L'ordinateur a été nommé en l'honneur de John von Neumann. JOHNNIAC est une abréviation de JOHN von Neumann Numerical Integrator and Automatic Computer. Le JOHNNIAC est sans doute l'ordinateur primitif qui a eu la plus longue vie. Il a été en opération de 1953 au 11 février 1966, totalisant plus de 50 000 heures d'opération. (fr)
  • O JOHNNIAC foi um dos primeiros computadores construídos pela RAND, que foi baseado na arquitetura de von Neumann que tinha sido implementada pioneiramente em uma máquina IAS. Foi batizado em honra de von Neumann, abreviação para John v. Neumann Numerical Integrator and Automatic Computer. Johnniac é sem dúvida o computador, dentre os primeiros computadores, de tempo de vida mais longo, sendo usado quase continuamente de 1953 por mais de 13 anos, antes de finalmente ter suas atividades encerradas em 11 de Fevereiro de 1966, registrando mais de 50.000 horas de funcionamento. (pt)
foaf:depiction
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/Special:FilePath/JOHNNIAC.jpg
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/Special:FilePath/JOHNNIAC_badge.jpg
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/Special:FilePath/JOHNNIAC_buttons.jpg
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/Special:FilePath/Johnniac.jpg
dcterms:subject
Wikipage page ID
Wikipage revision ID
Link from a Wikipage to another Wikipage
Link from a Wikipage to an external page
sameAs
dbp:wikiPageUsesTemplate
thumbnail
has abstract
  • El JOHNNIAC va ser un ordinador creat per Corp basat en l'arquitectura de von Neumann, de la qual va ser pioner l'. Es diu així en honor de von Neumann, escurçat JOHN von Neumann. Numerical Integrator and Automatic Computer (Ordinador automàtic i integrador numèric). Va ser sens dubte l'equip amb més vida útil, sent utilitzat gairebé contínuament des de 1953 durant més de 13 anys, fins que finalment es va apagar l'11 de febrer de 1966, després de més de 50.000 hores de funcionament. Actualment es troba en el a Mountain View, Califòrnia. Com la , JOHNNIAC feia servir paraules de 40-bits, i incloïa 1024 paraules de memòria principal de Selectró, cadascuna amb 256 bits de memòria. Dos instruccions s'emmagatzemaven en cada paraula en submots de 20 - bits, consistint en una instrucció de 8-bits i una direcció de 12-bits. Les instruccions s'operaven en sèrie amb la part esquerra de la submot executant-se primer. La màquina inicial tenia 83 instruccions. Un sol registre A facilitava un acumulador, i la màquina també oferia una Q, de quocient, com a registre. Només hi havia una condició de prova, si el bit del registre A s'establia o no. No hi havia registres índex, i les direccions s'emmagatzemaven en les instruccions, els bucles havien de ser implementats modificant les instruccions que el programa executava. Com que la màquina només tenia 10 bits d'espai d'adreces, dos dels bits de direcció no s'usaven, i de vegades s'usaven per emmagatzemar dades per part de l'intercalat de dades a través de les instruccions. Fins al final de la seva vida útil, se li van fer nombroses modificacions al sistema. Al març de 1955, 4096 paraules de memòria de nucli es van afegir al sistema, substituint els selectrons. Això va requerir els 12 bits d'adreces, i va causar que els programes que emmagatzemaven dades en els "bits sobrants" fallessin. Més tard, en el 1955, una memòria de tambor va ser afegida com emmagatzematge secundari. Un sumador basat en transistors va reemplaçar a l'original basat en tubs el 1956. Nombrosos canvis es van fer per als perifèrics d'entrada/sortida, i el 1964, un rellotge de temps real es va afegir per donar suport al temps compartit. Un llegat del JOHNNIAC és el llenguatge de programació (JOHNNIAC Open Shop System), un llenguatge de programació fàcil d'utilitzar per a principiants. El Cyclone a la Universitat Estatal d'Iowa va ser un clon directe del JOHNNIAC, i les instruccions eren compatibles amb aquest. Cyclone va ser millorat per incloure un sistema hardware de coma flotant. * Placa amb el nom, col·locada en màquina. * Una altra vista de la màquina. * Teclat del JOHNNIAC. (ca)
  • El JOHNNIAC fue un ordenador creado por RAND Corp. basado en la Arquitectura de von Neumann, de la que fue pionera la IAS machine. Se llama así en honor a von Neumann, acortado JOHN v Neumann. Numerical Integrator and Automatic Computer (Ordenador automático e integrador numérico). Fue sin duda el equipo con más vida útil, siendo utilizado casi continuamente desde 1953 durante más de 13 años, hasta que finalmente se apagó el 11 de febrero de 1966, después de más de 50.000 horas de funcionamiento. Actualmente se encuentra en el en Mountain View, California. Como la IAS machine, JOHNNIAC usaba palabras de 40 bits, y tenía una memoria principal, del tipo Selectrón, de 1024 palabras, cada una de 256 bits. Dos instrucciones se almacenaban en cada palabra en subpalabras de 20 bits, consistiendo en una instrucción de 8 bits y una dirección de 12 bits. Las instrucciones se operaban en serie con la parte izquierda de la subpalabra ejecutándose primero. La máquina inicial tenía 83 instrucciones. Un solo registro A facilitaba un acumulador, y la máquina también ofrecía un registro Q, de cociente. Solo había una condición de prueba, si el bit del registro A se establecía o no. No había registros índice, y las direcciones se almacenaban en las instrucciones, los bucles debían ser implementados modificando las instrucciones que el programa ejecutaba. Puesto que la máquina solo tenía 10 bits de espacio de direcciones, dos de los bits de dirección no se usaban, y a veces se usaban para almacenar datos por parte del intercalado de datos a través de las instrucciones. Hasta el final de su vida útil, se le hicieron numerosas modificaciones al sistema. En marzo de 1955, se le añadió al sistema una memoria de núcleo de 4096 palabras, sustituyendo los selectrones. Esto requirió los 12 bits de direcciones, y causó que los programas que almacenaban datos en los "bits sobrantes" fallaran. Más tarde, aun en 1955, una memoria de tambor fue añadida como almacenamiento secundario. Un sumador basado en transistores reemplazó al original basado en tubos en 1956. Numerosos cambios se hicieron para los periféricos de entrada/salida, y en 1964, un reloj de tiempo real se añadió para apoyar el tiempo compartido. Un legado del JOHNNIAC es el lenguaje de programación JOSS (JOHNNIAC Open Shop System), un lenguaje de programación fácil de usar para principiantes. El Cyclone en la Universidad Estatal de Iowa fue un clon directo del JOHNNIAC, y las instrucciones eran compatibles con el mismo. Cyclone fue mejorado para incluir una unidad de coma flotante basada en hardware. * Placa con el nombre, colocada en máquina. * Otra vista de la máquina. * Teclado del JOHNNIAC. (es)
  • The JOHNNIAC was an early computer built by the RAND Corporation (not Remington Rand, maker of the contemporaneous UNIVAC I computer) and based on the von Neumann architecture that had been pioneered on the IAS machine. It was named in honor of von Neumann, short for John von Neumann Numerical Integrator and Automatic Computer. JOHNNIAC is arguably the longest operational early computer, being used almost continuously from 1953 for over 13 years before finally being shut down on February 11, 1966, logging over 50,000 operating hours. After two "rescues" from the scrap heap, the machine currently resides at the Computer History Museum in Mountain View, California. Like the IAS machine, JOHNNIAC used 40-bit words, and included 1024 words of Selectron tube main memory, each holding 256 bits of data. Two instructions were stored in every word in 20-bit subwords consisting of an 8-bit instruction and a 12-bit address, the instructions being operated in series with the left subword running first. The initial machine had 83 instructions. A single register named A supplied an accumulator, and the machine also featured a register named Q, for quotient, as well. There was only one test condition, whether or not the high bit of the A register was set. There were no index registers, and as addresses were stored in the instructions, loops had to be implemented by modifying the instructions as the program ran. Since the machine only had 10 bits of address space, two of the address bits were unused and were sometimes used for data storage by interleaving data through the instructions. JOHNNIAC weighed 5,000 pounds (2.5 short tons; 2.3 t). Numerous modifications were made to the system over its lifetime. In March 1955, 4096 words of magnetic-core memory were added to the system, replacing the earlier Selectrons. This required all 12 bits of addressing, and caused programs that stored data in the "spare bits" to fail. Later in 1955 a 12k-word drum memory secondary storage system was added as well. A transistor-based adder replaced the original tube-based adder in 1956. Numerous changes were made to the input/output peripherals as well, and in 1964, a real-time clock was added to support time-sharing. One JOHNNIAC legacy was the JOSS programming language (the JOHNNIAC Open Shop System), an easy-to-use language which catered to novices. JOSS was an ancestor of DEC's FOCAL and of MUMPS. The CYCLONE at Iowa State University was a direct clone of JOHNNIAC, and was instruction compatible with it (the ILLIAC I may have been as well). Cyclone was later updated to include a hardware for floating-point arithmetic. * Johniac name badge on computer frame * Alternate Johnniac view * Johnniac keyboard (en)
  • Le JOHNNIAC est un ordinateur à tubes à vide mis en service en 1953. Il a été construit par la RAND Corporation en utilisant l'architecture de von Neumann qui avait été expérimentée auparavant sur la machine IAS. L'ordinateur a été nommé en l'honneur de John von Neumann. JOHNNIAC est une abréviation de JOHN von Neumann Numerical Integrator and Automatic Computer. Le JOHNNIAC est sans doute l'ordinateur primitif qui a eu la plus longue vie. Il a été en opération de 1953 au 11 février 1966, totalisant plus de 50 000 heures d'opération. Après avoir été sauvé de la casse à deux reprises, le JOHNNIAC se trouve maintenant au Musée de l'histoire de l'ordinateur à Mountain View, en Californie, aux États-Unis. (fr)
  • O JOHNNIAC foi um dos primeiros computadores construídos pela RAND, que foi baseado na arquitetura de von Neumann que tinha sido implementada pioneiramente em uma máquina IAS. Foi batizado em honra de von Neumann, abreviação para John v. Neumann Numerical Integrator and Automatic Computer. Johnniac é sem dúvida o computador, dentre os primeiros computadores, de tempo de vida mais longo, sendo usado quase continuamente de 1953 por mais de 13 anos, antes de finalmente ter suas atividades encerradas em 11 de Fevereiro de 1966, registrando mais de 50.000 horas de funcionamento. (Considerando um estimativa realística de 3kips de velocidade rodou aproximadamente 540.000.000.000 instruções, um moderno 3GHz AMD64 executa 12 GIPS, assim, executa a mesma quantidade de trabalho de toda a vida do Johnniac em 45 s) (pt)
gold:hypernym
prov:wasDerivedFrom
page length (characters) of wiki page
foaf:isPrimaryTopicOf
is Link from a Wikipage to another Wikipage of
Faceted Search & Find service v1.17_git139 as of Feb 29 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 08.03.3330 as of Mar 19 2024, on Linux (x86_64-generic-linux-glibc212), Single-Server Edition (378 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software