rdfs:comment
| - Critheïs (KRITH-ay-iss or KRITH-ay-eess, /ˈkrɪθeɪ.ɪs, -iːs/; Ancient Greek: Κριθηΐς, romanized: Kritheïs, occasionally Ancient Greek: Κρηθηϊς, romanized: Kretheïs) was, according to several traditions, the mother of Homer, the poet to whom the Iliad and the Odyssey are attributed. The best-known versions of her story appear in the Life of Homer by the pseudo-Herodotus, and the Life of Homer related by the Pseudo-Plutarch. Her name may be connected with κριθή (krithé), barley. (en)
- Η Κριθηίδα ή Κρηθηίδα (Κριθηίς, Κρηθηίς) αναφέρεται ως η μυθική μητέρα του Ομήρου. Σύμφωνα με τη γνωστότερη παράδοση, αυτή της Σμύρνης, η Νύμφη Κριθηίς γέννησε με τον ποτάμιο θεό Μέλητο τον Μελησιγενή, ο οποίος αργότερα αποκλήθηκε Όμηρος. Ο Φιλόστρατος περιγράφει παραστάσεις των ερώτων του Μέλητα με την Κριθηίδα. Η Κριθηίς απεικονίζεται σε νομίσματα της Κύμης, που φέρουν την επιγραφή «ΚΡΙΘΗΙΣ ΚΥΜΑΙΩΝ». Παριστάνεται όρθια με χιτώνα και ιμάτιο, και κρατά σκήπτρο.
* Η Κρηθηίς έδωσε το όνομά της σε ένα γένος από λεπιδόπτερα έντομα της οικογένειας (Cretheis). (el)
|
has abstract
| - Η Κριθηίδα ή Κρηθηίδα (Κριθηίς, Κρηθηίς) αναφέρεται ως η μυθική μητέρα του Ομήρου. Σύμφωνα με τη γνωστότερη παράδοση, αυτή της Σμύρνης, η Νύμφη Κριθηίς γέννησε με τον ποτάμιο θεό Μέλητο τον Μελησιγενή, ο οποίος αργότερα αποκλήθηκε Όμηρος. Ο Φιλόστρατος περιγράφει παραστάσεις των ερώτων του Μέλητα με την Κριθηίδα. Κατά την παραλλαγή του Εφόρου ζούσαν κάποτε στην Κύμη τρεις αδελφοί, ο , ο Μαίονας και ο . Ο Απελλής είχε μια κόρη, την Κριθηίδα, την οποία πριν από τον θάνατό του εμπιστεύθηκε στον Μαίονα. Ο Μαίονας όμως ατίμασε την Κριθηίδα και μετά την πάντρεψε με τον Σμυρναίο Φήμιο. Μια φορά που η Κριθηίδα πήγε να πλύνει στον ποταμό Μέλητα, την έπιασαν πόνοι και γέννησε εκεί τον Μελησιγενή, το παιδί που αργότερα ονομάσθηκε «Όμηρος». Ο Αριστοτέλης πάλι γράφει ότι η Κριθηίς ήταν παρθένος από την Ίο. Την αποπλάνησε κάποιος δαίμονας, συγχορευτής των Μουσών, και η Κριθηίδα κατέφυγε στην Αίγινα. Εκεί την άρπαξαν πειρατές και την οδήγησαν στη Σμύρνη, στον βασιλιά των Λυκίων Μαίονα, ο οποίος την παντρεύτηκε. Το παιδί που γεννήθηκε το ανέθρεψε ο Μαίονας μόνος του, γιατί η Κριθηίς πέθανε μετά τον τοκετό. Κατά τον «ψευδοηροδότειο βίο» του Ομήρου, ο ήρθε στην Κύμη την εποχή που ιδρύθηκε η πόλη αυτή και παντρεύτηκε την κόρη κάποιου «Ομήρου», με την οποία απέκτησαν την Κριθηίδα. Η Κριθηίδα όταν μεγάλωσε έμεινε έγκυος από κάποιον άγνωστο και γέννησε τον Μελησιγενή-Όμηρο κοντά στις όχθες του ποταμού Μέλητα. Τον γιο της αυτό τον ανέθρεψε και τον δίδαξε ο Σμυρναίος Φήμιος, ο οποίος παντρεύτηκε την Κριθηίδα. Η Κριθηίς απεικονίζεται σε νομίσματα της Κύμης, που φέρουν την επιγραφή «ΚΡΙΘΗΙΣ ΚΥΜΑΙΩΝ». Παριστάνεται όρθια με χιτώνα και ιμάτιο, και κρατά σκήπτρο.
* Η Κρηθηίς έδωσε το όνομά της σε ένα γένος από λεπιδόπτερα έντομα της οικογένειας (Cretheis). (el)
- Critheïs (KRITH-ay-iss or KRITH-ay-eess, /ˈkrɪθeɪ.ɪs, -iːs/; Ancient Greek: Κριθηΐς, romanized: Kritheïs, occasionally Ancient Greek: Κρηθηϊς, romanized: Kretheïs) was, according to several traditions, the mother of Homer, the poet to whom the Iliad and the Odyssey are attributed. The best-known versions of her story appear in the Life of Homer by the pseudo-Herodotus, and the Life of Homer related by the Pseudo-Plutarch. Her name may be connected with κριθή (krithé), barley. (en)
|