rdfs:comment
| - Bikkurim (Hebrew: ביכורים, lit. "First-fruits") is the eleventh tractate of Seder Zeraim ("Order of Seeds") of the Mishnah and of the Talmud. All versions of the Mishnah contain the first three chapters, and some versions contain a fourth. The three chapters found in all versions primarily discuss the commandment (found in Deuteronomy 26:1–11) to bring the Bikkurim (first fruits) to the Temple in Jerusalem and to make a declaration upon bringing it. As is common in the Mishnah, related matters are also discussed. (en)
- Bikkurim (in ebraico: ביכורים ?, lett. "Primi Frutti") è l'undicesimo trattato del Seder Zeraim ("Ordine dei Semi") della Mishnah e del Talmud. Tutte le versioni della Mishnah contengono tre capitoli di Bikkurim e alcune versioni ne contengono un quarto. (it)
- «Бикури́м», также «Биккурим» (мн. ч. др.-евр. בכורים или ביכורים, bikurim — «первинки; первые плоды») — трактат Мишны, последний в разделе «Зраим». Содержит законы о принесении в Иерусалимский храм первых плодов нового урожая. (ru)
- Bikurim (en hebreu: ביכורים) (en català: "Primícies") és l'onzè tractat del séder Zeraïm ("Llavors") de la Mixnà i el Talmud. Totes les versions de la Mixnà contenen els primers tres capítols, i algunes versions contenen un quart capítol. Els tres capítols que es troben en totes les versions tracten principalment sobre el manament (que es troba a Deuteronomi 26:1-11) de portar les bikurim (les primícies) al Temple de Jerusalem i fer una declaració en portar-les. Com és habitual a la Mixnà, també es discuteixen diversos afers relacionats. (ca)
- Bikurim (en hebreo: ביכורים) (en español: "Primeros frutos") es el undécimo tratado del séder Zeraim ("Semillas") de la Mishná y del Talmud. Todas las versiones de la Mishná contienen los primeros tres capítulos, y algunas versiones contienen un cuarto capítulo. Los tres capítulos que se encuentran en todas las versiones discuten principalmente el mandamiento (que se encuentra en Deuteronomio 26:1-11) de traer los bikurim (las primicias) al Templo de Jerusalén y hacer una declaración al traerlo. Como es común en la Mishná, también se discuten asuntos relacionados. (es)
- Bikoeriem (Hebreeuws: ביכורים, letterlijk eerstelingen) is het elfde en tevens laatste traktaat (masechet) van de Orde Zeraïem (Seder Zeraïem) van de Misjna en de Talmoed. Het beslaat drie hoofdstukken (in sommige uitgaven vier). Het traktaat behandelt de regels over het voorschrift uit de Thora de eerstelingen naar Jeruzalem te brengen en over het uitspreken daarbij van de voorgeschreven formule. De verplichting wordt in de Thora beschreven in Deuteronomium 26:1 en volgende. (nl)
|
has abstract
| - Bikurim (en hebreu: ביכורים) (en català: "Primícies") és l'onzè tractat del séder Zeraïm ("Llavors") de la Mixnà i el Talmud. Totes les versions de la Mixnà contenen els primers tres capítols, i algunes versions contenen un quart capítol. Els tres capítols que es troben en totes les versions tracten principalment sobre el manament (que es troba a Deuteronomi 26:1-11) de portar les bikurim (les primícies) al Temple de Jerusalem i fer una declaració en portar-les. Com és habitual a la Mixnà, també es discuteixen diversos afers relacionats. El primer capítol discuteix sobre qui té la responsabilitat de donar els primers fruits i fer la declaració, qui necessita donar els primers fruits però no fer la declaració, i qui no pot donar els primers fruits. Entre els que porten els primers fruits però no fan la declaració estan els conversos, per la qual cosa diverses opinions rabíniques respecte a les diferències entre les obligacions dels conversos i els nascuts jueus també es discuteixen en aquest capítol. Aquesta diferència per als conversos no va ser acceptada pel rabí Judà Bar Ilai i més tard per Maimònides, i la seva posició ha esdevingut la norma per a la comunitat jueva. El segon capítol, fa una comparació i una classificació legal entre la terumà, el maaser (el segon delme, que va ser portat a Jerusalem i consumit allà) i els bikurim, i fa altres comparacions legals entre les fruites, els arbres i els vegetals; entre la sang dels éssers humans i la sang del bestiar i els animals salvatges; i entre els animals salvatges, el bestiar i els creuaments entre el bestiar i els animals salvatges. El tercer capítol descriu completament el procés de portar les primícies al Temple durant el festival de Xavuot. El quart capítol, que només s'inclou de vegades, s'origina en la Toseftà i compara les lleis relatives als homes, les dones i les persones de sexe indefinit, incloses les persones sense genitals i els andrògins. No hi ha cap Guemarà d'aquest tractat al Talmud de Babilònia. El Talmud de Jerusalem té una Guemarà sobre bikurim, en la qual les lleis de la Mixnà es discuteixen de la manera habitual, amb algunes cites, entre elles cal esmentar Levític 19.32. "T'aixecaràs davant una persona venerable i respectaràs als ancians," Aquest séder també tracta sobre el valor del títol zaken (ancià) conferit als erudits de la Terra d'Israel (Eretz Israel) i de la Diàspora jueva. (ca)
- Bikkurim (Hebrew: ביכורים, lit. "First-fruits") is the eleventh tractate of Seder Zeraim ("Order of Seeds") of the Mishnah and of the Talmud. All versions of the Mishnah contain the first three chapters, and some versions contain a fourth. The three chapters found in all versions primarily discuss the commandment (found in Deuteronomy 26:1–11) to bring the Bikkurim (first fruits) to the Temple in Jerusalem and to make a declaration upon bringing it. As is common in the Mishnah, related matters are also discussed. (en)
- Bikurim (en hebreo: ביכורים) (en español: "Primeros frutos") es el undécimo tratado del séder Zeraim ("Semillas") de la Mishná y del Talmud. Todas las versiones de la Mishná contienen los primeros tres capítulos, y algunas versiones contienen un cuarto capítulo. Los tres capítulos que se encuentran en todas las versiones discuten principalmente el mandamiento (que se encuentra en Deuteronomio 26:1-11) de traer los bikurim (las primicias) al Templo de Jerusalén y hacer una declaración al traerlo. Como es común en la Mishná, también se discuten asuntos relacionados. El primer capítulo discute quién tiene la responsabilidad de dar los primeros frutos y hacer la declaración, quién necesita dar los primeros frutos pero no hacer la declaración, y quién no puede dar los primeros frutos. Entre los que traen los primeros frutos pero no hacen la declaración están los conversos, por lo que otras opiniones rabínicas respecto a las diferencias entre las obligaciones de los conversos y los nacidos judíos también se discuten aquí. Esta diferencia para los conversos no fue aceptada por el rabino y más tarde por Maimónides, y su posición se ha convertido en la norma para la comunidad judía. El segundo capítulo, hace una comparación y una clasificación legal entre la terumah, el maaser (el segundo diezmo, que tuvo que ser traído a Jerusalén y consumido allí) y los bikurim, y hace otras comparaciones legales entre las frutas, los árboles y los vegetales; entre la sangre de los seres humanos y la sangre del ganado y los animales salvajes; y entre los animales salvajes, el ganado y la mezcla entre el ganado y los animales salvajes. El tercer capítulo describe completamente el proceso de traer las primicias al Templo durante el festival de Shavuot. El cuarto capítulo, que sólo se incluye a veces, se origina en la Tosefta y compara las leyes relativas a los hombres, las mujeres y las personas de sexo intermedio, incluidas las personas sin genitales y los andróginos. No hay ninguna Gemará de este tratado en el Talmud de Babilonia. El Talmud de Jerusalén tiene una Gemará sobre bikurim, en la que las leyes de la Mishná se discuten de la manera habitual, con algunas citas, entre ellas cabe mencionar Levítico 19:32. "Te levantarás ante una persona venerable y respetarás a los ancianos," Este séder también trata sobre el valor del título zaken (anciano) conferido a los eruditos de la Tierra de Israel (Eretz Israel) y de la Diáspora judía. (es)
- Bikkurim (in ebraico: ביכורים ?, lett. "Primi Frutti") è l'undicesimo trattato del Seder Zeraim ("Ordine dei Semi") della Mishnah e del Talmud. Tutte le versioni della Mishnah contengono tre capitoli di Bikkurim e alcune versioni ne contengono un quarto. (it)
- Bikoeriem (Hebreeuws: ביכורים, letterlijk eerstelingen) is het elfde en tevens laatste traktaat (masechet) van de Orde Zeraïem (Seder Zeraïem) van de Misjna en de Talmoed. Het beslaat drie hoofdstukken (in sommige uitgaven vier). Het traktaat behandelt de regels over het voorschrift uit de Thora de eerstelingen naar Jeruzalem te brengen en over het uitspreken daarbij van de voorgeschreven formule. De verplichting wordt in de Thora beschreven in Deuteronomium 26:1 en volgende. Bikoeriem bevat alleen Gemara (rabbijns commentaar op de Misjna) in de Jeruzalemse Talmoed, bestaande uit 13 folia en komt aldus in de Babylonische Talmoed niet voor. (nl)
- «Бикури́м», также «Биккурим» (мн. ч. др.-евр. בכורים или ביכורים, bikurim — «первинки; первые плоды») — трактат Мишны, последний в разделе «Зраим». Содержит законы о принесении в Иерусалимский храм первых плодов нового урожая. (ru)
|