The wood lemming (Myopus schisticolor) is a species of rodents in the family Cricetidae. It belongs to the Arvicolinae subfamily of rodents, so is a relative of the voles, lemmings, and muskrats.It is found in the taiga biome of China, Finland, Mongolia, Norway, Russia, and Sweden.

Property Value
dbo:abstract
  • Der Waldlemming (Myopus schisticolor) ist ein Säugetier aus der Unterfamilie der Wühlmäuse (Arvicolinae). Die Gattung Myopus ist monotypisch mit dem Waldlemming als einzige Art. Das große Verbreitungsgebiet des Waldlemmings umfasst die gesamte Taiga Eurasiens von Norwegen nach Osten bis Kamtschatka und Sachalin am Pazifik. Die Tiere bevorzugen alte Fichtenwälder mit einer sehr dicken bodendeckenden Moosschicht. Die Art gilt als ungefährdet. (de)
  • Myopus schisticolorFichier:Metsäsopuli.jpg Genre MyopusMiller, 1910 Nom binominal Myopus schisticolor(Lilljeborg, 1844) Statut de conservation UICN LC : Préoccupation mineure Le Lemming des bois (Myopus schisticolor) ou Lemming des forêts, est la seule espèce de lemmings du genre Myopus. (fr)
  • El lemming oscuro o de bosque (Myopus schisticolor) es una especie de roedor miomorfo de la familia Cricetidae. Es la única especie de su género. Es un roedor paleártico de amplia distribución, desde Escandinavia, a través del centro y norte de Rusia, hasta la costa del océano Pacífico y la isla de Sajalín. (es)
  • De boslemming (Myopus schisticolor) is een soort lemming uit de naaldbossen in het noorden van Europa en Azië. Het is de enige soort uit het geslacht Myopus. (nl)
  • Myopus schisticolor é uma espécie de roedor da família Cricetidae. É a única espécie do género Myopus. Pode ser encontrada nos seguintes países: China, Finlândia, Mongólia, Noruega, Rússia e Suécia. (pt)
  • Лесной лемминг (Myopus schisticolor) — единственный вид рода лесных леммингов подсемейства полёвковых. (ru)
  • Lemingowiec leśny, dawniej także: leming leśny (Myopus schisticolor) – gatunek gryzonia z podrodziny karczowników występujący w północnej części strefy lasów Palearktyki, Skandynawii, Syberii aż po Kamczatkę. Wygląd Od leminga norweskiego różni się przede wszystkim wielkością i kolorem futra. Długość ciała 9-13 cm, ogon krótszy niż 2 cm, masa od 20 do 45 g. Pożywienie Roślinożerca, żywi się mchami. Rozmnażanie Samica rodzi 4-5 młodych, w sezonie może mieć nawet 4-5 miotów. (pl)
  • The wood lemming (Myopus schisticolor) is a species of rodents in the family Cricetidae. It belongs to the Arvicolinae subfamily of rodents, so is a relative of the voles, lemmings, and muskrats.It is found in the taiga biome of China, Finland, Mongolia, Norway, Russia, and Sweden. (en)
  • 黑足旅鼠(学名:Myopus schisticolor)为仓鼠科黑足旅鼠属的动物,分布于中国、芬兰、蒙古国、挪威、俄罗斯和瑞典。在中国大陆,分布于黑龙江等地,常见于亚寒带针叶林。该物种的模式产地在挪威。 (zh)
dbo:binomialAuthority
dbo:class
dbo:conservationStatus
  • LC
dbo:conservationStatusSystem
  • IUCN3.1
dbo:family
dbo:kingdom
dbo:order
dbo:phylum
dbo:thumbnail
dbo:wikiPageID
  • 12174132 (xsd:integer)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 745110858 (xsd:integer)
dbp:binomial
  • Myopus schisticolor
dbp:genus
  • Myopus
dbp:genusAuthority
  • Miller, 1910
dbp:imageCaption
  • Wood lemming camouflaged on the forest floor
dbp:species
  • M. schisticolor
dct:subject
http://purl.org/linguistics/gold/hypernym
rdf:type
rdfs:comment
  • Der Waldlemming (Myopus schisticolor) ist ein Säugetier aus der Unterfamilie der Wühlmäuse (Arvicolinae). Die Gattung Myopus ist monotypisch mit dem Waldlemming als einzige Art. Das große Verbreitungsgebiet des Waldlemmings umfasst die gesamte Taiga Eurasiens von Norwegen nach Osten bis Kamtschatka und Sachalin am Pazifik. Die Tiere bevorzugen alte Fichtenwälder mit einer sehr dicken bodendeckenden Moosschicht. Die Art gilt als ungefährdet. (de)
  • Myopus schisticolorFichier:Metsäsopuli.jpg Genre MyopusMiller, 1910 Nom binominal Myopus schisticolor(Lilljeborg, 1844) Statut de conservation UICN LC : Préoccupation mineure Le Lemming des bois (Myopus schisticolor) ou Lemming des forêts, est la seule espèce de lemmings du genre Myopus. (fr)
  • El lemming oscuro o de bosque (Myopus schisticolor) es una especie de roedor miomorfo de la familia Cricetidae. Es la única especie de su género. Es un roedor paleártico de amplia distribución, desde Escandinavia, a través del centro y norte de Rusia, hasta la costa del océano Pacífico y la isla de Sajalín. (es)
  • De boslemming (Myopus schisticolor) is een soort lemming uit de naaldbossen in het noorden van Europa en Azië. Het is de enige soort uit het geslacht Myopus. (nl)
  • Myopus schisticolor é uma espécie de roedor da família Cricetidae. É a única espécie do género Myopus. Pode ser encontrada nos seguintes países: China, Finlândia, Mongólia, Noruega, Rússia e Suécia. (pt)
  • Лесной лемминг (Myopus schisticolor) — единственный вид рода лесных леммингов подсемейства полёвковых. (ru)
  • Lemingowiec leśny, dawniej także: leming leśny (Myopus schisticolor) – gatunek gryzonia z podrodziny karczowników występujący w północnej części strefy lasów Palearktyki, Skandynawii, Syberii aż po Kamczatkę. Wygląd Od leminga norweskiego różni się przede wszystkim wielkością i kolorem futra. Długość ciała 9-13 cm, ogon krótszy niż 2 cm, masa od 20 do 45 g. Pożywienie Roślinożerca, żywi się mchami. Rozmnażanie Samica rodzi 4-5 młodych, w sezonie może mieć nawet 4-5 miotów. (pl)
  • The wood lemming (Myopus schisticolor) is a species of rodents in the family Cricetidae. It belongs to the Arvicolinae subfamily of rodents, so is a relative of the voles, lemmings, and muskrats.It is found in the taiga biome of China, Finland, Mongolia, Norway, Russia, and Sweden. (en)
  • 黑足旅鼠(学名:Myopus schisticolor)为仓鼠科黑足旅鼠属的动物,分布于中国、芬兰、蒙古国、挪威、俄罗斯和瑞典。在中国大陆,分布于黑龙江等地,常见于亚寒带针叶林。该物种的模式产地在挪威。 (zh)
rdfs:label
  • Waldlemming (de)
  • Myopus schisticolor (es)
  • Myopus schisticolor (fr)
  • Wood lemming (en)
  • Boslemming (nl)
  • Lemingowiec leśny (pl)
  • Myopus schisticolor (pt)
  • Лесной лемминг (ru)
  • 黑足旅鼠 (zh)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
foaf:name
  • Wood lemming (en)
is dbo:wikiPageRedirects of
is foaf:primaryTopic of