The white-eyed river martin (Pseudochelidon sirintarae) is a passerine bird, one of only two members of the river martin subfamily of the swallows. Since it has significant differences from its closest relative, the African river martin, it is sometimes placed in its own genus, Eurochelidon. First found in 1968, it is known only from a single wintering site in Thailand, and may be extinct, since it has not been seen since 1980 despite targeted surveys in Thailand and neighbouring Cambodia. It may possibly still breed in China or Southeast Asia, but a Chinese painting initially thought to depict this species was later reassessed as showing pratincoles.

Property Value
dbo:abstract
  • Die Sirintaraschwalbe (Pseudochelidon sirintarae), auch als Weißaugen-Trugschwalbe bezeichnet, ist eine von zwei Arten aus der Gattung der Trugschwalben (Pseudochelidon) innerhalb der Familie der Schwalben. Sie ist nur von einem Überwinterungsplatz am Bueng Boraphet in Zentral-Thailand bekannt. Vermutlich ist sie ausgestorben, da es seit 1980 keine zuverlässigen Nachweise mehr gegeben hat. Mit dem Art-Epitheton wird die thailändische Prinzessin Maha Chakri Sirindhorn geehrt. (de)
  • Pseudochelidon sirintarae Pseudochelidon sirintaraeFichier:PseudochelidonSirintarae.svg Pseudolangrayen d'Asie Nom binominal Pseudochelidon sirintaraeThonglongya, 1968 Synonymes * Eurochelidon sirintarae (Thonglongya, 1968) Statut de conservation UICN CR D : En danger critique d'extinction Statut CITES Annexe I , Rév. du 18/01/1990 Le Pseudolangrayen d'Asie (Pseudochelidon sirintarae) est une des deux espèces de passereaux du genre Pseudochelidon, appartenant à la famille des Hirundinidae. Les importantes différences le distinguant de son plus proche parent, le Pseudolangrayen d'Afrique, lui valent parfois d'être placé dan son propre genre, Eurochelidon. Il n'a été observé que sur un seul site d'hivernage, en Thaïlande, et n'y a pas été revu depuis 1980. L'espèce est donc peut-être éteinte. Le Pseudolangrayen d'Asie est une hirondelle de taille moyenne, avec un plumage principalement d'un vert-noir luisant, un croupion blanc et une queue aux deux rectrices centrales fines et allongées, élargies en « raquette » à l'extrémité. Il a l'œil blanc et un long bec jaune-verdâtre. Aucun dimorphisme sexuel n'est observable, mais les juvéniles n'ont pas les longues rectrices caractéristiques et sont généralement plus foncés que les adultes. On connaît peu de choses du comportement de cet oiseau, de son habitat ou de sa reproduction, bien que, comme les autres hirondelles, ce pseudolangrayen se nourrisse d'insectes capturés au vol, et passe l'hiver dans les roselières. (fr)
  • El avión ribereño asiático o avión de río de ojos blancos (Pseudochelidon sirintarae) es una especie de ave paseriforme en la familia Hirundinidae. Dado que tiene diferencias significativas con su pariente más cercano, el avión ribereño africano (Pseudochelidon eurystomina), en ocasiones es colocado en su propio género, Eurochelidon. Fue registrado por primera vez en 1968, en un único sitio conocido de invernada en Tailandia, y podría estar extinto, ya que no ha sido visto desde 1980 a pesar de las encuestas realizadas en Tailandia y la vecina Camboya. Los adultos son golondrinas de tamaño mediano, con el plumaje principalmente negro verdoso brillante, obispillo blanco y la cola con dos plumas centrales delgadas alargadas, cada una ampliada a una forma de raqueta en la punta. Tiene el anillo ocular blanco y el pico de color amarillo verdoso brillante. Ambos sexos son similares en apariencia, pero los juveniles carecen de los adornos de la cola y generalmente son más marrones que los adultos. Poco se sabe de la conducta o el hábitat de cría de esta especie, aunque al igual que otras golondrinas se alimenta de insectos atrapados en vuelo, y su amplio pico sugiere que pueda atrapar especies relativamente grandes. Se refugia en cañaverales durante el invierno, y probablemente anida en bancos de arena fluviales en abril o mayo, antes de las lluvias de verano. Es posible que haya sido pasado por alto antes de su descubrimiento, ya que tiende a alimentarse al amanecer o al atardecer y no durante el día. La aparente desaparición puede haber sido acelerada por la captura, la pérdida de hábitat y la construcción de presas. Los refugios invernales de golondrinas en la única ubicación conocida de esta ave se han reducido considerablemente, y las especies que utilizan hábitats fluviales para la cría han disminuido en toda la región. El avión ribereño asiático es una de las dos aves endémicas de Tailandia, y el gobierno del país ha señalado esto a través de los temas de un sello y una moneda conmemorativa. (es)
  • De siantarazwaluw (Pseudochelidon sirintarae synoniem: Eurochelidon sirintarae) is een zangvogel uit de familie Hirundinidae (zwaluwen). Deze zwaluw is vernoemd naar de Thaise prinses Maha Chakri Sirindhorn (geb. 1955). Van deze zwaluw bestaan sinds 1978 geen bevestigde waarnemingen. Tussen 1968 en 1978 is de vogel alleen waargenomen als overwinteraar in Thailand. (nl)
  • The white-eyed river martin (Pseudochelidon sirintarae) is a passerine bird, one of only two members of the river martin subfamily of the swallows. Since it has significant differences from its closest relative, the African river martin, it is sometimes placed in its own genus, Eurochelidon. First found in 1968, it is known only from a single wintering site in Thailand, and may be extinct, since it has not been seen since 1980 despite targeted surveys in Thailand and neighbouring Cambodia. It may possibly still breed in China or Southeast Asia, but a Chinese painting initially thought to depict this species was later reassessed as showing pratincoles. The adult white-eyed river martin is a medium-sized swallow, with mainly glossy greenish-black plumage, a white rump, and a tail which has two elongated slender central tail feathers, each widening to a racket-shape at the tip. It has a white eye ring and a broad, bright greenish-yellow bill. The sexes are similar in appearance, but the juvenile lacks the tail ornaments and is generally browner than the adult. Little is known of the behaviour or breeding habitat of this martin, although like other swallows it feeds on insects caught in flight, and its wide bill suggests that it may take relatively large species. It roosts in reed beds in winter, and may nest in river sandbanks, probably in April or May before the summer rains. It may have been overlooked prior to its discovery because it tended to feed at dawn or dusk rather than during the day. The martin's apparent demise may have been hastened by trapping, loss of habitat and the construction of dams. The winter swallow roosts at the only known location of this martin have greatly reduced in numbers, and birds using river habitats for breeding have declined throughout the region. The white-eyed river martin is one of only two birds endemic to Thailand, and the country's government has noted this through the issues of a stamp and a high-value commemorative coin. (en)
  • Белоглазая речная ласточка (лат. Pseudochelidon sirintarae) — один из двух видов речных ласточек, эндемик Таиланда. Ласточка была классифицирована лишь в 1968 году (Китти Тхонглонгья), а с 1980 года не была замечена. Удалось поймать и изучить лишь несколько экземпляров. В центре Таиланда отмечено лишь одно место зимовки (провинция Накхонсаван), ареал гнездования неизвестен. Белоглазая речная ласточка в 1974 году была изображена на золотой монете, а на следующий год была выпущена почтовая марка с её изображением. (ru)
  • 白眼河燕(学名:Pseudochelidon sirintarae)是一種河燕。牠們只有一個在泰國發現的標本,自1980年就沒有了牠們的蹤跡,可能已經滅絕。 成年白眼河燕是中等身型的燕子,主要呈黑綠色,臀部呈白色,尾巴有兩條特長的羽毛。牠們的眼睛白色,喙闊及呈黃綠色。雄鳥與雌鳥相似,但雛鳥的尾巴則沒有這兩條羽毛,整體亦較為褐色。有關牠們的行為或繁殖習性所知甚少,應該是在空中捕捉昆蟲來作為食物,冬天在蘆葦床墊棲息。 (zh)
dbo:binomialAuthority
dbo:class
dbo:conservationStatus
  • PE
dbo:conservationStatusSystem
  • IUCN3.1
dbo:family
dbo:genus
dbo:kingdom
dbo:order
dbo:phylum
dbo:synonym
  • (Kitti, 1968)
  • Eurochelidon sirintarae
dbo:thumbnail
dbo:wikiPageExternalLink
dbo:wikiPageID
  • 11415889 (xsd:integer)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 738595095 (xsd:integer)
dbp:binomial
  • Pseudochelidon sirintarae
dbp:rangeMap
  • 800 (xsd:integer)
dbp:rangeMapCaption
  • Spot shows former wintering location within Thailand; the breeding range is unknown
dbp:rangeMapWidth
  • 250 (xsd:integer)
dbp:species
  • P. sirintarae
dct:subject
http://purl.org/linguistics/gold/hypernym
rdf:type
rdfs:comment
  • Die Sirintaraschwalbe (Pseudochelidon sirintarae), auch als Weißaugen-Trugschwalbe bezeichnet, ist eine von zwei Arten aus der Gattung der Trugschwalben (Pseudochelidon) innerhalb der Familie der Schwalben. Sie ist nur von einem Überwinterungsplatz am Bueng Boraphet in Zentral-Thailand bekannt. Vermutlich ist sie ausgestorben, da es seit 1980 keine zuverlässigen Nachweise mehr gegeben hat. Mit dem Art-Epitheton wird die thailändische Prinzessin Maha Chakri Sirindhorn geehrt. (de)
  • De siantarazwaluw (Pseudochelidon sirintarae synoniem: Eurochelidon sirintarae) is een zangvogel uit de familie Hirundinidae (zwaluwen). Deze zwaluw is vernoemd naar de Thaise prinses Maha Chakri Sirindhorn (geb. 1955). Van deze zwaluw bestaan sinds 1978 geen bevestigde waarnemingen. Tussen 1968 en 1978 is de vogel alleen waargenomen als overwinteraar in Thailand. (nl)
  • Белоглазая речная ласточка (лат. Pseudochelidon sirintarae) — один из двух видов речных ласточек, эндемик Таиланда. Ласточка была классифицирована лишь в 1968 году (Китти Тхонглонгья), а с 1980 года не была замечена. Удалось поймать и изучить лишь несколько экземпляров. В центре Таиланда отмечено лишь одно место зимовки (провинция Накхонсаван), ареал гнездования неизвестен. Белоглазая речная ласточка в 1974 году была изображена на золотой монете, а на следующий год была выпущена почтовая марка с её изображением. (ru)
  • 白眼河燕(学名:Pseudochelidon sirintarae)是一種河燕。牠們只有一個在泰國發現的標本,自1980年就沒有了牠們的蹤跡,可能已經滅絕。 成年白眼河燕是中等身型的燕子,主要呈黑綠色,臀部呈白色,尾巴有兩條特長的羽毛。牠們的眼睛白色,喙闊及呈黃綠色。雄鳥與雌鳥相似,但雛鳥的尾巴則沒有這兩條羽毛,整體亦較為褐色。有關牠們的行為或繁殖習性所知甚少,應該是在空中捕捉昆蟲來作為食物,冬天在蘆葦床墊棲息。 (zh)
  • The white-eyed river martin (Pseudochelidon sirintarae) is a passerine bird, one of only two members of the river martin subfamily of the swallows. Since it has significant differences from its closest relative, the African river martin, it is sometimes placed in its own genus, Eurochelidon. First found in 1968, it is known only from a single wintering site in Thailand, and may be extinct, since it has not been seen since 1980 despite targeted surveys in Thailand and neighbouring Cambodia. It may possibly still breed in China or Southeast Asia, but a Chinese painting initially thought to depict this species was later reassessed as showing pratincoles. (en)
  • El avión ribereño asiático o avión de río de ojos blancos (Pseudochelidon sirintarae) es una especie de ave paseriforme en la familia Hirundinidae. Dado que tiene diferencias significativas con su pariente más cercano, el avión ribereño africano (Pseudochelidon eurystomina), en ocasiones es colocado en su propio género, Eurochelidon. Fue registrado por primera vez en 1968, en un único sitio conocido de invernada en Tailandia, y podría estar extinto, ya que no ha sido visto desde 1980 a pesar de las encuestas realizadas en Tailandia y la vecina Camboya. (es)
  • Pseudochelidon sirintarae Pseudochelidon sirintaraeFichier:PseudochelidonSirintarae.svg Pseudolangrayen d'Asie Nom binominal Pseudochelidon sirintaraeThonglongya, 1968 Synonymes * Eurochelidon sirintarae (Thonglongya, 1968) Statut de conservation UICN CR D : En danger critique d'extinction Statut CITES Annexe I , Rév. du 18/01/1990 (fr)
rdfs:label
  • Sirintaraschwalbe (de)
  • Pseudochelidon sirintarae (es)
  • Pseudolangrayen d'Asie (fr)
  • White-eyed river martin (en)
  • Siantarazwaluw (nl)
  • Белоглазая речная ласточка (ru)
  • 白眼河燕 (zh)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbo:wikiPageRedirects of
is foaf:primaryTopic of