The tataupa tinamou (Crypturellus tataupa) is a type of tinamou commonly found in dry forest in subtropical and tropical regions in southeastern South America.

Property Value
dbo:abstract
  • تنام تاتوبي (الاسم العلمي:Crypturellus tataupa) هو نوع من الطيور يتبع جنس التنام مخفي الذيل من فصيلة التنامية . (ar)
  • Crypturellus tataupa Crypturellus tataupaFichier:Crypturellus tataupa -Piraju, Sao Paulo, Brasil-8.jpg Tinamou tataupa Nom binominal Crypturellus tataupa(Temminck, 1815) Statut de conservation UICN LC : Préoccupation mineure Le Tinamou tataupa (Crypturellus tataupa (Temminck, 1815)) est une espèce d'oiseau appartenant à la famille des Tinamidae. (fr)
  • El tataupá común o tinamú tapaupá (Crypturellus tataupa) es una especie de ave de la familia Tinamidae. Habita en el bosque seco y en las regiones tropicales y subtropicales del sudeste de Sudamérica. (es)
  • Il tinamo tataupa (Crypturellus tataupa (Temminck, 1815)) è un uccello della famiglia Tinamidae. (it)
  • O Inhambu-xintã (Crypturellus tataupa), conhecido ainda no Brasil pelos nomes populares: pé-roxo, bico-de-lacre, chitão ou chororó. É uma ave de ampla distribuição geográfica no Brasil (habitando o nordeste, centro-oeste, sudeste e sul), Peru, Bolívia, Paraguai e Argentina. Terrícola. Ocupa um biótopo intermediário entre a floresta alta e a capoeira. É ave cinegética. Seu canto consiste numa sequência de notas rápidas e descendentes. Seu aspecto e dimensões (aprox. 23 cm) situam-se entre as do inhambu-chororó (Crypturellus parvirostris) e as do inhambu-guaçu (Crypturellus obsoletus). Alimenta-se de sementes e insetos. Apresenta resistência às alterações antrópicas em seu habitat. Adapta-se bem ao cativeiro, reproduzindo-se com relativa facilidade. (pt)
  • De tataupatinamoe (Crypturellus tataupa) is een vogel uit de familie tinamoes (Tinamidae). De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1815 door Temminck. (nl)
  • Kusacz śniady (Crypturellus tataupa) – gatunek ptaka z rodziny kusaczy (Tinamidae) występujący w środkowej Ameryce Południowej. Wyrózniono kilka podgatunków C. tataupa: * C. tataupa inops – południowo-zachodni Ekwador, północno-zachodnie Peru. * C. tataupa lepidotus – północno-wschodnia Brazylia. * C. tataupa peruvianus – środkowe Peru. * C. tataupa tataupa – północna i wschodnia Boliwia do południowej Brazylii, Paragwaju i północnej Argentyny. Opis gatunku Brązowe upierzenie z białym brzuchem i podbródkiem, szyja i pierś niebieskoszare. Średnie wymiary * Długość ciała - 25 cm. Biotop Las tropikalny. Pożywienie Żywi się nasionami, owocami i drobnymi bezkręgowcami. Rozmnażanie Samica składa 2-6 jaj w zagłębieniu w ziemi, z których po 20 dniach wylęgają się młode. Jajami i pisklętami opiekuje się samiec. (pl)
  • The tataupa tinamou (Crypturellus tataupa) is a type of tinamou commonly found in dry forest in subtropical and tropical regions in southeastern South America. (en)
dbo:binomialAuthority
dbo:class
dbo:conservationStatus
  • LC
dbo:conservationStatusSystem
  • IUCN3.1
dbo:family
dbo:genus
dbo:kingdom
dbo:order
dbo:phylum
dbo:thumbnail
dbo:wikiPageExternalLink
dbo:wikiPageID
  • 9769040 (xsd:integer)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 648489522 (xsd:integer)
dbp:binomial
  • Crypturellus tataupa
dbp:imageCaption
  • In Piraju, São Paulo, Brazil
dbp:species
  • C. tataupa
dbp:subdivision
  • C. t. inops (, 1918)
  • C. t. lepidotus
  • C. t. peruvianus
  • C. t. tataupa
dbp:subdivisionRanks
  • Sub-species
dct:subject
http://purl.org/linguistics/gold/hypernym
rdf:type
rdfs:comment
  • تنام تاتوبي (الاسم العلمي:Crypturellus tataupa) هو نوع من الطيور يتبع جنس التنام مخفي الذيل من فصيلة التنامية . (ar)
  • Crypturellus tataupa Crypturellus tataupaFichier:Crypturellus tataupa -Piraju, Sao Paulo, Brasil-8.jpg Tinamou tataupa Nom binominal Crypturellus tataupa(Temminck, 1815) Statut de conservation UICN LC : Préoccupation mineure Le Tinamou tataupa (Crypturellus tataupa (Temminck, 1815)) est une espèce d'oiseau appartenant à la famille des Tinamidae. (fr)
  • El tataupá común o tinamú tapaupá (Crypturellus tataupa) es una especie de ave de la familia Tinamidae. Habita en el bosque seco y en las regiones tropicales y subtropicales del sudeste de Sudamérica. (es)
  • Il tinamo tataupa (Crypturellus tataupa (Temminck, 1815)) è un uccello della famiglia Tinamidae. (it)
  • De tataupatinamoe (Crypturellus tataupa) is een vogel uit de familie tinamoes (Tinamidae). De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1815 door Temminck. (nl)
  • The tataupa tinamou (Crypturellus tataupa) is a type of tinamou commonly found in dry forest in subtropical and tropical regions in southeastern South America. (en)
  • O Inhambu-xintã (Crypturellus tataupa), conhecido ainda no Brasil pelos nomes populares: pé-roxo, bico-de-lacre, chitão ou chororó. É uma ave de ampla distribuição geográfica no Brasil (habitando o nordeste, centro-oeste, sudeste e sul), Peru, Bolívia, Paraguai e Argentina. Terrícola. Ocupa um biótopo intermediário entre a floresta alta e a capoeira. É ave cinegética. Seu canto consiste numa sequência de notas rápidas e descendentes. (pt)
  • Kusacz śniady (Crypturellus tataupa) – gatunek ptaka z rodziny kusaczy (Tinamidae) występujący w środkowej Ameryce Południowej. Wyrózniono kilka podgatunków C. tataupa: * C. tataupa inops – południowo-zachodni Ekwador, północno-zachodnie Peru. * C. tataupa lepidotus – północno-wschodnia Brazylia. * C. tataupa peruvianus – środkowe Peru. * C. tataupa tataupa – północna i wschodnia Boliwia do południowej Brazylii, Paragwaju i północnej Argentyny. Opis gatunku Brązowe upierzenie z białym brzuchem i podbródkiem, szyja i pierś niebieskoszare. Średnie wymiary * Długość ciała - 25 cm. Biotop Las tropikalny. Pożywienie Żywi się nasionami, owocami i drobnymi bezkręgowcami. Rozmnażanie Samica składa 2-6 jaj w zagłębieniu w ziemi, z których po 20 dniach wylęgają się młode. Jajami i piskl (pl)
rdfs:label
  • تنام تاتوبي (ar)
  • Crypturellus tataupa (es)
  • Tinamou tataupa (fr)
  • Crypturellus tataupa (it)
  • Tataupa tinamou (en)
  • Tataupatinamoe (nl)
  • Kusacz śniady (pl)
  • Inhambu-xintã (pt)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
foaf:name
  • Tataupa tinamou (en)
is dbo:wikiPageRedirects of
is dbp:imageCaption of
is foaf:primaryTopic of