The solitary tinamou (Tinamus solitarius) is a species of paleognath ground bird. This species is native to Atlantic forest of eastern Brazil.

Property Value
dbo:abstract
  • تنام منعزل (الاسم العلمي:Tinamus solitarius) هو نوع من الطيور يتبع جنس التنام من فصيلة التنامية . (ar)
  • El macuco o tinamú macuco (Tinamus solitarius) es una especie de ave tinamiformesde la familia Tinamidae. (es)
  • Tinamus solitarius Tinamus solitariusFichier:Tinamus solitarius.jpg Tinamou solitaire. Nom binominal Tinamus solitarius(Vieillot, 1819) Synonymes * Cryptura solitaria Vieillot, 1819(protonyme) Statut de conservation UICN NT : Quasi menacé Statut CITES Annexe I , Rév. du 01/07/1975 Le Tinamou solitaire (Tinamus solitarius) est une espèce d'oiseau appartenant à la famille des Tinamidae. (fr)
  • Der Grausteißtinamu (Tinamus solitarius), auch als Einsiedlertao oder Macuco-Steißhuhn bezeichnet, ist ein Vogel aus der Familie der Steißhühner (Tinamidae). Er ist in zwei Unterarten (T. s. solitarius und T. s. pernambucensis) in Zentralbrasilien, im südöstlichen Paraguay und im nordöstlichen Argentinien beheimatet. (de)
  • Il tinamo solitario (Tinamus solitarius (Vieillot, 1819)) è un uccello della famiglia dei Tinamidi diffuso in Brasile, Paraguay e Argentina. (it)
  • オバシギダチョウ(学名:Tinamus solitarius)は、シギダチョウ目シギダチョウ科に分類される鳥類の一種。 (ja)
  • Macuco ou macuca (nome científico: Tinamus solitarius) é uma ave sul-americana de grande porte da família dos Tinamidae. Tais aves chegam a medir até 48 centímetros de comprimento. Têm o dorso pardo-azeitonado e ventre cinza-claro. Atualmente, a subespécie Tinamus solitarius pernambucensis, do Nordeste brasileiro, é considerada oficialmente inválida. (pt)
  • De kluizenaarstinamoe (Tinamus solitarius) is een vogel uit de familie tinamoes (Tinamidae). De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1819 door Vieillot. (nl)
  • The solitary tinamou (Tinamus solitarius) is a species of paleognath ground bird. This species is native to Atlantic forest of eastern Brazil. (en)
  • Kusacz samotny (Tinamus solitarius) – gatunek ptaka z rodziny kusaczy (Tinamidae). Wyróżniono dwa podgatunki T. solitarius: * T. solitarius pernambucensis – wschodnio-środkowa Brazylia. * T. solitarius solitarius – wschodnia Brazylia, Paragwaj, północno-wschodnia Argentyna. Wygląd: Długość ciała 46 cm. wierzch ciała brązowy, ciemię ciemniejsze. Skrzydła, grzbiet i kuper gęsto czarno prążkowane. Głowa i szyja ochrowe, z plamkami na bokach głowy, bielszym gardłem i płową smugą na bokach szyi. Przód szyi i pierś szare, brzuch białawy, boki delikatnie prążkowane. Zwykle żyje samotnie, jest bardzo ostrożny. Zasięg, środowisko: Ameryka Południowa; wschodnia Brazylia. Nizinne lasy. (pl)
  • 孤䳍(學名:Tinamus solitarius)是巴西東部大西洋森林特有的一種鳥類。 (zh)
  • Тинаму-отшельник, или тинаму-пустынник (лат. Tinamus solitarius) один из видов бескилевых земляных птиц. Этот вид родом из тропических лесов восточной Бразилии. (ru)
dbo:binomialAuthority
dbo:class
dbo:conservationStatus
  • NT
dbo:conservationStatusSystem
  • IUCN3.1
dbo:family
dbo:genus
dbo:kingdom
dbo:order
dbo:phylum
dbo:synonym
  • Cryptura solitaria (Vieillot)
  • Tinamus solitarius pernambucensis (Berla, 1946)
dbo:thumbnail
dbo:wikiPageExternalLink
dbo:wikiPageID
  • 9516619 (xsd:integer)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 608430876 (xsd:integer)
dbp:binomial
  • Tinamus solitarius
dbp:imageCaption
  • At Intervales State Park, São Paulo, Brazil
dbp:species
  • T. solitarius
dct:subject
http://purl.org/linguistics/gold/hypernym
rdf:type
rdfs:comment
  • تنام منعزل (الاسم العلمي:Tinamus solitarius) هو نوع من الطيور يتبع جنس التنام من فصيلة التنامية . (ar)
  • El macuco o tinamú macuco (Tinamus solitarius) es una especie de ave tinamiformesde la familia Tinamidae. (es)
  • Tinamus solitarius Tinamus solitariusFichier:Tinamus solitarius.jpg Tinamou solitaire. Nom binominal Tinamus solitarius(Vieillot, 1819) Synonymes * Cryptura solitaria Vieillot, 1819(protonyme) Statut de conservation UICN NT : Quasi menacé Statut CITES Annexe I , Rév. du 01/07/1975 Le Tinamou solitaire (Tinamus solitarius) est une espèce d'oiseau appartenant à la famille des Tinamidae. (fr)
  • Der Grausteißtinamu (Tinamus solitarius), auch als Einsiedlertao oder Macuco-Steißhuhn bezeichnet, ist ein Vogel aus der Familie der Steißhühner (Tinamidae). Er ist in zwei Unterarten (T. s. solitarius und T. s. pernambucensis) in Zentralbrasilien, im südöstlichen Paraguay und im nordöstlichen Argentinien beheimatet. (de)
  • Il tinamo solitario (Tinamus solitarius (Vieillot, 1819)) è un uccello della famiglia dei Tinamidi diffuso in Brasile, Paraguay e Argentina. (it)
  • オバシギダチョウ(学名:Tinamus solitarius)は、シギダチョウ目シギダチョウ科に分類される鳥類の一種。 (ja)
  • Macuco ou macuca (nome científico: Tinamus solitarius) é uma ave sul-americana de grande porte da família dos Tinamidae. Tais aves chegam a medir até 48 centímetros de comprimento. Têm o dorso pardo-azeitonado e ventre cinza-claro. Atualmente, a subespécie Tinamus solitarius pernambucensis, do Nordeste brasileiro, é considerada oficialmente inválida. (pt)
  • De kluizenaarstinamoe (Tinamus solitarius) is een vogel uit de familie tinamoes (Tinamidae). De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1819 door Vieillot. (nl)
  • The solitary tinamou (Tinamus solitarius) is a species of paleognath ground bird. This species is native to Atlantic forest of eastern Brazil. (en)
  • 孤䳍(學名:Tinamus solitarius)是巴西東部大西洋森林特有的一種鳥類。 (zh)
  • Тинаму-отшельник, или тинаму-пустынник (лат. Tinamus solitarius) один из видов бескилевых земляных птиц. Этот вид родом из тропических лесов восточной Бразилии. (ru)
  • Kusacz samotny (Tinamus solitarius) – gatunek ptaka z rodziny kusaczy (Tinamidae). Wyróżniono dwa podgatunki T. solitarius: * T. solitarius pernambucensis – wschodnio-środkowa Brazylia. * T. solitarius solitarius – wschodnia Brazylia, Paragwaj, północno-wschodnia Argentyna. Zasięg, środowisko: Ameryka Południowa; wschodnia Brazylia. Nizinne lasy. (pl)
rdfs:label
  • تنام منعزل (ar)
  • Grausteißtinamu (de)
  • Tinamus solitarius (es)
  • Tinamou solitaire (fr)
  • Tinamus solitarius (it)
  • Solitary tinamou (en)
  • オバシギダチョウ (ja)
  • Kluizenaarstinamoe (nl)
  • Kusacz samotny (pl)
  • Macuco (pt)
  • Тинаму-отшельник (ru)
  • 孤䳍 (zh)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
foaf:name
  • Solitary tinamou (en)
is dbo:wikiPageRedirects of
is foaf:primaryTopic of