Safflower is a highly branched, herbaceous, thistle-like annual, usually with many long sharp spines on the leaves. Plants are 30 to 150 cm tall with globular flower heads and commonly, brilliant yellow, orange or red flowers which bloom in July. Each branch will usually have from one to five flower heads containing 15 to 20 seeds per head.
| Property | Value |
| dbpedia-owl:Species/class
| |
| dbpedia-owl:Species/division
| |
| dbpedia-owl:Species/family
| |
| dbpedia-owl:Species/genus
| |
| dbpedia-owl:Species/kingdom
| |
| dbpedia-owl:Species/order
| |
| dbpedia-owl:class
| |
| dbpedia-owl:division
| |
| dbpedia-owl:family
| |
| dbpedia-owl:genus
| |
| dbpedia-owl:kingdom
| |
| dbpedia-owl:order
| |
| dbpedia-owl:thumbnail
| |
| dbpprop:abstract
|
- Safflower is a highly branched, herbaceous, thistle-like annual, usually with many long sharp spines on the leaves. Plants are 30 to 150 cm tall with globular flower heads and commonly, brilliant yellow, orange or red flowers which bloom in July. Each branch will usually have from one to five flower heads containing 15 to 20 seeds per head. Safflower has a strong taproot which enables it to thrive in dry climates, but the plant is very susceptible to frost injury from stem elongation to maturity.
- Die Färberdistel (Carthamus tinctorius), auch Saflor, Öldistel, Färbersaflor und Falscher Safran genannt, ist eine Pflanzenart aus der Familie der Korbblütler (Asteraceae). Ihre natürliche Verbreitung reicht von Ägypten und Vorderasien bis Mitteleuropa. Heute gibt es Vorkommen in Europa, Nordamerika und Australien. Ihrer ölhaltigen Samen wegen wird sie vor allem als Ölpflanze kultiviert, daneben ist auch die Nutzung als Färberpflanze möglich.
- Càrtam (Carthamus tinctorius) és una espècie de planta conreada de la família asteràcia. És una planta herbàcia anual que arriba fins els 150 cm d'alt. Les fulles superiors tenen espines. Floreix, a l'estiu, en capítols grocs que contene cadascun de 15 a 20 llavors. És resistent a la secada però no al fred. Actualment és molt poc conreada a nivell mundial, Índia, Estats Units i Mèxic són els principals productors. Les flors abans s'aprofitaven per fer un colorant que substituïa (o falsificava) el safrà. La utilització més recent és per les seves llavors com a planta oleaginosa i fa un oli similar al de girasol.
- Světlice barvířská – saflor (Carthamus tinctorius L. ) je rostlina z čeledi hvězdnicovitých.
- El cártamo o alazor (Carthamus tinctorius) es una planta que aunque originalmente fue cultivada por sus flores (usadas como colorante), hoy en día se cultiva principalmente por sus semillas, de las cuales se extrae un aceite vegetal comestible.
- Le carthame des teinturiers (Carthamus tinctorius L. ), aussi appelé faux-safran, est une plante basse, d'une hauteur moyenne de 60 cm, originaire d'Égypte, dont le nom dériverait d'un mot arabe qurtum. Elle produit un fruit, un akène oléagineux, dont les graines sont utilisées pour produire des huiles alimentaires ou de massage, qui sont parfois intégrées à des produits cosmétiques pour les cheveux. Cette huile au parfum prononcé est surtout utilisée à froid. Non raffinée, elle a une légère saveur de noisette et sa couleur se rapproche du jaune ambré foncé, tandis que raffinée, elle ne présente aucune saveur et sa couleur est plutôt jaune pâle.
- A kerti pórsáfrány, más néven olajözön vagy sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius) trópusi afrikai származású, de nálunk is több helyen termesztett, a fészkesek családjába tartozó növény. Régi fűszer- és festőnövény, de az utóbbi ötven évben már elsősorban olajos magvaiért termesztik. Virága nyíláskor világos narancsszínű, szárítás után pedig vörös, vagy vörösesbarna lesz. Gyenge illatú, kesernyés ízű. A fészekből kicsipegetett virágszirmok belsejében lévő bibék (Carthami flos) adják a fűszert. Szárított állapotban vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés ízű növényi fűszer. A virágból kinyerhető két festékanyag a vízben oldódó szaflórsárga és a vízben nem oldódó szaflórvörös.
- Carthamus tinctorius L. , noto con i nomi comuni di cartamo o zafferanone, è una pianta appartenente alla famiglia delle Asteraceae. Cresce spontanea in Oriente e anche lungo la riviera francese. Viene coltivato in molti luoghi caldi per estrarre dai fiori la cartamina che è un colorante per cibi dall’aroma e dal sapore che ricorda un po' quello dello zafferano.
- ベニバナ(紅花、学名:Carthamus tinctorius)はキク科ベニバナ属の一年草または越年草。末摘花(すえつむはな)ともいう。紅色染料や食用油の原料として栽培される。
- Saffloer (Carthamus tinctorius) in een sterk vertakte, eenjarige, distelachtige plant. De planten worden 80-120 cm hoog. De bloemen zijn eerst saffraangeel en verkleuren dan tot rood. Elke bloem levert vijftien tot twintig zaden op. De krachtige penwortel stelt de plant in staat om ook in droge klimaten te groeien. Van oudsher werd saffloer verbouwd vanwege de gele en rode kleurstof die uit de bloemen gewonnen kan worden. Tegenwoordig wordt saffloer verbouwd vanwege de zaden waaruit saffloerolie (of distelolie) wordt gewonnen. Deze olie, die vroeger ook werd gebruikt voor olieverf, wordt nu gebruikt voor margarine en als sladressing. De bloemen van de saffloer worden soms gebruikt als een goedkope versie (of imitatie) van saffraan. Saffloer mist het kenmerkende aroma van saffraan.
- Saflor (Carthamus tinctorius), også kjent som fargetistel, er en ettårig urt som kan bli opp til seks desimeter høy. Den oransjegule tistelen gir farge men ingen smak ved matlaging, og har blitt brukt som falsk safran. Saflorolje (Safflower Oil) fås fra frøene av Carthamus tinctorius og C. oxyacantha, vekster som lenge er dyrket i stor omfattning for fargestoffet. Oljen fremstilles nå i industriell produksjon og anvendes både som matolje og som olje for farge, framfor alt i tilvirkning av ikke gulnende alkydhartser. Den anvendes som erstatning for linolje i kunstnerfarger, men dets motstandskraft mot aldring - forsprøning - er ikke like stor som linoljens.
- Krokosz barwierski – gatunek rośliny jednorocznej z rodziny astrowatych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i Indii.
- Şofrănelul (Carthamus tinctorius) este o plantă erbacee anuală din familia Asteraceae.
- Сафлор, сафлор красильный, американский шафран, дикий шафран, красильный чертополох — однолетнее растение с ярко-жёлтыми (ярко-оранжевыми) цветками из семейства Астровые, или Сложноцветные.
- Tistlar från safflor (Carthamus tinctorius), färgtistel, är en ettårig ört som kan bli upp till sex decimeter hög. Den har odlats som färgväxt sedan antiken i bl.a. länderna kring Medelhavet och i Kina. Den rödgula tisteln ger färg men inte smak till matlagningen. Förr såldes ofta denna ört billigt som saffranpistiller. Safflorolja (Safflower Oil) fås från frön av Carthamus tinctorius och C. oxyacantha, växter som länge har odlats i stor omfattning för färgämnets skull. Oljan framställs numer i industriell produktion och används både som matolja och som olja för färg, framför allt i tillverkning av icke gulnande alkydhartser. Den används som ersättning för linolja i konstnärsfärger, men dess motståndskraft mot åldrande - försprödning - är inte lika stor som linoljans. Färgtistelkoncentrat används i läskedrycken Fanta.
- Aspir (Carthamus tinctorius), papatyagiller (Asteraceae) familyasından 50-100 cm boyunda, yaz sonuna doğru (Haziran sonuna doğru-Temmuz Başı) sarı, krem, beyaz, kırmızı veya turuncu çiçekler açan bir bitki türü. Ayrıca kır safranı, papağan yemi, boyacı aspiri, haspir gibi isimlerle de anılır. Anavatanı Arabistan Yarımadası olup, İran, Hindistan, Pakistan gibi ülkelere yayılmıştır. Türkiye'de Anadolu'da yabani olarak rastlanmakta ve ekimi de yapılmaktadır. Benzerliği sebebiyle ticarette safran bitkisiyle sık sık karıştırıldığından "yalancı safran" denilmektedir. Aspir, kuraklığa dayanıklı, yazlık karakterde ve ortalama 110-140 gün arasında yetişebilen tek yıllık bir uzun gün yağ bitkisidir. Aspir, genellikle 80–100 cm arasında boylanabilir, dikenli ve dikensiz formları olan, dikenli formların dikensizlere göre daha fazla yağ içerir. Sarı, beyaz, krem, kırmızı ve turuncu gibi değişik renklerde çiçeklere sahiptir. Yaklaşık 2.5–3.0 m derinlere gidebilen bir kazık kök sistemine sahiptir. Tohumları, beyaz, kahverengi ve üzerinde koyu çizgiler bulunan beyaz taneler şeklindedir. Dallanan ve her dalın ucunda içerisinde tohumları bulunan küçük tablalar oluşturur. Renkli çiçekleri (petaller) gıda ve kumaş boyasında kullanılır. Tohumlarında % 30-45 arasında yağ bulunur ve yemeklik yağ olarak kullanılır. Yağı, sabun, boya, vernik, cila olarak kullanıldığı gibi, Linoleik asit içerdiğinden yemeklik yağ kalitesi yüksektir. Ayrıca yağı biyodizel olarak kullanılabilir, küspesi ise hayvan yemi olarak kullanılır (küspesinde ortalama % 25 protein vardır). Aspir, Türkiye'de Eskişehir, Burdur, Isparta gibi belli yörelerde üretilmekte ve bizzat üretici tarafından tüketilmektedir.2008 yılı yazından itibaren Trakya bölgesinde bölge yağ ihtiyacını ayçiçeği dışında da karşılayabilmek için ekim özendirilmektedir ve ciddi yol katedilmiştir.
- 红花(学名:Carthamus tinctorius),又称红蓝、黄蓝,菊科红花属。这种花不宜与藏红花相混淆。 一年或二年生草本植物,高可达90厘米。叶为卵形或卵状披针形。头状花序顶生,两性,花初开为黄色,后转为橘红色。花晒干之后可作红色染料或胭脂。 红花古称“烟支”、“燕支”、“胭脂”等,原产于西域。匈奴人认为妻妾如红花般可爱,因此称之为阏氏。古时烟支山(今甘肃省永昌县、山丹县之间)盛产红花,汉武帝时大将霍去病夺下曾为匈奴占领的烟支山,使匈奴人“妇女无颜色”。 春季初生的红花幼苗可作蔬菜食用,称之为“红花菜”。种子可榨油。花晒干可作药用,称为“红蓝花”。
|
| dbpprop:binomial
| |
| dbpprop:binomialAuthority
|
- Mohler, Roth, Schmidt & Boudreaux, 1967)
|
| dbpprop:familia
| |
| dbpprop:genus
| |
| dbpprop:hasPhotoCollection
| |
| dbpprop:name
| |
| dbpprop:ordo
| |
| dbpprop:portalProperty
| |
| dbpprop:reference
| |
| dbpprop:regnum
| |
| dbpprop:species
| |
| dbpprop:tribus
| |
| dbpprop:unrankedClassis
| |
| dbpprop:unrankedDivisio
| |
| dbpprop:unrankedOrdo
| |
| dbpprop:wikiPageUsesTemplate
| |
| rdf:type
| |
| rdfs:comment
|
- Safflower is a highly branched, herbaceous, thistle-like annual, usually with many long sharp spines on the leaves. Plants are 30 to 150 cm tall with globular flower heads and commonly, brilliant yellow, orange or red flowers which bloom in July. Each branch will usually have from one to five flower heads containing 15 to 20 seeds per head.
- Die Färberdistel (Carthamus tinctorius), auch Saflor, Öldistel, Färbersaflor und Falscher Safran genannt, ist eine Pflanzenart aus der Familie der Korbblütler (Asteraceae). Ihre natürliche Verbreitung reicht von Ägypten und Vorderasien bis Mitteleuropa. Heute gibt es Vorkommen in Europa, Nordamerika und Australien. Ihrer ölhaltigen Samen wegen wird sie vor allem als Ölpflanze kultiviert, daneben ist auch die Nutzung als Färberpflanze möglich.
- Càrtam (Carthamus tinctorius) és una espècie de planta conreada de la família asteràcia. És una planta herbàcia anual que arriba fins els 150 cm d'alt. Les fulles superiors tenen espines. Floreix, a l'estiu, en capítols grocs que contene cadascun de 15 a 20 llavors. És resistent a la secada però no al fred. Actualment és molt poc conreada a nivell mundial, Índia, Estats Units i Mèxic són els principals productors.
- Světlice barvířská – saflor (Carthamus tinctorius L. ) je rostlina z čeledi hvězdnicovitých.
- El cártamo o alazor (Carthamus tinctorius) es una planta que aunque originalmente fue cultivada por sus flores (usadas como colorante), hoy en día se cultiva principalmente por sus semillas, de las cuales se extrae un aceite vegetal comestible.
- Le carthame des teinturiers (Carthamus tinctorius L. ), aussi appelé faux-safran, est une plante basse, d'une hauteur moyenne de 60 cm, originaire d'Égypte, dont le nom dériverait d'un mot arabe qurtum. Elle produit un fruit, un akène oléagineux, dont les graines sont utilisées pour produire des huiles alimentaires ou de massage, qui sont parfois intégrées à des produits cosmétiques pour les cheveux. Cette huile au parfum prononcé est surtout utilisée à froid.
- A kerti pórsáfrány, más néven olajözön vagy sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius) trópusi afrikai származású, de nálunk is több helyen termesztett, a fészkesek családjába tartozó növény. Régi fűszer- és festőnövény, de az utóbbi ötven évben már elsősorban olajos magvaiért termesztik. Virága nyíláskor világos narancsszínű, szárítás után pedig vörös, vagy vörösesbarna lesz. Gyenge illatú, kesernyés ízű.
- Carthamus tinctorius L. , noto con i nomi comuni di cartamo o zafferanone, è una pianta appartenente alla famiglia delle Asteraceae. Cresce spontanea in Oriente e anche lungo la riviera francese. Viene coltivato in molti luoghi caldi per estrarre dai fiori la cartamina che è un colorante per cibi dall’aroma e dal sapore che ricorda un po' quello dello zafferano.
- ベニバナ(紅花、学名:Carthamus tinctorius)はキク科ベニバナ属の一年草または越年草。末摘花(すえつむはな)ともいう。紅色染料や食用油の原料として栽培される。
- Saffloer (Carthamus tinctorius) in een sterk vertakte, eenjarige, distelachtige plant. De planten worden 80-120 cm hoog. De bloemen zijn eerst saffraangeel en verkleuren dan tot rood. Elke bloem levert vijftien tot twintig zaden op. De krachtige penwortel stelt de plant in staat om ook in droge klimaten te groeien. Van oudsher werd saffloer verbouwd vanwege de gele en rode kleurstof die uit de bloemen gewonnen kan worden.
- Saflor (Carthamus tinctorius), også kjent som fargetistel, er en ettårig urt som kan bli opp til seks desimeter høy. Den oransjegule tistelen gir farge men ingen smak ved matlaging, og har blitt brukt som falsk safran. Saflorolje (Safflower Oil) fås fra frøene av Carthamus tinctorius og C. oxyacantha, vekster som lenge er dyrket i stor omfattning for fargestoffet.
- Krokosz barwierski – gatunek rośliny jednorocznej z rodziny astrowatych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i Indii.
- Şofrănelul (Carthamus tinctorius) este o plantă erbacee anuală din familia Asteraceae.
- Сафлор, сафлор красильный, американский шафран, дикий шафран, красильный чертополох — однолетнее растение с ярко-жёлтыми (ярко-оранжевыми) цветками из семейства Астровые, или Сложноцветные.
- Tistlar från safflor (Carthamus tinctorius), färgtistel, är en ettårig ört som kan bli upp till sex decimeter hög. Den har odlats som färgväxt sedan antiken i bl.a. länderna kring Medelhavet och i Kina. Den rödgula tisteln ger färg men inte smak till matlagningen. Förr såldes ofta denna ört billigt som saffranpistiller. Safflorolja (Safflower Oil) fås från frön av Carthamus tinctorius och C. oxyacantha, växter som länge har odlats i stor omfattning för färgämnets skull.
- Aspir (Carthamus tinctorius), papatyagiller (Asteraceae) familyasından 50-100 cm boyunda, yaz sonuna doğru (Haziran sonuna doğru-Temmuz Başı) sarı, krem, beyaz, kırmızı veya turuncu çiçekler açan bir bitki türü. Ayrıca kır safranı, papağan yemi, boyacı aspiri, haspir gibi isimlerle de anılır. Anavatanı Arabistan Yarımadası olup, İran, Hindistan, Pakistan gibi ülkelere yayılmıştır. Türkiye'de Anadolu'da yabani olarak rastlanmakta ve ekimi de yapılmaktadır.
|
| rdfs:label
|
- Safflower
- Färberdistel
- Càrtam
- Světlice barvířská
- Carthamus tinctorius
- Carthame des teinturiers
- Sáfrányos szeklice
- Carthamus tinctorius
- ベニバナ
- Saffloer
- Saflor
- Krokosz barwierski
- Şofrănel
- Сафлор красильный
- Safflor
- Aspir
- 红花
|
| owl:sameAs
| |
| skos:subject
| |
| foaf:depiction
| |
| foaf:name
| |
| foaf:page
| |
| is dbpprop:flower
of | |
| is dbpprop:redirect
of | |