Perisai Diri is a style of pencak silat from Indonesia that was founded by Raden Mas Soebandiman Dirdjoatmodjo (R.M. Soebandiman Dirdjoatmodjo) on July 2, 1955, in Surabaya, East Java. The term literally means "shield of oneself".

Property Value
dbo:abstract
 • Perisai Diri is a style of pencak silat from Indonesia that was founded by Raden Mas Soebandiman Dirdjoatmodjo (R.M. Soebandiman Dirdjoatmodjo) on July 2, 1955, in Surabaya, East Java. The term literally means "shield of oneself". (en)
 • Silat Perisai Diri (door de beoefenaars vaak afgekort tot PD) is een krijgskunst of zelfverdediging gebaseerd op behendigheid en snelheid. Perisai Diri is een van de Pencak Silat krijgskunstorganisaties die lid is van de IPSI (Ikatan Pencak Silat Indonesia, vertaling; Pencak Silat Bond Indonesia), de moederorganisatie van alle formele krijgskunsten in Indonesië onder de KONI (Komite Olahraga Nasional Indonesia, vertaling; Nationaal Sportcomité Indonesië). Perisai Diri is een van de top tien hogescholen der krijgskunst aan wie de titel Historisch Onderwijs is toegekend, omdat deze school van oudsher is gevormd en een grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis en ontwikkeling van IPSI. Perisai Diri is officieel opgericht op 2 juli 1955 in Surabaya, Oost-Java. De oprichter was wijlen RM Soebandiman Dirdjoatmodjo, zoon van een edelman aan het hof van het vorstendom Paku Alaman. Voorafgaand aan de officiële oprichting van Perisai Diri volgde hij, op verzoek van zijn oom Ki Hadjar Dewantoro, opleiding in de krijgskunsten aan de Perguruan Taman Siswa. R.M. Soebandiman Dirdjoatmodjo baseerde de vecht- en verdedigingsbewegingen op eigenschappen van zowel mens als dier. Uitgangspunt is de reactie op de beweging van de aanvaller om een harde, rechtstreekse confrontatie met de aanvaller te voorkomen. De effectiviteit van Perisai Diri is niet afhankelijk van lichaamskracht, maar veeleer een samenspel van lichaam en geest. Zo kan een sterke kracht worden ontwikkeld die niet is verbonden is aan de lichaamskracht. De technieken in Perisai Diri bevatten 156 krijgskunstelementen uit verschillende regio's in Indonesië in combinatie met de elementen van Shaolin (Siauw Liem Sie ) uit China. Beoefenaars leren krijgskunsttechnieken die effectief en efficiënt zijn, zowel met lege hand als met wapens. Een praktische manier van het beoefenen van Perisai Diri is Serang/Hindar (Aanval/Ontwijking) waarbij het motto "Slim vechten zonder blessures" is. Tijdens trainingen worden de reflexen geoefend om zo effectief en efficiënt mogelijk om te gaan met je krachtverbruik. Bij deze methode leert de leerling houdingen, snelle verplaatsingen en anatomische wapens te gebruiken. Bij het ontwijken of verdedigen van de aanval wordt dan de rug van de tegenstander opgezocht waardoor de aanvaller 'op slot' wordt gezet. Gevorderden kunnen zich bekwamen in gewapende technieken en in meditatie- en ademhalingstechnieken om de innerlijke kracht te optimaliseren. Deze krijgskunst is naast in Indonesië, met name populair in Australië, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Japan, de VS en Nederland. (nl)
dbo:wikiPageExternalLink
dbo:wikiPageID
 • 5420998 (xsd:integer)
dbo:wikiPageRevisionID
 • 726641348 (xsd:integer)
dbp:country
 • Indonesia
dbp:created
 • 1955 (xsd:integer)
dbp:creator
 • Raden Mas Soebandiman Dirdjoatmodjo
dbp:meaning
 • Self-shield
dbp:name
 • Perisai Diri
dbp:parenthood
 • About 156 style of Pencak Silat in Indonesia and Shaolin Kuntao.
dct:subject
http://purl.org/linguistics/gold/hypernym
rdf:type
rdfs:comment
 • Perisai Diri is a style of pencak silat from Indonesia that was founded by Raden Mas Soebandiman Dirdjoatmodjo (R.M. Soebandiman Dirdjoatmodjo) on July 2, 1955, in Surabaya, East Java. The term literally means "shield of oneself". (en)
 • Silat Perisai Diri (door de beoefenaars vaak afgekort tot PD) is een krijgskunst of zelfverdediging gebaseerd op behendigheid en snelheid. Perisai Diri is een van de Pencak Silat krijgskunstorganisaties die lid is van de IPSI (Ikatan Pencak Silat Indonesia, vertaling; Pencak Silat Bond Indonesia), de moederorganisatie van alle formele krijgskunsten in Indonesië onder de KONI (Komite Olahraga Nasional Indonesia, vertaling; Nationaal Sportcomité Indonesië). Perisai Diri is een van de top tien hogescholen der krijgskunst aan wie de titel Historisch Onderwijs is toegekend, omdat deze school van oudsher is gevormd en een grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis en ontwikkeling van IPSI. (nl)
rdfs:label
 • Perisai Diri (en)
 • Perisai diri (nl)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbo:wikiPageRedirects of
is foaf:primaryTopic of