Odobenidae is a family of pinnipeds. The only living species is the walrus.In the past, however, the group was much more diverse, and includes more than ten fossil genera.

Property Value
dbo:abstract
  • Odobenidae is a family of pinnipeds. The only living species is the walrus.In the past, however, the group was much more diverse, and includes more than ten fossil genera. (en)
  • OdobenidaeFichier:Noaa-walrus30.jpg Un morse mâle (Odobenus rosmarus) Famille OdobenidaeAllen, 1880 Les odobénidés (Odobenidae) forment une famille de pinnipèdes. Celle-ci ne comporte qu'un seul genre encore vivant, Odobenus, lui-même ne comportant qu'une seule espèce actuelle : le morse, bien que cette dernière appellation puisse désigner chacun des membres de la famille. (fr)
  • Los odobénidos (Odobenidae) son una familia de pinípedos. La única especie viviente es la morsa, Odobenus rosmarus. En el pasado geológico, este grupo fue mucho más diverso, e incluía más de diez géneros ahora extintos. (es)
  • De walrussen (Odobenidae) vormen een familie van zeeroofdieren uit de orde der roofdieren (Carnivora). Tegenwoordig is er nog één soort, de walrus (Odobenus rosmarus). Er zijn walrusfossielen bekend uit het Mioceen. Zo'n twintig miljoen jaar geleden ontstonden de walrussen in de Noordelijke Grote Oceaan. In het Mioceen en het daarop volgende Plioceen kwamen meerdere soorten voor binnen de familie der Odobenidae. Het was toen de talrijkste zeeroofdierenfamilie in de Grote Oceaan, de enige plaats waar de familie te vinden was. Deze dieren leken qua uiterlijk waarschijnlijk veel op de hedendaagse oorrobben. Net als de hedendaagse walrus aten deze dieren ongewervelde bodemdieren als schelpdieren, maar sommige soorten waren echte viseters. In het Laat-Mioceen, toen er een zeestraat lag op de plek waar nu Panama en Costa Rica liggen, vestigden enkele soorten zich in de Atlantische Oceaan. Deze soorten hadden allemaal slagtanden en aten bodemdieren. Hier ontstonden meerdere soorten, terwijl de meeste soorten in de Grote Oceaan uitstierven. Vroeger werd altijd gedacht dat de hedendaagse walrus een afstammeling was van de Atlantische lijn, en de Pacifische lijn uitstierf. De vondst van een fossiele walrus van het geslacht Odobenus bij Japan duidt er echter op dat dit geslacht al in het midden van het Pleistoceen in de westelijke Grote Oceaan voortkwam, en waarschijnlijk afstamt van de Pacifische lijn. (nl)
  • Morsowate (Odobenidae) – rodzina dużych, drapieżnych ssaków morskich, zaliczanych wraz z uchatkami i fokami do ssaków płetwonogich (Pinnipedia). (pl)
  • Моржовые (лат. Odobenidae) — семейство морских млекопитающих из отряда хищных, ранее его относили к группе ластоногих (Pinnipedia). Ископаемые представители известны с раннего неогена. В настоящее время распространены циркумполярно в арктических морях. (ru)
dbo:thumbnail
dbo:wikiPageID
  • 22820 (xsd:integer)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 741230420 (xsd:integer)
dbp:authority
  • Allen, 1880
dbp:familia
  • Odobenidae
dbp:fossilRange
  • Middle Miocene to present
dbp:name
  • Odobenidae
dbp:subdivision
  • Odobenus
dbp:subdivisionRanks
  • Genera
dct:subject
http://purl.org/linguistics/gold/hypernym
rdf:type
rdfs:comment
  • Odobenidae is a family of pinnipeds. The only living species is the walrus.In the past, however, the group was much more diverse, and includes more than ten fossil genera. (en)
  • OdobenidaeFichier:Noaa-walrus30.jpg Un morse mâle (Odobenus rosmarus) Famille OdobenidaeAllen, 1880 Les odobénidés (Odobenidae) forment une famille de pinnipèdes. Celle-ci ne comporte qu'un seul genre encore vivant, Odobenus, lui-même ne comportant qu'une seule espèce actuelle : le morse, bien que cette dernière appellation puisse désigner chacun des membres de la famille. (fr)
  • Los odobénidos (Odobenidae) son una familia de pinípedos. La única especie viviente es la morsa, Odobenus rosmarus. En el pasado geológico, este grupo fue mucho más diverso, e incluía más de diez géneros ahora extintos. (es)
  • Morsowate (Odobenidae) – rodzina dużych, drapieżnych ssaków morskich, zaliczanych wraz z uchatkami i fokami do ssaków płetwonogich (Pinnipedia). (pl)
  • Моржовые (лат. Odobenidae) — семейство морских млекопитающих из отряда хищных, ранее его относили к группе ластоногих (Pinnipedia). Ископаемые представители известны с раннего неогена. В настоящее время распространены циркумполярно в арктических морях. (ru)
  • De walrussen (Odobenidae) vormen een familie van zeeroofdieren uit de orde der roofdieren (Carnivora). Tegenwoordig is er nog één soort, de walrus (Odobenus rosmarus). Er zijn walrusfossielen bekend uit het Mioceen. Zo'n twintig miljoen jaar geleden ontstonden de walrussen in de Noordelijke Grote Oceaan. In het Mioceen en het daarop volgende Plioceen kwamen meerdere soorten voor binnen de familie der Odobenidae. Het was toen de talrijkste zeeroofdierenfamilie in de Grote Oceaan, de enige plaats waar de familie te vinden was. Deze dieren leken qua uiterlijk waarschijnlijk veel op de hedendaagse oorrobben. Net als de hedendaagse walrus aten deze dieren ongewervelde bodemdieren als schelpdieren, maar sommige soorten waren echte viseters. (nl)
rdfs:label
  • Odobenidae (en)
  • Odobenidae (es)
  • Odobenidae (fr)
  • Walrussen (nl)
  • Morsowate (pl)
  • Моржовые (ru)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbo:family of
is foaf:primaryTopic of