The northern mole vole (Ellobius talpinus) is a species of rodent in the family Cricetidae.It is distributed over large parts of Eastern Europe and Asia.

Property Value
dbo:abstract
  • Ellobius talpinus es una especie de roedor de la familia Cricetidae. (es)
  • Ellobius talpinus é uma espécie de roedor da família Cricetidae. Pode ser encontrada nos seguintes países: Cazaquistão, Turquemenistão e Ucrânia. (pt)
  • De blinde woelmuis (Ellobius talpinus) is een zoogdier uit de familie van de Cricetidae. De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Pallas in 1770. (nl)
  • The northern mole vole (Ellobius talpinus) is a species of rodent in the family Cricetidae.It is distributed over large parts of Eastern Europe and Asia. (en)
  • 鼹形田鼠(学名:Ellobius talpinus)为仓鼠科鼹形田鼠属的动物。分布于亚洲北部,包括中国大陆新疆、内蒙古等地,一般栖息于草原以及荒漠。该物种的模式产地在伏尔加河。 鼴形田鼠的Y染色體已消失,而由第二號染色體的CBX2基因代替SRY基因,發揮了決定雄性性別的作用。 (zh)
  • Ślepuszonka północna, dawniej: ziemioryjka (Ellobius talpinus) – roślinożerny gatunek gryzonia z rodziny chomikowatych. Występuje na terenie Europy południowo-wschodniej, Kazachstanu, Uzbekistanu i Turkmenistanu. Zajmuje siedliska na terenach zielonych oraz półpustyniach. Ślepuszonka północna jest roślinożercą – żywi się podziemnym częściami roślin. Prowadzi podziemny tryb życia, a wejście do swoich podziemnych korytarzy zamyka ziemią. Na powierzchnię ziemi wychodzi bardzo rzadko – w celu usunięcia ziemi z nory, w celu migracji lub (sporadycznie) w poszukiwaniu pożywienia. Jest zwierzęciem socjalnym. Tworzy kolonie, a każdą norę może zasiedlać około 10 osobników. Ślepuszonka północna nie hibernuje, ale w okresach letnich upałów i suszy oraz w zimie może wyraźnie zmniejszać swoją aktywność. Samica może rodzić 2 razy w roku, po 2-3 młodych w miocie. (pl)
  • Обыкновенная слепушо́нка (лат. Ellobius talpinus) — небольшой зверёк семейства хомяковых, вид рода слепушонок подсемейства полёвок. (ru)
dbo:binomialAuthority
dbo:class
dbo:conservationStatus
  • LC
dbo:conservationStatusSystem
  • IUCN3.1
dbo:family
dbo:genus
dbo:kingdom
dbo:order
dbo:phylum
dbo:synonym
  • E. ciscaucasicus (Sviridenko, 1936)
  • E. murinus (Pallas, 1770)
  • E. rufescens (Eversmann, 1850)
  • E. tanaiticus (Zubko, 1940)
  • E. transcaspiae (Thomas, 1912)
  • Georychus rufescens, (Eversmann)
  • Mus talpinus, (Pallas)
  • Spalax murinus, (Pallas)
dbo:thumbnail
dbo:wikiPageID
  • 12172734 (xsd:integer)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 744395280 (xsd:integer)
dbp:binomial
  • Ellobius talpinus
dbp:species
  • E. talpinus
dct:subject
http://purl.org/linguistics/gold/hypernym
rdf:type
rdfs:comment
  • Ellobius talpinus es una especie de roedor de la familia Cricetidae. (es)
  • Ellobius talpinus é uma espécie de roedor da família Cricetidae. Pode ser encontrada nos seguintes países: Cazaquistão, Turquemenistão e Ucrânia. (pt)
  • De blinde woelmuis (Ellobius talpinus) is een zoogdier uit de familie van de Cricetidae. De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Pallas in 1770. (nl)
  • The northern mole vole (Ellobius talpinus) is a species of rodent in the family Cricetidae.It is distributed over large parts of Eastern Europe and Asia. (en)
  • 鼹形田鼠(学名:Ellobius talpinus)为仓鼠科鼹形田鼠属的动物。分布于亚洲北部,包括中国大陆新疆、内蒙古等地,一般栖息于草原以及荒漠。该物种的模式产地在伏尔加河。 鼴形田鼠的Y染色體已消失,而由第二號染色體的CBX2基因代替SRY基因,發揮了決定雄性性別的作用。 (zh)
  • Обыкновенная слепушо́нка (лат. Ellobius talpinus) — небольшой зверёк семейства хомяковых, вид рода слепушонок подсемейства полёвок. (ru)
  • Ślepuszonka północna, dawniej: ziemioryjka (Ellobius talpinus) – roślinożerny gatunek gryzonia z rodziny chomikowatych. Występuje na terenie Europy południowo-wschodniej, Kazachstanu, Uzbekistanu i Turkmenistanu. Zajmuje siedliska na terenach zielonych oraz półpustyniach. (pl)
rdfs:label
  • Ellobius talpinus (es)
  • Northern mole vole (en)
  • Blinde woelmuis (nl)
  • Ślepuszonka północna (pl)
  • Ellobius talpinus (pt)
  • Обыкновенная слепушонка (ru)
  • 鼹形田鼠 (zh)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
foaf:name
  • Northern mole vole (en)
is dbo:wikiPageRedirects of
is foaf:primaryTopic of