The Houses for Visiting Mathematicians (also known as the Mathematics Research Centre houses) are a set of five houses and two flats, built for academics attending mathematical conferences at the University of Warwick. The buildings are Grade II* listed and were built between 1968 and 1969 to the design of architect William Howell and were opened in June of that year by then Vice-Chancellor Jack Butterworth, Sir Christopher Zeeman and William Howell. Their construction was supported by a £50,000 grant from the Nuffield Foundation. In 1970, they received the RIBA Architecture Award.

Property Value
dbo:abstract
  • The Houses for Visiting Mathematicians (also known as the Mathematics Research Centre houses) are a set of five houses and two flats, built for academics attending mathematical conferences at the University of Warwick. The buildings are Grade II* listed and were built between 1968 and 1969 to the design of architect William Howell and were opened in June of that year by then Vice-Chancellor Jack Butterworth, Sir Christopher Zeeman and William Howell. Their construction was supported by a £50,000 grant from the Nuffield Foundation. In 1970, they received the RIBA Architecture Award. The houses comprise a combined living room/kitchen and large study bedroom on the ground floor, and smaller study bedrooms and a bathroom on the first floor. The curved walls of the downstairs study are lined with blackboards, built to the specification that they should be high enough for the mathematician to work but also "low enough for small children to use the bottom bit." (en)
dbo:award
dbo:buildingEndDate
  • 1969
dbo:buildingStartDate
  • 1968
dbo:country
dbo:location
dbo:thumbnail
dbo:wikiPageID
  • 37399909 (xsd:integer)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 654970080 (xsd:integer)
dbp:architect
  • William Howell
dbp:architectureFirm
  • Howell, Killick, Partridge and Amis
dbp:caption
  • One of the houses, located on Warwick University's Gibbet Hill campus
dbp:coordinatesDisplay
  • inline,title
dbp:isoRegion
  • GB-COV
dbp:latitude
  • 52.375426 (xsd:double)
dbp:longitude
  • -1.550506 (xsd:double)
dct:subject
http://purl.org/linguistics/gold/hypernym
rdf:type
rdfs:comment
  • The Houses for Visiting Mathematicians (also known as the Mathematics Research Centre houses) are a set of five houses and two flats, built for academics attending mathematical conferences at the University of Warwick. The buildings are Grade II* listed and were built between 1968 and 1969 to the design of architect William Howell and were opened in June of that year by then Vice-Chancellor Jack Butterworth, Sir Christopher Zeeman and William Howell. Their construction was supported by a £50,000 grant from the Nuffield Foundation. In 1970, they received the RIBA Architecture Award. (en)
rdfs:label
  • Houses for Visiting Mathematicians (en)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
foaf:name
  • Houses for Visiting Mathematicians (en)
is dbp:name of
is foaf:primaryTopic of