The grey seal (Halichoerus grypus, meaning "hooked-nosed sea pig") is found on both shores of the North Atlantic Ocean. It is a large seal of the family Phocidae or "true seals". It is the only species classified in the genus Halichoerus. Its name is spelled gray seal in the US; it is also known as Atlantic seal and the horsehead seal.

Property Value
dbo:abstract
  • The grey seal (Halichoerus grypus, meaning "hooked-nosed sea pig") is found on both shores of the North Atlantic Ocean. It is a large seal of the family Phocidae or "true seals". It is the only species classified in the genus Halichoerus. Its name is spelled gray seal in the US; it is also known as Atlantic seal and the horsehead seal. (en)
  • Die Kegelrobbe (Halichoerus grypus) ist neben dem Seehund die zweite an deutschen Küsten verbreitete Robbenart und daneben das größte in Deutschland freilebend vorkommende Raubtier (bis zu 300 kg). Der Name leitet sich nicht wie weitläufig behauptet von der kegelförmigen Kopfform der Robbe ab, sondern von der kegelförmigen Zahnform. (de)
  • La foca gris (Halichoerus grypus) es una especie de mamífero pinnípedo de la familia Phocidae relativamente común en aguas del Atlántico norte. Es la única especie de su género. (es)
  • Halichoerus grypus Halichoerus grypusFichier:Halichoerus grypus He3.jpg Jeune phoque gris Genre HalichoerusNilsson, 1820 Nom binominal Halichoerus grypus(Fabricius, 1791) Répartition géographique Fichier:Grey Seal Halichoerus grypus distribution map.png Fichier:Halichoerus grypus colony (Faroe Islands).JPG Colonie de phoques gris Statut de conservation UICN LC : Préoccupation mineure Le phoque gris (Halichoerus grypus) est un mammifère carnivore, de la famille des phocidés. Halichoerus grypus est la seule espèce du genre Halichoerus. Le phoque gris et le veau marin sont les seules espèces de phoques qu'il est possible d'apercevoir sur certaines plages du Nord et du Nord-Ouest de la France. (fr)
  • De grijze zeehond of kegelrob (Halichoerus grypus) is een zeeroofdier uit de familie van de zeehonden (Phocidae). Het is na de gewone zeehond de meest algemene zeehond in de Nederlandse wateren. De dieren zijn van andere zeehonden te onderscheiden door hun rechte snuit. De soortaanduiding grypus betekent dan ook "haakneus". Grijze zeehonden zijn over het algemeen ook een stuk groter dan gewone zeehonden, en de grootste soort uit de onderfamilie Phocidae. Het is de enige soort uit het geslacht Halichoerus, wat letterlijk "zeezwijn" betekent. (nl)
  • La foca grigia (Halichoerus grypus Fabricius, 1791; in greco «maiale di mare dal naso a uncino») è una grossa specie della famiglia dei Focidi diffusa su entrambe le sponde dell'Atlantico settentrionale. È l'unica specie del genere Halichoerus Nilsson, 1820. (it)
  • ハイイロアザラシ(灰色海豹、Halichoerus grypus)はネコ目(食肉目)アシカ亜目アザラシ科ハイイロアザラシ属に属するアザラシである。 ハイイロアザラシ属(灰色海豹属)はアザラシ科に属する属の一つであり、ハイイロアザラシ1種で構成される。 (ja)
  • Szarytka morska lub foka szara (Halichoerus grypus) – gatunek drapieżnego ssaka morskiego z rodziny fokowatych, jedyny przedstawiciel rodzaju szarytka (Halichoerus). Dorosłe samce osiągają długość rzędu 2,3 metra przy masie ciała 170–310 kg, zaś samice do około 2 metrów przy masie ciała 105–186 kg. Szarytka morska wiedzie wodno-lądowy tryb życia i jest gatunkiem typowym dla strefy przybrzeżnej. Podstawą diety szarytki są ryby, zarówno pelagiczne, jak i denne. Żywi się także skorupiakami, kałamarnicami i ośmiornicami a okazjonalnie także ptakami. H. grypus zamieszkuje zachodnie i wschodnie części północnego Atlantyku oraz wody Morza Bałtyckiego. W związku z tym, że typ nomenklatoryczny pochodził z populacji zamieszkującej basen Morza Bałtyckiego, to za podgatunek nominatywny uznać należy podgatunek bałtycki i oznaczać go priorytetową nazwą H. grypus grypus (Fabricus, 1791). Szarytka jednym z trzech gatunków ssaków z rodziny fokowatych zamieszkujących Morze Bałtyckie. Istniejące w przeszłości kolonie szarytek zasiedlających południowy pas wybrzeża Bałtyku od Niemiec po Litwę przestały istnieć. Płetwonogie te tworzą tam jedynie niewielkie skupiska. Z tego powodu zlokalizowana w Helu Stacja Morska Instytutu Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego prowadzi prace badawcze ukierunkowane na przygotowania do eksperymentalnej hodowli i restytucji szarytki bałtyckiej do Zatoki Gdańskiej. Działania Stacji mają wymiar międzynarodowy. (pl)
  • 灰海豹(学名:Halichoerus grypus)是海豹科中其中一個主要物種,主要分佈於北大西洋一帶的海岸。 牠們是海豹科中的一種大型海豹,亦是灰海豹屬(Halichoerus)中的唯一成員。牠們亦有另一個名稱——大西洋灰海豹。 (zh)
  • Длинномо́рдый тюле́нь, или горбоно́сый тюлень, или се́рый тюлень, или тевя́к (лат. Halichoerus grypus) — вид настоящих тюленей, единственный представитель одноимённого рода. (ru)
dbo:binomialAuthority
dbo:class
dbo:conservationStatus
  • LC
dbo:conservationStatusSystem
  • iucn3.1
dbo:family
dbo:kingdom
dbo:order
dbo:phylum
dbo:thumbnail
dbo:wikiPageExternalLink
dbo:wikiPageID
  • 372719 (xsd:integer)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 745113225 (xsd:integer)
dbp:binomial
  • Halichoerus grypus
dbp:genus
  • Halichoerus
dbp:genusAuthority
  • Nilsson, 1820
dbp:rangeMap
  • File:Grey Seal Halichoerus grypus distribution map.png
dbp:rangeMapCaption
  • Grey seal range.
dbp:species
  • H. grypus
dct:subject
rdf:type
rdfs:comment
  • The grey seal (Halichoerus grypus, meaning "hooked-nosed sea pig") is found on both shores of the North Atlantic Ocean. It is a large seal of the family Phocidae or "true seals". It is the only species classified in the genus Halichoerus. Its name is spelled gray seal in the US; it is also known as Atlantic seal and the horsehead seal. (en)
  • Die Kegelrobbe (Halichoerus grypus) ist neben dem Seehund die zweite an deutschen Küsten verbreitete Robbenart und daneben das größte in Deutschland freilebend vorkommende Raubtier (bis zu 300 kg). Der Name leitet sich nicht wie weitläufig behauptet von der kegelförmigen Kopfform der Robbe ab, sondern von der kegelförmigen Zahnform. (de)
  • La foca gris (Halichoerus grypus) es una especie de mamífero pinnípedo de la familia Phocidae relativamente común en aguas del Atlántico norte. Es la única especie de su género. (es)
  • De grijze zeehond of kegelrob (Halichoerus grypus) is een zeeroofdier uit de familie van de zeehonden (Phocidae). Het is na de gewone zeehond de meest algemene zeehond in de Nederlandse wateren. De dieren zijn van andere zeehonden te onderscheiden door hun rechte snuit. De soortaanduiding grypus betekent dan ook "haakneus". Grijze zeehonden zijn over het algemeen ook een stuk groter dan gewone zeehonden, en de grootste soort uit de onderfamilie Phocidae. Het is de enige soort uit het geslacht Halichoerus, wat letterlijk "zeezwijn" betekent. (nl)
  • La foca grigia (Halichoerus grypus Fabricius, 1791; in greco «maiale di mare dal naso a uncino») è una grossa specie della famiglia dei Focidi diffusa su entrambe le sponde dell'Atlantico settentrionale. È l'unica specie del genere Halichoerus Nilsson, 1820. (it)
  • ハイイロアザラシ(灰色海豹、Halichoerus grypus)はネコ目(食肉目)アシカ亜目アザラシ科ハイイロアザラシ属に属するアザラシである。 ハイイロアザラシ属(灰色海豹属)はアザラシ科に属する属の一つであり、ハイイロアザラシ1種で構成される。 (ja)
  • 灰海豹(学名:Halichoerus grypus)是海豹科中其中一個主要物種,主要分佈於北大西洋一帶的海岸。 牠們是海豹科中的一種大型海豹,亦是灰海豹屬(Halichoerus)中的唯一成員。牠們亦有另一個名稱——大西洋灰海豹。 (zh)
  • Длинномо́рдый тюле́нь, или горбоно́сый тюлень, или се́рый тюлень, или тевя́к (лат. Halichoerus grypus) — вид настоящих тюленей, единственный представитель одноимённого рода. (ru)
  • Halichoerus grypus Halichoerus grypusFichier:Halichoerus grypus He3.jpg Jeune phoque gris Genre HalichoerusNilsson, 1820 Nom binominal Halichoerus grypus(Fabricius, 1791) Répartition géographique Fichier:Grey Seal Halichoerus grypus distribution map.png Fichier:Halichoerus grypus colony (Faroe Islands).JPG Colonie de phoques gris Statut de conservation UICN LC : Préoccupation mineure (fr)
  • Szarytka morska lub foka szara (Halichoerus grypus) – gatunek drapieżnego ssaka morskiego z rodziny fokowatych, jedyny przedstawiciel rodzaju szarytka (Halichoerus). Dorosłe samce osiągają długość rzędu 2,3 metra przy masie ciała 170–310 kg, zaś samice do około 2 metrów przy masie ciała 105–186 kg. Szarytka morska wiedzie wodno-lądowy tryb życia i jest gatunkiem typowym dla strefy przybrzeżnej. Podstawą diety szarytki są ryby, zarówno pelagiczne, jak i denne. Żywi się także skorupiakami, kałamarnicami i ośmiornicami a okazjonalnie także ptakami. H. grypus zamieszkuje zachodnie i wschodnie części północnego Atlantyku oraz wody Morza Bałtyckiego. W związku z tym, że typ nomenklatoryczny pochodził z populacji zamieszkującej basen Morza Bałtyckiego, to za podgatunek nominatywny uznać należy po (pl)
rdfs:label
  • Grey seal (en)
  • Kegelrobbe (de)
  • Halichoerus grypus (es)
  • Phoque gris (fr)
  • Halichoerus grypus (it)
  • ハイイロアザラシ (ja)
  • Grijze zeehond (nl)
  • Szarytka morska (pl)
  • Длинномордый тюлень (ru)
  • 灰海豹 (zh)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
foaf:name
  • Grey seal (en)
is dbo:animal of
is dbo:wikiPageDisambiguates of
is dbo:wikiPageRedirects of
is dbp:animal of
is foaf:primaryTopic of