Fort Apollonia is a fort in Beyin, Ghana. The name Apollonia was given to the area by a Portuguese explorer who sighted the place on the Feast of Saint Apollonia, 9 February. In 1691, a British trading post was erected at this site, which between 1768 and 1770 was extended into a fort. After the abolition of slave trade, the fort was abandoned in 1819, but it was again occupied from 1836 onwards. The fort was restored between 1962 and 1968.

Property Value
dbo:abstract
 • Fort Apollonia is een fort gelegen aan de Goudkust en is een handelspost van Nederland en Engeland geweest. Het fort is westelijk van de monding van de rivier de Ankobra gelegen, in het gebied Beyin in Ghana. Het is gebouwd op een plek van vlakke stevige zandige grond boven het strand. Het bassin Tano en het bos Ankasa in de achterlanden van Beyin zijn rijk aan goud en hout. Alhoewel coastlands voor de fortbouw en havens ongeschikt waren, concurreerden de Europese naties, vooral de Fransen, de Nederlanders en de Engelsen om een steunpunt in dit gebied. Het Engelse Comité van Handelaren, in antwoord op een uitnodiging van Nzema Belangrijkste Amenihyia, bouwde het laatste Engelse fort boven het strand in Beyin. De Engelsen gebruikten slavenarbeid om het fort in de uitgehakte kalksteenrots van een nabijgelegen plaats in 1768-70 te bouwen. De naam Apollonia, die voor het fort werd gekozen, was de naam die de Portugese ontdekkingsreiziger aan het gebied verleende omdat hij de plaats op Sint-Apolloniadag voor het eerst waarnam. Kort na de afschaffing van de slavenhandel, en daardoor verminderde economische betekenis van de plaats, verlieten de Britten het fort in 1819. In 1868 werd het Fort Apollonia overgedragen aan de Nederlanders die het naar hun koning, Willem III, hernoemden. De Nederlanders behielden het fort tot aan het jaar 1872. (nl)
 • Fort Apollonia is a fort in Beyin, Ghana. The name Apollonia was given to the area by a Portuguese explorer who sighted the place on the Feast of Saint Apollonia, 9 February. In 1691, a British trading post was erected at this site, which between 1768 and 1770 was extended into a fort. After the abolition of slave trade, the fort was abandoned in 1819, but it was again occupied from 1836 onwards. The fort was transferred to the Dutch as part of a large trade of forts between Britain and the Netherlands in 1868, on which occasion it was renamed Fort Willem III, after King William III of the Netherlands. Four years later, however, on 6 April 1872, the fort was, along with the entire Dutch Gold Coast, again transferred to the United Kingdom, as per the Gold Coast treaty of 1871. The fort was restored between 1962 and 1968. (en)
dbo:location
dbo:thumbnail
dbo:wikiPageID
 • 35253143 (xsd:integer)
dbo:wikiPageRevisionID
 • 692691428 (xsd:integer)
dbp:latitude
 • 5 (xsd:integer)
dbp:longitude
 • -2.645000 (xsd:double)
dbp:mapType
 • Ghana
dbp:occupants
 • Netherlands
 • Britain
dbp:openToPublic
 • Yes
dbp:partof
dct:subject
http://purl.org/linguistics/gold/hypernym
rdf:type
rdfs:comment
 • Fort Apollonia is een fort gelegen aan de Goudkust en is een handelspost van Nederland en Engeland geweest. Het fort is westelijk van de monding van de rivier de Ankobra gelegen, in het gebied Beyin in Ghana. Het is gebouwd op een plek van vlakke stevige zandige grond boven het strand. (nl)
 • Fort Apollonia is a fort in Beyin, Ghana. The name Apollonia was given to the area by a Portuguese explorer who sighted the place on the Feast of Saint Apollonia, 9 February. In 1691, a British trading post was erected at this site, which between 1768 and 1770 was extended into a fort. After the abolition of slave trade, the fort was abandoned in 1819, but it was again occupied from 1836 onwards. The fort was restored between 1962 and 1968. (en)
rdfs:label
 • Fort Apollonia (nl)
 • Fort Apollonia (en)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
foaf:name
 • Fort Apollonia (en)
is dbo:wikiPageDisambiguates of
is dbo:wikiPageRedirects of
is dbp:name of
is foaf:primaryTopic of